A jó sorom úgy hozta, hogy Bécsben próbálhattam ki, milyen egy főzőiskola. Míg itthon a bécsi szelet elkészítését gyakorolhattuk maximum, addig kint olyan fogásokkal ismerkedtem meg, mint a saltimbocca, a rókagombás rizottó és a gyömbéres vaníliás répa. Ezek elkészítéséhez magamtól biztos nem kezdtem volna neki, de így megvolt a kellő motiváció. A főzőiskolának persze van előnye: előkészített munkafelület várt, így nem kellett előkeresni semmit, és a zöldségek és a húsok is kiporciózva álltak készen.
Kedvencem a sütőpapírban párolt halas egytálétel lett, amit még az antitalentumok is pillanatok alatt összedobnak, a sikerélmény garantált. Úgyhogy elsőként jöjjön ez a recept, aztán majd szépen sorban a többi is.
Hal sütőpapírcsomagban, vagyis: en papillote
Hozzávalók:
fejenként14-18 deka tengeri hal
olivaolaj/vaj
só, bors
ízesítők a lenti listából, vagy nem onnan
vékonyra/apróra vágott zöldségek
nagy darab sütőpapírok
Fűszerezés variálható, például ilyenekkel:
rozmaring, chili, fokhagyma, mustár, citrom, bazsalikom, petrezselyem, kapribogyó
1. 14-18 deka halat érdemes számolni fejenként, ez lehet lazac, durbincs, vagy bámilyen más tengeri hal.
2. Egyszerűen le kell tenni egy nagy sütőpapírra, ráönteni egy kis olajat, sót és borsot, illetve ízlés szerint rozmaringot, chilit, szeletekre vágott fokhagymát, petrezselymet vagy mustárt. Bármilyen fűszerrel jó.
3. Fölé jöhetnek a zöldségek: például összevágott répa, burgonya, cukkini, paprika, paradicsom, édesburgonya, tök, hagyma, vagy ami otthon van. Ezeket érdemes minél kisebbre vágni, hogy rövid idő alatt is át tudjon majd párolódni, aztán majd a csomagot, akár egy nagy szaloncukrot, jól bekötözni.
4. A kész művet párolni kell alacsony hőfokon 8-10 percen át, azaz egy lábosba vagy serpenyőbe tenni, vizet aláönteni, és letakarni az edényt.