Erősítsd immunrendszered!

dr-herb
Hogy mivel? Csak nézz körül, milyen zöldségek és gyümölcsök kaphatók a boltokban – ez a természetes útja a tavaszi felhozó kúrának. Ezenkívül fogyassz sok vizet, és napozz!


Sétálj, mozgasd magad!

Ha az időjárás engedi, mindig sétálj egyet a természetben, hiszen ez nemcsak a nyirokrendszer (és általában az egész szervezet) aktivitását és vérellátását fokozza, hanem segít a jó érzést okozó „boldogsághormonok” felszabadításában is. Ha hűvösebb idő van, akkor se hagyd ki a mozgást, már egy 20 perces könnyű gimnasztika is csodákat tesz – még ha a négy fal között kell is végigcsinálni.

 

Menj ki a napra!

Élvezd a napsütést, ha csak egy percre is felszakadnak a szürke felhők. A napfény nemcsak az elgémberedett izmoknak tesz jót, elengedhetetlen a D-vitamin előállításához is. Na és persze depressziós hangulat ellen sem találtak eddig jobb orvosságot.

 

Figyelj a folyadékbevitelre!

Igyál sok tiszta vizet! A víz lehetővé teszi, hogy a test a vesék segítségével megszabaduljon a felhalmozódott méreganyagoktól. A mennyiség: testsúly-kilogrammonként 0,2 deciliter/nap (50 kilogrammonként egy liter).

A víz mellett segítenek a megfelelő teák – természetesen nem a fekete. Aki ezen az ősi italon van rajta, igyon inkább élénkítőszer-menteseket, mint rooibos, menta, kamilla. A hatás fokozására szeletelhetünk a forró italba kis citromot, gyömbért, fahéjat is. Ha elegendő folyadékot fogyasztunk, annak biztos jele az is, hogy bőrünk nem szárad ki!

 

Élj zöldségdús koszton!

Leghatékonyabb egészségmegőrzőink azonban a zöldségek és a gyümölcsök. Ezeket lehetőleg fogyaszd úgy, ahogy a természet adta: frissen – vagy legfeljebb könnyen megpárolva.

 

Mustra