Ezt edd műtét előtt és után, hogy a leghamarabb felépülhess

GettyImages-985163402

A műtét előtt jobban járunk, ha egy dietetikus szakmai tanácsait követve felkészítjük testünket az operáció traumájára. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ezt a 6 tanácsot adja.

Nem ritka, hogy egy ember életében egy-két operáció is előforduljon. Hogy a leggyakrabban közszájon forgó műtétekről említést tegyünk, a vakbél- és mandulaműtétek már a játszótéren szaladgálva bekerülnek fejlődésben lévő tudatunk tárházába. Aztán ott vannak még a rakoncátlanul növő bölcsességfogműtétek, a császármetszéses szülések, és persze a súlycsökkentő műtétekről is sok szó esett egy időben. Ezeken felül persze még ezernyi okból kerülhet valaki műtőasztalra. Mégsem vagyunk eléggé tudatában annak, hogy milyen teendőink vannak egy-egy ilyen alkalom előtt. Hogy kellően felkészítsük testünket az operáció (szervezetünk szempontjából) traumájára, ezekre kellene odafigyelnünk táplálkozásunk során műtét előtt és után a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének idei őszi konferenciája szerint.

Mit egyél műtét előtt és után – és mikor?

Viszonylag új keletű elképzelés, hogy nemcsak az orvosok talpraesettségén, a kórház felszerelésén múlik egy műtét sikere, hanem a betegnek is fel kell készítenie a testét, hogy a lehető legjobb szintre hozza fel a szervezetét, az általános állapotát. Persze, a hiper-szuper robotsebészek sikere mellett sem mehetünk el említés nélkül, ugyanis egy friss kutatás szerint az ő asszisztenciájuk segítségével végzett műtétek után hamarabb felépülhetnek a betegek. Már Magyarországon is végeztek ilyen műszerrel operációt a Semmelweis Egyetem klinikáján, sikeresen. Azonban mi magunk is hozzájárulhatunk a mihamarabbi felépülésünkhöz, a gyógytornán túli, kevésbé emlegetett terület bevetésével: az étkezésünkkel.

Műtét előtt érdemes dietetikus szaktanácsát követve felkészítenünk a testünket, hogy szervezetünk jobban viselje a traumát, amelyet egy operáció jelent számára
Műtét előtt érdemes dietetikus szaktanácsát követve felkészítenünk a testünket, hogy szervezetünk jobban viselje a traumát, amelyet egy operáció jelent számáraaire images / Getty Images Hungary

A magyar szakértők szerint már a műtét előtt 4-8 héttel érdemes elkezdeni szakemberek segítségével, hogy milyenfajta táplálkozással kellene személy szerint nekünk felkészülnünk az operációra. Nem mindegy ugyanis, hogy valaki alultápláltan (erre több példa szokott lenni), vagy túlsúlyosan fekszik kés alá, vagy hogy úgy általában véve milyen az állapota, hogyan áll a fehérjeháztartása. A dietetikus tanácsait követve kezdhetünk bele az állapotjavításba, amelyhez a 4 hétnél kevesebb idő nem elegendő, a 8 hétnyi felkészülésnél több idő alatt pedig a páciensek fáradhatnak bele az új diétába.

Természetesen a műtét utáni táplálkozásnak is nagy jelentősége van, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége azonban főleg a felkészülési időszak kapcsán osztott meg elképesztő újdonságokat, változásokat az eddigi általános hozzáállásban:

  1. A tápláltsági állapot felmérése: műtét előtt fel kell mérni a beteg tápláltsági állapotát (ezt ápoló vagy orvos is végezheti), és ezt a műtét után is meg kell tenni – ezzel kiszűrhető az alultápláltság kockázatának kitett vagy már alultáplált beteg.
  2. Felesleges éheztetni a beteget – a korábbi gyakorlat alapján a műtét előtt 24 órával és a műtét után is napokig koplaltatták a beteget, ehelyett a legfrissebb ajánlás szerint a műtét előtt 6 órával még ehet, tiszta folyadékot (pl. limonádét, teát, kávét, vizet) a műtét előtt 2 órával még fogyaszthat; műtét után pedig 4 órával már ihat és minél hamarabb ehet is (kivéve, ha ezt bármilyen kóros állapot, pl. vérzés, szűkület nem teszi lehetővé).
  3. Adjunk folyadékkal szénhidrátot pár órával a műtét előtt – mert csökkenti a beavatkozás előtti/alatti stresszt és energiával látja el a beteget, csökkenti a műtét utáni inzulinrezisztenciát és rövidíti a kórházi tartózkodás idejét. A műtét előtti éjszaka 800 ml, műtét előtt 2 órával 400 ml szénhidráttartalmú italt ajánlott adni a páciensnek például tea vagy limonádé formájában.
  4. Ha szükséges, adjunk tápszeres kiegészítést – ez akkor jön szóba, ha a beteg szájon át nem tud enni vagy nem eleget. Ilyenkor iható tápszeres kiegészítés, illetve szondatáplálás szükséges – infúziós táplálás csak akkor, ha az előzőek nem vezetnek eredményre, de akkor is legyen mellette szonda vagy más kiegészítő táplálás.
  5. Ha kell, inkább halasszuk el a műtétet – a súlyosan alultáplált beteg műtétjét akár 7-14 nappal is eltolhatjuk, hogy ezalatt elérje a megfelelő tápláltsági állapotot, és így jobb kilátásokkal álljon a beavatkozás elé.
  6. A felkészüléshez szakember kell – dietetikus bevonása a felkészülési folyamatba elengedhetetlenül szükséges. 

Mindenképp érdemes figyelembe vennünk a szakértők tanácsát, hiszen tanácsaikat követve csökkenthetjük a műtét miatti halálozás esélyét, a szövődmények kialakulását, és lerövidíthetjük a kórházi kezelés idejét is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Szöveg forrása: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek