Sokat mozogsz, mégsem tudsz fogyni? Eláruljuk, miért

Mindannyian tudjuk, hogy a tartós és egészséges fogyás érdekében nem elég csak lelkiismeretesen mozogni (főleg, ha közben vackokat eszünk), vagy csak koplalni, hanem a megfelelő minőségű étrendet és a sportot arányosan kell kombinálni. De gondoltad volna, hogy a megszállott edzéstől egyáltalán nem lesz hatékonyabb a fogyókúrád? Ha kíváncsi vagy rá, ez hogyan lehetséges, hajts tovább!

Új vizsgálatok szerint a testmozgás intenzitásának vagy gyakoriságának növelésekor szervezetünk alkalmazkodik a magasabb aktivitási szinthez, és ellensúlyozza a várt hatásokat, ami azt jelenti, hogy hiába sportolunk szorgalmasan, esélyes, hogy ilyenkor is ugyanannyi kalóriát égetünk, mint korábban. 

Amikor valaki túlsúllyal edzeni kezd, és odafigyel az étrendjére is, eleinte látványos az átalakulás, ám néhány hónap elteltével leállhat a súlyvesztés folyamata – még akkor is, ha a fogyókúrázó közben növeli a fizikai aktivitás mértékét. A Current Biology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint a mozgásszegény és a mérsékelten sportos életmód között energiafelhasználás és kalóriaégetés szempontjából ugyan lényeges különbség van, ám ez az eltérés nem lesz nagyobb, amikor a megszokott mértéknél még inkább növeljük a mozgás intenzitását.

shutterstock 336423845

Érdekes módon ez a hatás megmagyarázza azt is, hogy vadászó-gyűjtögető őseinknek honnan volt mindig energiája a hosszú vándorutakhoz és a kemény fizikai munkához. Herman Pontzer, a tanulmány egyik szerzője akkor szembesült ezzel, amikor személyesen találkozott a Tanzániában élő hadza törzs tagjaival. „Azt találtuk, hogy a magas aktivitási szint ellenére ezeknek a folyton mozgásban lévő embereknek hasonló mértékű a napi energiaigénye és -felhasználása, mint az általában ülő munkát végző amerikai és európai embereknek. Ez a meglepő eredmény késztetett minket arra, hogy jobban megvizsgáljuk a fizikai aktivitás és az energiafelhasználás közötti kapcsolatot” – magyarázza Herman Pontzer.

A szakértő és munkatársai több mint 300 férfi és nő napi energiafelhasználását és aktivitását mérték egy héten keresztül. Az eredmények kimutatták, hogy a mérsékelt sportolással a kalóriaégetés mértéke enyhén (átlagosan 200 kilokalóriával) fokozódik, de az is kiderült, hogy azoknál az alanyoknál, akik ennél jóval többet mozogtak, nem volt nagyobb az energiafelhasználás mértéke, mivel testük alkalmazkodott a pluszmunkához.

„Az eredmények közzétételével természetesen nem azt szerettük volna sugallni, hogy a rendszeres mozgásnak nincs értelme, hiszen mindannyian megtapasztalhatjuk, hogy annak számtalan jótékony hatása van szellemi és fizikai egészségünkre. A vizsgálatok üzenete inkább az, hogy a sportolás mellett a megfelelő étrend betartására sem árt odafigyelni – különösen akkor, ha a súlygyarapodás megelőzése vagy a súlyvesztés a cél” – fűzte hozzá Pontzer.

Ha tehát eddig te is meg voltál győződve róla, hogy minél többet mozogsz, annál hatékonyabb a zsírégetés, akkor ideje felhagynod a megszállott edzéssel, és átértékelned a táplálkozás szerepét is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra