Az érzelmi érettség 8 csalhatatlan jele

Mondták már neked, hogy olyan éretlen vagy? Vagy a párod szokott gyerekesen viselkedni? Egyáltalán mit jelent az érzelmi érettség, és miért fontos egy tartós kapcsolatban?

A romantikus szerelem csodálatos érzés, de ha hosszú távon tervezel valakivel, más szempontokat is érdemes figyelembe vennetek. Ahhoz, hogy közösen tudjatok növekedni, és együtt valami jelentésteli, örömet adó és stabil dolgot hozzatok létre, lényeges érzelmileg is felnőni a feladathoz.

Persze az évek során mindannyian egyre több tapasztalatot szerzünk: igyekszünk tanulni a hibáinkból, tudatosabbak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy mire vágyunk. Az érzelmi érettség azonban nem feltétlenül életkorhoz kötött.

Abban segít nekünk, hogy minél nagyobb biztonságot és összekapcsolódást éljünk meg a másikkal, miközben az egyéniségünket is megőrizzük. Rob Pascale és Lou Primavera pszichológusok cikkét kiegészítve az érzelmi érettség 8 lehetséges összetevőjét mutatjuk be. Jellemző rád vagy a partneredre?

1. Képes vagy kontrollálni magad

Nem jössz ki könnyen a sodrodból, nem esel a másiknak, nincsenek dühkitöréseid. Ha nem értetek egyet valamiben, akkor is megválogatod a szavaidat, nem használsz bántalmazó nyelvezetet. Még ha tudod is, hogy mely mondatokkal sérthetnéd meg nagyon a másikat, ezeket a leghevesebb vitában sem vágod a fejéhez. Vannak eszközeid arra, hogy a felmerülő konfliktusokat egymással együttműködve, konstruktívan oldjátok meg.

2. Tudod, hogy ki vagy, és mersz sebezhető lenni

Ha tisztán látod önmagadat, kialakult identitással és énhatárokkal rendelkezel, sokkal könnyebben engedsz majd közel másokat magadhoz. Az önmagadba és a másokba vetett bizalom összefügg. Ha megnyílsz a partnerednek, felületet adsz a sebezhetőségre, de esélyt is, hogy kapcsolódni tudjatok. Ez pedig elengedhetetlen az intimitás és a kötődés kiépítésében. 

Ha idővel egyre több mindent mutatsz meg magadból, talán felületet adsz a sebezhetőségre, de az összekapcsolódásra is
Ha idővel egyre több mindent mutatsz meg magadból, talán felületet adsz a sebezhetőségre, de az összekapcsolódásra isShutterstock

3. Empatikus tudsz lenni

Ha a másik hozzád fordul aggodalmaival, szükségleteivel, megérted őt. Nem vonod kétségbe az érzéseit. Akkor is elismered azok jogosságát, ha te épp máshogy élted meg a szóban forgó élményt. Értékeled azt, hogy a másik megosztja veled a szorongásait, a dilemmáit, az emlékeit. Sokszor nem is tanácsot adsz neki, hanem türelemmel végighallgatod: szeretetet, odafigyelést, biztonságot nyújtasz. Nem akarod helyette megoldani az élete nehézségeit, de úgy tudsz segítséget adni, ahogyan arra szüksége van.

4. Önreflektív vagy, felelősséget vállalsz

Érdeklődsz a saját folyamataid iránt, nyitott vagy a másik visszajelzéseire a viselkedéseddel kapcsolatban. Ha rájössz, hogy hibázol, szívesen kérsz bocsánatot. Felelősséget vállalsz a tetteidért és a szavaidért, nem terelsz, nem vágsz vissza, nem hazudsz, nem okolod a másikat. Törekszel arra, hogy tudatosabb legyél, szeretnél közösen fejlődni a másikkal a kapcsolatban. 

Az önreflexió segít, hogy megismerd a saját folyamataidat, és fejlődni tudj
Az önreflexió segít, hogy megismerd a saját folyamataidat, és fejlődni tudjShutterstock

5. Jól kommunikálsz

Mindig a saját érzéseidet próbálod megosztani a másikkal, nem rágalmazol, nem hibáztatsz, nem folytatsz érzelmi zsarolást. Arra törekszel, hogy megértsd a másikat, nem veszel semmit adottnak vagy magától értetődőnek, csak arra támaszkodsz, amiben megállapodtatok. A konfliktusokban kihívást látsz, ha meg is vagy időnként ijedve, hiszel abban, hogy a nehéz folyamatok közös megoldása olyan teljesítmény, ami tovább erősíti a kapcsolatotokat. További kommunikációs tippeket ebben a cikkünkben olvashatsz.

6. Elkötelezett vagy a másik és a kapcsolat iránt

Azért vagy a pároddal, mert szereted, nem azért, mert unatkozol, félsz a magánytól, vagy ezt várják el tőled. A kapcsolat fontos értéket képvisel a számodra, és örömmel osztod meg a gondolataidat, az érzéseidet, az életed eseményeit a másikkal, miközben önmagadra is odafigyelsz. A partnered iránti hűséged nemcsak szexuális monogámiában nyilvánulhat meg, de fontos, hogy átláthatóan és előre jelezd, ha szexuálisan nem vagy exkluzív. A monogámiának több típusa van, fontos időnként átbeszélnetek, hogy ki mit vár a kapcsolattól, hogy újra meg újra tájékozott döntést tudjatok hozni a folytatásról. 

Az egymás iránti elköteleződést számos formában ki lehet fejezni, még ha egy állam előítéletes módon nem is ismeri el mindegyiket
Az egymás iránti elköteleződést számos formában ki lehet fejezni, még ha egy állam előítéletes módon nem is ismeri el mindegyiketShutterstock

7. Lehet rád támaszkodni

A párod őszintén kifejezheti neked a legbelsőbb érzéseit, mert tudja, hogy te nem fogsz ítélkezni felette, nem fogod kinevetni, elutasítani. A kapcsolatotok olyan biztonságos hely, melyben kellemes kiszámíthatóság van. Nem unalom, hanem annak a jóleső tudata, hogy kölcsönösen számíthattok egymásra, hogy hosszú távon terveztek berendezkedni egymás életébe, a nehézségek megtapasztalásakor sem vonultok ki a kapcsolatból.

8. Képes vagy a biztonságos kötődésre

Bár a gyermekkori és a korábbi párkapcsolatok függvényében eltérést mutat, hogy ki milyen könnyen alakít ki tartós érzelmi közelséget, nehéz hosszú távon harmonikus kapcsolatot fenntartani, ha nem tudsz biztonságosan kötődni a másikhoz. Ha a partneredhez való kapcsolódást inkább fenyegetőnek látod, akkor a nehezebb időkben kisebb eséllyel fogsz a kapcsolatban maradni. Ha megtanulod élvezni a másikkal való intimitást és közelséget, több esélyetek van a közös jövőre. 

Úgy tudod támogatni a párodat a nehéz helyzetekben, ahogyan arra neki van szüksége
Úgy tudod támogatni a párodat a nehéz helyzetekben, ahogyan arra neki van szükségeShutterstock

Érzelmileg érett vagy az olvasottak alapján?

Teljesen természetes, hogy mindannyian máshol tartunk a fenti jellemzők tekintetében. Az is abszolút rendben van, hogyha nem szeretnél hosszú távú párkapcsolatban élni. A fenti sajátosságok azonban bármilyen más emberi kapcsolat fenntartásában alapvető jelentőséggel bírhatnak. 

Ha szeretnél fejlődni bennük, akkor érdemes felkeresned egy pszichológust, aki segít a gondolataid, érzelmeid, viselkedéseid mögötti rejtett mintázatok feltárásában, és eszközöket adhat neked, melyekkel fejlődni tudsz. Ha pedig szívesen olvasnál további hasznos cikkeket a témában, kattints a szövegben szereplő linkekre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek