Nyári kedvencünk, a cukkini vízben és rostokban gazdag, ami hosszan eltelít, és segíti az emésztést, mert táplálja a jótékony bélbaktériumokat, ezen keresztül csökkentheti egyes emésztőrendszeri betegségeket. A cukkini emellett a segít stabilizálni a vércukorszintet, és növelni az inzulinérzékenységet. Sőt, állatkísérletek tanúsága szerint a cukkinihéj-kivonat a magas antioxidáns-tartalom miatt nemcsak stabilizálta, de csökkentette is egereknél a vércukor- és az inzulinszintet is.
A cukkini 11 egészségügyi és táplálkozási előnye
A cukkini, a Cucurbitaceae növénycsaládba tartozó nyári tökféle, a dinnye, a spagettitök és az uborka unokatestvére. Több mint 1 méter hosszúra is megnőhet, de általában még éretlen állapotban takarítják be – jellemzően 20 centis méret alatt. És bár a cukkinit gyakran zöldségnek tekintik, botanikailag a gyümölcsök közé sorolják. Többféle változatban fordul elő, amelyek színe a mélysárgától a sötétzöldig terjed.
Míg a tök Amerikából származik, ezt a fajtát először az 1800-as évek elején fejlesztették ki Olaszországban. A cukkinit a népi gyógyászatban megfázás, fájdalmak és különféle egészségügyi állapotok kezelésére használják. Íme a cukkini 11 bizonyítékokon alapuló előnye:
1. Sok tápanyagban gazdag
A cukkini vitaminban (A és C), ásványi anyagban és egyéb hasznos növényi vegyületben gazdag. Kis mennyiségben vasat, kalciumot, cinket és B-vitamint is tartalmaz. Különösen bőséges A-vitamin-tartalma támogathatja a látást és az immunrendszert. A nyers cukkini hasonló táplálkozási profilt kínál, mint a főtt változat, de kevesebb A-vitamint és több C-vitamint tartalmaz, utóbbi tápanyag a főzés során általában csökken.
2. Magas az antioxidáns-tartalma
A cukkini antioxidánsokban is gazdag. Ezek hasznos növényi vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök okozta károsodástól.
A karotinoidok – például a lutein, a zeaxantin és a béta-karotin – különösen nagy mennyiségben találhatók a cukkiniben. Ezek jótékony hatással lehetnek a szemre, a bőrre és a szívre, valamint védelmet nyújtanak bizonyos ráktípusok, például a prosztatarák ellen.
A kutatások azt mutatják, hogy a növény héja tartalmazza a legmagasabb mennyiségben az antioxidánsokat.
3. Hozzájárul az egészséges emésztéshez
A cukkini számos módon elősegítheti az egészséges emésztést. Vízben gazdag, ami csökkenti a székrekedés esélyét, ráadásul egyaránt tartalmaz oldható és oldhatatlan rostot.
Az oldhatatlan rostok elősegítik az élelmiszerek könnyebb áthaladását a bélrendszerben, tovább csökkentve a székrekedés kockázatát. Ez az előny még fokozódik, ha elegendő folyadékot fogyasztunk. Eközben az oldható rostok táplálják a bélrendszerben élő jótékony baktériumokat. Ezek a barátságos baktériumok viszont rövid szénláncú zsírsavakat termelnek, amelyek táplálják a bélsejteket.
4. Csökkentheti a vércukorszintet
A cukkini segíthet csökkenteni a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegeknél. Mindössze 3 gramm szénhidrátot tartalmaz főtt csészénként (232 gramm), így a cukkini kiváló szénhidrátszegény alternatívát kínál a tészta helyett azok számára, akik csökkenteni szeretnék a szénhidrátbevitelt. Spirálozva vagy szeletelve helyettesítheti a spagettit, linguinit vagy lasagnetésztát az ételekben.
Az alacsony szénhidráttartalmú diéták jelentősen csökkenthetik a vércukor- és inzulinszintet, mindkettő stabilan tarthatja a vércukorszintet, és csökkentheti a gyógyszeres kezelés szükségességét a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Sőt, a cukkini rostja segít stabilizálni a vércukorszintet, és megakadályozza, hogy étkezés után emelkedjen a vércukorszint. A gyümölcsökből és zöldségekből származó rostokban gazdag étrendek – beleértve a cukkinit is – következetesen összefüggenek a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával. A cukkiniben található rostok segíthetnek az inzulinérzékenység növelésében is, ami a vércukorszint stabilizálásában is segíthet.
5. Javíthatja a szív egészségét
A cukkini szintén hozzájárulhat a szív egészségéhez. Megfigyeléses vizsgálatok azt mutatják, hogy azoknál, akik több rostot esznek, kisebb a szívbetegség kockázata. A pektin, a cukkiniben található oldható rostok egyik fajtája, különösen hatékonynak tűnik a teljes és a „rossz” LDL-koleszterinszint csökkentésében. Egy 67 tanulmány áttekintése szerint napi 2-10 gramm oldható rost fogyasztása körülbelül 1-2 hónapon keresztül átlagosan 1,7 mg/dl-rel csökkentette a teljes koleszterinszintet és 2,2 mg/dl-rel a „rossz” LDL-koleszterinszintet.
A cukkini káliumban is gazdag, ami az erek kitágításával segíthet csökkenteni a magas vérnyomást. Az egészségesebb vérnyomás összefügg a szívbetegségek és a szélütés alacsonyabb kockázatával.
6. Erősítheti látásodat
Ha valaki cukkinit ad az étrendjéhez, az javíthatja a látását. Ennek részben az az oka, hogy a cukkini gazdag C-vitaminban és béta-karotinban – két, a szem egészsége szempontjából fontos tápanyagban. A cukkini luteint és zeaxantint is tartalmaz antioxidánsként. A kutatások azt mutatják, hogy ezek az antioxidánsok felhalmozódhatnak a retinában, javítva a látást és csökkentve az életkorral összefüggő szembetegségek kockázatát.
Ez magában foglalhatja a makuladegeneráció alacsonyabb kockázatát, amely az idősek visszafordíthatatlan látásvesztésének vezető oka. Ezenkívül a magas lutein- és zeaxantintartalmú étrend csökkentheti a szürke hályog kialakulásának valószínűségét, a lencse elhomályosodását, ami rossz látáshoz vezethet.
7. Segíthet a fogyásban
A cukkini rendszeres fogyasztása segíthet a fogyásban. Vízben gazdag és alacsony kalóriasűrűségű, ami segíthet a jóllakottság érzésében. Rosttartalma csökkentheti az éhséget, és kordában tarthatja az étvágyat. Sőt, a nem keményítőtartalmú, sötétzöld vagy sárga zöldségek fogyasztása – amelyek táplálkozási profilja hasonló a cukkinihez – különösen előnyös a fogyás szempontjából.
8. Egyéb lehetséges előnyök
A cukkini további előnyöket kínálhat. A legtöbbet kutatottak a következők:
A csontok egészsége. A cukkini gazdag antioxidánsokban, luteinben és zeaxantinban, valamint K-vitaminban és magnéziumban, amelyek mindegyike segíthet a csontok erősítésében.
Rákellenes hatások. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a cukkini kivonata segíthet bizonyos rákos sejtek elpusztításában vagy azok növekedésének korlátozásában.
Egészséges prosztata. Az állatkísérletek azt mutatják, hogy a cukkinimag-kivonatok segíthetnek korlátozni a prosztata-hiperpláziát, a prosztata megnagyobbodását, amely gyakran okoz vizelési és szexuális nehézségeket az idősebb férfiaknál.
Jobb pajzsmirigyműködés. Patkányokon végzett tesztelés kimutatta, hogy a cukkinihéj kivonatai segíthetnek stabilan tartani a pajzsmirigyhormon szintjét.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés