Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világ lakosságának 80 százaléka nem fogyaszt elegendő vasat, az emberiség mintegy 30 százalékánál pedig jelentkeztek már a vashiányos anémia tünetei. Ezek közé sorolható a fejfájás, a gyengeség, a gyors kifáradás, de a vérszegénység hosszú távon komolyabb egészségkárosító hatással is járhat. Mindennek oka, hogy ha szervezetünk nem jut elegendő vashoz, csökken a vörösvérsejtek száma, melyek oxigénnel látják el a szöveteket. A Heathline összeszedte, hogyan lehet helyes táplálkozással orvosolni a problémát.
Vashiányra a hús a leghasznosabb
A vashiányos vérszegénység gyakrabban fordul elő a nőknél, mint a férfiak esetében – aminek fő oka, hogy a nők a menstruáció alatt sok vért veszítenek –, de mindkét nem képviselői közül egyre többeket diagnosztizálnak a betegséggel. Ez szorosan összefügg azzal, hogy manapság egyre kevesebb valódi tápanyagokban gazdag ételt fogyasztunk, helyettük inkább a kizárólag szénhidrátban dúskáló gyorskajákat preferáljuk. Habár a vasat különböző étrend-kiegészítők és vitamintabletták formájában is pótolhatjuk szervezetünkben, a legegyszerűbb, ha ásványi anyagokkal telített, természetesen egészséges étrend segítségével jutunk hozzá.
Legkönnyebben a különböző húsételek biztosíthatják számunkra a megfelelő mennyiségű vasat. A bárány-, a disznó-, a csirke- és a marhahús is dúskál ebben az alapvető ásványi anyagban, de a máj fogyasztása is ajánlott. A különböző tengeri ételek, például a rák, a garnéla, a szardínia és az osztriga szintén tele vannak vassal. De a vegetáriánusoknak és vegánoknak sem kell aggódniuk, hiszen – habár a növények alapvetően kevesebb vasat tartalmaznak, mint az állati húsok – számos zöldség és gyümölcs is segítségünkre lehet.
A babfélék, például a szójabab, a sütőtök, illetve a tökmag, a mazsola és egyéb szárított gyümölcsök, a tofu (vagyis a „szójasajt”), a spenót és hasonló leveles zöldségek, is mind-mind hasznos részei lehetnek egy vasduzzasztó étrendnek. A magas vastartalmú gabonapelyhek és müzlik szintén ide tartoznak. A szakemberek szerint azoknak, akik nem fogyasztanak húst, kétszer akkora mennyiségben kell egyéb forrásokból pótolniuk a szervezetükből hiányzó vasat, ezért ha vega vagy vegán étrendet követsz, különösen fontos, hogy eleget fogyassz a felsoroltakból.
A vas felszívódását a vékonybélből nagyban segíti a C-vitamin, ezért az abban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása is erősen ajánlott. Ide tartoznak például a különböző citrusfélék, mint a narancs és a grapefruit, továbbá az eper, a kivi, a papaya, az ananász, a dinnye és a mangó. A brokkoli, a vörös- és zöldpaprika, a kelbimbó, a karfiol, a paradicsom, illetve a spenót szintén dúskál a szóban forgó vitaminban.
Kisgyermekek esetében – különösen a koraszülötteknél – szintén fontos a megelőzés vagy a már hiányzó vas pótlása. Az anyatej kiválóan alkalmas erre a feladatra, de a különböző, vassal dúsított bébiételek, illetve később, mikor a kicsi már képes szilárd táplálékot is fogyasztani, a tápanyaggazdag babamüzlik is segítségünkre lehetnek.