7 tipp, hogy legyőzd a puffadást

Folyton puffadsz? Úgy érzed, kipukkadsz a túlzott mennyiségű bélgáztól? Esetleg kellemetlen hangok jönnek a testedből, és már nincs az a hangos köhögés, amivel el tudnád fedni? Segítünk, hogyan legyél úrrá a problémán.

A puffadás az egyik leggyakoribb emésztési rendellenesség, amelynek oka a fokozott gáztermelődés a belekben. Jellemző tünetnek számít a hasfeszülés, a hasi fájdalmak, illetve a túlzott bélgázosság, hangos gyomorkorgás és bélmozgás. Ezek nem csupán érzetre kellemetlenek, de kínos pillanatokat is okozhatnak a mindennapokban. Lisa Richards táplálkozástudományi szakértő a Lifehack hasábjain ad tanácsokat, miként orvosolhatod a bajokat.

A puffadás kiváltó okai

A haspuffadást előidézheti a helytelen táplálkozás, de bizonyos betegségek, illetve egyes gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet. Szénsavas üdítőitalok fogyasztása vagy rágógumizás esetén például a szükségesnél több levegőt nyelsz, ami a gyomorba jut, ahol felgyülemlik, és könnyen puffadást okoz. Amikor cukorban, keményítőben és rostokban gazdag ételeket eszel, ezek a fel nem szívódó szénhidrátok a vastagbélbe kerülnek, ahol bakteriális lebontó folyamaton esnek át, de a túlzott baktériumtermelődés fokozottabb gázelőállítással jár, így garantált a puffadás.

A belek mikrobiom-egyensúlyának felborulása, a káros baktériumok elszaporodása a bélflórában szintén komolyabb egészségi panaszokhoz vezethet. Különböző, emésztőszerveket érintő fertőzések és pszichés problémák (például a stressz) szintén előidézhetik a puffadással járó tüneteket. Olykor a mozgásszegény életmód, az egész napi ülőmunka okozza a gondot, a tespedés miatt ugyanis nem képes a gáz rendesen áthaladni a testen.

Néhány egyszerű módszerrel azonban úrrá lehetsz a puffadáson és a vele járó gondokon.

Gondold végig, mit eszel, mit iszol, így legyőzheted a puffadást
Gondold végig, mit eszel, mit iszol, így legyőzheted a puffadástnicoletaionescu / Getty Images Hungary

1. Változtasd meg az étrended

A legegyszerűbb megoldás természetesen, ha kerülöd a túlzott bélgáztermelődést okozó ételek és italok fogyasztását. Tájékozódj a különböző ételfajták emésztőrendszerre gyakorolt hatásairól, és ennek megfelelően állítsd össze az étrended. Leggyakrabban a magas rosttartalmú zöldségek okoznak felszívódás-problémákat, például a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta és a hagyma. A hüvelyesek és bizonyos gyümölcsök, például az alma és a körte, szintén ludasak lehetnek a dologban. A teljes kiőrlésű gabonákat, a tejet és a tejtermékeket (főleg a tejszínt) is érdemes kerülni bélgázproblémák esetén.

2. Alaposan rágd meg az ételt

A puffadás oka sokszor az evéskor a szájon át a gyomorba került túlzott mennyiségű levegő. Ezt úgy tudod elkerülni, ha lassan és körültekintően eszel és iszol, ügyelve rá, hogy minden falatra jusson idő. Ne kapkodj, egy-egy falat után tedd le a villát, tarts egy kis szünetet. A szakértők szerint minden falatot legalább harminckétszer kell megrágni ahhoz, hogy minden gond nélkül le tudja bontani a szervezet. A legfontosabb azonban, hogy csukott szájjal egyél.

3. Próbálj ki emésztéssegítő készítményeket

Manapság rengeteg különféle gyógyszernek nem minősülő, természetes alapú készítmény kapható, amelyek segítenek a szervezetnek megfelelően lebontani az ételeket. Ezek olyan speciális enzimeket tartalmaznak, amelyek együttműködnek a bélrendszerben található lebontó enzimekkel, és így megkönnyítik a puffadást okozó szénhidrátok lebontását. Konzultálj orvossal vagy táplálkozási szakemberrel, hogy megtudd, milyen készítményeket érdemes kipróbálnod.

4. Szedj aktív szenet

Az aktív szenet régóta használják emésztési gondok (például hasmenés, ételmérgezés) orvoslására. Miután lenyelted, a szén magába szívja a gázokat, így igen hatásosan képes véget vetni a puffadásnak és a felfúvódásnak. Emellett kiválóan méregteleníti a szervezetet. Ügyelj rá, hogy nagy mennyiségű vízzel együtt nyeld le a szenet, és mindig kérd ki szakember véleményét, mielőtt nekifognál a használatának.

5. Szedj probiotikumokat

A probiotikum elnevezés azokat a belekben található, hasznos mikroorganizmusokat jelöli, amelyek segítenek az egészséges emésztés fenntartásában és az immunrendszer erősítésében. Számos, probiotikumot tartalmazó táplálékkiegészítő készítmény kapható, amelyeknek a szedésével helyreállítható a bélflóra egyensúlya, vagyis a jó és a rossz baktériumok aránya, ez a puffadást és a túlzott gázképződést is meggátolhatja. Ügyelj rá, hogy olyan terméket válassz, ami minél többféle baktériumtörzset tartalmaz és magas csíraszámmal rendelkezik. Érdemes tejmentes termékeket választani, hiszen – mint említettük – közismert a tej- és a tejtermékek bélgázduzzasztó hatása.

6. Ne fogyassz édesítőket

Az édesítőket inkább hanyagold
Az édesítőket inkább hanyagoldSIphotography / Getty Images Hungary

A cukor helyett fogyasztott mesterséges édesítőszerek, mint a szorbit és az aszpartám nem képesek rendesen lebomlani a szervezetben, ezért komolyan növelik a bélgázképződést. Nagy mennyiségben a szorbit gyomorgörcsöt és hasmenést is okozhat, továbbá gyakran használják diétás üdítőkben és cukormentes rágógumikban, amiknek a fogyasztása eleve felelős a gyomorba kerülő túlzott mennyiségű levegőért. Emellett számos egyéb egészségkárosító hatása is ismert ezeknek a vegyületeknek.

7. A gyógynövények is segítenek

Számos gyógynövény létezik, amiket ősidők óta használnak gyomorpanaszok enyhítésére. Puffadás és gáztúltengés esetére kiváló az édeskömény, ami segíti a gázok távozását, sőt izomlazító, görcsoldó hatásairól is ismert. Akár magában is elrágcsálhatod a köménymagot, de teába is remekül passzol. A borsmenta és a kamilla is remek szélhajtószerek, amik megszüntetik a puffadást és megnyugtatják a gyomrot. Széles körben elterjedtek tea formájában, fogyasztásuk bármikor ajánlott.

Oszd meg másokkal is!
Mustra