8 fantasztikus étel, ami növeli a D-vitamin szintjét a szervezetben

GettyImages-102140466

A napfény vitaminjaként is emlegetett D-vitamin rengeteg jótékony hatással bír: erősíti a csontokat és a fogakat, hozzájárul az agy és az idegek egészségéhez, támogatja az immunrendszer működését, és még a hajat is fényesebbé teszi. Már csak az a kérdés, mit kellene enni, hogy elegendő mennyiséget kapjon belőle a szervezetünk.

A kutatások áradoznak róla: azt mutatják, hogy az alacsony D-vitamin-szint hatással lehet a szexuális egészségre és teljesítményre. A férfiaknál a D-vitamin fontos szerepet tölt be a termékenység szempontjából is, hiszen megnöveli a spermiumok mozgékonyságát. Emellett javítja a herék működését, amelyek a spermiumokon túl esszenciális nemi hormonokat, így tesztoszteront termelnek.

Szerencsére túl sokat bevenni belőle nehéz, és túladagolása nem olyan kockázatos, mint az A-vitaminé, amely gyorsan májtoxicitást okozhat, és szervátültetésre lehet szükség az érintetteknél. A túl sok D-vitamin azonban kellemetlen egészségügyi problémákat, például hányást, székrekedést és izomgörcsöket idézhet elő.

És bár biztos, hogy a nap fénye a legjobb D-vitamin-forrás, de ételekből is kinyerhető az értékes vitamin. Egy 2019-es kutatás szerint a legtöbb elhízott ember D-vitamin-hiányos, és ez a két dolog olyannyira összefügg, hogy egy 2020-as kutatásban még azt is kimutatták, hogy akár kettes típusú diabétesz, inzulinrezisztencia vagy hasi elhízással járó metabolikus szindróma is kialakulhat náluk. 

Megvan, mely ételek a barátaid

A D-vitamin egy kritikus zsírban oldódó vitamin, amelyre szervezetünknek szüksége van a szérum kalciumszintjének fenntartásához, ami támogatja a sejtfolyamatokat, a neuromuszkuláris működést és a csontosodást. Ez a vitamin fontos szerepet játszik az immunválaszban is, és kritikus szerepet játszik a csontritkulás, a rák, a depresszió, a cukorbetegség és az elhízás megelőzésében.

Ne vidd túlzásba a napozást!
Ne vidd túlzásba a napozást!Vuk Saric / Getty Images Hungary

Mivel a D-vitamin természetesen nem található meg sokféle élelmiszerben, fontos tudni, mit kell enni, hogy ez a tápanyag bekerüljön az étrendbe. A legjobb források közé tartozik az állati máj, a zsíros hal, a tojássárgája és a halolaj – de D-vitaminhoz akár azzal dúsított élelmiszerekkel is hozzá lehet jutni.

Íme a 8 legjobb D-vitaminban gazdag élelem, amelyből érdemes többet fogyasztani:

1. Szivárványos pisztráng

Egy adag főtt szivárványos pisztráng a napi D-vitamin-szükségletedből több mint 100 százalékot biztosít, mellette sokféle vitamint, ásványi anyagot és fehérjét tartalmaz. Süsd meg egy kevés vajjal és fokhagymával, és már csak egy egyszerű zöldségköret kell mellé a tökéletes vacsorához.

2. Lazac

A lazac kiváló fehérje-, ómega-3 zsírsav- és D-vitamin-forrás. Válassz vadon élő lazacot, és fogyaszd nyersen, sütve, serpenyőben pirítva, vagy válassz konzervvadlazacot az egyszerű, olcsóbb megoldáshoz.

3. Gomba

A gomba ízletes és jól variálható D-vitamin forrás, amely számos B-vitamint és káliumot is tartalmaz. Remekül laktat, ráadásul köretként, főételként és még levesként megfőzve is fogyaszthatod. 

A napfény az egyik lehetőség, de vannak más, remek alternatívák is
A napfény az egyik lehetőség, de vannak más, remek alternatívák isAscentXmedia / Getty Images Hungary

4. Tojássárgája

Újabb ok, amiért szeretjük a tojást! A D-vitamin csak a tojássárgájában található, de az egész tojás emellett tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, és kiváló kolin- és egészséges zsírforrás. Mindig válassz szabadtartású tyúkoktól származót, mivel ezek 4-6-szor több D-vitamint tartalmaznak.

5. Tonhalkonzerv

A tonhalkonzerv egyszerű módja a D-vitamin-szinted felpimplelésének. Hosszabb eltarthatósága miatt remek fehérjeforrásként is kiváló alapanyag az ételekhez. Mindig győződj meg arról, hogy fenntartható forrásból származik, és válassz olyan tonhalat, amely a lehető legalacsonyabb higanymennyiséget tartalmazza. Salátában, pizza tetején és a wrap belsejében is remek lesz ez a nagyon sokféleképpen elkészíthető alapanyag.

6. Szardínia

A szardínia tápanyagban az egyik leggazdagabb a tenger gyümölcsei közül, hiszen sok fehérjét, számos alapvető vitamint és ásványi anyagot, valamint gyulladáscsökkentő ómega-3-at tartalmaz. Mivel a szardínia planktont eszik, nem hordoz nehézfémeket és méreganyagokat, mint sok más hal, így az egyik legtisztább tengeri forrás.

7. Sajt

A finom, érlelt sajtfélék fogyasztása egy másik módja annak, hogy megszerezd a napi a D-vitamint, valamint a kalciumot és a K-vitamint, amelyek együttesen erősítik csontjait. A svájci sajtot könnyű felaprítani és salátára szórni, zöldségekbe mellé dobni vagy kenyérre olvasztani. Lehetőség szerint próbálj bio-, nyers sajtokat vásárolni.

8. Csukamájolaj

A csukamájolaj a D-vitamin egyik legfontosabb forrása, emellett gazdag forrása az A-vitaminnak és a gyulladáscsökkentő ómega-3 zsírsavaknak is. Ha az ízét nehezen viseled el, kapszula formájában vedd be.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek