7 bizonyíték arra, hogy az alváshiány árt a szépségnek

A szépítő alvás tényleg létezik, illetve az biztos, hogy ha nem alszik eleget, annak nyoma marad . A Huffington Post hét pontba szedte, hogy milyen szembeötlő következményei lesznek annak, ha nem pihen eleget. 

Míg a génjeiről vagy a természetese öregedésről nem tehet, addig arról igen, hogy szánjon elég időt alvásra, mert különben ezekkel a problémákkal kell megküzdenie: 

1. Hamarabb öregszik

Ha nem alszik eleget, akkor az arc öregedési folyamata felgyorsul. A clevelandi kutatók be is bizonyították, hogy a rosszul alvók korábban ráncosodnak és a bőrük feszessége hamarabb csökken mint azoknak, akik éjszakái pihentetően teltek. Ráadásul az American Academy of Sleep Medicine kutatása szerint már egy görbe este is elég ahhoz, hogy nyomot hagyjon az arcon

2. Hízásnak indul

A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás kihat az étkezésre is. Az ok: a kialvatlanság miatt csökken a leptin szintje, ami azért fontos, mert ennek a hormonnak a zsíranyagcsere szabályozásában van szerepe és ettől érzi magát jóllakottnak. És ha ez nem lenne elég, közben nő a ghrelin nevű éhséghormon mennyisége, és ugye nem nehéz kitalálni, hogy ennek mi lesz a vége. 2014-ben amerikai tudósok kutatást végeztek a témában, amiből az derült ki, hogy hiába csökkentette minden tesztalanya a kalóriabevitelt a vizsgálatok alatt, akiknek megfelelő mennyiségű, pihentető alvásban volt része, kétszer annyi kalóriát égettek el, mint a rosszul alvók. Egy másik kísérlet pedig azt bizonyította, hogy azok a nők, akik kevesebbet alszanak, hajlamosabbak a súlygyarapodásra. 

shutterstock 172728239
Shutterstock

3. Lefelé görbül a szája

A lefelé görbülő szájtól pedig szomorúnak tűnik majd, és ez csak az egyik jel, amiből mások olvasni tudnak. Svéd kutatók képeket mutattak kialvatlan emberekről egy csoportnak, és a megkérdezettek szerint tízből hét emberen látszódott, hogy nagyon fáradt. Ezt a következtetést pedig abból vonták le, hogy szemeik vörösek voltak, alattuk fekete karikák jelentek meg, emellett ráncosabbnak, sápadtabbnak, szomorúbbnak tűntek, a szájuk lefelé görbült és a tekintetük sem volt olyan élénk, mint a kipihent embereknek. 

4. Megritkul a haja

A krónikus alvásmegvonás a hajra is kihat. Dr. Candace Spann bőrgyógyász szerint az alváshiány növelheti a kortizol nevű stresszhormon szintjét miközben csökken a kollagéntermelés, ez pedig hajhulláshoz vezethet. "A telogén effluvium típusú hajhullás nagyon sok esetben a stressz következménye, de az alváshiány is kiválthatja vagy felerősítheti a folyamatot" - mondta Spann.

5. Pattanásos lesz

Dr. Cybele Fishman bőrgyógyász szerint a kortizol szintjének növekedése miatt a gyulladásveszély megnő, ami azért is rossz, mert közben a faggyútermelése is növekszik, vagyis ha a pórusai eltömődnek, be is gyulladnak. Vagyis kezelheti az arcát bármivel, a legjobban akkor járna, ha inkább többet aludna. 

130897064
Peter Dazeley / Getty Images

6. Nehezebben múlnak a kiütései

Ha a pattanás nem elég a bőrnek, akkor ott vannak még a kisebb kiütések, pörsenések, amik az alváshiány miatt gyakoribbak lehetnek. Miért? A Los Angeles Times szerint az alvás legmélyebb, ún. delta szakaszában termelődnek azok a hormonok, amik a szöveti regenerációról gondoskodnak. 

7. Táskás szemek

Ki ne találkozott volna a szem alatti táskákkal vagy éppen a fekete karikákkal, meg persze számtalan tanáccsal, amik arra szolgálnak, hogyan lehet ezeket eltüntetni. A legegyszerűbb módja viszont nem a jég vagy az uborkakarika, hanem az, ha eleget alszik. Az Atlantic Eye Institute orvosai szerint is az alváshiány a legfőbb bűnös, de persze a dehidratáltság, allergia és az öregedés is közrejátszik.

asitas
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Mustra