Ezeket edd, hogy jobban aludj!

A jó alvás nagyon fontos. Nemcsak azért, mert kialvatlanul nem tudunk a feladatainkra koncentrálni, ingerlékenyebbek és nyűgösebbek vagyunk, hanem azért is, mert a túl kevés pihenés komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Miért baj, ha nem alszunk eleget?

Az alváshiánytól enerváltak leszünk, ezt pedig sokszor túlevéssel, nassolással kompenzáljuk (kifejezetten kívánjuk ilyenkor a szénhidrátban és zsírokban gazdag ételeket). Ez rövid úton elhízáshoz vezethet, ráadásul a kialvatlanságtól nőhet a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázata is.

Előzd meg a falásrohamokat és a súlyosabb betegségeket azzal, hogy jó ételekkel segíted az elalvást! A The Conversation tippjei neked is segíthetnek. 

Mi köze az étkezésnek az alváshoz?

Az alvásciklusunkat a melatonin nevű hormon szabályozza, és mivel nyújtja a REM fázist, alvászavarok esetén javasolják a pótlását. De nem kell rögtön pótszerekhez nyúlni, ha nem pihentetőek az éjszakák. A melatonintermelést megfelelő étkezéssel is serkentheted.

A triptofán nevű esszenciális aminosavból például a szervezet előbb szerotonint, majd melatonint állít elő. Igaz, az aminosav táplálékkiegészítőként is bevethető alvászavarok, depresszió, pánikbetegség  esetén, de megfelelő táplálkozással is pótolni tudjuk, és ez mindig jobb választás, mint a tabletta. Ha pedig emellett még a B-vitaminok és a magnézium megfelelő bevitelére is figyelünk, tabletták nélkül alhatunk sokkal jobban, mint korábban.

Akkor mit is kéne enni?

Elsősorban: sokfélét. A szélsőséges megszorításokkal járó diéták nem kedveznek az alvási ritmusnak sem. Kiegyensúlyozott táplálkozásod mellett az alábbi ételtípusokból egyél többet, ha jobban szeretnél pihenni.

Tejtermékek

Mindhárom fentebb említett anyag megvan bennük, úgyhogy ha nincs egészségügyi akadálya, fogyaszd őket bátran, változatos formában!

Olajos magvak

Ugyanazt tudják (legalábbis, ami az alvássegítést illeti), mint a tejtermékek, ráadásul tele vannak további létfontosságú anyagokat tartalmazó olajokkal is.

Halak

A halhús B-vitaminból és triptofánból is sokat tartalmaz, a halcsont pedig (mondjuk, egy olajos szardíniában) a magnéziumbevitelről is gondoskodik.

Hüvelyesek

A lencse, a bab és a szója kiváló növényi fehérjeforrások, így azok is tudják pótolni a hiányzó fontos aminosavat és a vitaminokat, akik nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket.

Hús

Fehérjetartalma miatt lehet segítőtársad a pihentető alvásért folytatott harcban. Ha nem lelkiismereti okokból mellőzöd, érdemes kicsit emelned a bevitelt, ha mostanában rosszabbul alszol.

És elalvás előtt?

A fenti élelmiszereket a nap bármely szakaszában fogyaszthatod, de ha egy könnyű, mégis minden szükséges anyagot tartalmazó vacsorára vágysz, igyál egy kis tejet, mellé pedig egy (közismerten magas magnéziumtartalmú) banánt és egy pár szem olajos magot fogyassz el. Arra azért ügyelj, hogy a tripofán felszívódásához legalább egy óra kell, így ne közvetlenül azelőtt edd, hogy ágyba mennél, hanem inkább 1, 5 órával előtte.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek