Tuti úti célok: Salzburg

50 éve készült a Muzsika hangjai című musical, amely 5 Oscart is bezsebelt. A valós családi történetből készült, émelyítően negédes filmet viszont annyira imádják az amerikai és a nyugat-európai nézők, hogy turisták ezrei zarándokolnak el Salzburgba, hogy megnézzék a valós helyszíneket. A Trapp család története egyébként tényleg filmvászonra való, a sokgyermekes, özvegyen maradt apuka életébe fényt lopó nevelőnő története nagyon megható, ha leszámítjuk belőle, hogy az Anschluß, azaz Ausztria Németországhoz csatolása évében a család menekülni kényszerült, a napfényes házat pedig az oda beköltöző Himmel és a nácik foglalták el. Mielőtt legyintene, hozzátennénk: a városba látogató évi 1,2 millió turista 40 százaléka a film miatt érkezik Salzburgba, ahol lelkesen végigjárják a forgatási helyszíneket, és a család házát is, mely jelenleg hotelként üzemel. 

Tourismus Salzburg
Tourismus SalzburgGuenter Breitegger / Tourismus Salzburg

Hogy jutunk el Salzburgba?

A legegyszerűbben vonattal. A Railjet szerelvényeken wifi és kényelmes ülések vannak, a határt elhagyva villámsebesen lehet velük haladni. Mintegy hat óra alatt érnek Budapestről Salzburgba, a retúrjegyek 39 eurótól elérhetőek. Persze lehet kocsival is menni, az út 650 km. Mind itthon, mind kint szükséges az autópálya matrica. Ha gyerekekkel utazik, megéri az autó, de Salzburg olyan jó tömegközlekedéssel rendelkezik, hogy nem feltétlenül kell a gépkocsi. És mivel Ausztriáról beszélünk, ezért biciklit is lehet bérelni mindenhol.

Hol lehet megszállni?

Ez a nehezebb kérdés, a város ugyan jól fel van készülve a turisták hadára, éppen ezért viszont finoman szólva sem olcsó. Akár szállodát, akár magánszállást választunk, nagyjából 10000 forintnál kezdődnek az árak éjszakánként, és a határ a csillagos ég. Persze ettől lehetnek eltérések, arra érdemes figyelni, hgy az ünnepi játékok alatt , azaz idén július 18. és augusztus 30. között öngyilkosság odautazni. Persze, ha kifejezetten szereti a magas árakat és a nyomasztó tömeget, akkor ott a helye, meg persze azért fantasztikus lehet, amikor az utcán szembejönnek a világ leghíresebb operaénekesei.

120067062
Martin Schalk / Europress / Getty

Mit lehet ott csinálni?

Salzburg egy relatíve kicsi, de annál izgalmasabb város, számos kultúrprogrammal csalogatják a turistákat. A két húzónév Mozart és a Trapp család, már ebből a kettőből is szépen él a város. Akár gyerekkel, akár csak magunkban látogatjuk meg Salzburgot, 3-4 napot simán el lehet ott tölteni mindenfajta unatkozás nélkül. Mielőtt nekiáll végiglátogatni a várost, érdemes megnézni, hogy mennyit lehet spórolni a Salzburg-kártya használatával. A kártya 24 euró a felnőtteknek és 12 a gyerekeknek 24 órára, ezért a város összes múzeumába lehet ingyen bemenni, és ezekbe ingyen lehet eljutni a tömegközlekedési eszközökkel.

Ha az ember elkezdi sorolni, mi szép Salzburgban, arra jut, hogy minden. A vár, az állatkert, a Hellbrunni kastély mind meseszép és többféle képpen is megközelíthető. A várba fel lehet jutni felvonóval vagy gyalog egyaránt, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra. A több mint 900 éves vár legizgalmasabb részei a középkori hercegi szobák. Hohensalzburgot soha, senki nem tudta bevenni, ebben talán szerepe van a vár szimbólumaként jegyzett, mancsai közt répát szorongató oroszlánnak is. 

Kihagyhatatlan és kötelező elem Mozart szülőháza (Getreidegasse 9. - gyakorlatilag Salzburg fő utcája, az aljában egy Spar áll), ami nem keverendő össze Mozart lakóházával. Míg utóbbi egy tágas villa, addig előbbi egy meglehetősen szűk ház, melynek harmadik emeletén született meg 1756. január 27-én Wolfgang Amadeus Mozart. Ettől persze nem lenne annyira izgalmas a ház, de szerencsére az eredeti állapotban megmaradt szobák jól átadják a kor hangulatát. Meg lehet nézni az első hajtincset, az ágyat, a gyerekkori hegedűjét, de aki szeretne, a leghíresebb operákba is belehallgathat, és persze számos Mozart relikviát vásárolhat. 

Aki a kulináris élvezeteknél maradna, az elmehet a világ legrégebben működő éttermébe, a St. Peterbe. A több mint 1200 éves étterem a belvárosban található, a mellette álló monostort még Szent Rupert alapította 696-ban. A Gablerbräu ehhez képest fiatal, csak 1429-óta várja a vendégeket. A söre házilag készült, érdemes megkóstolni. Ha ez nem szimpatikus, itt van a Till Eulenspiegel, amely 680 éve várja a vendégeket: főleg biotermelésből származó alapanyagokat dolgoznak fel, saját gazdaságukból érkezik a tojástól a zöldségig minden. Az M32 a Mönchberg tetején található, főleg este fantasztikus itt a kilátás. Modern étterem, újragondolt fogásokkal, és hagyományos ízekkel. A Gasthof Schorn pedig 1612-ben nyitott, nagyon osztrák és nagyon tradicionális hely azoknak, akik Salzburgi galuskát ennének. 

Szuper program gyerekekkel is a Stiegl sörfőzde látogatása, ahol végig lehet követni, hogyan készül a sör, egy vicces kiállításon tanulmányozhatjuk, mi minden szükséges ahhoz, hogy a komlóból termék legyen. A régi udvarházban a sörgyártás alapanyagaitól a világ minden pontjáról származó sörökig mindenféle sörös témát felvonultatnak, és persze egy csomót lehet kóstolni is. Természetesen lehet egy csomó mindent vásárolni is a kulcstartótól a speciális, sörrel készült ropogtatnivalókig, télen pedig forralt sörrel várják a látogatókat.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra