Az életre szóló ajándék, amit egy kamasz barátság adhat

GettyImages-503680884

Hétről hétre ugyanazokra a dalokra ugráltunk összekapaszkodva. A péntek esti diszkóban mindenki keresett valamit. Legtöbbször persze szerelmet, de egyéb sorsfordító élményekkel is beértük volna. Akkoriban a dolgoknak még magától értetődő módon volt tétje, súlya, jelentése. Hogy pontosan mi, azt persze csak vég nélküli beszélgetésekkel lehetett kihámozni. Így igyekeztünk egymást támogatva felnőtté válni, mielőtt végleg megöregedtünk volna.

A közeli barátságok formálása pszichológusok szerint az egyik legkritikusabb társas élmény a tinédzserek számára. Ebben az életszakaszban a kortárs kapcsolatok jelentősége felerősödik, az iskolán kívül is egyre több időt töltenek egymással a kamaszok. A serdülők egyre több emberrel kerülnek ismeretségbe, közeli barátságaik pedig rendkívül intenzívvé válhatnak. A legjobb baráttal folytatott meghitt és őszinte beszélgetések segítenek az élet nagy kérdéseivel való szembenézésben, az önmeghatározás kialakításában, a szorongáskeltő helyzetek megértésben. Ez utóbbiból pedig akad bőven egy tini életében...

A társakra való hangoltság egyszerre áldás és átok

Ha a serdülő az érdeklődési köre és az értékei mentén hűséges barátokra lel, akkor támogatni tudják egymást a szülőkkel, a tanárokkal és az ellenséges társakkal adódó konfliktusokban. Sajnos manapság a közösségi média sokszor a felszínes emberi kapcsolatokat promotálja, miközben megadja azt az illúziót, hogy rengeteg barát veszi körül az embert. Bár vannak olyan fiatalok, akik például valamilyen szabadidős tevékenység kapcsán valódi közösségre lelnek, sokak számára ez nem adatik meg. Ők próbálnak lavírozni a különböző klikkek között, és a beilleszkedés kedvéért gyakran megváltoztatják a véleményüket, az öltözködésüket, vagy bevállalnak olyan dolgokat, amiket egyébként helytelenítenének. A társas nyomás és a homlokunkban található prefrontális lebeny éretlensége amúgy is kedvez az átgondolatlan, vakmerő vagy éppen egészségkárosító viselkedéseknek. Persze a barátaiddal lázadni és őrültségeket csinálni fantasztikus érzés, főleg, ha közben azért vigyáztok is egymásra. Milyen hosszú távú hatásai vannak a legendás kamaszbarátságoknak? 

Volt legjobb barátod kamasz korodban?

Az edzéseken nem mindig vagyunk egy csapat, de az életben mindig!
Az edzéseken nem mindig vagyunk egy csapat, de az életben mindig!SolStock / Getty Images Hungary

#1 A legjobb barátoddal intimitást tanulsz

Joseph Allen pszichológus és csapata évtizedek óta vizsgálja a serdülők társas kapcsolatainak fejlődését a Virginia Egyetemen. Kiváltképp az érdekli őket, hogy a kamaszkori barátságok miként hatnak a felnőttkori romantikus kötődésre és a mentális egészségre. Megfigyeléseik szerint a 13-14 éves fiatalok többségének van egy azonos nemű legjobb barátja, akivel meglehetősen intenzív kapcsolatot ápol. Az érzelmek hevessége néha szerelmi kapcsolatokra emlékeztethet, de ezek a barátságok heteroszexuális fiataloknál épp olyan természetesek, mint a meleg, leszbikus vagy biszexuális társaiknál. Mivel ebben az életkorban a romantikus kapcsolatok még sokszor instabilak, ezért a mély barátságok nyújtanak valami nagyon fontosat a kamasz életében: meg lehet tanulni belőlük, hogy milyen megnyílni valakinek, beavatni a legféltettebb titkaidba, konstruktívan kezelni a különbözőségeiteket. Ezek pedig mind olyan képességek, amik felnőttként egy párkapcsolatban is jól jönnek. Éppen ezért nem véletlen, hogy a kutatócsoport szerint a kamaszkori közeli baráti kapcsolatok tartóssága bejósolja a későbbi romantikus kapcsolatok sikerességét

Mi lett a kamaszkori legjobb barátoddal?

#2 Annak is van előnye, ha többféle barátod volt

Tegyük fel, hogy kamaszként összejöttél az egyik osztálytársaddal. Mivel sok időt töltöttetek kettesben, kicsit izolálódtatok másoktól, illetve a társasági eseményeken is mindig jelen volt a másik. Egy romantikus kapcsolat azonban egészen másfajta dinamikát eredményez, így biztosan akadtak olyan társas készségek, amiket kevésbé volt lehetőségetek fejleszteni. Ha egy serdülőnek sokféle barátja, ismerőse van, akkor nagyobb eséllyel tud jártasságot szerezni abban, hogy egészen különböző emberekkel is megtalálja a közös hangot. Ez a későbbi életében is segítheti őt, hogy navigálni tudjon az eltérő típusú személyiségek és konfliktusok között. 

Különbözőek vagyunk, mégis jó barátok
Különbözőek vagyunk, mégis jó barátokmonkeybusinessimages / Getty Images Hungary

#3 A népszerű fiatalok később többet szoronganak

Allen szerint sok esetben már eleve azokat a – legtöbbször korán érő – kamaszokat tartják menőnek a kortársaik, akik időnként impulzívan viselkednek (acting out), egészségkárosító magatartásokat produkálnak, felnőttszerepeket is visznek. Egyik longitudinális vizsgálatukban a pszichológusok 169 fiatal életét követték nyomon 15 és 25 éves koruk között. Eredményeik szerint azok a diákok, akik 15 éves korukban a közeli barátságaikat helyezték előtérbe és nem népszerűségre törekedtek, 25 évesen magasabb önértékeléssel és kevesebb depressziós tünettel rendelkeztek. Ezzel szemben a népszerű tiniknek később, a húszas éveikben szignifikánsan magasabb volt a társas szorongása. A kutatás egyik legmegdöbbentőbb tanulsága, hogy a középiskolai társas élmények mentális egészségre gyakorolt hatása csak jóval később mutatkozott meg, és nem függött attól, hogy mi történt a résztvevőkkel a köztes években! 

Mennyire voltál népszerű a középiskolában?

Az erős, intim kamasz barátságok megtapasztalása tehát hosszú távon is segít megóvni a mentális egészségünket. Ezek a kapcsolatok pozitív érzésekkel töltenek el minket a mégoly vészterhes időkben is, mint a serdülőkor, amikor az identitásunk kiépítése az egyik legfontosabb feladatunk. A legjobb barátaink arra is megtanítanak minket, hogy milyen egy támogató kapcsolatban lenni. Remélhetőleg a későbbi életünkben is ezeket fogjuk keresni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek