Tisztázzuk végre: árt a tojás az egészségünknek, vagy nem?

Szegény tojás, úgy tűnik, tipikusan az az étel, amiről ahány tanulmány, annyiféle eredmény születik, egymásnak tökéletesen ellentmondók is. Próbáljuk meg helyretenni a dolgokat.

Sokáig az volt a nézet, hogy a tojás az egyik fő felelős a magas koleszterinszintért, és jelentős károkat okoz az érrendszernek is. Később a kutatások ezt cáfolták, de egy nemrég publikált tanulmány megint csak a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktoraként jelölte meg a tojást. A Harvard Medical School szerzője, Emily Gelsomin táplálkozástudományi szakértő utánajárt, mi az igazság.

Nem minden koleszterin forrása a tojás

A kutatásukban a szerzők úgy találták, hogy napi három-négy tojás elfogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a korai halál kockázatát. Érdemes azonban egy kicsit jobban a vizsgálat mélyére nézni.

Először is a kutatás – mint a legtöbb hasonló vizsgálat – pusztán megfigyelésen alapult, vagyis nem tudta objektíven bizonyítani, hogy a két jelenség, azaz a tojásfogyasztás és a szívproblémák nagyobb rizikója között valóban ok-okozati összefüggés áll fenn. A tudósok hat különböző, az Egyesült Államokban készült felméréssel nyert adatokat hasonlítottak össze, amelyek harminc éven keresztül kísérték végig alanyaik táplálkozási szokásait.

Tényleg árt a tojás?
Tényleg árt a tojás?Flashpop / Getty Images Hungary

Továbbá a kutatásban a koleszterin mennyisége és jelenléte sokkal nagyobb hangsúlyt kapott, mint kiváltó okként maga a tojás. A szakemberek nem kizárólag a tojásból származó, hanem a vizsgált személyek által fogyasztott összes koleszterin mennyiségét vették figyelembe, márpedig ennek a nagy része különböző húsokból származott. Nem mellékes, hogy a feltárt „összefüggés” erőteljesebb volt azoknál, akik nagyobb mennyiségben vittek be telített zsírsavakat, elsősorban disznó- és marhahús fogyasztása révén.

Ne a tojásevést fogd vissza, hanem zöldségből fogyassz többet

Egy tojás 180 mg koleszterint tartalmaz, ezzel szemben egy 170 gr-os marhahússzeletben, vagyis egy átlagos steak- vagy hamburgerhúsban 140 mg-nyi koleszterin, viszont hatszor annyi telített zsírsav található. Ha el akarjuk kerülni a szívbetegséget és a stroke-ot, nem elég pusztán a tojásfogyasztásból visszavenni. Sőt, a tojástól való félelem helyett sokkal jobb megoldás, ha inkább arra törekszünk, hogy minél több zöldséget-gyümölcsöt fogyasszunk: a növényi fehérjék ugyanis csökkentik a koleszterinszintet, és a telített zsírokat is kontroll alatt tartják.

Ami a tojást illeti, a szakértő hangsúlyozza számos, az egészségre gyakorolt pozitív hatását. A tojás az egyik legjobb természetes fehérjeforrás, rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, például D- és B12-vitamint, ami többek között az agy és a központi idegrendszer működésében játszik szerepet, és nem utolsósorban kiváló forrása a kolin nevű esszenciális tápanyagnak, ami például a magzat agyának fejlődéséhez fontos (és amiből a legtöbb várandós anya nem fogyaszt elegendő mennyiséget). Szóval ne legyen mumus a tojás, mert ha észszerű mennyiséget fogyasztunk belőle, akkor csak a hasznunkra válik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra