Most érdemes a Balatonra indulni

Fagylalt és lángos most is kapható, igaz a bódék előtt még nem kígyóznak sorok. A borospincék és a termelői piacok már javában várják a gasztroturistákat, de ezt teszik a balatoni halak is, ám idén nemcsak tányéron, hanem egy üvegfal mögött a vízparton. Nincs hőség, se tömeg, de programot vagy egy jó okot az utazásra már tavasszal is találunk a tónál.

Mert a Balaton idén tavasszal nagyon készül. Keszthelyen komoly bringás infrastruktúra, Balatonfüreden ökoturisztikai látogatóközpont épül, Rádpusztán pedig gasztro-élménybirtok. És amíg Vonyarcvashegy egyik pontján csak vitrinben nézegettetik velünk a bort, addig mellette már palackszámra kínálják azt. A Nyitott Balaton programjairól és a számtalan üres szállodáról még nem is írtunk, de most fogunk. Mutatjuk, miért érdemes tavasszal a Balatonra utazni.

Mert a legszebb panoráma ingyen van

Amíg ugyanis egy lángos és egy fagyi között a nyári hőség miatt nehezen mozdulunk ki balatoni szállásunk 100 méteres sugarú köréből, addig a tavasz nagyszerűen alkalmas a partvidéki kilátó-túrázásokhoz. Azt tudta például, hogy a legszebb panorámát a Balatonról ingyen adják? Mert a badacsonyi Kisfaludy Sándor-kilátót egész évben ingyen látogathatjuk, és egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy innen kapjuk a Tapolcai-medencét, a tanúhegyeket és a Balaton déli részét átölelő legteljesebb panorámát.

Aztán ott van a fonyódi Várhegy-kilátó, amit három éve a Balaton part egyik legszebb négyszintes faszerkezetes körpanorámájú kilátójává építettek át, vagy a boglári Gömbkilátó, amely szomszédságában a Várdomb Kaland- és Szabadidőpark még az ősszel nyílt meg. Itt a bob-, íjász-, drótkötél- és zorbpályák (gömbözés) bármelyikén akár egy teljes napon át kúszva, csúszva, mászva közlekedhet bárki, aki akar. Kalandparkból persze van még bőven a tó környékén: a Zamárdi Kalandpark már szinte fogalommá vált a déli parton, a balatonfűzfői a 800 méteres bobpályája miatt népszerű, de a vadnyugati kalandokat kínáló nemesvitai Westernpark sem kevésbé izgalmas.

Mert szoba most van bőven

Ha valami, hát ez a tényező a Balatonnál bizony a tavaszi idény mellett szól. Szállásajánlatokból ugyanis ilyenkor van bőven, nemcsak a partközelben, de a környező településeken is. Az idei tavaszra a Danubius Hotellánc két balatonfüredi szállodája például külön kedvezményekkel készül. A Hotel Annabella nemcsak nyitott és fedett úszómedencével, Tihanyi félszigetre nyíló panorámával, de félpanzióval együtt már tizenötezer forintos szobáival várja április közepétől vendégeit. A Hotel Marina viszont teljes ellátással kínálja szálláshelyeit, miközben a vendégek egész nap korlátlanul fogyaszthatnak nemzetközi ételeket, édességeket, snack falatokat és italokat a büféreggeli és -vacsora között. Mindezért négy napra fejenként 43 000 forintot kérnek el elő- és utószezonban, de a gyerekek után 6 éves korukig egyáltalán nem kell fizetni, 6-14 éves kor között pedig kedvezményes árat számolnak fel.

Balatoni akció a Danubius hotelekben

A Hotel Annabella és a Hotel Marina szállodák tavaszi akciójában például 10 vagy 20 százalék kedvezménnyel foglalhatnak szállást azok, akik legalább négy éjszakára tervezik balatonfüredi kiruccanásukat. Aki viszont szívesebben várná meg a tartósan meleg időt, az az utazását későbbre tolhatja, és még jobban is jár. Ha ugyanis 45 nappal érkezés előtt foglal, harminc százalékot spórolhat a szobaáron. Részleteket itt talál. (x)

De ha tényleg csak a népszerűbb településeket nézzük, ott van a füredi Tagore-sétánytól 100 méterre található Anna Grand Balatonfüred is, amelynek szobáit és teraszos lakosztályait a klasszikus eleganciát és a késői kijelentkezést értékelő párok fogják szeretni, a sétányra és a hajókikötőre néző szobákat kínáló Hotel Silver Resort pedig a balatoni panorámás luxust keresők ideális szálláshelye lehet. A siófoki Hotel Azúr vagy Hotel Azúr Prémium szállodakomplexum négycsillagos szolgáltatásait viszont úgy alakították, hogy azok generációtól és pénztárca vastagságtól függetlenül szerethetőek legyenek.

Aztán ott van Vonyarcvashegyen a Zenit Hotel Balaton, amely főleg panorámateraszával csábít, és ahol az erkélyes szobák mellett a vendégház részében olcsóbb szállásokat is találunk. De ilyen Zamárdiban a Hotel Wellamarin, ahol szinte kéthetente találnak valami akciós okot arra, hogy miért őket válasszuk a hétvégi pihenésekhez. Aki viszont a tó észak-nyugati csücskében keresi a tavaszi pihenését, annak a családi vállalkozásként működő gyenesdiási Wellness Hotel Katalint ajánljuk, amelyet közel 200 millió forintos uniós pénzből újítottak fel az elmúlt hónapokban, és avatták háromból négycsillagossá. Aki itt húsvétkor szobát foglal, az már a megújult fitneszteremmel, családbarát részleggel, két babakonyhával és egy kerékpárszervízzel is találkozhat majd.

Mert idén az ökocentrum a divat

Legalábbis a Balatonnál mindenképp. Füreden például a Tagore sétány északi oldalára terveztek egy kül- és beltéri akváriumokkal felszerelt teraszos épületet, ezért aki arra kíváncsi, milyen halakból készülnek a fogások a balatoni éttermekben, az itt majd megtudhatja. Gyenesdiáson is hasonló, a tó élővilágát bemutató ökoturisztikai látogatóközpont épül, igaz a nyitására még júniusig várnunk kell. A gasztroturisták azonban már most tavasszal is megtalálják számításukat: Gyenesdiáson szombatonként remek termelői piac van, érdemes oda kilátogatni.

Keszthely gyönyörű, ám sokkal több fantázia van benne, mint amit a Festetics kastély és a mellette lévő komplett múzeumutca sugall. Nagyszerű kiindulópont lehet például egy balatoni bringás szakasz letekeréséhez. Az elmúlt években komoly kerékpáros infrastruktúrát alakítottak ki a környéken, és ha a helyi Tourinform irodát felkeressük, akkor még a bérléssel és a megfelelő túraútvonalak kiválasztásával sem lesz gondunk. De nemcsak a város kerékpársávja újult meg, új kilátókat és tanösvényeket alakítottak ki a teljes Keszthelyi-hegységben is.

Mert itt egész évben lehet borozgatni

A bort a túrázással vegyítők számára a balatoni régió önmagában is nemes célállomás. A közeli Vonyarcvashegyen még tavaly októberben nyílt meg a Festetics Helikon Taverna borászati és gasztronómiai kiállítótere, amelynek pincéjében látványos bortörténeti kiállítás, 3D-s fotók és filmek várják a turistákat. A mellette lévő épületben már nemcsak nézhetjük, de kóstolhatjuk is a borokat, ugyanis február óta már saját Bock Bisztrója van a Balatonnak, amely színvonalában és kínálatában is igyekszik felvenni a ritmust a két fővárosi társáéval. Itt a hagyományos étkek újragondolt formáján túl feltuningolt balatoni fogásokat és hetven féle bort kóstolhatunk.

Aztán mindenképp meg kell említeni a tavaly februárban néhány badacsonyi borász által elindított Borbarangolás programsorozatot, amelynek célja, hogy ne csak nyáron utazhassunk borozni Badacsonyba, hanem szezonon kívül is mindig találjunk olyan pincét, ami nyitva áll. Mindeközben a déli part sem marad gasztro-élménybirtok nélkül: a rádpusztai Magyar Borok Pincéjében 22 magyar borvidék zászlósborai, eredetvédett pálinkák és gyöngyöző hazai pezsgők kínálják magukat. A 180 éves pincében hatalmas hordókkal és különleges belsőépítészeti megoldásokkal csalogatják a borozni szerető látogatókat.

Mert májusban már nyit a Balaton

Május elsejétől tíz napon át valódi programdömpinggel készül a tó, ugyanis Nyitott Balaton címmel rendezik meg azt az akciót, amelyben kedvezményes ajánlatokkal és programokkal igyekeznek sokakat a tóhoz csábítani. Az akcióban 24 helyszín, 154 szálláshely, 70 vendéglátóhely és 54 szolgáltató kínálja majd kedvezményesen portékáit, szolgáltatásait és szobáit. Az eseménynek Facebook oldala is van, ahova folyamatosan töltik a rendezvény ideje alatt elérhető programokat és kedvezményeket, ezért érdemes ezt már most követni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek