40 fölött évente kéne mammográfiára járni

A legtöbb életet legalábbis az mentené meg egy radiológus szerint, ha már 40 évesen elkezdenének mammográfiás szűrővizsgálatokra járni a nők.

Egy mammográfiákkal kapcsolatos kutatásokra specializálódott radiológus szerint az mentené meg a legtöbb életet, ha már negyven éves kortól, és minden évben eljárnának mammográfiás vizsgálatokra a nők – írja a Huffington post. 

Cancerben megjelent kutatás során egy számítógépes szimuláció segítségével tesztelte le Dr. Elizabeth Arleo melyik mammográfiás szűrési modell lehet a legsikeresebb a rákos halálesetek számának csökkentése szempontjából. Az American Cancer Society által javasolt, 45 éves korban megkezdett, 55 éves korig évente, attól kezdve kétévente esedékes; az 50 éves korban megkezdett és kétévente esedékes; és a 40 éves korban megkezdett és minden évben megismételt vizsgálatokat szorgalmazó 3 modell közül egyértelműen a legutóbbi bizonyult a leghatékonyabb módszernek ebből a szempontból. Ebben az esetben 40 százalékkal csökkenthető a mellrákkal kapcsolatba hozható halálesetek száma, míg a 45 éves korban elkezdett vizsgálatok esetén 31, az 50 évesen elkezdett vizsgálatok esetében pedig csupán 23 százalékkal csökkenthető ez a szám.

shutterstock 510220243

Persze van azért hátránya is annak, ha már 40 évesen, viszonylag korán elkezdenek mammográfiás vizsgálatokra járni a nők, ez ugyanis rengeteg téves pozitív eredményt, és így fölösleges szorongást és biopsziát jelentene, valamint rendkívül költséges is lenne. Bár a 40 éves kor közelében valóban kifejezetten gyakori a vaklárma, abban azért a később megkezdett vagy kevésbé gyakori szűrővizsgálatokat javasló szervezetek is egyetértenek, hogy amennyiben valaki nagyobb kockázatnak van kitéve, tényleg jó ötlet korábban elkezdeni a szűrést.

Ha kíváncsi vagy, hogyan ismerheted fel mihamarabb a mellrákot, érdemes elolvasni ezt is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra