Napi 1 tojással megelőzhetőek a szívbetegségek

Egy méretes kínai kutatás szerint van összefüggés a tojásfogyasztás és a szívbetegségek kockázatának csökkenése között, egyelőre azonban csak egy megfigyelésre építő statisztikai adatról van szó, az ok-okozati kapcsolatra nem derült fény.

A több mint 400.000 kínai tojásfogyasztási szokásait megvizsgáló kutatók szerint 18 százalékkal alacsonyabb volt a Kína 10 különböző régiójából származó résztvevők esetében a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel összefüggésbe hozható halálesetek száma, amennyiben minden nap fogyasztottak tojást – írja a CNN.

Tojás vs. halál

Bár a tojást korábban a magas koleszterol-tartalma miatt utasították el, a mostani tanulmány társszerzője, Canqing Yu szerint ugyanakkor fölösleges aggodalmaskodni.

A kilenc éven át nyomon követett, 416 ezer makkegészséges kínai 13 százaléka fogyasztott egyébként napi egy tojást, 9 százalékuk viszont szinte soha nem fogyasztott tyúktojást. Ez alatt a kilenc év alatt 84.000 résztvevőt diagnosztizáltak valamilyen a szívet érintő betegséggel. A tojásevők esetében 26 százalékkal csökkent az agyvérzések kockázata, ráadásul további 28 százalékkal jobbak voltak az esélyeik az agyvérzések túlélésére is.

Emellett a szívizom elégtelen vérellátásával járó ishaemiás szívbetegség kockázata is több mint tíz százalékkal csökkent a tojásevők körében.

Nem biztos, hogy megbízható

Dr. Caroline Richard, egy kanadai egyetem kutatója ugyanakkor óvatosságra int. Tény, hogy meglehetősen sokan vettek részt ugyanis a pusztán megfigyelésre építő felmérésben, ok-okozati összefüggésekre ugyanakkor nem derítettek fényt a kínaiak.

Szerinte ráadásul még ezek az eredmények sem teljesen egyértelműek, a releváns kutatásokat összegző kutató szerint ugyanis nem nagyon beszélhetünk érdemi változásokról a heti 6-12 tojást átlagolók esetében a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával kapcsolatban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek