ZÖLD RÖVIDHÍR

Ingyen komposztáló kereteket osztanak

2010. április 7., szerda 14:30

A levegő tisztasága, valamint a zöldlomb szállítás költségeinek csökkentése érdekében Újbudán komposztáló keretet lehet igényelni.

Újbuda önkormányzata a kerületi környezetvédelmi program keretén belül a levegő tisztasága, valamint a zöldlomb szállítás költségeinek csökkentése érdekében a második alkalommal ajándékoz előzetes jelentkezésre komposztáló kereteket a kerületi lakosoknak, társasházaknak és közintézményeknek.

komposzt

A 2008. szeptemberében elindított projekt az FKF Zrt 2.5 millió Ft-os hozzájárulásával, valamint a HuMuSz szakmai támogatásával jött létre. Az akció eredményeként a zöldhulladék mennyisége számottevően csökkent, így nincs szükség szállításra, külön konténer rendelésére.
A sajtóanyagból nem derült ki azonban, pontosan mit is jelent komposztálni. Ez az egyik legrégebbi hulladékhasznosítási eljárás, amelyik a természetben magától is lezajlik. Az erdőkben megfigyelhető, hogy az avar alatti mélyebb rétegekben a levelek egyre inkább szervülnek a talajba. Ha ezt a folyamatot ellenőrzött körülmények közt felgyorsítjuk, akkor komposztálunk. Az eljárásnak több fázisa van. Az elsőben a szerves hulladékot összegyűjtjük, a komposzthalomban a hőmérséklet megemelkedik. A halmot átforgatva a megszaporodott mikroorganizmusok elkezdik lebontani a szerves anyagokat, ezt jelentős hőtermelési folyamat kíséri. Az 5.-8. hét után a nehezebben lebombló anyagok bomlása is elindul, ezzel együtt a hőmérséklet is csökken. Körülbelül 3-4 hónap szükséges ahhoz, hogy a sötétebb színű, nyers komposzt kialakuljon. Az érett komposzt sötétbarna, földszerű anyag, amelyik a 6. hónap körülre megérik.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.08 06:15:10nancsi

  A kezdeményezés szép és jó, de:
  - A gyomnövények magjai nem fognak komposztálódni, hanem amikor a komposztot felhasználjuk, szépen ki fognak kelni. Ergo a virágzás után lévő gyomokat (akár fű is ide sorolható) nem túl jó ötlet komposztálni, mert ezzel biztosítjuk, hogy következő évben sokat gazolhatunk.
  - A metszésnél keletkező vékony ágak sem komposztálódnak szerintem egy év alatt. A metszés során akár betegség, akár egyszerűen az alakítás miatt eltávolított nagyobb ágak meg akár évtizedekig is korhadhatnak.
  Szóval a komposztálás jó, de kb egy kert növényi hulladékának 20 százaléka az, ami mehet komposztba: fákról lehullott levelek, kultúrnövények lágy részei, esetleg tavaszi első kaszálás. A többit meg jobb híján elégeti az ember: virágzó fű, gazok (május után kapált, kaszált kb minden), kultur növények fás részei. A gazokat hasznosítani nem lehet (fűtőérték nulla, talajt meg fertőzik a magokkal). De a fát lehetne. Semmi más nem kéne hozzá, minthogy kinevezni egy napot évente, amikor a kertes részeken végigmegy egy fa aprító, és akinek van fa nyesedéke, azt kirakja a kert elé, és összeaprítják, elviszik tüzelőnek. Mert enélkül a karvastagságú fákat is kupacban égetik el a kert tulajdonosok, ami nettó pazarlás.
  Mondjuk 2.5Mrd-ból miután lejött a pár faláda ára (gondolom 10eFt-nél ez nem kerül többe nagy tételben, és 250ezret nem osztottak szét, mert annyian nem laknak Újbudán) több nokiás doboznyi lóvé maradt, látszat intézkedésnek jó volt ez is, lehet róla cikkezni.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta