Jennifer Aniston betegsége sokkal elterjedtebb, mint gondolnánk. Te is szenvedsz tőle?

GettyImages-1200626590

Sok emberhez hasonlóan Jennifer Aniston is alvászavarral küzd. A Jóbarátok sorozat egykori sztárja most erre a nagyon gyakori betegségre szeretné felhívni a figyelmet. A felnőttek körülbelül 30 százaléka tapasztalja az álmatlanság kínzó tüneteit, melyek nemcsak éjjel, de nappal is gondot okoznak.

Jennifer Aniston nem is emlékszik pontosan, hogy mikor kezdődtek az alvásproblémái, de már évtizedekben számolja.

„Nehéz meghatározni, mert fiatalon, amikor nem alszunk, csak két, három vagy négy órát, meg sem érezzük a hatását. Sőt, még örülünk is neki, hogy „ó, ennyitől is jól vagyunk”. A 30-as éveimben viszont már észrevettem, hogy ha nem alszom jól, akkor nem működöm hatékonyan. Nem volt motivációm semmihez, se az edzéshez, se az evéshez, se a tanuláshoz” – nyilatkozta a színésznő az egyik egészségügyi portálnak.

Jennifer Aniston évek óta alvászavarral küzd
Jennifer Aniston évek óta alvászavarral küzdAxelle/Bauer-Griffin / Getty Images Hungary

A diétánál és a testmozgásnál is fontosabb

Miután éveken át mindent megpróbált, hogy sikerüljön elaludnia – számolta az ágyig tartó lépéseket, a mennyezeten lévő vonalakat, de még a hálószobája hőmérsékletét is rendszeresen ellenőrizte –, végül úgy döntött, hogy orvosi segítséget kér. Akkoriban a diéta és a testmozgás volt hangsúlyos az életében, az alvás fontosságára nem gondolt. 

Az orvosa viszont elmagyarázta, hogy az alvásnak kell az első helyen állnia, mert alvás közben a szervezet megfiatalodik, míg az alvásnélküliség negatív hatással van a szervezetre az egész nap során.

„Azt kezdtem észrevenni, hogy letargikus vagyok egész nap, nem akarok edzeni, borzasztóan étkezem, és hatalmas karikák vannak a szemeim alatt. Ekkor jöttem rá, hogy mindezt az alváshiány okozza” – mondta Jennifer.

Mit nevezünk álmatlanságnak?

Stresszhelyzetben mindenki tapasztalta már a rossz alvást, de Jennifer Martin pszichológus, az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia (AASM) elnöke szerint a legtöbb embernél, miután a stressz alábbhagy, visszatér a normális alvás. Azoknál, akiknél viszont ez nem történik meg, a rövid távú stressz is alvási problémákhoz vezethet. A krónikus álmatlanság jelei lehetnek, ha legalább három hónapon keresztül nehezen tud elaludni az ember, ha nem tud aludni éjszaka, valamint, ha reggel túl korán ébred, és nem pihente ki magát. Aniston ebből mindegyiket tapasztalta, és mindegyik befolyásolta a napközbeni tevékenységét is.

Segítség, aludni akarok!
Segítség, aludni akarok!Alvaro Medina Jurado / Getty Images Hungary

A pszichológus szerint két rétege van annak, hogy az álmatlanság hogyan érinti az embereket a nap folyamán. „Az egyik: nem érzi jól magát, talán még fizikai tünetei is vannak. Fejfájás, gyomorrontás, koncentrálási vagy fókuszálási nehézségek, kimerültségérzet. A másik, aki szorong, amiért nem alszik. Sok álmatlanságban szenvedő ember aggódni kezd az álmatlansága miatt, és szorong, ahogy közeledik az alvásidő. Az a nyomás, hogy rendesen tudjon aludni éjszaka, nagyban rontja a helyzetet” – mondta Jennifer Martin.

Kit fenyeget az álmatlanság?

Az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia jelentése alapján a felnőttek körülbelül 30 százalékának vannak álmatlanságra utaló tünetei, 10 százalékuknál pedig olyan súlyos, hogy nappali következményekkel is jár a krónikus nem alvás.

Az orvosok szerint a Covid–19 okozta világjárvány alatt drámaian megemelkedett az álmatlanságban szenvedők aránya.

És érdekes tény, hogy a nők majdnem kétszer gyakrabban szenvednek krónikus álmatlanságban, mint a férfiak.

Min múlik a jó alváshigiénia?

Szakemberek szerint érdemes ragaszkodni az ébredés időpontjához. A hét minden napján, ébresztő segítségével, és ezt következetesen be kell tartani, bármilyen rosszul alszik az ember. 

Az ébredési idő határozza meg az ember cirkadián ritmusát, és ez nem könnyen változtatható meg egyik napról a másikra. Fontos az is, hogy ébredés után a lehető leghamarabb menjen ki fényre az ember.

A legjobb a természetes fény, ha tehetjük, akár a napfelkeltében is lehet egyet sétálni. Nem maradhat el a listakészítés sem. Néhány órával lefekvés előtt készíts egy listát arról, hogy mit kell tenned másnap, majd ezt tedd félre. Így nem fogsz éjszaka azon aggódni, hogy milyen feladatok várnak rád, mert sorba vetted. Érdemes lefekvés előtt lazítani egyet, ilyenkor ne a telefon, laptop legyen a kézben, inkább egy könyv, vagy szóljon egy kis zene a lakásban.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra