Esküvő: nászajándék helyett pénzre vágynak a nők

esk_moneyEgy brit felmérés szerint a menyasszonyokat már nem hozzák lázba a hagyományos nászajándékok. Itthon néhány éve még igénytelenségre vallott pénzt ajándékozni, ma már nem feszeng ezen a násznép.

A Wedding Magazine című brit lap legutóbb közzétett felmérése azt bizonyítja, hogy a hagyományos esküvői ajándékok mára háttérbe szorultak, és helyüket átvette a kevésbé személyes ajándék, a készpénz iránti igény, írta hírlevelében az ELTE Társadalomtudományi Kara.

Pénzt vagy utazási utalványt szeretnének

A kis híján 3500 megkérdezett nő 45 százaléka szívesebben kapna pénzt, amíg ajándékokra kevesebb, mint a megkérdezettek harmada vágyik. Kedvelt ajándékozási forma a nászútra beváltható utalvány is, ennek a válaszadó nők 26 százaléka örülne.

Az újság főszerkesztője szerint növekvő trend, hogy a pénzt inkább előnyben részesítik a házasulandók. Valószínűleg az a tény is az ajándékok ellen szól, hogy párok a nagy nap előtt rendszerint már hosszabb ideje együtt élnek, így nincs igazán szükségük berendezési tárgyakra.

Nem kérnek pénzt a szülőktől

Fontos érv a pénz mellett az is, hogy a házasodni készülők döntő többsége nem számít a szülők segítségére az esküvő finanszírozásában. A megkérdezettek 55 százaléka úgy nyilatkozott, hogy saját maguk fizetik a ceremónia költségeit, míg a házasulandóknak csak negyede esetében állják a szülők a lagzi árát teljes egészében, ez pedig a kutatás szerint egyáltalán nem kevés. A brit fiatalok átlagosan több mint 6 millió forintnak megfelelő angol fontot költenek a nagy eseményre.

A menyasszonyok félnek, hogy berúgnak
A felmérés a továbbiakban eltávolodott a nászajándék kérdéskörétől. A válaszok azt a trendet igazolják, hogy egyre csökken az egyházi szertartásokra vágyó párok száma, igaz, néhány százalékkal még megelőzi a kizárólag polgári esküvők számát. Az ifjú arák legnagyobb aggodalma, hogy a nevezetes napon túl sok alkoholt fogyasztanak, és ezzel tönkreteszik az egész eseményt. 70 százalékuk éppen ezért igyekszik minél kevesebbet koccintani a vendégekkel (esküvői tanácsadónk tapasztalatai alapján itthon inkább az esküvő egészének az italellátásaaz arák egyik nagy aggodalma). A brit menyasszonyok vezető félelmei közé tartozik még, hogy rossz lesz az időjárás, és 28 százalékuk azon aggódik, hogy a családtagjai esetleg összevesznek.

A felmérés eredményeit megosztozzuk a szerkesztőségünkhöz közel álló, házas, vagy gyakori nászajándékozó ismerőseinkkel, és a saját ötleteikről is kérdeztük őket. Mint kiderült, a nászajándékozáshoz jó néhány előítélet kapcsolódik.

Néhány éve még ciki volt pénzt adni

„Néhány éve még ciki volt pénzt adni egy házasulandó barátnak. Rossz szemmel nézett rád a rokonság, azt gondolták, igénytelen vagy, gyorsan le akarod zavarni az egészet, nem is szereted őket, bele sem akartál gondolni, hogy minek örülnének. Pedig akit igazán érdekel egy pár sorsa, az tudja, micsoda kín nekik három pirítóssütőt, egy gyötrelmesen ronda gyümölcsös csendéletet, egy nagymamás porcelán kávéscsésze készletet, és egy aranyszínű selyemágyneműt felhalmozni a lagzin, ahelyett, hogy egy kis pénzt kaptak volna " - sorolta saját, nem kívánt nászajándékait András.

„A nagynénémtől olyan díszpárna kollekciót kaptam, amelyikre ráhímeztette a férjem és az én nevemet. Azóta is azt kérdem magamtól, vajon miért érdemeltük? Úgy örültem volna, ha a rokonok csak átnyújtottak volna egy-egy borítékot" - mondta Bernadett.

eskmoney2

A pár visszatért, hogy kevés a pénz

„Az esküvőnk előtt a vőlegényem azt javasolta, hogy kérjünk meg mindenkit, hogy nászajándék helyett a menyasszonytáncba tegye a tőkét. Kikeltem magamból, hogy én abban az ócska pénzdugdosásban nem veszek részt, a menyasszonytánc kiment a divatból. Végül meggyőzött és igaza lett, a rokonság jobban élvezte, hogy nem kellett borítékkal feszengeniük, részegen táncolni meg úgyis szeretnek. Mi pedig nem kaptunk használhatlan ajándékokat" - számolt be Andrea.

A menyasszonytánc azonban nem biztos, hogy jó megoldás, ha a párnak határozott elvárásai vannak, vagy ha híján vannak a nagyvonalúságnak.„Irtó kellemetlen volt, amikor egy rokonom esküvőjén a menyasszonytánc után a pár összeszámolta a bevételt, majd visszatértek és azt mondták: bocs, de kevés a pénz, táncoljunk még egy kört" - mondta Gábor.

A pénz ajándékozásának vannak kreatívabb módjai is. Az ajándékutalványok is egyre terjednek, a színházbérletek, könyvutalványok, wellness vócserek, de ehhez a műfajhoz is vegyes érzelmek kötődnek. „Anyuék az egyik utazási irodához fizettek be minket nászútra. Nagyon örültünk neki, de aztán annyira nehéz volt az irodával egyeztetni később, olyan rossz arcok voltak, hogy a végén megutáltam őket"- mondta Anett.

A képük köré ragaszd a pénzt

Végül Nikolett osztotta meg velünk a pénz ajándékozásra vonatkozó ötleteit. „Vegyél egy fehér ikeás képtartót (kb. 2 rugó), amelyikben van egy kis hely az üveg és a kép között. Tegyél bele egy képet a párról, a papírpénzeket rollnizd össze, kösd meg piros szalaggal, a szalag aljára nyomj ragasztót, és szépen elrendezve ragasztgasd a képük köré a zsetonokat.
Lehet kapni öntapadós szíveket, azzal dekoráld ízlés szerint. Vagy pedig vegyél egy dobozt, vagy csinálj szalvétatechnikával egy menő dobozt, vagy kincsesládát, és nyomd tele apróval, és köztük nagyobb pénzzel is. Mellé mehetnek szerencsét hozó kis kütyük, katicabogár, kamu csoki aranypénzek, lóhere, meg miegyebek."

Fotó: Nick Nguyen

Mustra