Ha ezt csinálod naponta 17 percig, sokkal boldogabb és egészségesebb leszel

GettyImages-1233941964

Az ember nagyon sok esetben az álmai megvalósításában látja boldogságának titkát, pedig a szakértők szerint a vég nélküli hajkurászás nem minden esetben célravezető, hiszen bármije is van az embernek, mindig birtokolhat még többet, szebbet belőle. Ha a célokra helyeződik a fókusz, az nem feltétlenül biztosít automatikusan boldogságot a jelenben is. Ám akad egy trükk, ami ingyen van, és mára a tudomány is bizonyította vele kapcsolatban, hogy valóban tehet a boldogságodért.

Mostanában jó néhány olyan esemény történt a világban, melyek megélése és feldolgozása a legpozitívabbak számára is kihívást jelent. A globális katasztrófák hatnak társadalmi szinten is, és a szűkebb környezetben tapasztalható történések is rányomják a bélyegüket az emberek hangulatára, ezért természetes, hogy keressük, vajon mitől lehetnénk boldogabbak. Fontos a hasznosság érzése, és tudatában lenni annak, miért dolgozunk a jelen pillanatban, és ez hogyan válik a jövőnk előnyére. Ezzel alapozhatod meg a megfelelő hozzáállást az élet boldog pillanataihoz. Azt is tudjuk, mennyire jó a szeretteinkkel lenni, ajándékozni, vagy épp olyasmit csinálni, amiben igazán jók vagyunk, de akad még egy ennél is egyszerűbb módszer…

Ha ezt az egy kellemes dolgot naponta 17 percig csinálod, boldogabb és egészségesebb lehetsz – mondja a tanulmány

Ha valaki hetente legalább két órát a természetben tölt, az boldogabbá és egészségesebbé teheti. Az Exeteri Egyetem új tanulmánya szerint azok az emberek, akik hetente legalább két órát – vagyis napi 17 percet – a természetben töltenek, vidámabbak, illetve lelkileg és fizikailag is jobb állapotban vannak.

A lényeg, hogy élvezd a kint töltött perceket
A lényeg, hogy élvezd a kint töltött perceketRobyn Breen Shinn / Getty Images Hungary

Az Angliában végzett tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik legalább heti két órát töltenek a természetben, sokkal nagyobb valószínűséggel számoltak be jó egészségi állapotról és jobb pszichés közérzetről, mint azok, akiknek nem szokása ugyanez. Íme, a Scientific Reportsban közzétett tanulmány legfontosabb állításai, amelyek 19 806 ember tapasztalatára összpontosítottak: 

Két óra volt a határérték. Azok az emberek, akik kevesebb időt töltöttek a természetben – kevesebb mint heti két órát –, nem számoltak be korrelatív haszonról.

A vizsgálatban részt vevők többsége azt mondta, hogy a természet, ahová kijártak, közel volt lakóhelyükhöz – a legtöbb esetben 3 kilométeren belül.

„Mindez arra utal, hogy még a helyi városi zöldterületek meglátogatása is jó dolognak tűnik” – mondta Mathew White, az Exeteri Egyetem Orvostudományi Karának oktatója, a tanulmány vezetője. „A heti két óra reális cél a legtöbbünk számára, különösen, ha azt egy egész hétre el lehet osztani a haszon eléréséhez.”

A több szabadban töltött idő még hasznosabb volt, de a pluszelőny csak a heti öt-hat órás limit eléréséig maradt fenn. Amint a vizsgálat résztvevői elérik ezt a szintet, már nem számoltak be semmilyen további növekedésről egészségük vagy jó közérzetük tekintetében.

„Kijelenthetjük, hogy a heti 120 perc természettel való érintkezés egyfajta alsó küszöböt jelent, amely alatt nincs elegendő kapcsolat ahhoz, hogy jelentős előnyökkel járjon az egészség és a jólét szempontjából, de amely felett ezek az előnyök nyilvánvalóvá válnak” – írja a jelentés.

Akkor hogyan is tudunk ebből profitálni?

A szakemberek három fő következtetést vontak le:

1. Ha valaki vállalkozást vezet, válasszon olyan épületet, ahol alkalmazottai zöldterületek és természet közelében lehetnek. A boldogabb alkalmazott egészségesebb és sokáig lojális munkatársat jelent.

Nem feltétlenül kell elmenni a világ végére, a lényeg, hogy a szabadban legyél
Nem feltétlenül kell elmenni a világ végére, a lényeg, hogy a szabadban legyélYoshiyoshi Hirokawa / Getty Images Hungary

2. Hetente egyszer két órát szánj arra, hogy kimozdulj a szabadba, vagy éppenséggel napi 17 percet, ha ez jobban illeszkedik az időbeosztásodhoz.

3. Végül a jelentés azt is hozzáteszi, hogy „a vizsgált személyek többféleképpen érték el a 120 perces »küszöböt«… Vannak, akik a hétvégi hosszú sétákat részesítik előnyben az otthonuktól távolabbi helyeken, míg mások a rendszeres, rövidebb parklátogatást preferálják a környéken” – áll a tanulmányban azzal a kiegészítéssel, hogy lényegében mindegy, milyen jóleső tevékenységet végzel a szabadban, ha megvan a heti 2 óra, annak egy idő után érezhető hatása lesz. 

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

 

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az est háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra