Egy új-zélandi egyetem kutatói szerint kifejezetten kedvező hatással van mentális egészségünkre, ha a főtt, illetve tartósítotr gyümölcsök és zöldségek helyett inkább a nyers alternatívákat részesítjük előnyben. A 422 fiatal (18-25 éves) új-zélandit és amerikait kikérdező és letesztelő kutatók a résztevők testsúlyát, testmozgással kapcsolatos szokásait, gazdasági helyzetét és az étrendjük egyéb aspektusait is figyelembe vették a nyers zöldségek élettani hatásának megállapításakor.
A tanulmány eredményeit összefoglaló Independent szerint mindez valószínűleg a nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztása során jóval könnyebben felszívódó mikrotápanyagoknak köszönhető.
A nyers gyümölcsök és zöldségek nagyobb mennyiségű mikrotápanyagot biztosítanak, mint a feldolgozott és megfőzött társaik, ami a mentális egészségre gyakorolt nagyobb hatásukra is magyarázattal szolgálhat
– így a kutatók
Mindez a feldolgozás során lecsökkenő tápanyagtartalomnak köszönhető: a konzerv/főtt ételeket fogyasztók esetében is volt némi hangulatjavító hatása a gyümölcsöknek, a nyers alternatívákat előnyben részesítő résztvevők ugyanakkor összességében elégedettebbek voltak az életükkel és enyhébb depressziós tünetekről számoltak be.
A kutatók a következő zöldség- és gyümölcsféléket találták a legegészségesebbnek:
- sárgarépa
- banán
- alma
- leveles zöldségek
- grapefruit
- saláta
- citrusfélék
- friss erdei gyümölcsök
- uborka
- kivi
Ezenkívül a zeller, a káposzta, a paradicsom, a gomba és a lilahagyma is jót tesz a hangulatunknak - állítják a kutatók.