Felzabálja magát az agyad, ha nem alszod ki magad

A krónikus alváshiány az, ami igazán veszélyes, a régi és működésképtelenné vált szinapszisokat ugyanis válogatás nélkül eltörlik ilyenkor az agy hiperaktív csillagsejtjei.

Olasz kutatók szerint tulajdonképpen ugyanarról a folyamatról van szó, amely az idegi aktivitás melléktermékeinek kipucolásáért felelős: az alváshiány ezt a folyamatot gyorsítja fel annyira, hogy az akár kárt is tehet az agyban. Az alváshiányos egereket megvizsgáló olasz agykutatók eredményeiről a Sceience Alert számolt be.

Túlzásba esnek

Az agysejtek közötti ingerület-átvitelért felelős szinapszisokat legyaluló folyamatokat ráadásul valószínűleg az alváshiány későbbi pótlása sem képes visszafordítani. Az persze nem egyértelmű, hogy az emberek esetében is ugyanígy működnek-e az alváshiány indukálta, túlzásba vitt takarítást végző gliasejtek, de a kutatók szerint akár az Alzheimer-kór kialakulásához is hozzájárulhat a jelenség.

shutterstock 774287749

Az egérkísérletek során négyféle csoportba osztották a rágcsálókat: az első csoportba tartozó egerek 6-8 órát aludtak, a következő csoport tagjait időnként felébresztették a kutatók, a harmadig csoport tagjait ilyenkor további nyolc órán át, a negyedik csoportba tartozó egereket pedig öt napon keresztül tartották ébren.

Kétszer annyi szinapszist gyalulnak le

Az agy természetes tisztítását végző, a régi és elhasználódott sejteket és szinapszisokat eltakarító mikroglia sejtek és asztrociták a harmadik és negyedik csoportba tartozó egerek esetében voltak a legaktívabbak: olyannyira, hogy az már károsítja az agyat. Az eleget alvó egerek esetében ugyanis csak a szinapszisok 5.7 százalékát érintette az asztrociták vagy más néven csillagsejtek aktivitása, a negyedik csoport esetében ugyanakkor már a szinapszisok 13.5 százalékát érintette a folyamat.

Mindent, ami mozdítható

A számos agyat érintő betegség kialakulásához hozzájáruló folyamatot a következőképpen írták le a kutatók. Ha valaki eleget alszik, akkor valami olyasmiről van szó, mint amikor megérkezik a kukásautó és elszállítja a szemetet. Ha azonban tényleg komoly, krónikus alváshiányról beszélünk, nem csak a szemetet, de az értékes berendezési tárgyakat is viszik a takarítók: eltávolítanak mindent, ami mozdítható.

Védekezz a kukások ellen, aludd ki magad!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek