Mennyire egészséges a görögdinnye?

Egy meleg nyári napon nincs is semmi, ami jobban esne az embernek egy (vagy több) szelet hideg dinnyénél.

A Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet szerint kánikula idején nem a vízivás az egyetlen opció, hogy elkerüljük a kiszáradás szűnni nem akaró fenyegetését. A görögdinnye ugyanis több mint finom nyári csemege. Ez a sokoldalú gyümölcs nemcsak nagy mennyiségű vizet, hanem más, a szervezetünk számára értékes anyagokat is tartalmaz.

Akárcsak a többi zöldség és gyümölcs, a görögdinnye is nagyon tápláló és finom

– mondta el alapozásként Lisa Sasson, a New York Egyetem klinikai docense.

Mivel a görögdinnye nagyrészt (több mint 92 százalékban) vízből áll, a szakember szerint nagyszerű megoldást jelent arra, hogy hidratált maradj a hőségben. Sőt, akár az edzés utáni folyadékpótlásra is alkalmas.

Nem maradsz szomjas utána
Nem maradsz szomjas utánaLilly Bloom / Getty Images Hungary

Milyen tápanyagokat tartalmaz?

A görögdinnyében számos vitamin és ásványi anyag, például kálium, A-vitamin, C-vitamin és B-vitaminok találhatók, a kalóriatartalma viszont rendkívül alacsony, egycsészényi mennyiség mindössze 46 kalóriát tartalmaz.

A dinnye színét adó likopin nevű karotinoid erős antioxidáns, melynek fogyasztása szintén előnyös, mivel segítséget jelenthet a prosztata- és melldaganat, illetve a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint a görögdinnyéből átlagosan 40 százalékkal több likopinhoz juthatunk, mint a nyers paradicsomból.

Minél pirosabb és édesebb a dinnye húsa, annál táplálóbb.

Hogy érdemes fogyasztani?

Ahhoz, hogy fogyasztása biztonságos legyen, a felvágás előtt a dinnyét tanácsos alaposan megmosni, mert a külső felületén veszélyes baktériumok (például szalmonella) tanyázhatnak. Arra is figyeljünk, hogy mindig tiszta kést használjunk.

A görögdinnye nemcsak önmagában, de gazpachóként vagy gyümölcsléként fogyasztva is nagyon finom. Ha szeretnél kipróbálni valami újat, fűszerezd meg egy kevés sóval, borssal, csilivel, vagy dobd fel vele a salátádat. Barackkal, mentával, egy kevés feta sajttal és tönkölybúzával kombinálva pedig teljes értékű nyers ételt kaphatsz belőle.

Mi legyen a magjával?

A világon kétféle ember létezik. Aki kiköpi a dinnye magját és aki lenyeli. Vajon melyik tábor cselekszik helyesen? A szakember szerint csakúgy, mint más magok, a dinnye magja is gazdag egészséges zsírokban és fehérjében, ráadásul értékes vas-, magnézium- és cinkforrásnak tekinthető, szóval ilyen szempontból nem biztos, hogy van értelme kiköpni. Ha mégis idegenkednél a gondolattól, hogy lenyeld, választhatsz mag nélküli dinnyét is. 

Egy végső jó tanács: a dinnyeszezon elég rövid ideig tart, ezért addig igyekezz kihasználni, amíg lehet.

A só még jobban kihozza az ízét
A só még jobban kihozza az ízétindiaphotos / Getty Images Hungary

Hogy válasszak dinnyét?

A Daily Meal útmutatója alapján a tökéletes dinnye felkutatásához az alábbi négy dologra kell odafigyelned:

  • Keresd a hibát. A dinnye, amit keresel, egyenletes felületű, nincsenek rajta horpadások, sérülések és puha pontok.

  • Emeld fel. Az érett dinnye nehezebbnek érződik. Ez arra utal, hogy tele van vízzel, tehát nem száraz és íztelen. A döntéshez emelj fel két hasonló méretű dinnyét, és válaszd a nehezebbet.

  • Ellenőrizd a foltját. Azon a ponton, ahol a dinnye a földdel érintkezett, egy világosabb folt van, ami kóstolás nélkül is megmutatja, hogy mire számíthatsz. Minél sárgább a színe, annál érettebb a húsa. Ha viszont teljesen világos, fehér vagy nincs is ott, a gyümölcsöt valószínűleg túl hamar szedték le és még nem elég érett.

  • Kopogtasd meg. Ez szintén elterjedt taktika a dinnyekedvelők köreiben. A kutatások azt mutatják, hogy azt a példányt érdemes választani, amelyiknek mélyebb és erősebb hangja a többinél.

És mi a helyzet a sárgadinnyével? Alábbi cikkünkből megtudhatod:

Oszd meg másokkal is!
Mustra