Rózsaszín, sós víz az új csodaszer?

Nagyon trendi a rózsaszín himalájai só, és még trendibb a vele párosított tisztított víz házasságából megszületett víz. Ami valójában inkább csak… víz. Ami sós.

A „Sole” víz persze nem a sima asztali só „gyógyító erejének” köszönheti, hogy egy tonnás középkori kódexet is könnyűszerrel megtöltenek a pozitív élettani hatásai. A sós víz forgalmazói szerint az „orvosság” energizál, jót tesz az emésztésnek, fogyaszt, hidratál, elmulasztja az izomgörcsöket, megerősíti a csontokat, megakadályozza a vesekövek kialakulását, méregtelenít stb. A tulajdonképpen a vizet leíró listával és ugyanakkor nem árt elővigyázatosnak lenni az Iflscience szerint, különösen, ha még pénzt is kér valaki az „orvosságért”.

A nap végén ez is csak só

A himalájai só persze tényleg több ásványi anyagot tartalmaz, mint a sima asztali só, a túl sok só azonban ebben az esetben is magas vérnyomáshoz és más komplikációkhoz vezet, annyi ásványi anyagot pedig egyik variáció sem tartalmaz, hogy megérje így pótolni a nap folyamán kiizzadt elektrolitokat.

Nehéz mit kezdeni az ehhez hasonló internetes kacsákkal, és első látásra ez is olyasminek tűnik, amivel nem árt óvatosnak lennünk. Nem árt tudni például, hogy a valódi előnyöket mind ugyanannak a komponensnek köszönhetjük: a víznek! - nyilatkozta Dr. Rhiannon Lambert.

A táplálkozási szakértő szerint érdemes tehát némi szkepticizmussal viseltetni a legújabb slágertermék iránt, a vélt vagy valós pozitív élettani hatásokat ugyanis valószínűleg magának a víznek, a placebo hatásnak vagy valamilyen más egészséges életmóddal kapcsolatos szokásnak köszönhetik a sós víz lelkes rajongói.

Oszd meg másokkal is!
Mustra