Ez a csodás, nyári gyümölcs a fájdalmak ellen és a szem egészségéért is tesz

GettyImages-493208765

Bár a legtöbben elsősorban íze miatt kedvelik, érdemes tudni azt is, hogy a görögdinnye vitaminokban és ásványi anyagokban az egyik leggazdagabb gyümölcs, annak ellenére is, hogy több mint 90%-át víz alkotja. Itt a nyár, fogyaszd magában vagy egy kis kecskesajttal és rukkolával grillezett szárnyasok mellett salátaként – a lényeg, hogy minél többet egyél belőle ebben az időszakban.

A görögdinnye jóval több mint finom nyári csemege. Ez a sokoldalú gyümölcs nemcsak nagy mennyiségű vizet, hanem más, a szervezetünk számára értékes anyagokat is tartalmaz. Számottevő mértékben található benne A-, C- és B-vitamin, emellett káliumot, vasat, magnéziumot, cinket és szelént is tartalmaz, nem utolsósorban pedig jelentős antioxidáns-forrás, a gyümölcsök közül ugyanis az egyik legnagyobb mennyiségben tudhatja a magáénak a piros színért is felelős likopint, amely köztudottan segít megelőzni a gyulladások, a szívbetegségek, valamint a rákos megbetegedések kialakulását.

A görögdinnye 9 legfontosabb egészségügyi előnye

Úgy tartják, hogy a görögdinnyét először több mint 4000 évvel ezelőtt háziasították Északkelet-Afrikában. Édes és lédús, így tökéletes csemege a szomjúság oltására a nyári melegben. Azt viszont jó, ha tudod, hogy egyáltalán nem Görögországból származik, de még csak nem is számít gyümölcsnek: technikailag a zöldség kategóriába sorolható, és szoros rokonságot mutat a tökkel.

A gyerekeknek is adj belőle minél többet
A gyerekeknek is adj belőle minél többetGreg Lawler / Getty Images Hungary

1. Segít hidratáltnak maradni

A hidratáltság megőrzése fontos a szervezet megfelelő működéséhez. A testhőmérséklet szabályozása, a normál szervműködés, a sejtek tápanyagszállítása és az éberség csak néhány a megfelelő hidratáción alapuló testi folyamatok közül. 

A magas víztartalmú ételek fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy szervezeted megfelelő működéséhez szükséges vizet biztosítsa. A görögdinnye 92%-ban vizet tartalmaz, így kiváló választás a napi vízbevitel biztosításához. Ezenkívül a dinnye magas víztartalma miatt alacsony kalóriasűrűséggel rendelkezik – más szóval, teljes tömegéhez képest nagyon kevés kalóriát tartalmaz, ráadásul hosszabb ideig megőrzi a jóllakottság érzését. 

2. Tele van tápanyagokkal és hasznos növényi vegyületekkel

A görögdinnye számos tápanyagot tartalmaz, köztük káliumot, magnéziumot, valamint A- és C-vitamint. Viszonylag alacsony a kalóriatartalma is, mindössze 46-ot tartalmaz csészénként. 

Íme a tápanyagok 1 csésze (152 gramm) nyers, kockára vágott görögdinnyében:

  • Kalória: 46
  • Szénhidrát: 11,5 gramm
  • Rost: 0,6 gramm
  • Cukor: 9,4 gramm
  • Fehérje: 0,9 gramm
  • Zsír: 0,2 gramm
  • A-vitamin: a napi szükséges érték (DV) 5%-a
  • C-vitamin: a DV 14%-a
  • Kálium: a DV 4%-a
  • Magnézium: a DV 4%-a

A görögdinnye gazdag forrása a citrullinnak, egy olyan aminosavnak, amely javíthatja az sportteljesítményt. Ezenkívül antioxidánsokkal büszkélkedhet, beleértve a C-vitamint, a karotinoidokat, a likopint és a kukurbitacin E-t. Ezek a vegyületek segítenek leküzdeni a szabad gyököket, amelyek instabil molekulák, amelyek károsíthatják a sejteket, ha felhalmozódnak a szervezetben. Idővel ez a károsodás olyan állapotokhoz vezethet, mint a cukorbetegség, a szívbetegség és a rák.

3. Rákellenes hatása lehet

Számos, a görögdinnyében található növényi vegyület, köztük a likopin és a kukurbitacin E, lehetséges rákellenes hatással bír. Míg a vizsgálati eredmények vegyesek, a likopinbevitel egyes ráktípusok, például a prosztatarák és a vastagbélrák alacsonyabb kockázatával járhat együtt. 

A szakemberek úgy gondolják, hogy a likopin a sejtosztódást elősegítő inzulinszerű növekedési faktor (IGF) vérszintjének csökkentésével fejti ki hatását. Márpedig a rák akkor alakul ki, amikor a sejtosztódás ellenőrizhetetlenné válik. 

Akár fetával is kipróbálhatod
Akár fetával is kipróbálhatodHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

Ezenkívül a kukurbitacin E gátolhatja a daganat növekedését azáltal, hogy elősegíti a rákos sejtek autofágiáját, vagyis azt a folyamatot, amelynek során a szervezet eltávolítja a sérült sejteket.

4. Javíthatja a szív egészségét

A görögdinnye számos tápanyaga támogathatja a szív egészségét. A szívbetegség a vezető halálok világszerte. Érdemes megjegyezni, hogy az olyan életmódbeli tényezők, mint az étrend, csökkenthetik a szívroham és a szélütés kockázatát azáltal, hogy csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet. 

A tanulmányok szerint a likopin hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez és a vérnyomás optimalizálásához, segíthet megelőzni a magas koleszterinszint által okozott oxidatív károsodást. A görögdinnye citrullint is tartalmaz, egy olyan aminosavat, amely növelheti a nitrogén-monoxid szintjét a szervezetben. A nitrogén-monoxid elősegíti az erek kitágulását, ami csökkenti a vérnyomást. A görögdinnyében található egyéb szívegészséges vitaminok és ásványi anyagok közé tartozik a magnézium, a kálium, valamint az A-, B6- és C-vitamin.

5. Csökkentheti a gyulladást és az oxidatív stresszt

A gyulladás számos krónikus betegség fő mozgatórugója. A görögdinnyében található antioxidánsok, a likopin és C-vitamin kombinációja segíthet csökkenteni a gyulladást és az oxidatív károsodást. Egy vizsgálatban az egészségtelen étrend kiegészítéseként görögdinnyeporral táplált patkányok kisebb oxidatív stresszt és alacsonyabb gyulladásos marker C-reaktív fehérjét mutattak ki, mint a kontrollcsoport tagjai.

Ezenkívül egy 8 hetes tanulmány 31 elhízott és magas gyulladásos markerekkel küzdő embernek 500 mg C-vitamint adott naponta kétszer. A résztvevők a gyulladásos markerek szignifikáns csökkenését mutatták a kontrollcsoporthoz képest. 

6. Segíthet megelőzni a makuladegenerációt

Vigyáz a látásodra is, mert görögdinnye likopinja jótékony hatással lehet a szemre. Az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) gyakori szemprobléma, amely vakságot okozhat idősebb felnőtteknél. 

A likopin antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületként betöltött szerepe segíthet megelőzni és gátolni az AMD-t, bár a kutatások korlátozottak. Egy kémcsőben végzett vizsgálat, amely a szemsejteket likopinnal kezelte, úgy találta, hogy az csökkentette a gyulladásos markerek sejtkárosodást okozó képességét. 

7. Enyhítheti az izomfájdalmat

A citrullin, a görögdinnyében található aminosav javíthatja a sportteljesítményt, és csökkentheti az izomfájdalmat. Egy vizsgálat megállapította, hogy a citrullin rendszeres bevitele legalább 7 napig javítja az aerob teljesítményt azáltal, hogy növeli a szervezet nitrogén-monoxid-termelését. 

Ez a vegyület segít kitágítani az ereket, így a szívnek nem kell olyan keményen dolgoznia, hogy vért pumpáljon. Sőt, bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy maga a görögdinnye is – nem csak a citrullin – segíthet a szervezetnek edzés után. Egy régebbi tanulmány sima görögdinnyelevet, citrullinnal kevert görögdinnyelevet vagy kontrollitalt adott a sportolóknak. Mindkét görögdinnyeital kevesebb izomfájdalmat és gyorsabb pulzus-visszaállítást eredményezett, mint a kontrollital.

8. Segítheti a bőr egészségét

A görögdinnyében található A- és C-vitamin fontos a bőr egészsége szempontjából. A C-vitamin – akár elfogyasztva, akár helyileg alkalmazva – támogatja a szervezetben a kollagén, egy olyan fehérje előállítását, amely rugalmasan tartja a bőrt és erősíti a hajat.

Egy felülvizsgálat megállapította, hogy az élelmiszerekből és/vagy táplálékkiegészítőkből származó magasabb C-vitamin-bevitel csökkentheti a ráncok és a bőrszárazság kialakulásának esélyét. Az A-vitamin az egészséges bőr számára is fontos, mivel segít a bőrsejtek létrehozásában és helyreállításában. Az egyik áttekintésben az A-vitamin-hiányban szenvedő állatok sebgyógyulása gyengébb volt, mint a teljes értékű táplálkozással táplált állatoké.

9. Javíthatja az emésztést

A görögdinnye sok vizet és kis mennyiségű rostot tartalmaz, mindkettő szükséges az egészséges emésztéshez. A rostok segítenek megőrizni a bélrendszer egészségét, míg a víz hatékonyan mozgatja a salakanyagokat az emésztőrendszerben. 

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra