Így szívod meg, ha túl sok sót eszel

A só létfontosságú anyag, emellett a legkedveltebb ételízesítő, de ha túl sokat fogyasztunk belőle, azt a szívünk egészsége bánhatja.

A konyhasó 40 százalékát alkotó nátrium nagy mennyiségben igencsak káros az egészségre – magyarázza Nancy Cook, a Harvard orvosi karának professzora. Sokan mégis figyelmen kívül hagyják a számtalanszor bizonyított tényeket, és a kelleténél jóval több sót szórnak az ételeikre. Ezzel pedig elősegítik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Nátrium: a vérerek fő ellensége

A túlzott sófogyasztás bizonyítottan megemeli a vérnyomást, ezáltal pedig számos betegségnek ágyaz meg. Ide tartoznak a szív- és érrendszeri problémák, a stroke, de az érelmeszesedés és a vesebetegség is. A sóban található nátrium ugyanis megköti a vizet, ezért az erekben keringő víz térfogata megnő, így a szívnek fokozottabb tempóban kell dolgoznia. A túlzott pumpálás a kelleténél nagyobb nyomást helyez a vérerekre, és ez magas vérnyomáshoz, érelzáródáshoz, érelmeszesedéshez, hosszú távon pedig az említett komolyabb problémákhoz vezet.

A sófogyasztás és a szívbetegség
A sófogyasztás és a szívbetegségart-4-art / Getty Images Hungary

Egyes emberek szervezete jobban tűri a túlzott nátriumbevitelt, mint másoké – ez genetikai okokra vezethető vissza. A nátriumérzékenyebb emberek vérnyomása könnyebben megemelkedik akár kisebb mennyiségű só fogyasztását követően is. A különbségek azonban csak a fokozatban vannak, a só káros hatásai mindenkire egyformán érvényesek. Különösen az idősebbeknek, illetve azoknak érdemes figyelniük, akiknek már eleve magas a vérnyomásuk.

Mi számít túl soknak?

A különböző kutatások gyakran ellentmondanak egymásnak abban, hogy milyen mennyiségű só fogyasztása számít még egészségesnek. A probléma az, hogy nehéz megmérni az elfogyasztott nátrium pontos mennyiségét. A táplálkozási szokásokra vonatkozó kérdőíves vizsgálatok nem nyújtanak precíz adatokat, és a vizeletmintákból nyert kémiai elemzések sem egészen pontosak.

Mindazonáltal felállítható egy többé-kevésbé hitelesnek elfogadható mérce. Cook azt javasolja, ne fogyassz napi 2-3 grammnál több sót. Azok, akiknek már eleve problémájuk van a vérnyomásukkal vagy a szívükkel, jobb, ha napi 1,5 gramm alatt tartják a sófogyasztásukat. A statisztikák szerint egy átlagos ember naponta 3,6 grammnyi sót fogyaszt, tehát ideális esetben egyharmadával kellene csökkenteni ezt az adagot.

Figyelj rá, mit eszel

Nem csak az ételekre szórt konyhasó a veszélyes. Sokszor nem is tudod, milyen nagy mennyiségben viszel be sót a szervezetedbe. A különböző kekszek és rágcsálnivalók erősen túl vannak sózva, de a levesekben, a kenyérben, a péksüteményekben és más ételekben is a kelleténél több só található. Érdemes megnézni a boltban vásárolt termékek sótartalmát a csomagoláson, és figyelembe venni a vásárláskor. Az ételek megfűszerezéséhez pedig érdemes só helyett inkább különböző egészséges fűszereket használni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra