Jobb emésztést szeretnél? 5 hétköznapi étel, amely támogatja a bél egészségét

GettyImages-531698183

Az emésztőrendszer központi szerepet játszik egészségünkben, ezért nem vehető félvállról a bélflóra épsége.

Nehéz lenne megbecsülni a szervezetben munkálkodó mikroorganizmusok számát, melyek jelentős része az emésztőrendszerben, főképp a vastagbélben él. Ami sokkal lényegesebb, hogy ezek a mikroorganizmusok bőségesen kiveszik részüket mind az emésztésből, mind az immunrendszer megerősítéséből.

De vajon mit kéne ennünk az emésztőrendszerünk tökéletes állapotáért?

5 étel, amely támogatja a bél egészségét

A jó bélrendszer nem csupán az emésztésről szól. Valójában mindennel összefügg, az általános egészségtől kezdve az immunitáson át a hangulatig.

A bélrendszer egészségének egyik kulcsa azon ételek sora, amelyeket minden egyes nap megeszel. És ez az egész nem csak a kefirről, kombucháról és más probiotikumokról szól. Az is nagyon fontos, hogy elegendő rostot kapjunk az étrendünkkel. Az élelmi rostok enyhítik a székrekedést, és a helyes úton tarthatják a bélrendszert. Íme öt olyan étel, amelyek természetes módon javíthatják a bélrendszer egészségét.

A puffadáson is segítenek
A puffadáson is segítenekKanok Sulaiman / Getty Images Hungary

Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű gabonából készült ételek, mint például a teljes kiőrlésű búza, az árpa, a quinoa, a barna rizs és a bulgur, jó rostforrást jelentenek. Mind az oldható, mind az oldhatatlan rostok segíthetnek az emésztőrendszernek, ám a búzában és a zabkorpában található oldhatatlan rostok segítenek a széklet megfelelő állagának kialakulásában, és lehetővé teszik, hogy a táplálék gyorsabban áthaladjon a belekben.

Probiotikumok

Ezek az élelmiszerek olyan mikroorganizmusokat tartalmaznak, mint a bélrendszerben található egészséget elősegítő mikrobák. A probiotikumokban gazdag ételek, például az erjesztett szója (tempeh és miso), a kefir, a kimchi, a kombucha, a savanyú káposzta és a joghurt fogyasztása elősegítheti a szervezet jó baktériumainak növekedését. Szedhetsz akár probiotikus kiegészítőket is a siker érdekében.

Zsíros halak

Az olyan halfélék, mint a lazac és a szardínia, tele vannak ómega-3-mal és gyulladáscsökkentő anyagokkal, amelyek jót tesznek az általános egészségnek, beleértve a bélrendszert is.

A nagy mennyiségű zsíros hal fogyasztása mérsékelheti a rossz koleszterinszintet, valamint csökkentheti a vérnyomást és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A krónikus gyulladás csillapítása segíthet az olyan egészségügyi állapotok enyhítésében is, mint az IBS, a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség.

Vigyázz, mit eszel
Vigyázz, mit eszelskaman306 / Getty Images Hungary

Avokádó

Ez a szuperétel minden egészséges élelmiszerlistán kötelező. Az avokádó magas rosttartalmú, egészséges zsírokat tartalmaz, és tele van tápanyagokkal.

Ez az egészséges gyümölcs a napi káliumszükséglet 20, míg a rostszükséglet 7 százalékát tartalmazza, és számos antioxidáns is megtalálható benne. Mindez jobb bélrendszerhez és általános egészséghez vezet.

Fokhagyma és hagyma

A fokhagyma és a hagyma prebiotikumok (tápanyagban gazdag élelmiszerek az egészséges bélmikrobák számára) sokaságát kínálja nekünk. 

„A prebiotikumok üzemanyagként működnek a bélben lévő specifikus baktériumok számára, így több jó baktérium képződését elősegítik” – emelte ki korábban a témában Alicia Romano, a Massachusetts állambeli Tufts Medical Center speciális klinikai dietetikusa és a Táplálkozástudományi Akadémia szóvivője. 

A póréhagyma, a banán, a zab, a szójabab, a spárga és a csicsóka szintén remek hatással lehetnek szervezetedre.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek