Ezek lesznek 2017 legjobb diétái?

Trendelőrejelző cikkünkben már írtuk, hogy idén nem lesz túl sok életmódos újdonság, és ezt igazoljaUS News and World Report éves listája is, amit dietetikus és más táplálkozási szakemberek állítanak össze. Az illetékesek összesen 38 étrendet osztályoztak aszerint, hogy mennyire egészségesek, hatékonyak, milyen könnyű tartani magunkat a szabályaikhoz és így tovább A szakértők emellett készítettek tematikus rangsorokat is. Részletek a hajtás után! 

shutterstock 301460216

1. DASH diéta

Ez már a hetedik év, hogy a DASH vezeti az általános listát. Ennek az étrendnek az a célja, hogy csökkentse a vérnyomást és a koleszterinszintet, és ezzel megelőzze a szív- és érrendszeri betegségeket. Emellett hatásosan lehet vele fogyni is, mivel rengeteg gyümölcs, zöldség, alacsony zsírtartalmú tejtermék van benne, viszont kevés zsíros, édes és koleszterin-dús étel. „Változatos, kiegyensúlyozott étrend, csak a szükséges megszorításokat tartalmazza, hosszú távon is követhető. Én is ezt tettem volna az első helyre” – nyilatkozta nekünk korábban Varga Dóra dietetikus.

A maximálisan elérhető 5 pontból 4,2-őt kapott. 

2. Mediterrán étrend

Mi is nagyon sokszor megírtuk már, hogy miért is olyan jó dolog a délebbi országokban élők étrendjét követni. A képlet egyszerű: a mediterrán országokban legtöbb alapanyagot nyersen vagy párolva, grillezve fogyasztják el, főként növényi eredetű alapanyagokat fogyasztanak, előnyben részesítik a fehér húsokat, így a szárnyasokat, és sok tengeri halat, tenger gyümölcseit (kagyló, rákok, tengeri sün, polip) esznek, a tésztaféléket többnyire durumbúzából készítik, sót csak keveset használnak, inkább zöldfűszerekkel ízesítik az ételeket, az állati eredetű zsiradékok helyett pedig olívaolajat használnak.

A maximálisan elérhető 5 pontból 4,1-et kapott. 

3. MIND diéta

A tavalyi második helyezett olyan ételekre helyezi a hangsúlyt, amelyek állítólag jót tesznek az agyműködésnek, és tulajdonképpen az előző két étrend szerelemgyereke. Ennek a sarokkövei a bogyós gyümölcsök, a leveles zöldségek, a csonthéjas magvak és az olívaolaj. 

A maximálisan elérhető 5 pontból 4-et kapott. 

4. Flexitarian diéta

Ez egy amerikai dietetikus, Dawn Jackson Blatner módszere, és főként azoknak ajánlott, akik szimpatizálnak a vegetáriánus étrenddel, de nem akarnak teljesen lemondani a húsokról. Persze alapvetően azt ajánlja, hogy ha lehet, ezeket helyettesítsük tofuval, hüvelyesekkel, csonthéjas magvakkal vagy éppen tojással, de ezért néha belefér még egy kis állati eredetű táplálék. 

A maximálisan elérhető 5 pontból 3,9-et kapott. 

4. A Mayo Klinika diétája

A lényeg: szabaduljunk meg a rossz szokásainktól, és helyettesítsük ezeket egy rakat jó szokással. Jól hangzik, nem? Az első szakaszban, ami két hétig tart, akár 4,5 kilótól is meg lehet szabadulni állítólag, majd azt követően heti 0,5-1 kg-ra áll be a fogyás mértéke. Az életmódprogramhoz egy saját ételpiramis is tartozik, amelynek legalján - kapaszkodjon meg - a zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák helyezkednek el, vagyis ezekből kell enni a legtöbbet. 

A maximálisan elérhető 5 pontból 3,9-et kapott. 

shutterstock 186230840

4. TLC diéta

A TLC a Therapeutic Lifestyle Changes (gyógyászati életmód-változtatás) rövidítése, és azoknak fejlesztették ki, akiknek magas a koleszterinszintjük. A módszer szerint magas rosttartalmú, rengeteg gyümölcsöt és zöldséget, összetett szénhidrátokban gazdag ételeket kell fogyasztani, viszont búcsút kell inteni a túl sós ételeknek és az egészségtelen telített zsírsavaknak.

A maximálisan elérhető 5 pontból 3,9-et kapott. 

4. Weight Watchers/Súlyfigyelő diéta

Régi, és nagyon népszerű módszer, amit nemrég egy kicsit felfrissítettek, ez lett a Beyond the Scale Program. Az alapvetés az, hogy a kalóriaszámlálás önmagában nem elég, az egész hozzáállásunknak, gondolkodásmódunknak meg kell változnia. Az ételeket és italokat egyébként saját pontrendszer alapján osztályozzák - minél több benne a telített zsírsav és a cukor, annál magasabb a pontszáma, és minél több benne a fehérje mondjuk, annál alacsonyabb, és alapvetően a fogyókúrázó akkor jár jól, ha olyan ételeket eszik, amelyiknek alacsony a kalóriatartalma, mégis eltelíti. 

A maximálisan elérhető 5 pontból 3,9-et kapott. 

8. Termékenységi diéta

Nem nehéz kitalálni, hogy ennek az étrendnek elvileg az lenne a célja, hogy megnövelje a nőknél a teherbeesés esélyét, és a módszert a Harvard Egyetem két munkatársa, Dr. Jorge Chavarro és Dr. Walter Willett dolgozta ki. A tíz lépésből álló program szerint fontos, a növényi eredetű fehérjék és olajok fogyasztása, de a magas zsírtartalmú tejtermékek is elősegíthetik a fogantatást, a vörös húsokkal, a rossz zsírokkal és finomított cukrokat tartalmazó ételekkel viszont pont az ellenkező hatást lehet elérni. 

A maximálisan elérhető 5 pontból 3,8-at kapott.

8. Volumetrics diéta

A módszert a Pennsylvaniai Állami Egyetem egyik oktatója, Barbara Rolls dolgozta ki, és főként azoknak kedvez, akik szeretik a zöldségeket és a leveseket. Az étrendnek az az alapja, hogyha egységnyi térfogatban kevesebb energiát tartalmazó ételeket (pl. vízben, rostokban gazdag, de nem éppen kalóriadús zöldségeket) eszünk, akkor úgy lakunk jól, hogy összességében kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. Az ételeket ez alapján egyébként négy csoportba osztja, és nem feltétlenül kell lemondani a csokiról és a süteményekről sem, csak minimalizálni kell ezeknek a fogyasztását. 

A maximálisan elérhető 5 pontból 3,8-at kapott.

10. Jenny Craig

A celebek, mint például Kirstie Alley vagy Mariah Carey kedvenc diétája. A fogyókúrázók személyreszabott étrendet és edzéstervet kapnak, és hetente találkozhatnak a program egyik tanácsadójával. A kúrának nincs meghatározott hossza, de az első időszakban előrecsomagolt ételt kapnak, akik csatlakoznak, utána pedig mindenki főzhet magára. A napi kalória adag egyébként 1200 és 2300 kcal között mozog a résztvevő súlyának, motivációjának és edzéstervének függvényében. 

A maximálisan elérhető 5 pontból 3,7-et kapott.

Tematikus toplisták

A legjobb fogyókúrás étrend

1. Weight Watchers
2. Volumetrics
2. Jenny Craig

A legjobb gyors fogyást ígérő étrend

1. Weight Watchers
1. HMR Program
3. Biggest Loser (Nagy fogyás)

A legjobb egészséges étrend

1. DASH diéta
2. Mediterrán étrend
3. MIND diéta

A legjobb szívbarát étrend

1. Ornish diéta
1. DASH diéta
3.TLC- diéta

A legjobb növényi alapú étrend

1. Mediterrán étrend
2. Flexitarian diéta
3. Ornish diéta

A legkönnyebben követhető étrendek

1. Mediterrán étrend
1. Weight Watchers
1. MIND diéta

A legjobb kereskedelmi étrend

1. Weight Watchers
1. A Mayo Klinika diétája
3. Jenny Craig

Oszd meg másokkal is!
Mustra