Erősen izzadsz? Lehet ellene tenni

Az izzadás természetes folyamat: a szervezetünk így hűti magát edzés közben vagy amikor melegebbre fordul az idő. Vannak azonban, akik az átlagosnál többet izzadnak, ez pedig sok szempontból megnehezíti az életüket.

A hiperhidrózis, vagyis a fokozott izzadás rengeteg kellemetlenséggel jár, befolyásolhatja az életminőséget is. Megnehezíti a mindennapi feladatok ellátását, hatással lehet a kapcsolataink minőségére, sőt vannak olyan hiperhidrózisban szenvedők, akik már attól kellemetlenül érzik magukat, ha elhagyják a lakást. De mi áll a jelenség hátterében és mit tehetünk ellene? A The Conversation segít, hogy merre forduljunk, ha a probléma túlmutat a megfelelő dezodor kiválasztásán.

Az izzadás széles skálája

Az izzadás sok helyzetben természetes, segít a testhőmérséklet szabályozásában, de előfordul olyankor is, amikor idegesek vagyunk vagy stresszhelyzetbe kerülünk. Sőt, vannak emberek, akiknél az izzadás szinte állandó.

A hiperhidrózis tünetei általában a kézen, a lábon, a hónaljban, az arcon és a fejen jelentkeznek, de a test más területei is érintettek lehetnek. Van, amikor az ember egész teste izzad, és az sem ritka, hogy furább helyzetekben, például a hideg időjárás következtében jelentkezik az izzadás.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy mi okozza a fokozott izzadást, ezért kihívást jelent a hatékony kezelési módszerek megalkotása. Louise Dunford, a De Montfort Egyetem kutatója társaival hiperhidrózisban szenvedő betegeket és szakembereket kérdezett a jelenségről.

Az átöltözések helyett inkább forduljunk orvoshoz!
Az átöltözések helyett inkább forduljunk orvoshoz!PeopleImages / Getty Images Hungary

Kiderült, hogy a hiperhidrózis súlyossága sok mindentől függ. Egészen enyhe esetekben csak kisebb kényelmetlenséget okoz az állapot, de minél intenzívebb az izzadás, annál nagyobb hatással van az életminőségre is. Egészen súlyos esetekben a kéz izzadása miatt nehézséget okozhat a toll tartása vagy a billentyűzet használata is, ez pedig hozzájárul a karrierlehetőségek romlásához, valamint a társadalmi elszigetelődés növekedéséhez is.

A hiperhidrózisban szenvedő emberek gyakran aggódnak számunkra teljesen természetesnek tűnő helyzetek miatt is, mint például egy kézfogás. Az ilyen apróságok sokszor a társasági életüket is befolyásolják, hiszen természetes, hogy ilyenkor zavarban érzik magukat, úgyhogy inkább kerülik a társaságot. Van, akinél akár napi többszöri átöltözés is indokolt lehet, és sokan éppen a szégyenkezés miatt nem kérnek orvosi segítséget.

Mi a teendő?

Szerencsére több módszer is elérhető a hiperhidrózis kezelésére, attól függően, hogy a test mely részét érinti az állapot. Megoldást jelenthetnek az alumínium-kloridot tartalmazó izzadásgátlók, az iontoforézis, amelynek során a problémás területeket víz alá helyezik, majd alacsony feszültségű árammal kezelik. Ezek mellett segít a botoxinjekció vagy különböző, szájon át alkalmazandó gyógyszerek.

Ezek a kezelések általában sajnos csak átmeneti megoldást jelentenek, és nem minden esetben hoznak azonos eredményeket. Az izzadásgátlók irritálhatják a bőrt, a tabletták pedig szájszárazságot vagy vizelési problémákat okozhatnak, hiszen az egész testben blokkolják az idegvégződéseket. A botoxot és az iontoforézist pedig időnként ismételni kell, ez pedig komoly költségeket jelenthet.

Hosszú távú megoldást jelenthetnek bizonyos sebészeti beavatkozások, amelyekben eltávolítják a verejtékmirigyeket az érintett területen, illetve az endoszkópos mellkasi szimpatektómia (EST), amely az izzadást befolyásoló idegeket szabályozza. Ez utóbbival azonban érdemes vigyázni, mert súlyos mellékhatásai lehetnek: károsodhatnak az idegek vagy más szervek, sőt előfordulhat, hogy az izzadás nagyobb mértékű lesz, mint a beavatkozás előtt, ezért ezt csak végső esetben szokták alkalmazni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek