5 tipikus barát, aki megnehezíti az életedet. Rájuk ismersz?

Dőlj hátra egy pillanatra, helyezkedj el kényelmesen, és idézd fel életed legszebb pillanatait. Biztosan olyan emlékek is eszedbe jutottak, amiket a barátaiddal osztottál meg. Ők azok a választott szeretteid, akik odafigyelnek rád, gazdagítják az életedet, jókedvre derítenek. Vagy mégsem? Mit tegyünk azokkal a barátokkal, akikben csalódtunk?

Barbara Greenberg klinikai szakpszichológus azt figyelte meg, hogy a legtöbb kliense – életkortól és nemtől függetlenül – elégedetlen a baráti kapcsolatai minőségével. A szakember ezért összegyűjtötte azokat a jellemző mintázatokat, amelyeknek a tartós fennállása esetén jó eséllyel zátonyra fut egy barátság. Ha az alábbiakban magadra vagy a barátodra ismersz, fontos, hogy beszéljetek a kialakult helyzetről.

#1 A Nagy Térfoglaló

Ez a típus mindig megtalálja a módját, hogy a beszélgetés fókuszát magára irányítsa. Elkezdesz mesélni valamit, ami rögvest egy olyan dologra emlékezteti, ami vele történt meg. A szavaid nem jutnak el hozzá, inkább ürügyet szolgáltatnak arra, hogy a saját dolgaival hozakodjon elő. Amikor ezzel a baráttal vagy, úgy érzed, hogy tudomást sem vesz rólad, gyakorlatilag bárki szolgálhatna számára hallgatóságul. A belőle áradó szózuhatag egy idő után nagyon fárasztó tud lenni, egyszerűen azt érzed, hogy mindez befogadhatatlanul sok.

#2 Az Örömgyilkos

Van olyan barátod, akivel nem mersz örömhíreket megosztani, mert irigy és féltékeny lesz? Igyekszik egy kicsit leplezni, de azért látod rajta, hogy a veled történő jó dolgok azon nyomban egyfajta elégedetlenséget váltanak ki belőle a saját életével kapcsolatban. Tegyük fel, hogy boldog vagy azért, mert megemelték a fizetésedet. Amikor ezt elmondod neki, ez a barát rögtön rákontrázhat a közlésedre: elárulja, hogy van egy ismerőse, aki egy hasonló cégnél dolgozik és még jobban keres ugyanennyi munkáért. Ennek a barátnak meg kell tanulnia, hogy ne csak a bánatodban, hanem az örömödben is osztozni tudjon veled. 

Miért nem csinálunk néha megint ilyeneket?
Miért nem csinálunk néha megint ilyeneket?ViewApart / Getty Images

#3 A Pletykagép

Sok ember azt gondolja, hogy mások érdekesebbnek fogják találni, ha bennfentes történeteket oszt meg jelen nem levő harmadik személyekről. Ezek a sztorik egyfajta valutaként funkcionálnak különböző társas helyzetekben, amiket figyelemre és más jutalmakra lehet cserélni. Ha egy baráttal bizalmasan osztottál meg valamit, és ő indokolatlanul teregeti ki a szennyesedet, az rendkívül fájdalmas élmény lehet. Kivétel ez alól, hogyha a titok megtartása rád vagy másokra nézve veszélyt jelentene.

#4 Az Eltűnőművész

Mindannyiunknak vannak olyan barátai, akikkel nagyon szeretünk időt tölteni, de már csak akkor hisszük el, hogy létrejön a velük való találkozás, ha ott ülnek velünk szemben. A megbízhatatlan barát sorozatosan mond le homályos okokra hivatkozva az utolsó pillanatban olyan programokat, amiket hetekkel előtte fixáltatok. Ha írsz neki, néha napokba telik, mire röviden reagál az üzeneteidre. Minden előrébb való számára, mint a kapcsolatotok működtetése. Ez azonban a kettőtök közti olyan egyenlőtlenséghez vezethet, amiben folyamatosan visszautasítottságot fogsz megélni. Egy ponton valószínűleg bele fogsz fáradni a frusztráló állapotba, és felteszed magadnak a kérdést: ha neki ennyire nem számít a barátságunk, én minek töröm magam ennyit? 

Gyerekkorunkban minden könnyebb volt
Gyerekkorunkban minden könnyebb voltKlaus Vedfelt / Getty Images

#5 A Panaszmuki

Ez a barát régen vicces volt, figyelmes, tájékozott a világ dolgait illetően, mára azonban a nonstop panaszkodáson kívül kevés dolog hagyja el a száját. Annyi sérelem, cinizmus, megkeseredettség gyülemlett fel benne az évek során, hogy az minden reakcióját mélyen áthatja. Vele lenni inkább munkának tűnik, mint hogy töltene. Az érzelmi és testi fájdalmak végighallgatása után úgy érzed, az élettől is elment a kedved. Persze egy ideig nagyon akarsz segíteni a másiknak, de van egy határ, amikor arra is oda kell figyelned, hogy energiavámpírok helyett olyan emberekkel vedd körül magad, akikkel kölcsönösen törődtök egymással, akikkel pozitív élményeket tudtok megélni. 

Mielőtt bedobnád a törölközőt

Amikor egy barátság fenntartásának előnyeiről és hátrányairól gondolkodsz, lényeges tekintetbe venni azt az életszakaszt, azokat a körülményeket, amikben éppen vagytok. Imádtál a barátoddal hülyülni és mulatni, de mostanában egyfajta depresszión megy keresztül? Alig ér rá, mert gyerekei születtek, vagy az idősödő szüleiről kell gondoskodnia? Teljesen lefoglalják egy se veled, se nélküled jellegű párkapcsolat gyötrelmei? Először érdemes teret adnod a másiknak és támogatnod őt. Ha azonban hosszabb távon is sérül a kapcsolat kölcsönössége, a megváltozott prioritások a kapcsolat újratervezését teszik szükségessé. 

Hány igaz barátod van?

Egy barát elengedése

Bár az örök barátság mítosza erősen él a társadalomban, a barátok sokszor olyan útitársak, akik az életünk egy bizonyos szakaszában szegődnek mellénk. Lehet nosztalgiázni régi szép emlékeken az egykori iskolai cimborákkal, de ha a jelenben nincs sok megosztanivalótok, akkor megfontolandó, hogy a kapcsolat szorosságán oldjatok. Ha teljesen más irányt vett az életetek, ha nincs közös érdeklődési körötök, ha egymással nehezen összeegyeztethető értékeket vallotok, akkor érdemes lehet elengedni a barátságot. Ez semmit nem von le az együtt töltött évek jelentőségéből.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek