Számos tanulmány kimutatta, hogy azokban az országokban, ahol jellemzően több húst fogyasztanak az emberek, magasabb a prosztatarák előfordulása, mint ott, ahol népszerűbb a növényi alapú táplálkozás. Sajnos azonban ezek a tanulmányok nem bizonyítják az ok-okozati összefüggést a húsfogyasztás és a prosztatarák kialakulása között.
Egyelőre nincs tuti recept
Ennek ellenére a kutatók aktívan foglalkoznak a kérdéssel, nemrég például olyan 50-80 év közötti férfiakat vizsgáltak, akiknél a prosztatarák még a kezdeti stádiumban van, így az azonnali beavatkozás helyett kezdetben csak figyelemmel kísérték a tumor alakulását. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport tagjai a bevett tanácsok alapján táplálkoztak, míg a másik csoport tagjait arra utasították, hogy naponta kilencszer fogyasszanak zöldséget vagy gyümölcsöt, kétszer teljes kiőrlésű gabonát, egyszer pedig babot vagy más hüvelyest. Ez már első hallásra is lényegesen több, mint amennyit egy átlagember fogyaszt.
A vizsgálat kezdeti eredményei szerint a prosztatarákban szenvedő férfiak könnyen tartották az egészségesebb étkezési szokásokat, a speciális diétának azonban nem volt szignifikáns eredménye. Ez nem jelenti azt, hogy hosszabb távon ne segítene a rák elleni küzdelemben, a kutatás ideje alatt azonban nem volt jelentős különbség a két csoport között.