Az uborka unokatestvére cukorbetegség, szürke hályog és rák ellen is véd

GettyImages-1201653715
Olvasási idő kb. 7 perc

A cukkini egy tökféle, ami egyre gyakrabban szerepel a receptekben, és sokaknak lopta be magát a szívébe, vannak azonban még olyanok is, akik ódzkodnak tőle, pedig amellett, hogy sokoldalúan felhasználható, és finom, még az egészséget is támogathatja. Isteni rántva és salátában, de akár darált hússal is megtöltheted. Hamar elkészül, és a kertedben is viszonylag egyszerű a termesztése. Tovább is van, mondjuk még.

Nyári kedvencünk, a cukkini vízben és rostokban gazdag, ami hosszan eltelít, és segíti az emésztést, mert táplálja a jótékony bélbaktériumokat, ezen keresztül csökkentheti egyes emésztőrendszeri betegségeket. A cukkini emellett a segít stabilizálni a vércukorszintet, és növelni az inzulinérzékenységet. Sőt, állatkísérletek tanúsága szerint a cukkinihéj-kivonat a magas antioxidáns-tartalom miatt nemcsak stabilizálta, de csökkentette is egereknél a vércukor- és az inzulinszintet is.

A cukkini 11 egészségügyi és táplálkozási előnye

A cukkini, a Cucurbitaceae növénycsaládba tartozó nyári tökféle, a dinnye, a spagettitök és az uborka unokatestvére. Több mint 1 méter hosszúra is megnőhet, de általában még éretlen állapotban takarítják be – jellemzően 20 centis méret alatt. És bár a cukkinit gyakran zöldségnek tekintik, botanikailag a gyümölcsök közé sorolják. Többféle változatban fordul elő, amelyek színe a mélysárgától a sötétzöldig terjed.

Míg a tök Amerikából származik, ezt a fajtát először az 1800-as évek elején fejlesztették ki Olaszországban. A cukkinit a népi gyógyászatban megfázás, fájdalmak és különféle egészségügyi állapotok kezelésére használják. Íme a cukkini 11 bizonyítékokon alapuló előnye:

1. Sok tápanyagban gazdag

A cukkini vitaminban (A és C), ásványi anyagban és egyéb hasznos növényi vegyületben gazdag. Kis mennyiségben vasat, kalciumot, cinket és B-vitamint is tartalmaz. Különösen bőséges A-vitamin-tartalma támogathatja a látást és az immunrendszert. A nyers cukkini hasonló táplálkozási profilt kínál, mint a főtt változat, de kevesebb A-vitamint és több C-vitamint tartalmaz, utóbbi tápanyag a főzés során általában csökken.

2. Magas az antioxidáns-tartalma

A cukkini antioxidánsokban is gazdag. Ezek hasznos növényi vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökök okozta károsodástól.

A karotinoidok – például a lutein, a zeaxantin és a béta-karotin – különösen nagy mennyiségben találhatók a cukkiniben. Ezek jótékony hatással lehetnek a szemre, a bőrre és a szívre, valamint védelmet nyújtanak bizonyos ráktípusok, például a prosztatarák ellen.

Rántva a legfinomabb
Rántva a legfinomabbLuis Alvarez / Getty Images Hungary

A kutatások azt mutatják, hogy a növény héja tartalmazza a legmagasabb mennyiségben az antioxidánsokat.

3. Hozzájárul az egészséges emésztéshez

A cukkini számos módon elősegítheti az egészséges emésztést. Vízben gazdag, ami csökkenti a székrekedés esélyét, ráadásul egyaránt tartalmaz oldható és oldhatatlan rostot.

Az oldhatatlan rostok elősegítik az élelmiszerek könnyebb áthaladását a bélrendszerben, tovább csökkentve a székrekedés kockázatát. Ez az előny még fokozódik, ha elegendő folyadékot fogyasztunk. Eközben az oldható rostok táplálják a bélrendszerben élő jótékony baktériumokat. Ezek a barátságos baktériumok viszont rövid szénláncú zsírsavakat termelnek, amelyek táplálják a bélsejteket.

4. Csökkentheti a vércukorszintet

A cukkini segíthet csökkenteni a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegeknél. Mindössze 3 gramm szénhidrátot tartalmaz főtt csészénként (232 gramm), így a cukkini kiváló szénhidrátszegény alternatívát kínál a tészta helyett azok számára, akik csökkenteni szeretnék a szénhidrátbevitelt. Spirálozva vagy szeletelve helyettesítheti a spagettit, linguinit vagy lasagnetésztát az ételekben.

Az alacsony szénhidráttartalmú diéták jelentősen csökkenthetik a vércukor- és inzulinszintet, mindkettő stabilan tarthatja a vércukorszintet, és csökkentheti a gyógyszeres kezelés szükségességét a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Sőt, a cukkini rostja segít stabilizálni a vércukorszintet, és megakadályozza, hogy étkezés után emelkedjen a vércukorszint. A gyümölcsökből és zöldségekből származó rostokban gazdag étrendek – beleértve a cukkinit is – következetesen összefüggenek a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával. A cukkiniben található rostok segíthetnek az inzulinérzékenység növelésében is, ami a vércukorszint stabilizálásában is segíthet. 

5. Javíthatja a szív egészségét

A cukkini szintén hozzájárulhat a szív egészségéhez. Megfigyeléses vizsgálatok azt mutatják, hogy azoknál, akik több rostot esznek, kisebb a szívbetegség kockázata. A pektin, a cukkiniben található oldható rostok egyik fajtája, különösen hatékonynak tűnik a teljes és a „rossz” LDL-koleszterinszint csökkentésében. Egy 67 tanulmány áttekintése szerint napi 2-10 gramm oldható rost fogyasztása körülbelül 1-2 hónapon keresztül átlagosan 1,7 mg/dl-rel csökkentette a teljes koleszterinszintet és 2,2 mg/dl-rel a „rossz” LDL-koleszterinszintet. 

A cukkini káliumban is gazdag, ami az erek kitágításával segíthet csökkenteni a magas vérnyomást. Az egészségesebb vérnyomás összefügg a szívbetegségek és a szélütés alacsonyabb kockázatával. 

Carpaccio formájában is tökéletes
Carpaccio formájában is tökéletesAniko Hobel / Getty Images Hungary

6. Erősítheti látásodat

Ha valaki cukkinit ad az étrendjéhez, az javíthatja a látását. Ennek részben az az oka, hogy a cukkini gazdag C-vitaminban és béta-karotinban – két, a szem egészsége szempontjából fontos tápanyagban. A cukkini luteint és zeaxantint is tartalmaz antioxidánsként. A kutatások azt mutatják, hogy ezek az antioxidánsok felhalmozódhatnak a retinában, javítva a látást és csökkentve az életkorral összefüggő szembetegségek kockázatát. 

Ez magában foglalhatja a makuladegeneráció alacsonyabb kockázatát, amely az idősek visszafordíthatatlan látásvesztésének vezető oka. Ezenkívül a magas lutein- és zeaxantintartalmú étrend csökkentheti a szürke hályog kialakulásának valószínűségét, a lencse elhomályosodását, ami rossz látáshoz vezethet. 

7. Segíthet a fogyásban

A cukkini rendszeres fogyasztása segíthet a fogyásban. Vízben gazdag és alacsony kalóriasűrűségű, ami segíthet a jóllakottság érzésében. Rosttartalma csökkentheti az éhséget, és kordában tarthatja az étvágyat. Sőt, a nem keményítőtartalmú, sötétzöld vagy sárga zöldségek fogyasztása – amelyek táplálkozási profilja hasonló a cukkinihez – különösen előnyös a fogyás szempontjából. 

8. Egyéb lehetséges előnyök

A cukkini további előnyöket kínálhat. A legtöbbet kutatottak a következők:

A csontok egészsége. A cukkini gazdag antioxidánsokban, luteinben és zeaxantinban, valamint K-vitaminban és magnéziumban, amelyek mindegyike segíthet a csontok erősítésében. 

Rákellenes hatások. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a cukkini kivonata segíthet bizonyos rákos sejtek elpusztításában vagy azok növekedésének korlátozásában.

Egészséges prosztata. Az állatkísérletek azt mutatják, hogy a cukkinimag-kivonatok segíthetnek korlátozni a prosztata-hiperpláziát, a prosztata megnagyobbodását, amely gyakran okoz vizelési és szexuális nehézségeket az idősebb férfiaknál.

Jobb pajzsmirigyműködés. Patkányokon végzett tesztelés kimutatta, hogy a cukkinihéj kivonatai segíthetnek stabilan tartani a pajzsmirigyhormon szintjét. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek