18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Női ejakuláció – mítosz vagy valóság?

A pornó világában jártas olvasók akár külön zsánerként is találkozhatnak azokkal a filmekkel, melyekben a főhősnő orgazmus közben (akár spriccelve) ejakulál. Míg a pornó megközelítésében ez minden esetben eget-földet rázó orgazmus következménye, ami ráadásul a partner kiemelkedő szexuális teljesítményének köszönhető, a hétköznapokban inkább csak kínos hallgatás övezi a jelenséget. Létezik, vagy pornós humbug a női ejakuláció?

Létezik, bár a tudomány sem tud még sokat róla. Az egyébként már az ókorban is ismert jelenséget viszonylag kevés tanulmány vizsgálta eddig, így nem teljesen világos, hogy a nők mekkora hányadát érinti, mi váltja ki az azt átélőknél, hogyan működik, és mire jó ez az egész. A Medical News Today rövid cikkben foglalja össze mindazt, amit ma tudunk az angolban squirtnek nevezett jelenségről.

Mi is ez pontosan?

Női ejakuláció során folyadék ürül (bizonyos esetekben csak szivárog, máskor kilövellve távozik) a húgycsőből. 

A jelenség kétféle lehet: a heves lövelléssel távozó folyadék (squirt) általában színtelen, szagtalan és nagy mennyiségben ürül, a lassabban kiáramló anyag ( ejakulátum) pedig sűrűbb, tejszerű és összetételében is sok szempontból a spermához hasonló.

Utóbbiban és a spermában közös, hogy mindkettőnek magas a cukortartalma, ráadásul mindkettőben megtalálható a PSA rövidítéssel illetett prostatic acid phosphatase nevű enzim, ami a spermában az ivarsejtek mozgékonyságáért felelős. A váladékot az úgynevezett G-pont közelében (de nem a hüvely, hanem a húgycső falán) található mirigyek termelik, a váladék pedig a húgycsövön át távozik.

Bizonyította ezt már valaki?

Igen, ma már tudjuk, hogy létező, és tudományosan is igazolható jelenségről van szó. Míg a hevesen távozó folyadék (squirt) tulajdonképpen vizelet, a lassan távozó, sűrű váladék a szexuális izgalom hatására keletkezik és egyenlőre nem tudjuk, milyen szerepe van a szexualitásunkban.

2014-ben például 7 olyan nőt vizsgáltak, akik saját bevallásuk szerint átélik a női ejakulációt. Ultrahanggal először azt nézték meg, hogy a hólyagjukban található-e nyugalmi állapotban folyadék vagy váladék. Ezután a nőket arra kérték, hogy izgassák magukat, s közben ultrahanggal figyelték a hólyag tetlségét. Azt találták, hogy a sűrű váladék egyértelműen szexuális izgalom hatására termelődött, illetve hogy a csúcsponton, vagy ezt kicsit megelőzve a húgycsőbe ürült. 

Mennyire általános női ejakuláció? És egyáltalán normális?

A női ejakuláció teljesen normális még akkor is, ha különböző tévhitek miatt keveset beszélünk is róla. Az International Society for Sexual Medicine szerint a nők mintegy 10-50 százalékát érintheti a jelenség, egyes kutatók szerint pedig az is lehetséges, hogy minden nő ejakulál szex közben, de a sűrű váladék mennyisége sokszor olyan csekély, hogy nem veszik észre, vagy összekeverik az egyébként is termelődő hüvelyváladékkal.

Ezt támasztja alá egy vizsgálat, amelynek a keretében szex előttről és szex utánról származó női vizeletmintákat vetettek össze. Utóbbi mintákban a fentebb említett PSA nevű enzim szintje minden esetben jóval magasabb volt, mint azokban, amik az aktus előttről származtak.

A több mint 200 nőt bevonó kutatásból az is kiderült, hogy a nőknek legalább a fele maga is tapasztalt már ejakulációt, 14 százalékuk számára pedig minden, vagy majdnem minden orgazmus „ejakulálással” is jár. Bizony. Ez is csak egy, a szexben részt vevő testnedvek közül.

Emlékszel még A pusztítóból arra a vicces részre, amikor a hosszú évekre lefagyasztott John Spartan egy végtelenül steril jövőben ébred, és mindenféle kalandok után a szende Lenina Huxley megkérdi, lenne-e kedve a szexhez? Spartan nagyon csalódott, amikor kiderül, hogy a csinos rendőrtiszt valami VR-szerű élményt ért szex alatt, mert ő még a régi, testnedvek cseréjével járó piszkos verzióra gondolt. Na ugye.

Jó ez nekünk?

Tudományos adatok nemigen támasztják alá, hogy lenne bármilyen pozitív vagy negatív hatása a női ejakulációnak, azt viszont mindannyian tudjuk, hogy a jó szex számtalan egészségügyi előnnyel jár. Orgazmus során fájdalomcsillapító hatású hormonokat termel a szervezetünk, szex után pedig olyanokat, amik a könnyebb elalvást segítik, és a stresszűző, vérnyomáscsökkentő, immunerősítő hatást is mind érezzük, függetlenül attól, látványosan megyünk-e el.

Kézi ingerléssel is működik
Kézi ingerléssel is működikShutterstock

Mire hat még?

A menstruációs ciklussal való kapcsolata nem egyértelmű, egyes nők arról számolnak be, hogy ovuláció után és a menstruációjuk előtt nagyobb eséllyel élik át, mások nem vesznek észre ilyen különbséget.

Vitatott az is, van-e a jelenségnek bármilyen köze a terhességhez. A spermiumok mozgását segítő PSA jelenléte miatt egyes kutatók szerint a teherbeesés segítése lehet a váladék feladata, más szakemberek azonban kétlik, hogy így lenne, mivel a váladék nyomokban vizeletet tartalmaz, ami kifejezetten árt a spermának, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a húgycsőből a hüvelybe jut az aktus során.

A női ejakuláció mindenesetre teljesen normális és valószínűleg sokkal gyakoribb jelenség, mint ahogyan azt gondoljuk. Nem kell szégyellned, ha része a szexualitásodnak, sőt az is könnyen lehet, hogy a partneredre kifejezetten vadítóan hat, ha így is kiderül, élvezted az együttlétet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek