Akik a víztől is fogynak!

evribadigard_viz

Azokat, akik saját bevallásuk szerint a víztől is híznak, talán meglepi: egy nagy pohár víz elfogyasztása növeli az energiafelhasználást. Akár évi két és fél kilót leadhatsz következetes vízivással. Ebribádigárd. Megvéd a szenvedéstől és a kilóktól.


Szó volt arról, aki nem eszik egész nap, de valahogy mégis hízik. Most beszéljünk a párjáról. Ő az, aki nem iszik. Nem ér rá. Elfelejti. Mert akkor sokat kell pisilnie. Mert nem szeret inni. Különben is, gyakran eszik levest, minden reggel sok tejjel issza a kávét, vagy teázik, és esténként megiszik pár koktélt vagy valami könnyed dolgot. És mindig ott van a kocsiban egy félliteres ásványvíz, hátha szomjas lesz véletlenül valahol. De aztán nem jut eszébe.


A lányok összesúgnak a hátad mögött…

Persze ennek is lesznek következményei. Először csak kicsit változik el a bőr. Olyan váratlanul alakul ki a szürke szín az arcodon, hogy lefekszel kedd este, és szerdán reggel fél órával tovább kell alapoznod, hogy kimehess az utcára. Aztán jönnek az egyre mélyülő ráncok. A bőr időleges mikroszintű elváltozásai. Ez az a helyzet, amikor egyre többen beszélik meg a hátad mögött, hogy „biztos gond van otthon, mert annyira megcsúnyult szegény mostanában”…

A végtagok enyhe remegése, a koncentrációs készség csökkenése vagy a fejfájással kombinált látászavarok csak időlegesek. A sok maradandó dolog közt viszont bizony a lassan növekvő súlyfelesleg is kiemelt szerepet kap. A víz ugyan nem „táplálék”, de mivel testünk 70 százaléka vízből áll, továbbá mert nélküle semmi nem megy a Földön, vizsgáljuk csak meg jobban.


Gondold meg, és igyál!

A kutatók hét nőn és hét férfin vizsgálták, milyen hatást gyakorol fél liter víz elfogyasztása az energiafelhasználásra és a zsírszövet anyagcseréjére. Az eredmények biztosan meglepik azokat, akik „egy pohár víztől is híznak”. A korsó víz közel 30 százalékkal növelte az anyagcserét. A növekedés az első 10 percben kezdődött, 30–40 perc után érte el a maximális szintet, és több mint egy órán át fennmaradt. E hatás 30–40 százaléka a víz felmelegítéséből adódott (22-ről 37 fokra, azaz a test hőmérsékletére), a maradék az anyagcserefolyamatok változásából és hasonlókból jön.

Ha másfél literrel többet iszol, akkor naponta 200 kJ-lal éget többet a szervezeted – ez egy év alatt 73 000 kJ pluszenergia felhasználását jelenti (17 400 kcal), ami körülbelül két kiló zsírszövet energiatartalmával egyezik meg. Ez nem olyan jelentős hatás egy zsírégetővel vagy egy gyógyszerrel összehasonlítva, de ha arra gondolunk, hogy csak vízről van szó, érdemes elgondolkodni azon, hogy néhány nem túl jó szokást talán felül kellene bírálni… Arról nem is beszélve, hogy ha négy évvel ezelőtt kezded, talán most pont ott lennél, ahol szeretnél. Még nem késő. Igyál!


evribadigard_fejlec

 

Több mint testőr. Karatemester és életmód-tanácsadó. Megvéd a gyanús módszerektől. Megvéd a szenvedéstől és a kilóktól. Konkrét kérdésed van? 
Az alábbi linkre kattintva felteheted Tarjáni Gyulának.

Kérdések és válaszok


A sorozat korábbi cikkei:

A diéta keresztjén

Becsengeted a szakácsot?

Félsz a nagy izmoktól?

Érezz rá, mi a jó neked!

Megfeszülve nem megy

Mérlegen a tudat

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra