Miért fogynak nehezebben az alacsony nők?

A szakértők szerint a kicsi nők élete nem csak játék és mese: sokkal nehezebb letornázniuk a felesleges zsírt, mint magas barátnőiknek. De mi ennek az oka?

A fogyókúrázók korán, alvási szokásain, hormonháztartásán és kezdő súlyán is sok múlik, tagadhatatlan ugyanakkor, hogy a magasabb nőknek általában könnyebben megy a dolog. Az okokról egy kardiológus és egy dietetikus nyilatkozott a Shape-nek.

Lépegetők előnyben

A fogyásra specializálódott kardiológus dr. Luiza Petre szerint amennyiben hasonló az egészségügyi állapotuk, és ugyanúgy étkeznek, edzenek, két nő közül szinte minden esetben a magasabbnak megy majd könnyebben a fogyás.

A jelenség hátterében az anyagcsere-folyamatok állnak. A dietetikus Shari Portnoy szerint rendkívül egyszerű a dolog:

Minél nagyobb az izomtömeg, annál gyorsabb az anyagcsere. A magasabb emberek általában izmosabbak. Ez egy velük született adottság, a testmagasság hozadéka.

Bányamunka

Ez tehát a töpszli hölgyek legfőbb fegyvere, ha le akarják körözni a zsiráfra emlékeztető lábakkal megáldott barátnőiket: gyúrniuk kell! Az izomtömeg növelése az alapanyagcserét is felgyorsítja, ami azt jelenti, hogy nyugalmi helyzetben is több kalóriát fognak elégetni, mint azelőtt.

A kicsi, duci nők élete nem csak játék és mese!
A kicsi, duci nők élete nem csak játék és mese!Shutterstock

A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás is nagyon fontos egyébként, és természetesen az sem mindegy, milyen kezdősúllyal rendelkezik valaki: a nagyobb felesleget cipelők első kilói ugyanis általában könnyebben leolvadnak, mint az utolsó kilók. A magasságkülönbségből adódó eltérések ugyanakkor azt jelentik, hogy egy közös edzés után nem jó ötlet megfelezni azt a sajttortát: intézd úgy a dolgokat, hogy legalább a desszert kétharmadát a magasabb versenyző falja be!

Oszd meg másokkal is!
Mustra