Elméletileg ez egy maradékhasznosító recept, a kicsit szikkadt fél kalács eltüntetésére. De az vesse ránk az első követ, aki nem tartja védhetőnek, hogy csak úgy elhasználjuk hozzá egy negyed kilónyi kalácsot. A klasszikus máglyarakás tavaszias verziója eperrel.
Piszke
Hozzávalók:
25 dkg kalács, kisujjnyi szeletekre vágva
3 dl tej
4 dkg kristálycukor
fél rúd vanília
2 tojás
4 dkg porcukor
20 dkg eperdzsem
20 dkg eper
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a formát sütőpapírral béleljük.
- A tejet a kristálycukorral és a vaníliával felforraljuk, megmártogatjuk benne a kalácsszeletek felét, a formába egy sorban, szorosan lerakjuk.
- A tojások sárgáját a porcukorral és 2 evőkanálnyi vaníliás tejjel felverjük, a felét a kalácsszeletekre öntjük, erre pöttyözzük a dzsem felét és a felszeletelt eperrel kirakjuk.
- Rárakosgatjuk a tejbe mártogatott kalácsok másik felét, a maradék tejet is ráöntjük, majd következik a tojásos-cukros keverék és a dzsem másik fele.
- 20 percig sütjük, félidőben a hőmérsékletet 180 fokra mérsékeljük. Ezalatt a tojások fehérjét a porcukorral kemény fényes sűrű habbá verjük, a süti tetejére halmozzuk, 5 percre esszük még vissza a sütőbe, hogy a hab színt kapjon, a sütőt elzárjuk, a süti tetejét óvatosan letakarjuk és kinyitott sütőajtónál még 15 percig szárítjuk a habot.
Piszke