Íme 8 olyan módja az avokádó elkészítésének, amikről még nem hallottál

Olvasási idő kb. 5 perc

Az avokádó – Persea americana – egy Közép-Amerikában őshonos fa, melynek gyümölcse az elmúlt években hazánkban is egyre kedveltebb. Számos pozitív egészségügyi tulajdonsága mellett a fogyókúrát is segítheti – annak ellenére, hogy nem kifejezetten kalóriaszegény. Azt már ezerszer hallottuk, hogy remek, egészséges csokipuding lehet belőle, salátákban és guacamoleként is finom, ahogy a pirítós tetején is. Ám van a gasztronómia tarsolyában még néhány ötlet, amik segítenek abban, hogy egészséges kedvenced hosszú idő után se váljon unalmas alapanyaggá.

Egy közepes méretű, körülbelül 20 dekagrammos avokádó 300 kalóriát tartalmaz. Szénhidráttartalma nagyjából 17 gramm, emellett 4 gramm fehérjét és 29 gramm zsírt is rejt magában. Glikémiás indexe azonban nem magas – 50 alatti –, tehát fogyasztása nem emeli meg nagyon a vércukorszintet. Magas rosttartalma miatt ráadásul hosszú időre eltelít.

Mára az is pontosan kiderült, hogy mennyire éri meg a fogyasztása. Azoknál a megkérdezetteknél, akik hetente legalább két adag avokádót ettek – nagyjából egy nagyobb darabot –, 16%-kal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek és 21%-kal a koszorúér-betegség kockázata azokhoz képest, akik soha vagy csak ritkán ettek belőle. Ideje hát megtanulnunk néhány újabb receptet ezzel a remek, semleges ízű alapanyaggal. 

8 izgalmas és isteni módja az avokádó fogyasztásának:

1. Tojással töltve

Ha táplálóbb reggeli étkezésre vágysz, próbáld meg az avokádót beépíteni a reggelidbe. Ennek egyik módja, ha egy fél avokádót megtöltünk egy tojással, és 15-20 percig sütjük 220 ℃ hőmérsékleten, amíg a tojásfehérje teljesen meg nem szilárdul. És itt jön a csavar: az avokádót apróra vágott, főtt szalonnával vagy egy kevés kolbásszal is megtöltheted a tojás mellett, és friss fűszerekkel, például petrezselyemmel, Cayenne-borssal, sóval és hagyományos borssal ízesítheted.

Ezenkívül a tojásokat más összetevőkkel is helyettesíthetjük, mint például tonhal, csirke, zöldségek és gyümölcsök.

Közös programnak se rossz az avokádós ételek elkészítése
Közös programnak se rossz az avokádós ételek elkészítéseHill Street Studios / Getty Images Hungary

2. Rántottában

Ha egy szokásos reggeli ételt szeretnél feldobni, keverj egy kis avokádót a rántottádhoz.

Egyszerűen adj kockára vágott avokádót a tojásokhoz, miközben serpenyőben sül. Ügyelj arra, hogy ezt akkor tedd, amikor a tojás félig megfőtt, hogy elkerüld az avokádó megégését, majd utána folytasd a főzést, amíg az avokádó felmelegszik.

Ha jobban szereted a hideg és nem hőkezelt avokádót, akkor add hozzá, miután a tojás elkészült. Szórd meg a tetejét reszelt sajttal, majd ízlés szerint sóval és borssal ízesítsd.

Itt valaki egy nagyon tréfásat mondott az avokádóról
Itt valaki egy nagyon tréfásat mondott az avokádórólSolStock / Getty Images Hungary

3. A majonéz helyettesítőjeként

Az avokádó ideális helyettesítője lehet olyan ételeknek, amelyek sűrű, krémes alapként majonézt használnak. Az avokádóból például bárki isteni tonhal-, csirke- vagy tojássalátát készíthet, ha legalább a majonéz egy részét a krémesre kevert gyümölccsel helyettesíti.

4. Levesekben

Nem is tudtad, de levesként és levesbetétként is remek. Az avokádó felhasználható avokádóleves fő összetevőjeként, vagy hozzáadhatod a zöld gyümölcs darabjait más levesekhez.

A legegyszerűbb krémleves elkészítéséhez keverd simára forró alaplével, majd tálald fenyőmaggal, parmezáncsipsszel és egy kevés lime-héjjal megszórva.

5. A tejföl helyettesítőjeként

Az avokádó tökéletes lehet akár olyan ételekhez is, amelyeket általában tejföllel készítenek.

Készíthetsz például sült burgonyát avokádópürével és reszelt sajttal.

Egy másik lehetőség, hogy tejmentes tejfölhelyettesítőt készítsünk turmixolással, ezekből a hozzávalókból:

  • 2 avokádó
  • 2 lime leve
  • 2 evőkanál (30 ml) víz
  • 2 evőkanál (30 ml) olíva- vagy avokádóolaj
  • egy csipet só
  • egy csipet bors

6. Grillezve is isteni

Az avokádó grillezhető is, így remek köret válik belőle, különösen grillezett húsokhoz.

Egyszerűen vágd félbe az avokádót, és távolítsd el a magját. A feleket ezek után meglocsoljuk citromlével és megkenjük olívaolajjal. Tegyük a vágott oldalával lefelé a grillre, és süssük 2-3 percig.

Végül sózzuk, borsozzuk, vagy bármilyen tetszőleges ételízesítővel ízesítjük. A fokhagymás-paprikás mellett a mézes-csilis vajjal megkent verziós is finom, főleg, ha 2 gombóc málna-és pisztáciafagylalt is került a tetejére. 

7. Pácolni és savanyítani is érdemes

Az avokádós savanyúságok ízletesek, és bármely olyan ételhez felhasználhatóak, amelyben általában avokádót használunk, például salátákban és szendvicsekben. Elkészítéséhez tegyünk 1 csésze (240 ml) fehér ecetet, 1 csésze (240 ml) vizet és 1 evőkanál sót egy serpenyőbe, és forraljuk fel a keveréket.

Ezután öntsük a keveréket egy üvegbe, és adjunk hozzá három kockára vágott, éretlen avokádót. Végül takarjuk le fedővel, és fogyasztás előtt hagyjuk pár napig pácolódni. A pácoldatot a fentieken túl egyéb összetevőkkel ízesíthetjük, például fokhagymával, friss fűszernövényekkel, mustármaggal, borssal vagy csilivel.

8. Fagylaltként

Az avokádófagylalt jóval egészségesebb és táplálóbb választás lehet, mint a hagyományos fagylalt. Egyszerűen elkészíthető avokádó, lime-lé, tej, tejszín és cukor alapos összekeverésével. Tedd a fagyigépbe a keveréket, vagy fagyaszd le jégkockákként, és ha elkészült, krémesítsd egy aprítógéppel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek