Gyorsabb emésztés, egészségesebb anyagcsere 3 egyszerű lépésben

Az Egyesült Államokban a becslések szerint kb. 60-70 millió ember szenved különféle emésztési rendellenességektől, melyek közül a két leggyakoribb a reflux betegség (GERD), illetve az irritábilis bél szindróma (IBS). (Megjegyezhetjük, hogy hazánkban szintén népbetegségnek számítanak a különböző emésztési zavarok.) Mit tegyünk, hogy megóvjuk bélrendszerünk egészségét, és elkerüljük ezen veszélyeket?

A reflux betegség esetén a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, és kimarva annak belső falát, gyomorégést okoz. Az irritábilis bél szindróma pedig egy szervi elváltozással nem járó emésztőrendszeri funkciózavar. A főbb panaszaink emiatt a hasfájás, a hasmenés vagy szorulás lehet, de gyakori a puffadás is.

Az újabb kutatások azt mutatják, hogy bélrendszerünk egészségi állapota nagy mértékben kihat szervezetünk egészének jóllétére. Emésztési rendszerünk állapotát számos dolog befolyásolja, például anyagcserénk, étrendünk, génjeink, a családunkban korábban előforduló betegségek, illetve az is, hogy mennyit stresszelünk. Hogyan tudjuk tehát megőrizni emésztésünk egészségét, mit ajánlanak ennek céljából a szakértők? – ezt fejtegeti cikkében a Health Minute.

Három hasznos tipp

#1 - A szakértők szerint mindennap együnk legalább 20-30 grammnyi rostos ételt, hogy megakadályozzuk a székrekedést

A leghasznosabb, ha szépen elosztjuk a rostok bevitelét, hogy az egész nap során jusson belőlük szervezetünknek. Próbáljunk minden étkezésnél gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani a főétel mellé, emellett pedig teljes kiőrlésű gabonát és különféle magvakat is ehetünk, melyek egészséges rostokkal és egyéb hasznos tápanyagokkal látják el étrendünket.

A rostos ételek másik előnye, hogy nem hagynak helyet a gyomorban a kevésbé egészséges táplálék számára. Ellenben, ha IBS betegséggel küzdesz, bizonyos rostos ételek károsak lehetnek számodra, ez esetben mindig konzultálj az orvosoddal, mielőtt hasonló diétába fogsz.

Mióta több rostot fogyasztok, sokkal jobb a közérzetem
Mióta több rostot fogyasztok, sokkal jobb a közérzetemShutterstock

#2 - A probiotikumok szintén hasznosak

A tudósok mostanában kezdik jobban megérteni, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a különféle baktériumok és egyéb mikroorganizmusok emésztőrendszerünk egészsége szempontjából. Az ún. bélflórák vagy más néven mikrobiotikumok nem csupán emésztésünket segítik, de hasznunkra lehetnek az elhízás, a 2-es típusú diabétesz, az IBS és a vastagbélrák megelőzésében is. Mindemellett még segítségére lehetnek immunrendszerünknek, mikor az az allergiával, az asztmával és az ízületi gyulladással birkózik meg.

Probiotikumnak azokat a mikrobákat nevezzük, melyek az emberi bélrendszerben élnek, és sok tekintetben segítik annak helyes működését. Megtalálhatóak a különböző étrend-kiegészítőkben, illetve a joghurtokban is. A szakértők szerint a probiotikumok segíthetnek az antibiotikumok okozta hasmenés megakadályozásában, és az IBS tüneteit is enyhíthetik, de ez ügyben még további kutatások szükségesek.

#3 - Kerüljük a feldolgozott ételeket

Az emulgeálószerek, ízfokozók és hasonló adalékanyagok nagymértékben befolyásolhatják emésztőrendszerünk egészségét. Ezeket az anyagokat előszeretettel adják hozzá a különböző feldolgozott élelmiszerekhez, fokozva azok ízhatását vagy élettartamát. Szervezetünkben azonban, elsősorban a bélrendszerünkben jelen lévő baktériumokra gyakorolt hatásuk miatt elhízást és emésztési zavarokat okozhatnak. Törekedjünk a változatos étrend kialakításra, és lehetőleg fogyasszunk minél kevesebb feldolgozott ételt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra