#VILÁGOM

Tényleg egy sötét gyökér Karafiáth Orsolya?

Lavati Anett 2012. március 23., péntek 08:57

A Művészetek Palotájára sok mindent lehet mondani, de azt nem, hogy ízléses épület. Mintha egy óriás megevett volna egy marék óriáslegót, és azt szépen kihányta volna a Duna partjára. Ebben a frusztráló közegben rendezték meg Karafiáth Orsolya estjét, ami lényegében arról szólt, hogy boldog-boldogtalan a műsorvezető-moderátor segítségével elmondja, mennyire fantasztikus nő is ez a Karafiáth Orsolya.

A költőnő-kultúrdémon stílusa nagyon megosztó: vagy rettenetesen gyűlölik, és egy ripacsnak tartják, vagy pedig nagyon szeretik különcsége, eredetisége miatt.

Az összművészeti irodalmi show-t a következő mézesmadzaggal ajánlották a nagyérdemű figyelmébe: „Posztmodern díva? Lírikus celeb? Sokféle tevékenysége miatt ő leginkább Kultúrdémonnak szereti nevezni magát. Az is jó, az egyszerűség kedvéért mégis maradjunk a „jelenség”-nél, akiben békésen megfér a Művészetek Palotája és a kereskedelmi tévéstúdió, az irodalmi színpad és a Vacsoracsata, az aukcióvezetés és a modellkedés, a koncertezés és a forgatókönyvírás, a Nők Lapja, az Elle, a Le Femme és a legrangosabb irodalmi folyóiratok.” Ebből azért nagyjából már sejthettük, mire számíthatunk, de azért mégis leesett az állunk, amikor élőben láthattuk a költőnőt kultúrdémonkodni.  Igazán bájos epizód volt például, amikor a műsorvezető megkérdezte Karafiáthtól, mik voltak a legkeményebb kritikák, amivel munkáit illették. A primadonnának öltözött költőnő válaszult egy tömör és lényegretörő összefoglalót idézett fel válaszul: „Karafiáth egy sötét gyökér.” Mint elmondta, rémálmaiban visszatérnek a negatív kritikák, de megpróbálja kizárni ezeket az életéből. Nem nagyon tudja megrendíteni semmi: "olyan, mintha az agyam ketté lenne osztva, és arra lenne kihegyezve, hogy csak a pozitív dolgokat idézze fel".

Mesélt mentoráról, a Népszabadság versrovatának vezetőjéről, Varga Lajos Mártonról, aki 18 éves kora óta istápolja őt. Hallhattunk (legújabb) zenekaráról is, a Fekete Macskáról, ami szerinte nagyszerű ötvözete a zenének, a költészetnek és a színháznak.

A primadonna mellett láthattunk divatbemutatót, és hallhattuk Harcsa Veronikát, aki Karafiáth végtelennek tűnő stand upja közben szomorúan, ázott verébként üldögélt a sötétben, kezében a mikrofonnal, fejét lehorgasztva.

A 2 órás Karafiáth-ünnepnek olyan hangulata volt, mint a régi általános iskolámban az Arany-napoknak. Mivel a suli Arany János nevét viselte, így ezt az ünnepélyt minden évben megrendezték, persze műsorral, amelyen a költő verseit szavaltuk, életének lényegesebb momentumait idéztük fel. Gyűlöltem, persze, ahogy mindenki más is. A Karafiáth-est pedig csak annyiban különbözött mindettől, hogy költőnő még él, így ő is boldogan ünnepelte magát, és hogy nálunk, az Arany-napon sosem volt divatbemutató.

Mi a véleménye a Karafiáth-jelenségről?

 • 679
  Nem ismerem, de nem is akarom megismerni.
 • 187
  Nem ismerem, de kedvet kaptam hozzá.
 • 1386
  Nagyjából ismerem, de kiráz tőle a hideg, rettenetes nagy ripacs.
 • 471
  Ismerem, és nagyon szeretem, amit csinál.

10 színész, aki kétkezi munkával kezdte

Dívány 2012. március 21., szerda 20:01

Walter Bruce Willis

bruce willis

A Die Hard sztárja március 19-én töltötte be 57. életévét. Willis egy németországi amerikai katonai bázison született Idar-Obersteinben. 12 évesen még nagyon dadogott, ezért iratkozott be a középiskolában egy drámaszakkörre. A középiskola után azonban nem ment főiskolára, hanem biztonsági őrként dolgozott, de miután egy kollégáját megölték munka közben, úgy döntött, kilép. Ezután megtanult harmonikázni és csatlakozott a Loose Goose nevezetű R&B bandához. Egy ideig magánnyomozóként is dolgozott, majd részmunkaidős állást vállalt különböző bárokban. Pultozás közben azért szorgalmasan járt meghallgatásokra, de nem igazán kapkodtak utána, míg végül 3000 jelentkező közül őt választották a Simlis és a szende férfi főszereplőjévé. David Addison Jr. karaktere indította el a színészt a világhír felé vezető úton.

 

Harrison Ford

tk3s 19880101 alb a90 275165

Ford 1942-ben Chicagoban született, átlagos gyerekkora volt, bár már az iskolában is odavoltak érte a lányok. A filmeket különösebben nem szerette, csak randizni járt moziba. A gimnázium után angolt és filozófiát tanult egy wisconsini főiskolán, de három nappal a befejezés előtt kirúgták, mert nem teljesítette az előírt feladatokat. A 60-as évek közepén első feleségével Hollywoodba költözött, ahol több kisebb szerepet kapott, de elment a kedve a piti szerepek miatt a filmezéstől. Autodidakta módon szerzett jártasságot az ácsmesterségben, és miután saját házát felújította, több hollywoodi lakostól is kapott ajánlatot építkezésekre. Többek között a The Doors zenekarnál, Sergio Mendesnél, majd George Lucasnal is dolgozott asztalosként. Lucasszal való kapcsolata révén kapta meg Han Solo szerepét a Csillagok háborújában 1977-ben, ami egyenes út volt a világhír felé.

 

Brad Pitt

tk3s bpittring062311 01

A 49 éves sztár sem volt mindig a bulvárlapok celebrovatának aktív szereplője. Mielőtt színész lett, változatos munkákból tartotta fent magát: dolgozott sofőrként, költöztetőként, sőt, csirkének öltözve járta az utcákat az El Pollo Loco nevű étterem hirdetéseként.

Pitt a 80-as években mellékszereplőként feltűnt egy-egy népszerű sorozatban, többek között a Dallasban is. Az igazi áttörést a Thelma és Louise című film hozta meg számára 1991-ben, amelyben Harvey Keitellel, Geena Davisszel és Susan Sarandonnal játszott. 1992-ben játszotta első főszerepét a Folyó szeli ketté című filmben, majd 1994-ben nagyot alakított az Interjú a vámpírral című horrorban. Bátran mondhatjuk, hogy 20 éve Pitt lába előtt hever a fél világ.

 

Matthew McConaughey

kocka01

Az egyik legkockahasúbb hollywoodi színész Texasban nőtt fel, és ő sem mindig színészi képességeivel (vagy legalábbis vonzó külsejével) kereste kenyerét. Egy ideig Ausztráliában élt, ahol először egy ügyvédi iroda alkalmazásában dolgozott, de nyilván nem ügyvédként, mert következő állásában például csirkeólakat kellett rendben tartania. Szemmel láthatóan nem tett neki rosszat néhány havi ganézás.

1993-ban végül Los Angelesbe költözött, ahol 1995-ben meg is kapta élete első főszerepét a Bárhol, bármit, bármikor című filmben, ahol Drew Barrymoore partnere volt. Ezután szerepet ajánlottak neki a Ha ölni kell című filmben, amit ő el is fogadott. A lavina ekkor indult el kérlelhetetlenül. McConaughey karrierje a 90-es évek közepétől megállíthatatlanul haladt a előre, majd be is ért, hiszen a nők bálványává vált az idén 42 éves színész.

 

Johnny Depp

abaca 142218 271

Az alacsony létére is rettenetesen vonzó amerikai színészt sokan a világ egyik legszexibb pasijaként emlegetik. Mielőtt a nők bálványává és világhírű színésszé vált volna, telefonon árult golyóstollakat. Karrierjének elindulása Nicolas Cage nevéhez fűződik, akivel Los Angelesben ismerkedett meg a 80-as évek elején. Az akkor még szintén ismeretlen színész ajánlotta be a Rémálom az Elm utcában című horrorfilmbe 1984-ben.

Depp ügynöke rábeszélésére elfogadta a 21 Jump Street című sorozat egyik főszerepét. A bűnügyi sorozatban 3 évig szerepelt, pedig nem tervezte tovább egy évnél a tévés karrierjét. Ez a sorozat tette Deppet a tinik bálványává. A filmes áttörést azonban az 1990-es Ollókezű Edward hozta meg számára Tim Burton rendezésében. Burtonnel azóta a következő filmekben dolgozott együtt:  Ed Wood, Az Álmosvölgy legendája, Charlie és a csokigyár, A halott menyasszony, Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya és az Alice Csodaországban.

 

George Clooney

tk3s evhr 00762688

A Vészhelyzetből jól ismert George Clooney-t szintén sokan úgy tartják számon, mint a legvonzóbb hollywoodi sztárt. Az kétségtelen, hogy az öltöny is nagyon jól áll neki. 1982-ben egész nyáron dohányt vágott és női cipőket árult, majd elindult Hollywoodban élő nagynénjéhez, ahol nagyon sok szereplőválogatáson megfordult.

Első játékfilmszerepe a Grizzly II: The Predator című film volt, amit Budapesten forgatott, de ez a film nem került bemutatásra. Ezután játszott a Return of the Killer Tomatoes című filmben, majd a Roseanne-szériában és tucatnyi tévésorozatban 10 éven keresztül. A Vészhelyzetben (ER) dr. Doug Ross szerepét kapta meg. Ez hozta meg számára a világhírt. Quentin Tarantino is felfigyelt rá, felkérte Clooney-t, játsszon Alkonyattól pirkadatig című filmjében. Játszott is.

 

John Malkovich

beihlbh031009-005

A színész és rendező Malkovich buszsofőrként próbálta ki magát pályája elején, egy iskolabuszt vezetett éveken át, majd a Broadwayn horgonyzott le egy rövid időre. John Malkovich először 1978-ban volt látható a nagyképernyőn, Robert Altman Esküvő című vígjátékában, bár neve a stáblistán nem szerepelt.

Első jelentősebb mozifilmszerepét 1984-ben kapta a Hely a szívemben című filmben, amelyben Sally Field vak segítőjét alakította. Nem is akráhogyan, hiszen ezért a munkájáért Malkovichot Oscar-díjra is jelölték. Ugyanebben az évben Al Rockoffot is eljátszotta A gyilkos mezőkben, alakításáért elismerő kritikákat kapott. Innen már nem volt megállás. John Malkovich március 25-én vasárnap a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Pokoli vígjáték- egy sorozatgyilkos vallomásai című darabban szerepel.

 

Sean Connery

6

A legsármosabb 007-es ügynök virtuális munkakönyvében olvashatjuk a legváltozatosabb és legmeglepőbb listát. Connery apja teherautósofőr, édesanyja pedig takarítónő volt. A család anyagi helyzete miatt félbe kellett szakítania az általános iskolát, hogy dolgozhasson. Segédmunkásként, életmentőként és aktmodellként vállalt munkát, majd csatlakozott a Királyi Haditengerészethez is, de testépítőként is jelentős eredményeket ért el.

Az 1950-es évek közepén kapta első televíziós szerepeit, majd az MGM-mel írt alá szerződést és több filmben epizódszerepben tűnt fel. Első jelentősebb szerepét a Lana Turner főszereplésével készült Another Time, Another Place című moziban kapta 1958-ban. Az igazi áttörés 1962-ben következett, amikor megkapta James Bond szerepét a Dr. No című filmben.

 

Louis de Funes

tk3s 19730315 nin k09 340

A nagy nevettető Courbevoie-ban született 1914. július 31-én. Mielőtt színész lett, többféle foglalkozást űzött: volt ügynök, könyvelő, dekoratőr és bárzongorista. A kisebb epizódszerepek után az 1950-es évek közepén kezdett ismertté válni a filmvásznon. A Horgász a pácban című filmjében nyújtott alakításáért érdemelte ki a legjobb helyzetkomikusnak járó elismerést.

Az igazán nagy áttörést azonban a Csendőr sorozat jelentette, melynek első darabját, a Saint Tropez-i csendőrt 1964-ben forgatta Jean Girault-val. Alig néhány hónap múlva ismét hatalmasat alakított a Fantomas Juve felügyelőjeként. A színész-komikus 1983. január 27-én hunyt el Franciaországban.

 

Harvey Keitel

tk3s 20100917 zaf cj4 035

Keitel Brooklynban nőtt fel, ahol 16 évesen ki is rúgták az iskolából, így belépett a haditengerészethez. Miután leszerelt, több bizarr munkát vállalt el. Évekig kereste a kenyerét bírósági rajzolóként (mivel az amerikai tárgyalótermekben tilos fényképezni), de Clooney-hoz hasonlóan női cipőárusként is kipróbálta magát. Az igazi áttörés Keitel életében az az újsághirdetés volt, amire 1965-ben figyelt fel.

A hirdetés szerint egy New York-i filmrendező, Martin Scorsese keresett szereplőket a Ki kopog az ajtómon? című produkcióhoz  Ez volt a kezdete Keitel és Scorsese hosszútávú együttműködésének. Az igazi áttörés 1973-ban kövekezett be, amikor Scorsesével harmadik közös filmjükben, az Aljas utcákban játszott Robert De Niro-val.

Melyik színésznek kellett volna megelégednie előző munkájával?

 • 130
  Bruce Willis maradt volna csapos, vagy biztonsági őr!
 • 164
  Harrison Ford bárcsak ács maradt volna!
 • 175
  Brad Pitt jobb lenne csirkének, mint színésznek!
 • 1280
  Matthew McConaughey jobban tette volna, ha marad a ganézásnál!
 • 162
  Johnny Deppnek nem kellett volna felhagynia a tolldílerkedéssel!
 • 170
  George Cloony maradt volna a női cipőboltban!
 • 153
  Jobban járt volna a világ, ha Malkovich buszsofőr marad!
 • 123
  Sean Connery-nek aktmodellként kellett volna nyugdíjba vonulnia!
 • 324
  Maradt volna Louis de Funes könyvelő!
 • 376
  Harvey Keitel jobban tette volna, ha bírósági rajzoló marad!

A szex a legolcsóbb mulatság

Dívány 2012. március 20., kedd 19:12

Playstation

„Egy új PS3 szett ára 60 ezer forint körül mozog. Ehhez kell még vennünk egy-két játékot, de most számoljunk csak eggyel. Az átlagosan 10 ezer forint, ha jófajtát veszünk. Play Stationt pedig nem azért veszel meg, hogy egy játékot lejátssz vele, aztán kidobd a kukába. Az nagyjából 5 évig nagyon jó barátod lesz. A játékokat cserélgetheted persze, ha boltban veszed, legálisan, az tényleg egy tízes, de azzal játszhatsz akár 40 óráig is, anélkül, hogy megunnád. Ha megunod, félreteszed pár hétig, aztán elhívod a haverokat, majd játszol vele újra. A legjobb befektetés!”– állítja Gergő és Vera, akik ezt szórakozási formát részesítik előnyben. Tehát, ha alapul vesszük a 60 ezres alapfelszerelést és mondjuk egy játékot, akkor az úgy összesen 70 ezer forint. Gergő és Vera szerint egy játékot nagyon sokáig lehet anélkül játszani, hogy megunná az ember. Mi ezt a nagyon sokáig dolgot az egyszerűség kedvéért 350 órában határoztuk meg, ami durván 2 hét (és egy fél nap). Tehát egy vadiúj Play Station 3 új játékkal ár-perc arányban már igen jól szerepelt, hiszen egy perc ps-ezés a fenti adatok alapján 3,3 forintba kerül, ha a játékkal tényleg játszunk minimum 14 és fél napot.

tk3s 8f210393
Fotó: Bildagentur-online/tom Craig

Mozi

Anna számára az igazi kikapcsolódást egy jó film jelenti, egy olyan jó film, amit moziban néz meg. Ez mindig esemény, sőt egyfajta szertartás számára, főleg, ha egyedül van és nem a barátjával. Olyasmi ez, mint a vallásosoknak a templomba járás, csak itt nem kell letérdelni. "Nekem ez hetente nagyjából 5000 forintba kerül. Eleve a mozijegy átlagosan 1500 forint, ehhez még veszel egy ásványvizet vagy egy perecet, és akkor máris ott vagy a 2500-nál. Én meg ráadásul kétszer is megyek egy héten, mert most költöztem fel Pestre, a barátaim vidéken vannak, és az ilyen bebaszós bulikat nem igazán szeretem. Általában mindig más moziba megyek. A kínálattól függ. Az Odeon-KINO-Cirko-Gejzír útvonalat koptatom a legtöbbet, de sűrűn megfordulok az Urániában és néha a Corvinban is. A lényeg, hogy nekem fontos az, hogy a filmeket egy filmszínházban nézzem meg, hogy elsötétüljön a terem, hogy széles vásznon lássam azt, amit kinéztem, nem egy nyamvadt laptopon. Nem azért fontos ez, mert nem tudok lelopni a netről bármit, ezt még a 12 éves unokaöcsém is bármikor megcsinálja, hanem az élmény, hogy elmenjek, ott legyek, kikapcsoljak” - magyarázza Anna. Ha az ő adatai alapján átlagosan 2500 forinttal és 120 perces filmmel számolunk egy mozizás esetében, akkor 20,83 forintba kerül egy perc a filmből. Az utazást persze nem számoltuk, de nem is fogjuk.

Színház

Márk és a barátnője havonta két-háromszor mennek színházba, mint mondja, azért kaptak rá erre, mert az első gyerekük megszületése után nem akartak otthon aszalódó tévénéző szülőkké válni. „Ha a benzint nem számoljuk, akkor is egy átlagos előadás belekerül fejenként olyan 3 rugóba, és akkor még nem számoltál a színházi büfézéssel, ahol a csajom szemrebbenés nélkül letol 2 dl szamorodnit, ami a legjobb esetben is kb. egy ezres. Én persze nem ihatok, mert vezetek, nekem jut a kóla, az is 500 forint átlagosan. Azt azért ne számold bele, hogy a csajom havonta vesz új rongyot, és kéthavonta egy cipőt, hogy jól nézzen ki, képtelen vagyok meggyőzni arról, hogy a tavalyi cuccaiban is ugyanúgy gömbölyödik a melle, és a lába is ugyanolyan jól mutat a tavalyi cipőiben.” Márk adatai alapján tehát - barátnője ruházkodását leszámítva - egy színielőadás mondjuk egy kólával 3500 forintba kerül. A biztonság kedvéért itt is két órával számoltunk, tehát egy percnyi színdarab alig több, mint 29 forintba kerül.

000 Par6570612
Fotó: Leon Neal

Koncert

Koncertárakért az A38 programajánlóját böngésztük végig, azért pont az A38-ét, mert az Artemovszk 38 nyerte el a Lonley Planet szavazásán a világ legjobb bárja címet. A világ legjobb bárjában tehát a koncertárak átlagosan 3500-4000 forintba kerülnek, ha külföldi előadóról beszélünk, ezt mi most szépen lefelé kerekítjük. Igen ám, de ha már a csuklónkon van a karszalag, akkor még olyan nagyon sokkal beljebb nem vagyunk, csak a beléptető biztonsági embereket hagytuk el. Ott van még a ruhatár, és legjobb esetben egy sör, de inkább kettő. Egy sör átlagosan 500 forintba kerül, a ruhatár pedig 200-ba, így máris minimum 4200 forintnál tartunk. Egy valamirevaló koncert nem tart tovább másfél óránál, tehát a végeredmény a következő: egy perc koncert 52,5 forintba kerül.

Cirkusz

Ha cirkuszba vágyunk felnőtt fejjel, akkor ki kell csengetnünk (helyártól függően) nagyjából 3000 forintot. A Fővárosi Nagycirkusz árait vettük alapul, ahol egy előadás általában 90 percig tart, ha a szünetet nem számoljuk. Ha ehhez még hozzáadjuk a szünetben elfogyasztott édességet vagy ásványvizet, akkor az simán kijön 3600 forintra fejenként. Így aztán nem nehéz kiszámolni, hogy egy perc cirkuszozás kereken 40 forintba kerül.

Kiállítás

Nehéz átlagot vonni, ezért megkérdeztük Pannit, aki havonta minimum két kiállításra ellátogat barátjával. „Képző- vagy éppen iparművészeti kiállításra járni jó. Kiszellőzik a fejed, és világot is látsz Budapesten. Utoljára a Szépművészetiben jártunk a Múmiák testközelben című tárlaton, ahová 2400 forint volt a beugró. Azelőtt a Rita Ackerman kiállításon voltunk a Ludwigban, ahová kb. 1500 forint volt a belépő. Nehéz átlagot vonni. Havonta nagyjából olyan 10 ezer forintot költünk a pasimmal a kiállításokra, de ez még mindig jobb, mintha cigiznénk.” Ha átlagosan 2000 forintba kerül egy kiállítás, ahol eltöltünk minimum egy órát, akkor egy percnyi nézelődés 33,3 forintba kerül.

stockfresh 445418 night-club sizeM

Házibuli szűk baráti körben

Tamás néhány nappal ezelőtt tartotta lakásavató buliját, így megkértük, számolja össze, nagyjából mennyibe is fájt neki a dolog. „Házibulit tartani a saját lakásodban iszonyú nagy szívás, senkinek sem ajánlom. Egyrészt azért, mert nem igazán éri meg anyagilag, másrészt pedig ki a bánat szeret másnaposan takarítani? A buli amúgy jól sikerült. Összesen nyolcan voltunk. Mivel nem tudok főzni és sütni sem, ezért nem csináltam kaját, amire fel is hívtam a meghívottak figyelmét. Ennek ellenére azért vettem kb. 5 zacskó csipszet, kekszet, ropit. Mivel sajnos nem vagyok milliomos, ezért megkértem a többieket, hozzanak piát is, ne sokat, de azért hozzanak. A biztonság kedvéért vettem egy tálca sört, 6 üveg ásványvizet, egy üveg vodkát, egy üveg pálinkát, és 2-3 üveg kólát-fantát. Persze még cigit is, 3 dobozzal az éjszakára, ha valakinek elfogyna, akkor legalább meg tudjam kínálni. Így fizettem a kasszánál 18 ezer forintot. A többiek is hoztak piát, ső, kaptam egy ház alakú tortát is. Mondanom sem kell, hogy minden elfogyott, hajnali 5-kor takarodott el az utolsó barátom. A marcipán háztetőt másnap reggel találtam meg a kanapé alatt, félig belegyógyulva a szőnyegbe.” Azt már kapásból látjuk, hogy szervezőnek lenni nem nagyon éri meg. Ha a Tamás által mondott 18 ezerhez hozzáadjuk a fejenként átlag 2 ezer forintot (mert ugye a vendégek is hoztak piát/kaját/cigit), úgy a a buli fejenként 4000 forintba került, ami nem is olyan sok, ha egy átlagos pesti kocsmázást veszünk alapul. A buli este 10-kor kezdődött és hajnali 4-ig mindenki ott volt. Tehát egy perc házibulizás 11,1 forintra jön ki, ami nem is olyan rossz arány.

Laza kocsmázás baráti körben

Első pillanatra azt hihetjük, hogy ez a legdrágább szórakozási forma, nem is kell olyan nagyot csalódnunk. Megkértük Annát, Petrát és Dórit, jegyezzék fel, mennyit költöttek a hétvégén a baráti kocsmázás közben. Először Anna mesélt: „Már este 8-kor elkezdődött a kocsmázás. Beültem pár haverral a suli melletti kocsmába. Ott ittam 2 sört és egy kávét, 1500 forintot fizettem. Utána elmentünk az Ankerba, ahol összesen 5000 forintot (cigivel együtt) hagytam ott. Jöttek a barátok, muszáj volt felesezni. Az Anker után átmentem a Bár O-ba, ahol 3000 forintot hagytam ott, majd 1500-ért hazataxiztam hajnali 2-kor. Aznap este tehát 11 ezer forintot költöttem". Petra csak 2 helyen járt, összesen 4 órát töltött a városban, ennek ellenére 12 ezer forintot költött el. Dóri este 10-kor indult el találkozni a barátaival a 400-ba, ahol éjfélig 3000 forintot költött, majd a következő szórakozóhelyen szintén 3000-ot fizetett fogyasztásáért, hajnali kettőkor viszont már otthon volt. Annának 30,5 forintba került egy percnyi baráti kocsmázás, Petrának 50 forintjába, Dóri pedig 25 forintos percdíjjal működött az éjszaka. Átlagolva tehát egy perc laza kocsmázás baráti körben 35,1 forintba kerül.

Szex

Máté szerint a legolcsóbb szórakozás a szex, feltéve ha nem kell fizetni érte, ha nem lesz belőle gyerek, és ha nem szed össze az ember valamilyen betegséget. Egy 3 darabos óvszer azonban átlagosan 500 forintba kerül, tehát egy darab 166,6 forintba. Egy átlagos nemi aktus előjátékkal együtt maximum egy óráig tart, tehát egy percnyi szex így is belekerül 2,7 forintba. Annak azonban, akinél a partner hozza, a szórakozás ez a módja teljesen ingyenes. Amennyiben a nő fogalmzásgátlót szed, akkor természetesen megváltoznak a költségek. Egy doboz fogamzásgátló átlagosan 9000 forintba kerül, tehát naponta átlagosan 100 forintba kerül (hiszen egy dobozban 3 levél van, ami 3 hónapra elenedő gyógyszert tartalmaz). Amennyiben teljesen leegyszerűsítjük a dolgot, és napi 100 forinttal és egy szexuális együttléttel számolunk (ami az óvszer esetében is, így most is egy óra), akkor egy percnyi szex 1,66 fotrintra jön ki.

Összegzés: Igyekeztünk a felsorolt szórakozási lehetőségeknél csak a legminimálisabb, legalapvetőbb tételeket számításba venni. Egyik alkalommal sem számoltunk az áramfogyasztásról, a drogokról, vagy éppen a mozi esetében a tripla adag pattogatott kukoricával. Nem véletlenül, hiszen akkor ennek a cikknek sosem lenne vége.

Végezetül tehát megállapíthatjuk, hogy a felsoroltak közül a legdrágább szórakozási lehetőségek a koncert és a cirkusz, a legolcsóbb pedig a Playstation és a szex.

Újra kinyit a Zöld Pardon

Dívány 2012. március 20., kedd 19:07

„A Zöld Pardon története folytatódik, mert folytatódnia kell” - 2011 őszén ezekkel a szavakkal zárult a Zöld Pardon utolsó szezonja a Goldmann György téren. Az azóta eltelt időszakban számos híresztelés jelent meg a hely további sorsáról, amelyeket a ZP az alábbiakban kíván tisztázni. A Zöld Pardon megerősíti, hogy várhatóan 2012. április 20-án újra megnyitja kapuit a Rákóczi híd budai lehajtójának északi oldalán.

„A szeptemberi szimpátiatüntetés arra hívta fel a figyelmet, hogy a Zöld Pardonra igenis szüksége van a közönségnek és nagyon sokan szeretnék, hogy legyen folytatás. Ezért egyértelmű volt számunkra, hogy új helyszínt kell keresnünk” – fogalmazott Kővári Zsuzsanna, a Zöld Pardon Kft. ügyvezetője a kedd délelőtti sajtótájékoztatón.

Az új környezet kiválasztásánál kiemelt szempontként merült fel, hogy a tulajdonosok és a munkatársak egyaránt úgy érzik, a Zöld Pardon Újbudához tartozik. Ezt támasztja alá a ZP lehetséges új helyszínére kiírt internetes rajongói szavazás is, amelyben toronymagasan a XI. kerület végzett az első helyen. Az üzemeltetők szerint a Petőfi híd lenne a tökéletes helyszín, de Rákóczi híd budai hídfőjét is alkalmasnak tartják a megújult ZP helyszínéül. A szóban forgó terület nem önkormányzati tulajdonban van (egy portugál magáncégé), és ez kizárja, hogy a Zöld Pardon sorsa a továbbiakban politikai döntésektől függjön.

A Zöld Pardon vezetősége reméli, hogy az újbudai önkormányzat – korábbi ígéretéhez híven – támogatja a fiatalok biztonságos szórakoztatása iránt tett törekvéseiket, számít a helyhatóság együttműködésére és elvárja a tiszta, átlátható bánásmódot és problémakezelést, hiszen a célok közösek. „A Zöld Pardon – ahogyan eddig is – most is mindenben eleget fog tenni a törvényi előírásoknak, ezért reméljük, hogy a működéshez szükséges hatósági engedélyek kiadásának az önkormányzat részéről nem lesz akadálya” – mondta Kővári Zsuzsanna.

Kara Misa (Magna Cum Laude), Szepesi Mátyás (ZP programigazgató), Kővári Zsuzsanna (ZP ügyvezető) és Mező Misi (Magna Cum Laude) a sajtótájékoztatón
Kara Misa (Magna Cum Laude), Szepesi Mátyás (ZP programigazgató), Kővári Zsuzsanna (ZP ügyvezető) és Mező Misi (Magna Cum Laude) a sajtótájékoztatón

A Zöld Pardon új létesítményeit is úgy tervezi kialakítani, hogy a zajterheléssel kapcsolatban semmilyen aggály ne merülhessen fel a környék lakói részéről. A leendő koncertek helyszínétől nemcsak a legközelebbi lakóházak vannak jókora távolságra, de a színpadot is úgy szeretnék felépíteni, hogy ne a lakóházak és irodaépületek, hanem a Rákóczi híd felé nézzen. Új szolgáltatásként egy saját buszjáratot is szeretnének indítani, amely 100 forintos viteldíjért szállítja a vendégeket a ZP és az éjszaka is közlekedő 4-es 6-os villamos megállója között.

Ki az a Michael Flatley?!

Eszter 2012. március 20., kedd 14:35

Tíz évvel ezelőtt az Erkel színház legfelső lépcsősorán kucorogva néztem végig a Mojszejev táncegyüttes budapesti fellépését, és tulajdonképpen azóta bennem volt, hogy én őket még egyszer az életben látni szeretném. Ez most hétvégén sikerült is, bár sajnos a vágyott katarzis elmaradt.

Nézegessen mulatozó oroszokat! (youtube/Dance Channel TV)

A férfi, akit Flatley csodált

Az 1906-ban született Igor Mojszejevet méltán emlegetik a legnagyobb 20. századi tánckoreográfusnak – ötlete, miszerint a néptánc elemeit a balettel elegyítse, új korszakot indított el a táncművészetben. A kijevi születésű, de életének első 8 évét Párizsban töltő fiú korán elhatározta, táncossá válik, és 1924-ben a Bolsojban tett vizsgát, és ott is táncolt 1939-ig. 1930 és '54 között eltelt majd' negyed évszázadban megannyi híres darabot rendezett, és nem csak a közönség, de a rendszer kedvencévé is vált. A harmincas évek elejétől ő rendezte az akrobatikus parádékat a Vörös Téren, és természetesen megannyi kitüntetés boldog tulajdonosa lett, köztük a Szocialista Munka Hőséé és a Lenin-díjé. De persze nem ezért szeretjük.

Éppen 75 éve, 1937-ben gründolta tánckarát, az Orosz Állami Akadémiai Népi Táncegyüttest, amit azóta is mindenki csak Mojszejev-együttesnek nevez. Az általa elképzelt és színpadra vitt teátrális produkciók olyan különleges tudású és technikájú táncosokat igényelt, akik kinevelését ekkortól ő felügyelte és irányította - a rá jellemző oroszos vasszigorral. Michael Flatley világhírű produkciója, a Riverdance több Mojszejev-táncost és jelenetet is átvett a mestertől.

Hétvégi parádé

Szóval volt mit várni a hétvégén. A kétfelvonásos táncelőadás a hodályszerű Arénában némileg sajnos elveszett, úgy gondolom, jót fog tenni a produkciónak a vidéki helyszínek barátságosabb hangulata. (A légkondiról nem is beszélve, amely sikeresen úgy tolta ránk a jeges levegőt egész előadás alatt, hogy azóta gyógyszereken élek.)

Egy-egy jubileumi előadás, pláne egy tisztelgés a Mester előtt vagy nagyon jól, vagy nagyon rosszul sülhet el. Az orosz kettősséget jelzi, hogy a hétvégi előadásra mindkét vélemény ráhúzható: egy lendületes és látványos első felvonást egy olyan második követett, amely hangulatában és lendületében leginkább egy 1993-as Kaffkás szalagavatóra hasonlított. Erre ráerősített, hogy a színpad két oldalán álló projektorok képminőségét csak néha sikerült jól belőni, és a rossz színtónusok kellőképpen lehangolták az arra is nézelődőket.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Anatoli Zhdanov

Pedig a táncosok elképesztőek

Aki látott már Mojszejev-előadást, biztos emlékszik egy-egy jelenetére. Nekem anno a "guruló" táncosok, vagyis a grúz tánccsokor lendülete  fogott meg, és persze ez itt is működött. Az első felvonás jelenetei között nem volt egy sem, amely ne kötötte volna le az amúgy igencsak tapsirigy közönséget. Elképesztő látni, ahogy közel hatvan táncos hiba nélkül, teljesen egy ütemben mozog a színpadon - sehol egy hiba, sehol egy apró megbicsaklás. Akinek picit is bejön ez a stílus, egészen biztos, hogy az előadás első ötven percében a mennyekben lehet, míg akit a nemzetközi népzenei áttekintés érdekel, annak a szirtakitól az argentin tangón át a bolgár népzenéig megannyi táj és életérzés lesz majd kedvére.

Az egész előadás alatt azon járt a fejem, hogy ha ezt az egészet egy picit populárisabbá tennék, és a nagyközönség által is értelmezhető történetbe ágyaznák anélkül, hogy a nézőnek ismernie kellene az egyes népek és tájak történelmét, mennyivel élvezhetőbbé válna ez az egész. Az, amit Flatley megvalósított a Riverdance-szel, erősebb színpadképpel és netán látványtechnikai elemekkel az orosz színtéren is megvalósítható lenne. És nem valószínű, hogy az a Mojszejev-csapat és a Mojszejev-mítosz hátrányára válna.

Egy biztos: a jubileumi előadáson a tanítványnak sajnos nem sikerült túlszárnyalnia mesterét.

A jubileumi turné további Magyarországi állomásai:

2012. március 16. (péntek), 19:00 – Pécs, Lauber Dezső Városi Sportcsarnok

2012. március 19. (hétfő) – Veszprém, Veszprém Aréna

2012. március 20. (kedd), 19:00 – Szeged, Városi Sportcsarnok

2012. március 21. (szerda), 19: 00 – Debrecen, Főnix Csarnok

2012. március 23. (péntek) 19.00 – Miskolc, Városi Sportcsarnok

Aki pedig további kulturális kalandokra vágyik...

Annak ajánljuk a Budapesti Tavaszi Fesztivál különleges színházi előadásait.

A debreceni Csokonai Színház, a Kodály Filharmonikusok közreműködésével és Kocsár Balázs vezényletével, március 21-én (szerdán) este a Művészetek Palotájában, a Fesztivál Színházban mutatja be A halott város című operát. A 20. századi filmzene kétszeres Oscar-díjas komponistája, az úgynevezett hollywoodi hangzás egyik kidolgozója, Erich Wolfgang Korngold főműve igazi kuriózum. Az előadás érdekessége, hogy a zenekar a színpadon foglal helyet, az énekeseket pedig néma színészek „kettőzik le”, így nemcsak a zene, de a zenészek is a produkció főszereplőivé válnak.

Camille Boitel és a Compagnie L’immédiat Itt és most című előadása a Nemzeti Színház Nagyszínpadán szerepel március 20-án és 21-én (kedden és szerdán) este. A fizikai színház és a kortárs cirkusz burleszkszerű egyvelege fifikás szerkezetei és lélegzetelállító akrobata-akciói sorával egyaránt várja a felnőtt és a nyolc év feletti gyerek nézőket. Kedden este, a produkció után az érdeklődők közönségtalálkozón is részt vehetnek, ahol az alkotókkal és közreműködőkkel találkozhatnak, beszélgethetnek a színház nézőtéri büféjében.

Nem lehet megunni - reklámok a 80-as évekből

Lavati Anett 2012. március 18., vasárnap 14:00

A reklám egy nagyon ősi műfaj, időszámításunk előtt 500-ból őriznek a British Múzeumban egy ősreklámot, melyben egy gazda magas jutalom ellenében szerezné vissza elveszett rabszolgáját Thébában - arról sajnos nincsen tudomásunk, hogy megkerült-e az eltűnt rabszolga. Mi azért ennyire nem szaladunk vissza az időben, ezúttal csak a 80-as évekig utazunk. 30 év alatt sokkal többet változott a média és a reklámipar, mint a néhai Michael Jackson arca az évek során. Hiába nem vibrálnak annyira ezek a régi reklámok, hiába nem olyan színesek, és grafikailag mai szemmel meglehetősen kidolgozatlanok, mégis nosztalgiával nézzük meg őket újra. Összegyűjtöttük azt a 10 reklámfilmet a 80-as évekből, amelyekhez a legszebb emlékek fűznek minket.

Soha-soha nem lehet megunni

Az első egyértelműen az a tejet reklámozó anyag, amit „nem lehet megunni”. A legérdekesebb képkockák ebben a reklámban azok, amiken azt láthatjuk, hogyan ejtenek bele egy fekete kölyök macskát egy vödör tejbe. A cicakínzás végkifejletét természetesen már nem láthatjuk, a képbe egy kis borjú úszik be, aki térdharisnyában szteppel a stúdióban. Az angyaloknak öltöztetett bombanők, a kölyökállatok és a gyerekek bevonásával megalkották a tökéletes reklámot, persze a sorból még véletlenül se felejtsük ki a fülbemászó zenét sem, amit ugye nem lehet megunni.

A második a sorban a Skála-COOP reklámja, amiben maga Skála Kópé énekel. A 15 másodperces reklám egy igazi műalkotás. Nemcsak az elnagyolt grafika és lapos fejű kópé vicces mai szemmel, hanem a zene is. A zene, na az mindent visz. Az igazi kőkemény szintipop alapokra a betépett Skála Kópé mintha audio tune-nal énekelte volna fel a bugyuta szöveget: ha bemegyek, jól kijövök. A reklámot újranézve felerősödött bennem az, amit a 80-as években éreztem utoljára: annyira szeretném fejbe rúgni az idegesítő Skála Kópét!

A Skála után egy igazi cukiság következik: a mindenki által nagyon jól ismert hurka reklám. Gyerekekkel, serpenyőben sülő véres-, és májashurkákkal, boldog, bajszos férfiakkal, bikinis csajokkal, és minden idők egyik legvidámabb zenéjével a reklám alatt.

A tej, az idegesítő kópé, és a hurkamennyország után a Hajdu mosógép következik. Mind a 46 másodperce kincs. Csupa információ, móka és kacagás. Ovisok, félmeztelen nők, ágyban fekvő házaspár, csatornából kimászó férfi, a pelenkázón meztelenül kamerába pisilő kisfiú, ők mind a Hajdú által gyártott mosógépet akarják eladni nekünk, és ezt nagyon jól csinálják. A szüleim is vettek egyet, ami 15 évig szolgált hűségesen. A reklámban persze a vágóé a főszerep, elvégre ő vetkőztet le előttünk mindenkit egy szempillantás alatt.

A Hódmezővásárhelyi Divat Kötöttárugyár reklámja is egy igazi remekmű. Itt menő grafikai trükkök helyett helyzetkomikummal és hozzá illő zenével operálnak. Ott vagyunk a buszon, a rendelőben, a moziban, a diszkóban, ahol valaki mindig ellenállhatatlan vágyat érez, hogy megérinthesse újra a Hódmezővásárhelyi Divat Kötöttárugyár termékét, ezzel persze rosszalló pillantásokat váltva ki a becses termék viselőjéből.

A legendás Casco reklámokat hiba lenne kifelejtenünk a sorból. Ha megnézik a rövid spotot, akkor megértik, miért. Ebben a nagyjából félperces, akciódús tévés hirdetésben szemtanúi lehetünk egy kötelezően bajszos zsigulitulajdonos rémálmának. Persze itt is láthatunk jócsajt, akit ugyan rövid ideig mutatnak csak, de legalább szőke. A reklám végén jön a csattanó, még ha nem is úgy, ahogy az elején sejtettük. Bámulatos műalkotás, 36 másodpercben.

A Tisza Cipő reklámfilmjét is érdemes felelevenítenünk. Rövid, vidám, fiatalos és a reklámban elhangzó információk egy cseppet sem terhelik le az ember agyát. "Minden időben, Tisza Cipőben" - énekli a vidám kórus, látunk szőkét, barnát, de persze csak jó csajt, sőt még törött lábú embert is, aki a gipszére felfestette a Tisza logóját.

A néhai Malév is hirdette magát a tévében. A következő reklám főszereplője egy angyalhajú kisfiú, aki a történet szerint életében először repül. A repülés során persze be is csajozik, ezzel jelentősen növelve a cukiságfaktort. „Odafenn, idelenn ugyanaz a figyelem”– mondja a bájos hangú narrátor.

Ma már tudjuk, hogy az eldobható pelenkák sokkal jobban szennyezik a környezetet, mint a moshatók. Ám akárhogy is nézzük, az eldobható pelenka forradalmasította a pelenkaipart, betörése a piacra nagyban megkönnyítette az anyák életét. A következő Libero reklám rendezőjének nem volt nehéz dolga. Kibérelt egy stúdiót, behordott 15-20 pici gyereket, azokat bepelenkázta Liberóba, rögzítette a képeket, majd felbérelt egy reklámszövegírót, egy gyerekkórust és már kész is volt a reklám.

Az utolsó kisfilmen Karcsi és a takarékbélyeg történetét láthatjuk. Karcsi társaihoz hasonlóan iskolaköpenyt hord, és egy bringáról álmodozik. Szorgalmas fiú, újságot gyűjt, visszaváltja az üvegeket, és a kapott pénzt nem ám rágóra és üdítőre költi, hanem takarékbélyeget vesz belőle. Az összegyűlt bélyegekből év végén vehet egy biciklit, vagy egy sátrat, sőt, akár egy magnót is.

Szerelmes haknit nyom Rékasi és Détár

Lavati Anett 2012. március 17., szombat 20:15

A meghívóban a következő állt: „Te meg én – Détár Enikő és Rékasi Károly estje az emberi élet legfontosabb pillanatairól, versekkel és slágerekkel”. Nagyon kíváncsiak voltunk, a celebpár hogyan viszi színpadra az emberi élet legfontosabb pillanatait. Bevallom, kicsit azért bíztam abban, hogy egy igazán plasztikus performansz tanúi lehetünk. A születéstől egészen a halálig vérrel, verítékkel. Ehelyett csupán annyi történt, hogy a Városmajori Garden Étterem és Színház bejárata amolyan féregjáratként, egy 80-as évekbeli kistarcsai művházba vezetett - furcsamód a bárpult 2020-ban landolt, már ami az árakat illeti.

Leültünk az asztalunkhoz, amit egy nagyon kedves idős házaspárral osztottunk meg. Nem kellett sokat várnunk, míg feltűnt a sztárpár, pontosan kezdtek. A picike színpad az étterem kellős közepén áll, ami már csak azért sem túl jó húzás a tervezőktől, mert rengeteg oszlop veszi körbe, melyek tisztességgel kitakarták a produkciót a közönség egyharmada elől. Többek között én is kénytelen voltam flamingó pozícióban végig nézni az előadást, aminek persze azért minden perce megérte a nyakizomhúzódást.

 

Détár és Rékasi végre a színpadon álltak, és elkezdődött a mulatság. Egy 60 percbe sűrített általános iskolás alternatív irodalom órát láthattunk, amiben volt egy kis általános iskolás anyák napja is: a színészek ugyanis azokat a memoritereket adták elő, amiket nekünk is meg kellett tanulnunk a középiskola előtt. Felcsendült Móricz Zsigmond Iciri-picirije, Weöres Sándor Buba éneke, József Attila Mamája, Petőfitől is nem egy vers, de akkor estünk igazán kétségbe, amikor Détár rázendített azokra a gyerekdalokra, amiket én még bakeliten hallgattam a piros kezeslábasomban, a számban cumival.

A Pancsoló kisgyerek című dalocska közben Rékasi adott az interaktivitásnak is, elővett egy pöttyös piros labdát, és Dévényi Tibi bácsiként dobálgatta a közönségnek, míg felesége a hangjával dolgozott meg a gázsiért. A páros nem bakizott egyszer sem, az összes verset nagyon jól tudták - ezt tényleg azért mondjuk, mert mi is fejből tudjuk ezeket a verseket. Rékasi a Barátok köztös Bartha Zsolt és a szőke Petőfi volt egy személyben, vörös felesége pedig egy huszonéves testébe bújt 48 éves nőként úgy ugrált a színpadon, mint egy bájos kis hegyi zerge. Ott ültünk letaglózva, ők pedig csak húzták a 30 éves rétest, mindezt úgy, mintha valóban a világot váltanák meg, a közönség pedig élvezte, különösen az idős házaspár az asztalunknál.

Az előadás végén Détár elmondta, hogy már 8 éve hakniznak ezzel a műsorral, és kirobbanó boldogsággal tölti el őket, hogy még mindig aktuális, és eladható a portékájuk. Ennek mi is nagyon örültünk. Miután kifizettük a csillagászati léptékű számlánkat, szépen lassan visszatértünk a jelenbe, majd az általános iskolás versekkel a fejünkben nyugovóra tértünk.

Nincs programja a hétvégére? Csináljon magának!

Eszter 2012. március 16., péntek 08:17

Kezdjük azzal, hogy péntek a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapja. Így hát kulturális programot csak az nem talál magának, aki nem akar. Szombaton nyit az Iparművészetiben az Art Deco és modernizmus – lakásművészet Magyarországon 1920-1940 kiállítás, amely a magyar iparművészet nemzetközileg is kiemelkedő, sikeres  korszakát mutatja be.

Fotó: Áment Gellért
Fotó: Áment Gellért

A korszak legbefolyásosabb művész-egyéniségei, Kozma Lajos, Kaesz Gyula munkái mellett már-már feledésbe merült, de egykor sokat foglalkoztatott kitűnő tervezők, mint pl. Kovács Zsuzsa, Fränkel György, Kóródy György, Vágó Pál, Nagy Károly bútorai, és az ezeket kiegészítő, a lakóteret otthonná emelő dísztárgyak, textíliák, világítótestek kerülnek kiállításra, de a látogató, akit a kiváló katalógus is segít az eligazodásban, nem csak a remek tárgyak és tervek, de az akkori közönség ízlését befolyásoló sajtótermékek, a hazai lakberendezési vásárok, külföldi kiállítások dokumentumainak sokaságát is megismerheti. Bővebben itt.

Mojszejev jubleumi elôadás. Fotó: btf.hu
Mojszejev jubleumi elôadás. Fotó: btf.hu

Szombat estére az orosz Mojszejev tánceggyüttes jubileumi előadását ajánljuk – nemcsak a stílus és a tánc szerelmeseinek, hanem mindenkinek. Idén 75 éve, hogy Igor Mojszejev megalapította világhírű táncegyüttesét, a hétvégén nálunk látható jubileumi est a 2007-ben 101 éves korában elhunyt mesterre és a legendás évtizedekre emlékezik. Mojszejev a néptánc és a klasszikus balett, a cselekményt hangsúlyozó koreográfia és a látványos, akrobatikus elemekben gazdag revü sajátos, csak rá jellemző keverékét hozta létre.

Az egyedülálló műfaj sok munkát, gyakorlást, különleges képességű és képzettségű táncosokat igényelt, és hatással volt olyan nagy nevekre, mint Michael Flatley vagy Mustafa Erdoğan. A kivételes tudást igényő stílust a maximalista Mojszejev világhírű produkciókba öntötte – ezekből láthatunk egy lehengerlő egyveleget szombaton és vasárnap. Bővebben itt.

Gyerekekkel érdemes vasárnap délelőttöt a MÜPÁ-ban tölteni – a gyerekek és a szülők érdeklődésére egyaránt számíthat a Vadon Szava családi koncert. Az Amadinda ütőegyüttessel egzotikus vidékekre, távoli, vadregényes tájakra repülhetnek a résztvevők,  különleges muzsikákkal, és fantasztikus hangszerek sokaságával megismerkedve.

Forrás: port.hu
Forrás: port.hu

Ha a koncertről kijőve még nem elég fáradt a gyerek, irány a közeli Lurdy-ház, amelynek parkolójában vasárnap 11-kor és délután 3-kor látványos lovasbemutató lesz – vagyis annál sokkal több. A Horse Evolution Show akciódús és érzelemteli műsor melyben 36 ló, 20 lovas, 10 táncos, lovasakrobaták és légtornászok vesznek részt. Snowboard, szabadidomítás, díjlovaglás, sztepptánc, sőt olyan elemek, mint a lovak hátán ugrott szaltó, mind-mind szerepelnek a látványosnak ígérkező programban, amelyet hang- és fénytechnika tesz a szervezők szerint felejthetetlenné.

Fotó: http://www.alcsuti-arboretum.hu
Fotó: http://www.alcsuti-arboretum.hu

Nem szenvednek hiányt  programban azok sem, akik inkább a kirándulni vágynak a várhatóan meleg hétvégén. Szombat délelőtt a gemenci ártér legszebb részeit játhatják be vezetett gyalogtúrán az erdőbe vágyók (részletek itt), a Hortobágyon egész hétvégén gólyaváró kikelet keretében várják az érkező gólyákat, míg az alcsúti Arborétumban a hóvirágokra számítva indul a Hóvirágünnep.

Bulizz okosan és olcsón!

Dívány 2012. március 15., csütörtök 17:30

Egy 2011-es Gallup-felmérésből világosan kiderül, hogy a magyar fiatalok szívnak a legkevesebb füvet Európában, éppen ezért a magyar fűfogyasztási szokásokról most nem is kívánunk többet szólni. Maradjunk csak az alkoholnál. Már azt is tudjuk, hogy az igenis szexi, ha egy nő sört iszik. Cikkünk témája ezúttal azokra vonatkozik, akik nem vetik meg az alkoholt, és a társas szórakozás adta lehetőségeket sem. Vegyünk csak egy átlagos budapesti hétvégét.

Ne hányjunk a taxiba!

Adott legalább négy buli, ami jónak ígérkezik, és az is szinte biztos, hogy az egyik munkatársunk vagy barátunk most ünnepli a születésnapját, így vele is illik koccintani. Mindezek előtt persze össze kell futnunk rég nem látott barátainkkal is, mert már megígértük nekik a múlt héten. Ez egy napra lebontva – mondjuk egy péntekre – legalább 3 bulit vagy szórakozóhelyet jelent. Nincs mese, meg kell jelenni. Mivel szüleink arra tanítottak, hogy inkább a kajára és hasznos dolgokra költsünk – ne piára, cigire és taxira –, ezért nem is akarunk annyi pénzt egy estére elszórni, nehogy magyarázkodni kelljen a hónap végén, miért is kérünk kölcsön. Szóval nem akarunk túl sok pénzt költeni, mert azért egy átlagos péntek este nem ér meg nekünk tízezreket, és nem is szeretnénk annyira másnaposak lenni, mert hát ki szeret. Megkérdeztük munkatársainkat, hogyan is lehet okosan és olcsón bulizni.

Marci a következőket mondta: „Okosan elképesztően egyszerű szórakozni. Annyi a lényeg, hogy ne igyál annyi alkoholt, hogy összehányd a taxit. Olcsón pedig hasonló módon lehet. Keveset kell fogyasztani, a kevés is inkább sör vagy folyóbor legyen.”

014518 065

Jó hányni a piától?

Ádám szerint az a legegyszerűbb megoldás, ha az ember olcsó kocsmákba megy, és a bulira már csatakrészegen érkezik. Judit soha nem ivott annyit, hogy hányjon tőle, nem megy a lakásától messzire bulizni, hogy gyalog tudjon onnan hazamenni. Majd feltette a legmeglepőbb kérdést, aminek a végére összesen négy kérdőjelet is tett: „Egyébként miért jó hányni a piától????” Hányni valójában nem jó a piától, de néha nem tehet mást az ember. Ittasság esetében a hányás legfőbb célja a gyomorban található nutrimentum és/vagy alkohol szervezetből történő kijutása. Mint megtudtuk, a részegen bekövetkező hányásnak több változata is ismert. Az egyik az úgynevezett partihányás, amely népszerű élelemkiválasztási mód, ezzel főleg tinibulikon, illetve kidobóemberek szűkében lévő kocsmában találkozhatunk. A másik az úgynevezett alattomos hányás, ami a feldolgozatlan táplálék másik elhelyezési módja. A célpont kiválasztásánál használhatunk egy kukát, a szórakozóhely sarkát, egy ártatlan lépcsőfordulót, netán a WC-t, esetleg a jó öreg padlót, vagy akár a vendéglátó vagy a barátunk cipőjét is, de ez a módszer igen sokak szerint ellenjavallott.

Aspirin és egy jó DJ csodákra képes

Visszakanyarodva Judit mondandójára, az olcsó bulizásról a következőket mondta: „Nekem elég 2-3 pohár bor és végem, van, amikor már egy pohár után is csak mosolygok, de szerintem az okosan és olcsón egy és ugyanaz.” Gábor szerint az okosan és olcsón nem ugyanaz, a következő tippeket adta: „Még indulás előtt beküldesz egy aspirint, lehetőleg pezsgőtablettát, es bekajálsz rendesen, bár akkor többet tudsz inni,
ami megdrágítja a dolgot. Amikor hazaérsz, ráküldesz egy jó adag ásványvizet, esetleg még egy aspirint, és eszel még valamit, innentől már csak aludni kell.” Az olcsó bulizással kapcsolatban a következőket tanácsolja: „Nem eszel, majd beküldesz egy-két töményet, rá pár sört, és már kész is vagy.”

Bence mindannyiunknál józanabbul közelíti meg a kérdéskört. Szerinte a bulizás nem feltétlenül egyenlő a lerészegedéssel, az okosan bulizás pláne nem. Bence szerint az okosan bulizás a következőket takarja: „Olyan buliba mész el, ahol tudod, hogy tetszeni fog a zene, mert ismerem és szeretem a DJ-t, és ennek megfelelően akkor is kurva jól fogod magad érezni, ha csak minimális mértékben ittál.”

Ön szerint egyet jelent a szórakozás a lerészegedéssel?

 • 578
  Igen, csak úgy tudok bulizni, ha iszom.
 • 1059
  Nem, alkohol nélkül is tudok bulizni.
 • 796
  Szeretnék alkohol nélkül is jót bulizni, de nem megy
 

A másnaposságról

Anna életében a macskajajok legjajabbika azután az este után következett be, amikor vodkaivó versenyen vett részt, miután bedobott néhány sört is. Ő a nagyon fűszeres indiai kajákra, az ásványvízre, és 4-5 kifacsart citrom levére esküszik. Igaz, már beszámoltunk a Díványon, mivel érdemes védekezni a másnaposság ellen. Röviden a következőképpen védekezhetünk, ha mégis mocsokmód sikerült elintézni magunkat az este:

– lustálkodás, amíg jólesik

– jégkocka-szopogatás vagy szénsavmentes ásványvíz

– kefir, banán és méz a gyomornak

Az ivás tudományos megközelítése

Az átlagos ember szervezete megközelítőleg, óránként a következő mennyiségű szeszes italokat tudja sikeresen feldolgozni: 3,5 dl sört (4-6 százalékos); vagy 1,5 dl bort (7-15 százalékos); vagy 3-5 ml „töményet” (35-80 százalékos). Ez iránymutató lehet arra, hogy mit milyen tempóban érdemes inni, ha nem akarjuk gyorsan kicsinálni magunkat.
Érdekes azonban, hogy az átlátszó italoktól kevésbé leszünk másnaposak. Természetesen végig minőségi italokról beszélünk. Arról van szó, hogy minden alkoholban vannak méreganyagok, amiket a szervezetnek le kell bontania, de a vörösborokban, brandykben, viszkikben, tequilákban, színes likőrökben ezekből több van, mint a fehérborokban, a fehér rumban, a vodkában vagy a ginben, ezért ez utóbbiak enyhébb másnaposságot okoznak pusztán azért, mert a szervezetnek kevesebb mérget kell lebontania feldolgozás közben. Érdemes odafigyelni arra is, hogy ne keverjük a  rövidet mondjuk sörrel vagy borral, de még pezsgővel sem. Az pedig a koktélfogyasztóknak fontos adat, hogy ha a rövidet szénsavas üdítővel, de még ha csak szódát is keverjük, másnap lényegesen hosszabb ideig tartó kínszenvedésre számíthatunk. Ilyenkor ugyanis felgyorsítjuk az alkohol felszívódását, a szervezetnek kevesebb ideje van a méreganyagok feldolgozására, vagyis tovább, nagyobb mértékben leszünk másnaposak. A másnaposság főleg a vízháztartás felborulása miatt következik be, a távozó folyadék ugyanis egy csomó fontos anyagot is kivisz a szervezetünkből, de fontos megjegyeznünk két vegyületet is.
Az egyik az acetaldehid. Ez a májban keletkezik az alkohol lebontásakor, az alkoholnál jóval mérgezőbb, de a szervezet kb. ecethez hasonló ártalmatlan vegyületet hoz létre. Ez a vegyület okozza a másnaposságot, ha nem tudja elég gyorsan feldolgozni a szervezet. A nők testében kevesebb olyan enzim termelődik, ami le tudja bontani az acetaldehidet, ezért hat rájuk részben jobban az alkohol. A másik vegyület a glutamin. A glutamin egy természetes serkentőszer, amit a szervezetünk termel, de az alkohol gátolja a hatásait. Az italozás befejeztével a szervezet logikusan túltermeléssel próbálja behozni a lemaradást, aminek a vége az lesz, hogy lefekvéskor pörög az ember agya, nem tudjuk elérni a legpihentetőbb alvásfázist, reggel meg gyengék leszünk, elesettnek érezzük magunkat és olyan, mintha elrontottuk volna a gyomrunkat.

(Forrás: Velvet.hu és MDOSZ)

Három romrészeg asszony a színpadon

Lavati Anett 2012. március 13., kedd 21:30

Ahogyan azt már a meghívóban is láthattuk, a történet egy New York-i lakásban játszódik, ahol három nő történetét ismerhetjük meg. A három nő nagyon sokban különbözik, ami összeköti őket: közös sorsuk. Mindhárman Egyesült Államokba emigrált oroszok, mindhárman elveszítettek valamit, vagy valakit és mindhárman imádják a vodkát, amit a darab elejétől a végéig isznak is rendesen.

De kezdjük az elején! A színpadon nem látunk mást, csak egy hatalmas asztalt, egy kicsi komódot, és egy képet a falon, pontosabban egy képkeretet, amiben Bognár Bence ül a darab végéig, rezzenéstelen arccal, katonaruhában. A színen feltűnik Emma (Bartsch Kata) és Margó (Horváth Erika), majd egyszercsak befut Vera is, akit Györgyi Anna alakít. Az a Györgyi Anna, akiről bátran mondhatjuk, hogy a legszebb hangú magyar szinkronszínésznő (Audrey Tautou, Romi Schneider, és Meg Ryan állandó magyar hangja).

Szóval itt ez a három asszony. Margó a pragmatikus, realista, akiről azt gondoljuk eleinte, hogy egy prűd középosztálybeli nő, akinek nincsenek vágyai, földtől elrugaszkodott céljai. A gyönyörű és szabad Emma fennen hirdeti hedonizmusát, élvezi az életet, a szexet, eleinte joggal hisszük, hogy bohém és szabad ez a kívánatos nő. Majd betoppan Vera, a harsány, tapasztalt nő. Kezdetben úgy tűnik, Vera az, aki igazán könnyedén veszi az életet. Csak a mának él, a múltat szépnek és derűsnek látja, a jövővel nem törődik. Az első benyomások után Vera leteszi fehér műpulikutyáját, majd megterít, és kezdődik a nagy zabálás és ivászat. Ezek a nők úgy esznek, mintha még soha nem ettek volna, és úgy isszák a vodkát, mintha vizet innának.

A barokkos lakoma után kezdődik a bonyodalom, ugyanis akkor üt be a pia. A karakterek összemosódnak egymással és a világgal, a három nő szépen lassan felfedi igazi arcát, a maszkok a kutyakosárba kerülnek, vagy éppen a szemétbe az üres vodkás üvegekkel. Margóról kiderül, hogy mégsem olyan kőszívű, rideg kékharisnya, mint amilyennek a történet elején mutatta magát. Elmondja azt is, hogy ő a szexet nem igazán élvezte soha, majd zokogva elmeséli, hogyan erőszakolta meg többször is a férje. Emma bevallja, még mindig volt párját szereti, aki olyan, de olyan jó az ágyban, hogy azt barátnői el sem tudják képzelni. De ez mit sem számít, hiszen lehetne akár egy kisfarkú fadarab is, ő akkor is szeretné. A harsány Vera is színt vall, még mindig szereti halott urát, ő volt az igazi és az egyetlen férfi az életében, nélküle egy rakás szar az élet. Verát nem érdekli, hogy a férje lépten-nyomon megcsalta. A fenét nem– fakad ki. Zokogva a padlóra dobja magát, tör-zúz, pusztít, mintha múltjának sötét árnyait pusztítaná, ám az árnyak itt maradnak.

Vera és Emma szerint inni jó, inni kell, hiszen akkor derül csak ki igazán, milyen is az ember valójában. Aki jó, az még jobb lesz részegen, aki sunyi és gonosz, arról is hamar kiderül mindez, ha iszik.

Miután Vera elalszik, Margó felfedez Emma mellében egy csomót. Elindulnak együtt a kórházba. A történetnek nincsen vége, a Rövid című darab hazakísér minket, de még másnap sem hagy nyugodni. Hogy miért éppen Rövid? Rövid ideig tart egy orgazmus,  rövidezni jó– főleg ha vodkáról van szó–, és persze az élet is nagyon rövid.

Hídvégi Nóra rendező bravúros darabján egyszerre lehet sírni, és hangosan nevetni. Na nem éppen Ulickaja miatt, sokkal inkább a rendező és a zseniális szereplőgárda miatt. A Rövid című darabot március 13-án mutatják be a Thália Színházban.

Tangás nők és ittas férfiak a Fürdők Éjszakáján

Lavati Anett 2012. március 12., hétfő 19:33

A Széchenyi Fürdőben jártunk szombat éjjel, ahol a látogatók 90 százaléka külföldi volt - közülük sokan csak a Fürdők Éjszakája miatt utaztak Budapestre. A beléptetés hangulata már este 10 órakor vetekedett a hajnali 1 órás szigetes beengedésével: a részegen üvöltöző, tolakodó sorban állók mellett a földön törött üvegek és csikkek hevertek. A ricsaj bent sem szűnt, sőt.

A Széchenyiben rendezett partira csaknem 1500-an voltak kíváncsiak. Mivel a fürdő befogadóképessége 1800 fő, így már éjfélre meg is teltek a medencék. A hidegvizes részt hanyagolták a fürdőzők, ez azonban a 0 fokos éjszakai hőmérséklet mellett teljesen érthető, a melegvizes medencékben azonban hatalmas volt az őrület. A DJ pult előtti termálban például úgy tömörültek az emberek, mint heringek a konzervben, de szemmel láthatóan nagyon élvezték a bulit.

A hangulat végig remek volt, a fürdőzők inkább táncoltak, mint úsztak, hiszen ez az este nem is a sportról szólt, hanem az ivásról, a zenéről és az önfeledt szóraskozásról, amihez a cigi is hozzátartozik. A fürdő egész területén tilos lett volna dohányozni, ennek ellenére többen cigiztek a vízben, mint ahány üres söröspohár úszkált a medencékben. A jó zene és a meleg víz mellett persze nem elhanyagolható vonzereje a bulinak az, hogy itt végre megmutathatják egymásnak csaknem fedetlen testüket a fiúk és a lányok  - ennél jobb csajozós/pasizós helyszín jelenleg nem nagyon van Budapesten. Ennek megfelelően egy csomó jó csaj rázta a medence szélén, akik közül néhányan egy Boratnak öltözött srácot pécéztek ki, mások egy olyan fiatalembernek tekeregtek, aki egész éjszaka testépítőként pózolt.

A tangás fenekek és csinos bikinik mellett részt vett a Fürdők Éjszakáján nem egy gumikacsa, strandlabda és egy termetes gumidelfin is. Medencébe hányást ugyan nem láttunk, de jól fogyott a pia, és hajnalig ment a szeletelés a gőzbe borult medencékben. A Hold tompa sugarai és a parti szponzorának fényjátéka úgy verődött vissza a vizes testekről, hogy azt még Hunter S. Thompson is megirigyelte volna.

Ma lenne 60 éves Douglas Adams

Lavati Anett 2012. március 11., vasárnap 19:33

Nem könnyű egy olyan emberről méltó módon megemlékezni, aki annyira jól írt, hogy még a legérdektelenebb dolgokról, eseményekről is úgy számolt be, hogy azt az ember egyszerűen kénytelen volt végigolvasni. Erre tökéletes példa az író Macintosh számítógépek iránti mérhetetlen rajongása. Soha, senkitől nem voltam képes végigolvasni egy cikket sem a Macintosh termékekről, nem úgy Adamstől. A Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvével pedig egy olyan világot teremtett, amelyben azóta is több millióan lubickolunk, gyakran hangosan felröhögve, legyünk akár egy könyvtárban, a vonaton, vagy egyetemi előadáson. A trilógiát, csak úgy, mint a Dirk Gently sorozatot, évről évre muszáj újraolvasnom, és ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül.

12 évesen jelent meg első publikált írása

A szerző első ismert publikált műve 1965. január 23-án látott napvilágot, méghozzá a hatvanas években nagyon népszerű science fiction magazin, a The Eagle hasábjain. 12 évesen a következőket írta Adams:

„Tisztelt Szerkesztőség!

Az izzadság az arcomról az ölembe csöpögött, amitől a ruháim igen nedvesek és ragadósak lettek. Ott ültem, majd fel-alá járkáltam, s feszülten figyeltem. Közben heves remegés lett rajtam úrrá, csak néztem a kis nyílást, s vártam- végeláthatatlanul. A körmöm a húsomba mélyedt, miközben ökölbe szorítottam a kezemet. Karommal letöröltem forró, nedves arcomat, amelyről ömlött az izzadság. Az izgatottságom elviselhetetlenné vált. Az ajkamba haraptam, hogy megállítsam a remegést a szorongás szörnyű terhével a vállamon. Hirtelen felpattant a nyílás, és becsusszant a posta. Felkaptam a megrendelt Eagle példányomat, és letéptem róla a csomagolópapírt. Szenvedéseimnek egy újabb hétre vége!" (Forrás: Douglas Adams - A kétség lazaca)

De ne szaladjunk ennyire előre! Douglas Noel Adams 1952. március 11-én született Cambridge-ben. Számtalan partipoénja közül az egyik az volt, hogy ő már kilenc hónappal Crick és Watson felfedezése előtt DNA néven futott. (A DNA a DNS angol rövidítése. Crick és Watson fedezte fel a DNS felépítésének szerkezetét, majd 1953-ben meg is építették annak modelljét.) Adams anyja nővér volt, apja tanár, majd üzelti tanácsadó.

John Cleese akart lenni, de már betöltötték ezt az állást

A család anyagi nehézségekkel küzdött, ezért Adams születése után hat hónappal elköltöztek Cambridge-ből, és Kelet-London különböző részein laktak. Adams 5 éves volt, amikor szülei elváltak, így nővérével és édesanyjával Brentwoodba költöztek. Az iskolában kivételesen tehetségesnek tartották tanárai. Adamst gyerekkorában a zene és a sci-fi érdekelte igazán. A hatvanas években nőtt fel, és ahogyan ő mondta, „a Beatles elültetett egy magot a fejemben, amitől az felrobbant. Kilenchavonta kijöttek új albummal, ami földrengésszerű fejlődést jelentett az előzőhöz képest. Annyira megőröltünk értük, hogy amikor kijött a Penny Lane, és még nem hallottuk a rádióban, addig vertük a srácot, aki már hallotta, míg el nem dúdolta nekünk.”

Szóval ott volt a már említett The Eagle magazin, a zene, pontosabban a Beatles, és jött a Monty Python, ami szintén hatalmas befolyást gyakorolt életére. A Monty Python a hatvanas évek végén rádiójátékokat készített, Adams ezeket hallgatva jött rá, hogy a humoristák lehetnek intelligens emberek is, akik a humor eszközével fejezik ki magukat. Adams beiratkozott a Cambridge-i Egyetemre, azért épp ide, mert be akart kerülni a Footlights-ba (amatőr színjátszó kör, ahol a Monty Python-tagok közül is feltűntek néhányan). „Olyan író-eladó akartam lenni, mint a Monty Python-tagok. Sőt John Cleese akartam lenni, és eltartott egy ideig, amíg rájöttem, hogy ezt az állást már betöltötték.”

Gyorsan fel is hagyott a színészkedéssel, inkább elkezdett Monty Python-jeleneteket írni: munkája meghozta gyümölcsét, az egyetem után egy egész évig dolgozhatott együtt példaképével, az akkor már alkoholista Monty Python-os Graham Chapmannel (aki John Cleese mellett szintén példaképe volt). Az egy éves munka után Adams parkolópályára került, kénytelen volt elvállalni egy csomó bizarr állást. Csirkeólakat tisztított, majd a katari uralkodócsalád személyi testőre lett.

Mindig legyen nálad törölköző!

A Galaxis útikalauz stopposoknak című sorozatot rádiójátékként ismerte meg a közönség, 1978-ban a BBC 4 rádió sugározta, fejezetenkénti folytatásokban. Az időzítés tökéletes volt, hiszen a Csillagok háborúja miatt– 1977 májusában mutatták be– a science fiction divatos lett, így igény volt az Adams által kínált humorra. 1979 és 1992 között Adams ötrészes trilógiát írt a Galaxisból. 1981-ben televíziós sorozat, 1984-ben számítógépes játék, 1993 és 1996 között képregény készült a műből. 2005-ben befejezték a mozifilmet is, melynek forgatókönyvírója és egyik producere maga Douglas Adams volt, aki egészen 2001-ben bekövetkezett haláláig a filmen dolgozott.

A Galaxis útikalauz stopposoknak nem csupán egy egyszerű könyv, rajongóinak száma vetekszik a Gyűrűk ura, vagy épp a Harry Potter fanok táborával. Az ok egyszerű: Adams annyi humorral szőtte át a már amúgy is borzasztóan izgalmas könyvet, hogy az ember az első részt olvasva képtelen ellenállni a maradék 4 résznek. Adams sajátosan összetett világképének, és humorának szemléltetésére igen jó példa az, ahogyan a könyv kezdődik.

„Messze kint a Galaxis Nyugati Spirálkarjának soha fel nem térképezett, isten háta mögötti zugában található egy soha fel sem jegyzett sárga nap. Durván kilencvenmillió mérföldre tőle kering egy tökéletesen jelentéktelen, kékeszöld bolygócska, melynek majomtól eredő civilizációja oly döbbenetesen primitív, hogy a kvarcórát még mindig pompás dolognak tartja.” (Forrás: Galaxis útikalauz stopposoknak)

A Galaxison túl

A Galaxis útikalauz stopposoknak sorozat közben Adams megírta a Dirk Gently könyveket és az Utoljára látható című könyvet is. Az Utoljára láthatót nem vették annyian, mint sci-fi paródiáit, Adams mégis erre a könyvére a legbüszkébb: az izgalmas útikaland-leírást Madagaszkár szigetének védett állatai ihlették.

Adams a 90-es években elvette Janet Belson ügyvédnőt, majd 1994-ben megszületett Polly lányuk. Az író 2001. május 11-én váratlanul és hirtelen hunyt el. Rajongói az ő emlékére minden évben május 25-én tartják a Törölközőnapot. Douglas Adams sokkoló halála után sokminden megváltozott. Ahogyan a legegyszerűbb jellembeli hiányosságok, például a sunyiság sem lesz olyan emberi és olyan csípősen humoros, mint Wodehouse szövegében („Sokszor egy ember tisztességesnek néz ki, és mégis, kérésre képes elbújni egy csigalépcső mögött”), úgy az orrszarvúk, a Macintosh termékek és a délutáni teák sem lesznek ugyanolyanok, mint Adams éles, kritikus, cinikus szemszögéből nézve. Az író ma lenne 60 esztendős.

Ezektől mindenki elhülyül: nagy tinimagazin teszt

la 2012. március 10., szombat 20:51

Régen minden jobb volt, persze, ezt nagyon jól tudjuk. Ez lehetne a 2010-es évek szlogenje is akár, de azért még bízunk abban, hogy nem ez lesz. Kíváncsiak voltunk, mivel tömik a fiatalok fejét azok a tinimagazinok, amikre mi is spóroltunk a zsebbpénzükből annak idején. Nem nagyon van új a nap alatt, még mindig létezik az IM, a Bravo, a Bravo Girl!, a 100xSzép és a Popcorn is, de egy új szereplő is akad a mezőnyben, a Total Girl című magazin. Összeállítottunk egy listát, ami alapján elemezzük a magazinokat: ár, címlap, főszerkesztő levele, bulvárhírek, szex és felvilágosítás.

Bravo- Szárok, sztorik...Neked!

BRAVO2012 februari

A havonta megjelenő magazin ára 465 forint.

Címlap: Egy brit fiúbanda mosolyog az arcunkba, mellette olvashatjuk, hogy 4+2 posztert is rejt a Bravo, alatta pedig azt, hogy Matt részegen csinált botrányt (nem tudjuk, ki is az a Matt). Továbbá Lady Gaga dalaiban ördögi üzeneteket véltek felfedezni, címlapra kerüt még egy kép a Jedward nevű formációról, a pop-ikrekről. Végül pedig egyfajta lábjegyzetként azért megemlítik, hogy Vámpírnaplók rovatukban az egyik vámpír életében az első a szerelem.

Főszerkesztő levele: Illés Csaba főszerkesztő nem köszönti az olvasókat, helyette átadta a megtisztelő feladatot ToMinak, az Anti Fitness Club egyik tagjának, aki ezt írja: „Helló! Naptárunk szerint az utolsókat rúgja a tél, bár szerintem a java még hátra van. Nem kizárt, hogy lesz itt még eget verő havazás, úgyhogy ne rejtsétek el a szánkókat! Kicsit felborult a rendszer. Hallottam olyan szerencsétlen gólyáról, aki vesztére már visszatért Afrikából, szakadatlanul melegszik a Föld, olvad a sarki jég. 2012 ide vagy oda, szerintem a világvége csúszik még egy kicsit-de ha nem figyelünk oda, látható közelségbe kerül...”

ToMi meteorológiai és látnoki képességei egyszerűen zseniálisak, röpke 5 mondatban felvázol mindent, ami aktuális és igazán fontos. Nem lehet könnyű most tininek lenni.

Bulvár: A magyar tinik megtudhatják, hogy a One Direction fiúcsapat tagjai milyen csajokra buknak. Saccra egyikük sem nagykorú, de hát ez mégis ki a francot érdekel? Justin Bieber szeret síelni, Kristen Steward ugyanazt a magassarkút többször is felvette, az X-faktoros szárok után Katy Perry jön, majd még egy rakás csókolózó celeb, akik közül senkit sem ismerünk. Ezt követően egy dupla oldalon taglalják, mennyire fontos Paul Wesley-nek a szerelem, de azt is megtudhatjuk, hogy Paul egy vérfarkasos sorozatban pucéran dugott. Köszönjük az infót!

Ezután következik Adam Lambert, a botránykirály. Olyannyira az, hogy képes volt még a nagy Lady Gaga szülinapi partiját is megtorpedózni. Iszik, erőszakoskodik, kihúzza a szemét fekete szemceruzával, szóval igazi sztár, kétség nem fér hozzá. Ezután Rihanna seggéről és stílusérzékéről olvashatunk. Katy Perry szakított faszijával, Robert Pattinson új filmjében MILF-ekkel kufircol. Már rettenetesen fáj a fejünk a sok teljesen felesleges információtól, de ekkor tarkón vágnak minket még 2 X-faktoros fiúcskával, és egy háromtagú no name fiúcsapattal, majd jön a megváltó SP! Két oldalon keresztül magyarázza SP rajongóinak, miről is szólnak dalai. Itt egy példa: Szállj! című dalát a következőképpen interpretálja: „A zenei alapját egy héttel az előző albumom megjelenése után szereztem, de csak 2011 novemberében született rá a szöveg. Ha van depizős dal a lemezen, akkor ez az. Hajlamos vagyok magamba fordulni, és amikor ezt a szöveget írtam, minden eddiginél jobban magam alatt voltam. Tele van elkeseredettséggel, hogy tök mindegy, mit csinálok, úgyis elfelejtenek, és ha egyszer eltűnök, nem marad utánam semmi.”

SP-nek azt javasoljunk, csináljon sok-sok gyereket, úgy egészen sokáig emlékezni fognak rá. Legalább a gyerekei. Ezután megtudjuk, hogy Lady Gaga maga a sátán. Kis pihenő következik a 4+2 poszterrel (Katy Perry, AFC, Children of Disttance, LMFAO), de nem nézelődhetünk sokáig, mert rögtön az arcunkba csapják a molett Adele-t, aki végre boldog, majd a legújabb Disney-sztárt, Zendaya Colemant, aki „imád pörögni”. A címlapon már beharangozott csúcsfejű hülyegyerek-ikerpár -a Jedward- ad tippeket, arra vonatkozóan, hogyan ne égjünk be tehetségkutatókon, és azt is megnézhetjük, hogyan villantottak a celebek mostanában.

Szex: Végre elérkeztünk a várva várt Szex, szerelem, gyengédség rovathoz! Az általános iskolás korosztályt megcélzó magazin tippeket ad, hogyan dobhatnák fel szexuális életüket a tinik. „Mindig legyen rend a szobádban, cserléd le a 101 kiskutyás ágyneműt valami narancssárga selyemre!” Majd jön az utolsó döfés: az áltsulis korú gyerekeknek ezt javasolja a Bravo: „A jó szex olyan, mint az ütős interjú három alapfeltétele: odafigyelés, reagálás, ritmus. Férfiaknak (!): ha párszor végigmorzsolod az ábécét orális szex közben, nagyot nem tévedhetsz.”

Sajnos sokkal kevesebb kérdést tesznek fel a tinik a szexológusoknak, mint régen: ebben a számban is csak 3 aggódó tini várt tanácsot: a testét szégyellő lány, az a kislány, akinek fél éve késik, és egy aggódó szűz, aki attól fél, hogy terhes.

Összegzés: Egészen elképesztően sok információ van ebben az újságban, persze számunkra mind haszontalan, semmitmondó infó, leginkább sztárpletykákról van itt szó. Színes, vibráló, tömény, épp, hogy nem kaptunk tőle epilepsziás rohamot. Egyetlen értelmes cikk sincs benne számunkra, a tiniket mintha síkhülyének nézné a Bravo. Azonban nem véletlenül a Bravo a piacvezető tinimagazin kategóriában, Facebook-oldalukat 57 ezren lájkolták. Elképesztő, hogy a legminimálisabb erőfeszítéssel több száz lájkot is be tudnak zsebelni, erre zseniális példa a következő bejegyzés, amit 98-an lájkoltak. A bejegyzés 12 leütésből áll: „PÉNTEK!!! :)”.

IM- A te világod!

im

A magazin 495 forintba kerül.

A címlap: Demi Lovato mosolyog ránk, szerencsére más fotó nincs a címlapon, csak infók arról, mire számíthatunk, ha ki merjük nyitni az újságot.

A főszerkesztő levele: A főszerkesztő helyett az egész Im Team köszönti az olvasókat: „Az Im-fanok tutira vágják, hogy az IM már 47 éve segíti az olvasókat, 2003-tól pedig minőségi glossy magazinná alakultunk, és azóta is az IM az első számú tinimagazin...Unalom? Az Im-fan nem ismeri ezt a szót- főleg miután kipróbálta az új fitt-őrületet, a cheerobicot!” Már tudjuk, hogy nem leszünk IM-fanok.

Bulvár: Lady Gaga, Eva Mendes, Emma Stone, Madonna, Justin Biber és Timberlake, Elton John, a címlaplány, Demi Lovato, Selena Gomez, Zac Efron, Liam Hemsworth, az elmaradhatatlan Robert Pattinson és a kötelező Katy Perry, majd a jóseggű Rihanna jön, de ezzel szerencsére vége is a celebezésnek - ez a lista viszont meglepően hasonló a Bravo celebtémáihoz.

Szex: Életvezetési- és szexuális tanácsokból annál többet kap a tini. A Szexakták című rovat alcíme a Kisért a múlt. A témában 4 fiút szólaltatnak meg, egy 16, egy 17 és két 18 éves fiút. Az azért elgondolkodtató, hogy egy 16 éves fiút hogyan is kísérthet a múlt, mármint szexuálisan. A 16 évesről kiderül, hogy imádta volt csaját, a szex is nagyon jó volt, de otthagyta másért. Viszont a 16 éves fiúcska már lenyugodott, hiszen megtudta, hogy volt barátnője mostani pasija nem nagyobb „szexgép” nála. A 17 éves Peti hármasban szexelt a csajával és egy másik fiúval. A 18 éves párosból az egyik kapott szülinapjára egy csajt, akit megdughatott szabadon, a másik pedig neten keresett magának szexpartnert. A következő rettenetesen érdekes cikk arról szól, mit tegyenek a 18 év alattiak, ha a pasijuk pornófüggő. De találunk tippeket arra is, hogy mit ne csináljuk, pontosabban, mit ne csináljanak a tinik az ágyban a pasijukkal szex közben: az IM szerint nem szabad fadarabnak tettetni magunkat az ágyban, és nem szabad joystickként rángatni a partner nemi szervét. Szerencsére azt is megtudjuk, hogy a világ legnagyobb orgiáján 250 önkéntes pár vett részt, a kullancs pénisze pedig 42x nagyobb is lehet, mint az állat testhossza - ez durva elszámolásnak tűnik, de higgyük el..

Összegzés: A legijesztőbb, hogy az általános iskolás lányokat úgy kezeli az IM, mintha felnőttek lennének. A lap 82 oldalán alig találtunk használható, érdekes, vagy szórakoztató írást. Igaz, itt kevesebbet olvashattunk a celebekről, de annál több butaságot találtunk a szexről, és annál több suta életvezetési tanácsot próbáltak ránk, pontosabban a tinikre tukmálni. Az IM Facebook-oldalát közel 20500-an lájkolják. A szerkesztők cuki képeket pakolgatnak ki, hasznos információkat nem találtunk, csak félpucér pasikat, viccesnek szánt képeket, és rengeteg kisállatos fotót, amit akár több százan is lájkolnak.

100xSzép- Kívül-belül pont, mint te

100xszép

A tinimagazinért 375 forintot kérnek el.

Címlap: Ian Somerhalder véreres szemekkel mered ránk a címlapról, egy kicsi fotót látunk Justin Bieberről és Selena Gomezről, továbbá két képet azokról az autogramkártyákról, amiket a magazin rejt (Lolától és a Pattinson- Steward párostól), a többi csak ajánló a tartalomból.

A főszerkesztő levele: Ebben a magazinban is az egész szerkesztőség köszönti az olvasókat, hamarosan kiderül, miért nem a főszerkesztőasszony. „Habár 2012-re sokan világvégét jósoltak, a 100xSzép szerkesztőségében ez az év kezdete a születésről, mi több az újjászületésről szól. Hiszen alig pár hete főszerkesztőnk, Vituska Ildikó életet adott első gyermekének!” Nagyon örülünk, és ez a hír valóban nagyon fontos információ a lap célközönsége számára. Megszült a főszerkesztő, talán a következő számból azt is megtudhatjuk, milyen büdöset kakil a kis expocaklakó. Már nagyon várjuk az új 100xSzépet!

Bulvár: A kötelező Robert Pattinson, Justin Bieber, Selena Gomez, Mila Kunis, és a szétszívott szemű címlapvámpír, Ian Somerhalder után Fejős Évát ajánlják a tízenéveseknek könyvtippnek, majd jön Katy Perry. A celebfelhozatalból egyedül Fejős lepett meg minket, de a magazin stílusából kiindulva akár VV Alekosz legújabb könyvét is ajánlhatták volna.

Szex: A 100xSzép egy dupla oldalon taglalja, hogyan is „használjuk a pasit”, cuki kis ábrákkal használati utasítást olvashatunk a 18. és a 19. oldalon. A 8 tippből csak egyet ragadnánk ki: „Különleges felszerelés- Mi a helyzet a pénisszel? Egyet fizet, kettőt kap: nem csak egy nagyszerű barátot nyertél, hanem megkaptad hozzá még a legjobb barátját is!” Vagy mi vagyunk túl öregek, vagy tudatlanok ezen a téren, de ezt nem nagyon értjük. Ha megkaptuk a pasit, akkor örüljünk annak is, hogy van neki pénisze? Vagy örüljünk annak, hogy a megkaparintott pasi legjobb barátja a pénisze? Nem tudjuk.

Találunk még egy szerelmi jóslást is a lapban. Dobókockával jósolhatjuk meg, mit érez irántunk szerelmünk. A tinik a 100xSzépbe is beküldhetik kérdéseiket a szexszel kapcsolatban. Egy 14 éves lány attól tart, hogy leszbikus, hiszen sokszor álmodozik egyik osztálytársnőjéről. Egy 15 éves kiscsajnak nem jön össze a szex a barátjával, pedig már egyikük sem szűz, a 16 éves Zsuzsi pedig azért panaszkodik, mert a barátja pornót akar vele nézetni. A következő oldalon a biztonságos szexről olvashatunk, majd, ami végképp kicsapta a biztosítékot, a Sminkeld magad idősebbre című cikk. Egy 13 éves kislányt sminkelnek ki úgy, hogy 18 évesnek nézzen ki. Így persze már vehet alkoholt, cigit, és szabadon szórakozhat éjszaka. Köszönjük 100xSzép!

Összegzés: A Sminkeld magad idősebbre írás után már ment volna a kukába rögtön az újság, de még találtunk egy nagyon szórakoztató tesztet ezzel a címmel: Miért idegesítenek a szüleim. A 100xSzép olyan értékeket közvetít, melyekhez a tini célcsoport még nagyon fiatal - mi meg teljesen lehülyülünk tőle. A 100xSzép tinimagazint a Facebookon több mint 1000 ember lájoklta már. A szerkesztők a Facebookon keresztül napi kapcsolatot tartanak fenn az olvasókkal, itt tették közzé pl. azt a fontos információt is, hogy újra indul a „SEX MAIL”, ahová bárki elküldheti szexszel kapcsolatos kérdéseit, hogy a következő számot olvasva a többi olvasó egy jót röhöghessen.

Total Girl

total girl

A mezőny legdrágább magazinja 799 forint, pedig csak 42 oldalas.

Címlap: Bella Throne mosolyog, de itt van Muri Enikő és Kate Perry is, aki nélkül nem tinimagazin a tinimagazin.

A főszerkesztő levele: Mivel az újságnak nincs főszerkesztője, ezért a szerkesztők köszöntik az olvasókat: „Tesztünkből például azt is megtudhatod, mennyire vagy partiarc, sőt, ötleteket is adunk, hogyan szerezz egy felejthetetlen estét a barátaid számára. Na de miként készülj a vendégvárásra? Nos, ehhez is adunk frizuratippeket... Hatalmas ölelés: a Total Girl szerkesztősége”

Bulvár: A csipkével fedett arcú Lady Gaga után a zöld hajú Lady Gagát is megcsodálhatjuk, majd a hamvas pofijú Justin Biebert szövetkabátban. A pinkben feszítő Paris Hilton és a deszantosnak öltözött Usher sem maradhat ki a szórásból. Emma Watson öltözködési stílusát egy oldalon és 4 összetett mondaton keresztül taglalják, majd találunk posztereket Kocsis Tiborról, Demi Lovatóról, Muri Enikőről és Sterling Knightról is. A címlaplány Bella Thorne-ról 3 hosszú oldalon át olvashatunk. Majd egy dupla oldalon keresztül csodálhatjuk, Muri Enikő hogyan énekelt, sírt, nevetett az X-Faktorban. VV Béci és Lola is helyet kap a magazinban.

Szex: A Total Girl című lapban nem találunk egy szextippet sem, viszont sütirecepteket, ultraciki sztorikat igen.

Összegzés: Vétek kiadni ezért a lapért 799 forintot, még 79-et sem ér. Szinte csak fotókból áll, és a cikkek 95%-át a német anyaújságtól kaphatta a kreatív szerkesztőség ajándékba. Ehhez csak fordítók kellenek. Ennél ócskább lapot nem igazán láttunk, viszont a magazinhoz mellékelt lila pónihajtincseknek nagyon örültek a szerkesztőségben. Az ócskaság non plus ultrája a tinilap Facebook-oldala is, ahol a lelkes szerkesztők ugyan nem tartják az olvasókkal a kapcsolatot, csak kitesznek néha egy-egy képet körömlakkokról, kisállatokról, olyan agyzsibbasztó leírásokkal, mint: „Én tényleg nem tehetek róla, a tanár szenya kérdéseket tett fel..... :)))”. Mindezt egy magányos kölyökkutya képéhez írták. Egy kisegérről készült képhez pedig azt írja a lelekes szerkesztő, hogy „Hétfő, suli :((((”. Erősen elgondolkodtató, a Total Girlt álatlános iskolások szerkesztik?

Bravo Girl! - Csak csajoknak

bravo girl február

Az 58 oldalas magazinért 495 forintot kérnek.

A címlap: Csakúgy, mint a sima Bravónál, itt is megfájdult a fejünk már a címlap láttán. Zsúfolt, irritáló színekben pompázik, de legalább Justin Bieber és Selena Gomez cukin pózol rajta.

A főszerkesztő levele: A főszerkesztő helyett Suzie köszönt mindenkit, aki minden bizonnyal a főszerkesztő helyettese, Palcsek Zsuzsanna. Így kezdi: „Helló, girlök! Februártól már mindenki várja a tavaszt, mert ahogy melegszik az idő, úgy hevül a flörtölési kedvünk. Egy tudományos vizsgálat bebizonyította, hogy a legnagyobb szerelmek tavasszal születnek, így jó eséllyel pályázhatunk arra, hogy Ámor nyila szíven talál minket. Hogy véletlenül se szalaszd el a lehetőséget, a Bravo Girl!-ből megtudhatod, mivel lehet elcsábítani a fiúkat, hogyan dekódolhatod a szerelem nyelvét, és persze a szerelmi esélyeket is kivesézzük... ciao: suzie.” Mi, girlök ekkor már legszívesebben magát suziet veséznénk ki, de inkább elszívunk egy cigit, majd belevetjük magunkat a sok okosságba, amit ez az értékes szaklap rejt. Elszívtuk a cigit, jöhet a móka.

Bulvár: Justin Bieberről és bájos kedveséről 2 oldalon át olvashatunk, majd azt is megtudjuk, hogy Bieber saját vádlijára a keresztfán szenvedő Jézus arcát tetováltatta. Adele szerelmes (még mindig), Beyoncé megszült, Rihanna pihen (már megint), Katy Perry szakított Russel Branddel, Britney Spears és Lindsay Lohan barátnők, Lady Gaga szerelmes, de olvashatunk a Total Girl címlaplányról, Bella Thorne-ról is, majd találunk posztereket a Vampírnaplók sztárjairól, Demi Lovatóról, és a rosszfiú Adam Lambert-ről is. Már majdnem kétségbeestünk, hogy a Bravo Girl! nem ad hírt Robert Pattinsonról, de szerencsére mégis olvashatunk róla ebben a lapban is.

Szex: Nagy meglepetésünkre, a Bravo Girl!-ben nincsenek szextippek, sőt egy szót sem ejtenek a szexről. Helyette megtudhatjuk, hogy a tinifiúk 90%-a kamuzik a csajának, link, bunkó, és csak azért van a lánnyal, hogy jól megdugja.

Összegzés: Hiába próbálja a magazin felvenni a JOY stílusát, egyszerűen még a nyomába sem léphet, pedig a JOY sem szerepelt túl fényesen a női magazin tesztünkön. Félelmetes, mennyi hülyeséggel tömik a tinilányok fejét. A celebek az abszolút példaképek, a fiúk hülyék, a drága ruhák menők, ennyi derül ki ebből a magazinból. Természetesen mindezt úgy, hogy sík hülyének nézik a lányokat. A magazin Facebook-oldalát 6000-ren lájkolják. A szerkesztők itt is kiraknak időnként egy-egy képet, vagy éppen videót, amit kedvükre lájkolhatnak a rajongók. Az olvasók a Bravo Girl! üzenőfalán tudatják a szerkesztőkkel, milyen plakátokat, cikkeket szeretnének látni a következő lapszámban. Ezekre a kérésekre a magazin szerkesztői nem reagálnak.

Popcorn

popcorn

A Popcorn ma 375 forintba kerül, ami viszonylag baráti ár a 42 oldalért, szemben a szintén 42 oldalas Total Girl című magazinnal.

Címlap: Ha kezünkbe vesszük a Popcornt, akkor rögtöjn Avril Lavigne durcás képét láthatjuk, de itt van még a popikerpár, a Jedward, egy sátáni fotó Lady Gagáról, majd a 4+2 poszter kicsinyített mása köszön vissza a címlap alján. (Miért egyszerűbb azt írni, hogy 4+2, mint azt, hogy 6?)

A főszerkesztő levele: A magazin főszerkesztője az a Vituska Ildikó, aki a 100xSzép magazin főszerkesztője is egyben. Mint megtudtuk a 100XSzép beköszönőjéből, Vituska most szült, ám ennek ellenére mégis van energiája ahhoz, hogy 2 tinimagazin főszerkesztője legyen. A 100XSzéppel ellentétben a Popcornba tudott rövid ajánlót írni. „Avril Lavigne hónapok óta várt, tervezgetett és álmodozott a jövőjéről, a szerelemről, hiszen készen állt arra, hogy elkötelezze magát. Biztosan elképzelte az eljegyzést, az esküvőt, és szép álmai voltak, de sajnos neki nem adta meg az élet, amire várt. Párjával végül különváltak útjaik". A kilencedik hónapban bizonyára sokkal több energiát fektet a nő saját magába és születendő gyermekébe, mint bármi másba, így történhetett ez Vituskával is, aki ezt a 10 soros közhelybetyárkodást tudta csak összehozni.

Bulvár: A Popcorn csak a bulvárról szól, a celebekről. Ez régen sem volt másképp. A kötelező Justin Bieber-Rihanna-Robert Pattinson szentháromságon túl még olvashatunk Beyonce kislányáról, a Unique várandós énekesnőjéről, és persze arról is, hogy Avril Lavigne-nek mennyire szarul sült el a 2011-es év. Elmélyedhetünk Aura Dione popénekesnő életében és Lady Gaga drogos múltjában. A 4+2 poszteren pedig Rihanna, Beyonce, Zendaya Coleman és Bella Thorne, a Rammstein, és Lian a One Directionból szerepel.

Szex: Hála a magasságosnak, a Popcornban sincsen szexrovat, elvégre ez a magazin a celebekről szól, azokról, akiket a tinik zabálnak.

Összegzés: A Popcorn okozta a legkevesebb csalódást. Egyrészt azért, mert nem vártunk túl sokat ettől a laptól sem, másrészt azért, mert itt legalább volt valami, ami ha minimálisan is, de izgalmas. Ez volt az a cikk, amiben arról értekeztek, Lady Gaga mekkora narkógép. Lenyűgöző, hogy mennyire aktív a Popcorn szerkesztősége a Facebookon, közel 2300-an lájkolták már a magazint. A rajongók a tinimagazin üzenőfalán fogalmazzák meg kéréseiket, többségük arról szól, kikről szeretnének posztert látni a követekző számban.

A teszt során számunkra kiderült, hogy a magazinok főszerkesztői teljesen hülyének nézik a fiatalokat, és valószínűleg okkal teszik ezt, hiszen az adott magazinokat a mai napig árusítják a trafikokban, ebből következik, hogy valaki meg is veszi őket. A konklúzió a következő: nem szívesen lennénk most tinik.

Közvetítenek értéket a mai tinimagazinok?

 • 1249
  Soha nem engedném, hogy a gyerekeim ilyeneket olvassanak!
 • 314
  Értéket nem közvetít, de a trendeket leaglább nyomon követhetik a mai tinik.
 • 521
  Régen sokkal jobb volt az összes újság, volt benne érték.
 • 3420
  A tini magazinok nem azért vannak, hogy értéket közvetítsenek, régen is egy rakás szar volt az összes.
 • 234
  Igen, sok értékes és hasznos dolgot olvashatnak a mai tinik ezekben a lapokban.

10 könyv márciusra

Dívány 2012. március 10., szombat 18:42

Clark Colin: Egy hét Marilynnel

marilyn

Colin Clark 23 éves volt, amikor először találkozott Marilyn Monroe-val A herceg és a kóristalány című film forgatásán 1956-ban. Abban a filmben Monroe Sir Laurence Olivierrel játszott, és kóristalányként énekelt is. Clark harmadasszisztensként vett részt a film forgatásán, ám ennek ellenére Monroe az ő karjaiba menekült, pedig a film forgatása előtt Arthur Miller megkérte a kezét. A szexszimbólum ekkor már számtalan lelki problémával küzdött, ezért is választotta a fiatal Clark-ot menedékül, aki a forgatásról naplót vezetett. Az említett napló alapján készült a könyv.

 

Philip K. Dick: A Florix–8 küldötte

philip k.dick

Philip K. Dicknek, a cyberpunk előfutárának öt felesége volt, de ennél sokkal több regénye jelent meg. A könyv főhőse Nick, aki a társadalmi ranglétrán nem kerülhet feljebb. Ez végtelenül elkeseríti. Az élete kisiklott, ám egy napon beleszeret egy lányba, akire sajnos egy bizonyos Willis Gram is kivetette hálóját. Gram irányítja az egész Földet, a kiszemelt lány pedig kormányellenes propagandát folytat. Nick és Gram sorsa tehát- nem kevés bonyodalmat okozva- a lány révén összefonódik. Ám Dick könyve nem csak egy szerelmi regény, ezzel a szállal párhuzamosan összeesküvés készül a Gram ellen. Visszatér az űrben eltűntnek hitt forradalmi vezér, Thors Provoni, aki hozott magával egy igazi űrlényt is, és azért jött, hogy megváltoztassa az elnyomó világrendet.

 

Brian Selznick: A leleményes Hugo Cabret

hugo

Selznick elismert illusztrátorként dolgozott, majd egy napon kezébe került a "Gaby Wood Edison estéje: a mechanikus élet kutatásának varázslatos története" című könyv, ebből merített ihletet első könyve megírásához, A leleményes Hugo Cabret-hez, melyben 284 eredeti Sleznick- illusztrációt is találunk.  A könyv egy árva kisfiúról szól, aki egy párizsi vasútállomáson él teljesen titokban, egyedül. Az állomás óráinak működését felügyeli, ám egy nap találkozik egy könyvmoly kislánnyal, és a pályaudvar morcos játékboltosával. Egy jegyzetfüzet, egy ellopott kulcs, egy mechanikus ember és Hugó apjának üzenete révén érdekes kalandokba bonyolódik a főhős új ismerőseivel.

 
 

Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

éjszakai cirkusz

Az éjszakai cirkusz 2011 szeptemberében jelent meg Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, ma már a magyar könyvesboltok polcain is megtalálhatjuk. A regény két fiatal mágusról szól, akiket mestereik arra tanítottak, hogy mágikus erejük segítségével pusztítsák el egymást, ők viszont szerelmesek lesznek. Ez a mestereknek nem igazán tetszik, így megtesznek mindent, hogy a fiatalok szerelmének útjába álljanak. A fiatal mágusok rádöbbennek, hogy latba kell vetniük minden tehetségüket, hogy megszabaduljanak a gonosz mestereiktől és végre szabadon szerethessék egymást.

 

Árpa Attila: Holtomiglan

árpa

Árpa Attila színész-producer nemrégiben a képregénybizniszbe is belevágott harci turuljával, 2004-ben pedig egy amerikai foci egyesületet is alapított. Most igazi reneszánsz emberként regényírásra adta a fejét. Első regénye április elején jelenik meg. A Holtomiglan a budapesti alvilági életről szól. Arról, hogyan keveredik bele 3 fiatal srác az olajmaffiába. Bérgyilkosok, csalás, szerelem. Árpa sem bízta a véletlenre. Regénye részben fikció, sajnos nem készül nagy leleplezésekre.

 

Varga G. Gábor: A Malév-sztori

malév

Március végén kerül a polcokra Varga G. Gábor könyve, a Malév-sztori. Varga a Népszabadság újságíró-szerkesztője, aki az Egek Ura Blogot is írja. Sajátos szemszögből közelíti meg a 2012. február 3-án megszűnt 66 éves magyar légitársaság történetét. A Malév-et bemutató könyvben Varga azt is leírja, mi vezetett a légitársaság bukásához.

 

Ranschburg Jenő: Eltévedt gyerekek

ranschburg

Ranschburg Jenő halálának első évfordulóján jelent meg Eltévedt gyerekek című könyve. A könyv két tanulmányt tartalmaz. Az elsőben a gyermekkori pszichológiai, és biológiai alapfunkciók rendellenességeit vizsgálja. A második tanulmányban arról olvashatunk, milyen hatással van a televízió a gyerekek személyiségfejlődésére. Mindezt a szexualitás és az erőszak témakörében vizsgálja, majd kitér a számítógép és az internet gyermekekre gyakorolt hatására is.

 

Babarczy, Bródy, Bruck Gábor stb: Miért hagytuk, hogy így legyen?

miért hagytuk

A könyv szerkesztői: Babarczy Eszter, Bródy János, Bruck Gábor, Darvasi László, Ferge Zsuzsa, Grecsó Krisztián, György Péter, Heller Ágnes, udassy Mária, Majtényi László, Pléh Csaba, Radnóti Sándor, Schilling Árpád, Spiró György, Szilágyi Ákos és Tamás Gáspár Miklós.

„Ebben a kötetben tizenhat felelős közéleti ember – írók, filozófusok, tudósok, művészek – gondolkodik el az elmúlt húsz éven és keresi a választ Bródy János egykori kérdésére. Szakszerű okfejtéssel vagy személyes hangon, önmarcangolva vagy kihívóan, drámai hangütéssel vagy metsző iróniával válaszolnak, esszében vagy szépprózában:  tudván tudva, hogy a Miért hagytuk..? voltaképp nem megválaszolandó kérdés, inkább szemrehányás, vagy felszólítás: nem hagyhatjuk, hogy így legyen.”– olvashatjuk az ajánlóban.

 

Kordos Szabolcs: Luxushotel, Hungary - A budapesti szállodák legféltettebb titkai

luxus hotelek

Kordos nem mindennapi kalandra vállalkozott. Elhatározta, hogy lerántja a leplet a budapesti luxusszállodák sötét titkairól. Több hónapot töltött az ötcsillagos hotelekben, ahol szépen lassan az alkalmazottak, a törzsvendégek bizalmába férkőzött. Számos dologra derült fény, a könyvben olvashatunk a lobbiban ülő kémekről, az eltusolt politikai botrányokról, a sztárok vad partijairól. Ezt a romlott világot ismerhetjük meg az alkalmazottak szemszögéből, ami sokkal izgalmasabb, mint azt gondolnánk.

 

Peter James: A halott szorítása

a halott szorítása

James könyve egy klasszikus krimi. Egészen a New York-i maffiához vezetnek a szálak egy egyszerűnek tűnő közlekedési baleset során. A főhős, Roy Grace főfelügyelő igyekszik felgöngyölíteni az ügyet, miközben várandós barátnője a kórházban várja. A balesetben egy ember meghal, 3 gyanúsított van. Az áldozatot rokoni kapcsolat fűzi a helyi maffiához. Ahogy múlik az idő, úgy tűnnek el a föld színéről a gyanúsítottak, mint kiderül, a maffia sorra öli őket, már csak egy nő maradt életben a feltételezett gázolók közül. Őt kell megvédenie Grace főfelügyelőnek a maffiától, miközben Grace magánélete is bonyolódik.

 

Alkoholista voltam, színpadra vittem

Lavati Anett 2012. március 9., péntek 19:09

„45 éves vagyok, színész. Úgy mondják, ez az a kor, amikor egy komédiás pályája csúcsára ér, tudásban, tapasztalatban egyaránt. Ekkor ébred fel az összegzés, leltárkészítésnek igénye. A majomtőr kifejezéssel Robert M. Pirsig A zen, és a motorkerékpár ápolás művészete című könyvében találkoztam, és rádöbbentem, ennek az eszköznek a működése pontosan leképezi mindazt, ami életem során előrevitt és gátolt” – írja Kövesdi László, a darab előadója.

Aki már járt a Szkéné Színházban, az nagyon jól tudja, hogy a Szkéné esetében nem a hagyományos értelemben vett színházról van szó. Aki még nem, az a következőképpen képzelje el a helyszínt: az előadásokat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem főépületének második emeletén rendezik, egy kicsi és sötét tereben, ami olyan, mint egy vidéki iskola tornaterme éjjel. A székeken nincs kárpit, a színpad egy szinten van az első és a második sorral.

Amikor megtudtuk, hogy egy egyszemélyes zenés portréjátékot fogunk látni, egy kicsit megijedtünk, hisz tapasztalatból tudjuk, hogy ezek a darabok vagy végtelenül unalmasak, vagy zseniálisan jók, ám utóbbi viszonylag ritkán fordul elő. Az előadás egyetlen szereplője a 45 éves Kövesdi László, aki egy írót – Kassák Lajost – és egy festőt – Csontváry Kosztka Tivadart – hívott segítségül személyes története feldolgozásához.

A darabban a szerző életének fontosabb állomásait követhetjük nyomon, a csecsemőkortól a jelenig, 45 évet 60 percbe sűrítve. Kövesdi, aki a színlap szerint Akárki szerepét játssza, mérlegre teszi életét, számot vet, felidézi elfojtásait, félelmeit, újrajátssza őket, így próbálja feldolgozni a traumákat, így akar feloldozást nyerni. Megismerhetjük azt a rövid kis epizódot is Kövesdi gyerekkorából, amikor kedvenc nyulát apja felszegezi az ajtófélfára és úgy nyúzza meg.

Megtudhatjuk azt is, miként merült el a kamaszkori káoszban, hogyan vált érett férfivá, aki az őrület rabja lett, hogyan küzdött démonaival és apjával, hogyan vált alkoholistává, majd hogyan szabadult meg függőségétől. Kövesdi olyan mesterien építi bele játékába Csontváry és Kassák műveit, mintha azok csak azért születtek volna, hogy az ő alakításában nyerjenek értelmet. A darab nyugodtan lehetne a meg nem alkuvó művészek szabadverse is akár.

A portréjáték lüktetése, ritmusa olyan tantaluszi módon zakatol előre, hogy alig bírunk felállni a székről az előadás végén. A hatást a végsőkig fokozza Witek Béla, zenész, aki különféle zajokkal idéz meg embereket, hangulatokat, tájakat, helyzeteket, ráadásul olyan isteni nyugalommal, hogy mi csak kábultan, elvarászolva figyelünk. Kövesdi egyszerre gyerek, őrült, komoly, felnőtt férfi, blues énekes, szorongó kamasz, alkoholista tévelygő 60 percben. A színdarab annyira precízen felépített, annyira gondosan kimunkált, hogy a legapróbb részletekig minden működik. Jó az időzítés, a színész hangja, helyén van arcának legapróbb rezdülése, a fehér alsónadrág, a kétszárnyú ajtó, a fények, a zajok, az izzadság a színész arcán – ezektől válik tökéletes kerek egésszé a történet.

A darabot március 13-án 20 órától tekinthetik meg a Szkéné Színházban.

Nem csak betépve jó a PASO

Lavati Anett 2012. március 6., kedd 22:00

Nem könnyű olyan zenekar koncertjén részt venni, amit nem nagyon ismer az ember. Nem azért nehéz ez, mert a biztonsági őrök megkérdezik a tagok horoszkópját, és nem engednek be, ha nem tudjuk. Itt a világháló, fel lehet készülni egy kivonatolt életműből néhány óra alatt. Annak igazán nehéz feladat ez, aki tudja a zenekarról, hogy skát játszik, és ezt ő nem kimondottan szereti. Ezzel én sem voltam másként. A PASO-féle ska pedig akármilyen emberbarát, poposított verzióban kerül is tálalásra, nem biztos, hogy azt minden ember gyomra beveszi.

Dresscode: panamakalap

Az egyik rajongó szerint betépve kell őket hallgatni, úgy üt igazán, de nekünk erre nem volt lehetőségünk, és annyira azért nem is akartuk magunkat átadni a ska-életérzésnek – mint később kiderült, ez egy létező fogalom, de haladjunk csak sorjában. A baj tehát a ska stílussal volt, amire az istenért sem tudtunk ráhangolódni otthon fülessel a fejünkön, még a koncert előtt, egyfajta felkészülés gyanánt.

Felkerekedtünk, elindultunk szombaton este fél kilenckor az exGödör, vagyis az Akvárium felé. Hosszú sor kígyózott a bejárat előtt, másfél cigit is el tudtunk szívni várakozás közben. Letettük a kabátjainkat, befészkeltük magunkat a színpad elé, majd vártunk. Vártunk és vártunk. Semmi. Fél tíz már bőven elmúlt, amikor a színpadon feltűnt MammaZita és a Budapest Riddim Band. Néhány percig hallgattuk őket, majd kimentünk rágyújtani, közben igyekeztünk megtudni az akváriumos szervezőktől, vajon mikor lép már színpadra a kilencre ígért PASO, de nem tudták megmondani. A cigi után megpróbáltunk ráhangolódni a reggae-re és a skára Mammazita, a Budapest Riddim Band, majd az utánuk színpadra pattanó grenadai származású MC Kemon segítségével, akit az Irie Maffia soraiból is ismerhetnek azok, akik szeretik a reggae-t.

110 percet késett az öltönyös jamaicázás

Így mulatott a közönség majdnem tizenegy óráig, így doboltunk a pulton az ujjainkkal majdnem tizenegy óráig, amikor végre feltűnt a maffiózónak öltözött magyar ska-csapat, a 9 éves PASO. A tömeg nagy volt, a pult szinte üres, tehát a közönség nem csak melegedes céljából miatt fizette be a kétezres beugrót. Már az első szám közben beindult a lökdösődős örömtánc a színpad előtt, amit extázisban lévő egyetemisták produkáltak. Miután a mellettem álló csaj kezéből kilökte a sört egy önkívület-közeli állapotban ugrabugráló fiatal srác, a csaj beszólt neki, hogy „ne itt pogózzál, kisköcsög”, akkor a jamaicai zászlóba csavart fejű srác odapattant, és ezt mondta: „Ne haragudj, bocsáss meg! Amúgy ez nem pogó, ez örömtánc!”– majd békésen továbbugrált, de úgy, mint egy betépett gumiszöcske és egy vesebajos zerge szerelemgyereke. Ekkor határoztam úgy, felkeresem a pultot és a női mosdót. A pultnál nem történt semmi érdekes, a női mosdó viszont igazi aranybányának bizonyult. Nem elég, hogy az Akváriumban érvényben lévő cigistop miatt szegény lányok a WC csészék felett görnyedve kénytelenek cigizni, de még a természettel is harcba szállnak, ha felcsendül kedvenc számuk, így lepisilve önnön vádlijukat, nadrágjukat, majd hosszas káromkodás után pisis naciban rohannak a tánctérre. Ilyenkor nem számít sem Isten, sem ember, sőt még a telefon sem. Így járt szegény Eszti is, aki A Tenkes kapitánya kezdő taktusait dekódolva eszét veszve tépte fel a WC ajtaját, majd barátnői után kiáltva rohant a tánctér elé. Így vittem a saját magát lepisilő Eszti után iPhone készülékét, amiért rendkívül hálás volt. De menjünk csak vissza a mosdóba! Három lánynak is feltettem a kérdést, és háromféle választ kaptam a „szerinted hogy kell helyesen ejteni a PASO-t” kérdésre. Julcsi azt mondta, csak a vidékiek ejtik pasónak, a pestiek pazónak, de vannak olyan pestiek is, akik pázónak, de szerinte csak azok, akik a parfümöt is párfümnek mondják. Kata szerint pasónak kell ejteni, nincs mit ragozni ezen, ő már 5 éve rajongó, ő csak tudja. Zsófi szerint pászónak kell ejteni, hiszen a skában nincs z betű, amit én készséggel alá is írtam neki. Zsófi még azt is elmondta, hogy a zenekar alakulása előtt a csapat a Budapest Allstars Ska Orchestra nevet akarta felvenni, de az igen szarul festett volna, ha mindenki csak bászónak hívja őket, így esett a választás a Pannoniára.

PASO koncert és a metamorfózis

Ekkor felnevetett rám műanyag panamakalapja alól, majd megmosta a kezét. Zsófi a kalapot csak PASO koncerteken hordja, azt mondja, a nem PASO-s barátai kiröhögnék ebben. A frontember KRSA védjegyévé vált kalapot azonban nem csak Zsófi fején láttuk, legalább félszáz ember utánozta az énekest. A mosdóból a színpad elé érve már nagyban ment a jamaicázás és a raggázás, a torokhangon négerkedés a színpadon, amit a rajongók legnagyobb örömére KRSA igen jól csinál. A négy tagú fúvósrészleg is kitett magáért, a Gagarin című számra már teljesen elszabadult a pokol a színpad előtt, ezért jobbnak láttuk, ha helyet adunk annak a bizonyos örömtáncnak. A pult előtt belefutottunk néhány srácba, akik közül csak egynek nem volt panamakalapja. A srácok pihegve itták söreiket, majd arról próbáltak minket meggyőzni, hogy az az igazi ska, amit a PASO játszik, és ez egy teljes metamorfózis, amin ők a koncerteken keresztülmennek, „annyira adja ez ska-életérzés”. A ska-életérzés Csaba szerint a következő: „Eljön a hétvége, betolsz egy kis füvet, majd a füledbe jófajta skát, és az a mennyország. Béke van, érted? Béke.” Nagyjából sejtettük, mire is gondolhatott.

Tény, hogy a PASO-nak vannak igazán közönségbarát számai is, és itt nem az andalgósabbakra gondolunk, hanem azokra, amikre aztán bátran lehet zergeként ugrálni, úgy, hogy a szomszéd söre, tehene, de még a füve sem számít.

A jövő zeneszerzőjét keresi a Terry "Monty Python" Gilliam

Dívány 2012. március 6., kedd 20:42

Az opera megújítását tűzte ki célul az Angol Nemzeti Opera

Március 26-án indul a nemzetközi verseny a jövő operájának új csillagaiért. Lehetsz tehetséges forgatókönyvíró-tanonc, lelkes zeneszerző vagy feltörekvő filmkészítő, talán éppen te leszel az, akire a világ kíváncsi lesz. Aki a kutatásban segít: Terry Gilliam, Will Self, A.L. Kennedy, Neil Gaiman és még sokan mások – jelentkezz, hogy le ne maradj!

Az Angol Nemzeti Opera (ENO) meghirdette nemzetközi, online tehetségkutató versenyét a jövő zeneszerzőit, íróit és filmrendezőit keresve, hogy megtalálják az opera eljövendő csillagait. A három párhuzamosan futó verseny egyszerre keresi az opera mindhárom összetevőjének leendő készítőit: forgatókönyvírót, zeneszerzőt és filmkészítőt. Hogy a verseny minél izgalmasabb legyen, bárki indulhat akár több kategóriában is.

Terry Gilliam
Terry Gilliam
Fotó: Axel Schmidt

2012. március 26-án indul a verseny, csak online jelentkezésekkel. Minden kategóriában három forduló lesz, melynek mindegyikét neves művészek értékelik. Az íróknak Will Self, Al Kennedy és Neil Gaiman ad egy-egy ötletet, amelyet ki kell dolgozniuk forgatókönyvvé, a fináléban a 10 döntős író forgatókönyveihez ír majd zenét a kiválasztott 10 zeneszerző, míg a filmesek feladata valódi, élvezhető mini operát készíteni ezekből.

Terry Gilliam elmondta: "Jó operát csinálni nagyon, nagyon nehéz. Én tudom. És azt akarom, hogy az emberek is rájöjjenek erre. Én vezetem a kiválasztást, és meg akarom találni a jövő csillagait, akik majd képesek lesznek ezzel a lehetetlen, elképesztő, őrült és csodálatos művészeti formával dolgozni. Szép dolog az ENO-tól, hogy megpróbál keresni valakit, aki elég őrült ahhoz, hogy mindezt megpróbálja."

A döntő 2012 őszén lesz, Terry Gilliam választja ki a kategóriák győzteseit. Az eseményen be lesznek mutatva a kiválasztott filmek, forgatókönyvek és hanganyagok, és minden kategóriában kiválasztanak egy-egy embert, aki különleges mentort kapva válhat valódi csillaggá az opera egén. A mentorok között van a BAFTA-díjas zeneszerző, író és rendező Jeremy Sams, a zeneszerző Nico Muhly akinek operáját tavaly nagy sikerrel mutatta be az ENO, és a többek között a Metropolitan Operának is dolgozó Leo Warner.

További információk a Mini Opera oldalán.

Mi köze Terry Gilliamnek az operához?

Az elmúlt 20 évben az egykori Python, Terry Gilliam leginkább átok sújtotta rendezőként lehet közismert. A Grimm-testvéreektőlDoktor Parnasszuson át Don Quijote elképesztő megpróbáltatásáig munkái inkább küszködésnek, mint valódi rendezői brillírozásnak tűntek, holott a Monty Python-időkben rendezőként leginkább ő jeleskedett. Az elmúlt pár évben viszont felújította álmait az operáról, és az Angol Nemzeti Operában majd' egy éve színpadra vitte Berlioz Faustját - nem könnyű mű, melyet a kritika egyszerre méltatott és húzott le.

Kamarás Iván, Szávay Ági és Kozma Orsi együtt szülinapozott

Lavati Anett 2012. március 5., hétfő 21:02

A legtöbb céges születésnapot eszméletlen bénán szervezik meg, úgy gondoltuk, a Magnolia Day Spa első ilyen bulija talán más lesz. A kötelező összetevők mindenhol ugyanazok: egy celeb, aki mókamesterkedik, egy másik celeb, aki énekel, kaja, pia, torta és tombola. A Magnolia Day Spában sem történet ez másképp. A Zoltán utcában található wellness szálloda egyéves lett, ezért a marketingesek felbérelték a sármőr Kamarás Ivánt, játssza el a konferanszié szerepét. Egy bájos kék bársony mappából olvasta fel a köszöntőt, konferálta fel a tulajdonost, az esemény végén a tombolát is ő húzta, szóval igen összetett feladata volt.

Azt sajnos nem tudtuk meg, mennyiért vállalta el Kamarás a megtisztelő feladatot, de nem is volt időnk gondolkodni, hiszen rögtön felbukkant a színen az exsperma Kozma Orsi, aki lágy sanzonokkal, ha úgy tetszik, lakodalmas zenével szórakoztatta a közönséget, többek között a macsó Győrfi Pált, akinek valóban fantasztikusan sikerült a hajbeültetése. Kozma után Ruttner Zoltán tulajdonos mondta el köszöntőjét, melybe azért beleépített egy-egy idézetet Coelhótól és Hamvas Bélától is. A beszéd után Kamarás konferált, Kozma énekelt, majd Ruttner odaajándékozott két darab egymillió forint értékű utalványt a díszvendégeknek. Az egyik szerencsés Lukács Sándor színész, a másik pedig a soltvadkerti Szávay Ágnes teniszező volt. Mindketten megköszönték a pazar ajándékot, majd Kamarás újra betáncolt a képbe, és felhívta a figyelmet a közelgő divatbemutatóra, amit aztán tényleg nem értettünk, hogy mi a bánatért kellett.

Még ha bikinibemutató lett volna, de nem. Szörnyű zsákruhákat láttunk a modelleken, amiket az 1975byFashion adott a lányokra, akik a The Béta Version táskáit és kiegészítőit szorongatták csontos kezeikben. A bemutató után Kamarás az asztalokhoz tessékelte a nagyjából 30 fős közönség egyik felét, a másik felét pedig a masszázstermekhez, ahol kéz-és hátmasszázst próbálhatott ki az a néhány szerencsés, aki sorba állt a szűk folyosón. Az asztalokon volt tea, bor, sajt, olívaolaj és rengeteg sütemény. A rendezvény végén, a tombola után mi is eljöttünk, ám arra sajnos nem jöttünk rá, miért nem lehet igazán élvezetes céges bulikat szervezni.

Horrorkutya és a három milliós hintaágy a LakásTrenden

Lavati Anett 2012. március 5., hétfő 10:10

A Millenáris B épületének bejárata úgy nézett ki, mint egy hollywoodi plasztikai sebészeti klinika váróterme. A hajlakkszagban harmincas nők kóvályogtak lemondóan prospektusokkal a kezükben, táskákkal a vállukon és a szemük alatt. Néhány férfit láttunk csak, ők nagyrészt ettek, telefonáltak, vagy a nőjük kabátját fogták. Hirtelen el is bizonytalanodtunk, jó helyen járunk-e. Ekkor egy androgün hoszteszlény megkérdezte, miben segíthet. Odakísért minket a ruhatárhoz, felragasztotta a karszalagjainkat, majd útba igazított minket. Beléptünk a hatalmas csarnokba, rögtön belebotlottunk a borítékszékekbe, amit flux chairnek is hívnak. A standnál csak a szomszéd stand hoszteszét találtuk, aki épp az iPhone-ját töltötte a borítékszékeken ülve, és a Macintoshát nyomkodta hevesen. Megkérdeztem tőle, nem hajtogatna-e nekünk egy széket, azt mondta, ő aztán nem, ő nem ebben utazik, hanem bőrben. Rendben. Azért kipróbáltuk.

Mivel egy székről van szó, és nem egy házasságról, így szerencsére nem kell hosszan és bonyolultan elemezgetnünk a dolgot. Kényelmes volt, de ennyi. A székek után következett egy textilgyárnyi kárpitminta. A hetvenes éveket idéző virágminta, a nagymacskaminta, a teljesen homogén, steril árnyalatok mellett a rikító-sikító feltűnő neonszínek is mind menők ma, ha kárpitról, tapétáról van szó. Minden divat. De ha már kárpit, akkor egymás mellett fut a bársony, a műszőr, a bőr, a műbőr, itt is minden. A mintás szövetdarabok után a formatervezés nagyágyúi mellett kötöttünk ki. A gömb alakú asztal - közepén egy lyukkal -, a piros pénisz alakú ülőalkalmatosság, a fehér felfújható gumifotel, a hullámpapírból barkácsolt lámpabúrák, a két mutatóból álló óra után elérkeztünk végre a horrorkutyához. A horrorkutya egy doberman, pontosabban több doberman. Papírmasé doberman. Az egyik trónuson ül uniformisban, onnan vicsorog bicskafogaival a dizájnmánokra, a másik papírmasé doberman a földön fekszik, a harmadik egy szék lába, a negyediknek, ötödiknek és a hatodiknak csak feje van, de az rögtön azon a polcon, ahol a prospektusokat találjuk, de a fődoberman nem ám a földön áll, ül, fekszik. Egy nyílvesszőktől sebzett, életnagyságú papírmasé ló hátán figyeli a járókelőket, akik nem győznek szívbajt kapni a lovas-kutyás horror láttán. Közelebb lépve észrevesszük, hogy a vörös festék mellett a szögekkel sem spóroltak, ráadásul a semi-steam punk jelenség tiszta pókháló volt. Az állatok gazdája Szőke Miklós Gábor, a Dante Empire megálmodója. A vidám tájépítészek mellett hamar megtaláltuk a kertibútor-részleget, ahol kipróbáltunk egy hárommillió forintot érő kékeszöld hintaágyat is. Három millió forint! Az rendben van, hogy formatervezett, mobil, és még árnyékolója is van. Az is rendben van, hogy a színe a zöld és a kék között mozog, az is oké, hogy van egy-egy kis hurkapárna a két végén, az is oké, hogy mindez levélalakú, de hárommillióért azért többet is tudhatna.

Félve megkérdeztem a hintaágyőrt, kipróbálhatom-e, mondta, hogy csak bátran pattanjak fel rá. Stabil, masszív szerkezet, a rugóival sincs gond. Mondjuk ennyiért akár lehetne benne egy örökmozgó ringatófunkció is, de nincs! Nagyon bonyolult behintázni magunkat fekve, ülve még csak-csak, de fekve felejtsük el! A formatervezett hintaágy után felmentünk a lególépcsőn az emeletre, ahol -hogy s hogy nem- félmeztelen szeplős lányok fogadtak minket. Persze csak a falon. Tombor Zoltán divatfotós munkáit is kiállították, ami ha távolról is, de azért csak érinti a lakástrend tematikáját. A fotók után megcsodáltuk még az ékszerverseny jelöltjeit, ahol a legszebb darab egy neonzöld plexilapokból álló nyakék volt. A túra végén még játszottunk egy kicsit a Bokor Gyöngyi által tervezett CD lemezekkel, amikből búgócsigákat gyártott, tehát búgó CD-ket. Végül azért láttunk egy-egy gyereket is a térben, aminek igazán örültünk. Az biztos, hogy az életben nem lesz annyi pénzünk, hogy hárommilliót áldozzunk egy darab hintaágyra, de láttunk nagyon hasznos és szép, sőt igazán meghökkentő dolgokat is. Két kiló reklámanyaggal és egy 450 forintos szalámis szendviccsel hagytuk el a helyszínt.

Találkozzon szinkronszínészekkel, nézze meg a Magyar Bajuszt a hétvégén!

Dívány 2012. március 2., péntek 15:11

LakásTrend kiállítás

M illenáris Park B csarnokban március 2-től 4-ig 11 órától este 19 óráig, szombaton éjfélig

Idén első alkalommal működik együtt a LakásTrend és a Budapest Essential Looks.
A két esemény egy időben, azonos helyszínen kerül megrendezésre.
A 3 napos eseményén a legfontosabb lakberendezési kiállítók mellett a kortárs design hazai képviselői is bemutatkoznak, de láthatjuk az újdonságokat a nemzetközi formatervezőktől, a hazai divattervezőktől, iparművészektől, tájépítészektől. Ismét bemutatkozik a madeinhungary tárlata, melynek elsődleges célja, hogy teret biztosítson azoknak a hazai formatervezőknek, iparművészeknek, akik önálló designerként fejlesztik a lakáskultúra tárgykörébe tartozó egyedi és kisszériában gyártható bútoraikat, kiegészítő tárgyaikat, lakástextíliáikat.

Bővebb információt a LakásTrend honalpján találhatnak.   laksátrend 2

IV. Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A Toldi Moziban március 2-4-ig.

A „Ha érteni akarod a világot…” az ELTE Társadalomtudományi Kar IV. nemzetközi dokumentumfilm fesztiválján a 24 filmet láthatunk, közöttük 16 magyarországi premiert, k 2 magyar dokumentumfilm ősbemutatóját. A fesztiválon ismét a társadalmi érzékenységgel bíró filmeké a főszerep. A fesztivál minden programja ingyenes!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menjen színházba éjszaka, nézzen peep-show-t, sminkeljen Kováts Adéllal

Dívány 2012. március 2., péntek 13:29

Első alkalommal rendezik meg Budapesten a színházak éjszakáját. Az eseményről tartott sajtótájékoztatón Csomós Miklós főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy a fővárosnak fontosak a színházai. A közönség száma csökken, szükség van tehát a nézők megtartására, sőt nevelésére ahhoz, hogy színházszerető generációk nőjenek fel - tette hozzá. A programban részt vesz a Budapest Bábszínház, a Budapesti Operettszínház, a József Attila Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Színház, a Madách Színház, a Mikroszkóp Színpad, az Örkény István Színház, a Radnóti Miklós Színház, a Szabad Tér Színház, a Thália Színház, az Új Színház és a Vígszínház. A rendezvényt Tarlós István főpolgármester nyitja meg március 31-én 16 órakor a Városháza téren, ahol a rendezvény egy színházi fotókból és plakátokból álló, egy hétig látható kiállítással kezdődik.– adta hírül az MTI.

A színházak éjszakájának szervezését vállaló Radnóti Színház igazgatója, Bálint András elmondta: a megnyitón és a kiállításon kívül nincs központi rendezvénye az eseménynek, minden színház az általa összeállított programmal várja a nézőket. Hangsúlyozta: ez egy színházbarát, közönségbarát éjszaka lesz, amelynek legfontosabb célja, hogy a fiatalok eljussanak a színházba, az érdeklődésüket felkeltsék.
“Érhet bennünket kritika, érjen is, hiszen ez az első Színházak Éjszakája, ami egy nagyon közönségbarát este lesz. Arról is szól, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltsük” – összegzett Bálint András.

A Radnóti Színházban Kováts Adél sminkelési, Szervét Tibor jogi, életvezetési és ablaktisztítási tanácsokat ad, Gazsó György bort kóstol és kóstoltat, de találkozhatnak Adorjáni Bálinttal, Petrik Andreával, Csányi Sándorral, Schneider Zoltánnal és Szávai Viktóriával is. Lesz még peep-show, részt vehetnek A hős és a csokoládékatona dalainak koncertjén.

A Színházak Éjszakája program kizárólag karszalaggal látogatható. A tizenhárom színházba érvényes karszalag megvásárolható a programban résztvevő színházak jegypénztárában és szervezésén, a jegy.hu oldalon, illetve az esemény honlapján. A felnőtt karszalag 1700 forint, a diák karszalag 1000 forint, gyerek karszalag 100 forint (6 éves korig).

Fabergé tojások lepték el Londont

aa 2012. március 2., péntek 08:55

The Big Egg Hunt néven indított tojáskereső programot a luxustojásairól híres Fabergé a húsvéti szezonra. A XIV. Lajos udvarából útjának indult tojásőrület a mai napig nem ment ki a divatból, olyannyira, hogy idén 209 kortárs művész tervezett 75-80 centi magas egyedi tojás-szobrot, melyeket hat héten keresztül lehet keresgélni London belvárosában.

A különleges húsvéti projectben a világ minden tájáról részt vettek művészek, többek között a Pritzker-díj első női díjazottja, a sztárépítész Zaha Hadid, a divattervző Tommy Hilfiger, a szobrász Marc Quinn, vagy Mr. Brainwash.

faberge-big-egg-hunt-0

A sok formabontó alkotás közül egyik kedvencünk Mary Katrantzou Teflon névre keresztelt fém- és kristályszirmokkal díszített tojása, de Diane von Furstenberg Love is Life felirattal telefirkált darabja is tetszett, és a legismertebb brit pop-művész, Sir Peter Blake jelenleg 1900 fonton (650 ezer forint) álló Egg című tojása sem semmi - itt ön is nézelődhet a tojások közt.

Van 30 darabból álló Arany Kollekciói is, ennek darabjait március 20-án egy jótékonysági aukción árverezik el, a többi tojásra online lehet licitálni. Az aukció teljes árbevétele jótékonysági célra megy majd, mi másra menne, az Elephant Family and Action for Children nevű gyermekvédelmi szervezet kapja az összeget - írja a thebigegghunt.co.uk.

Menjen színházba márciusban!

Dívány 2012. február 29., szerda 14:05

Szputnyik: Kockavető MU Színház

Március 4-én és 5-én 19 órától a MU Színházban

A darabot előadja a Szputnyik Hajózási Társaság Bodó Viktor rendezésében. Szereplők: Fábián Gábor, Gazsó György, Gyabronka József, Hay Anna, Jankovics Péter, Koblicska Lőte, Lajkó Bence, Molnár Gusztáv, Réti Anna, Szabó Zoltán, Székely Rozi, Terhes Sándor, Tóth Simon Ferenc.

„Az élet az unalom tengerén elszórt extázisszigetekből áll, és harminc fölött már ritkán látni szárazföldet” – írja regényében Luke Rhinehart pszichiáter. A történet róla szól, az életunt orvosról, aki végül eljut addig a pontig, hogy életét egy dobokockára bízza. A nihilista pszichiáter Különböző lehetőségeket vázol fel, majd a Nagy Dobás napjától kezdve csakis a kocka által meghatározott módokon cselekszik. Természetesen a játék rabjává válik, ami totális káoszt okoz életében. A kiszámíthatatlanságot remekül érzékelteti, hogy a történeten belül nagyon sok stílus keveredik egymással a thrillertől egészen az erotikáig.

Fehér Ferenc: Stix 66 MU Színház

Március 14-én 20 órától a MU Színházban

Koreográfia, zene, előadó: Fehér Ferenc

„A nevem Stix Hatvanhat. Csak egy név, semmi több. Jelentése: semmi. A bolondok vihara üszkösödik a lábamon, én én vagyok, a Semmi. Csak bámészkodom. Néha odanézek és integetek neked. Nincs semmi, se szó, se történet, csak az egyszerű létezés. Levetem a semmiféle ruhámat, meztelenül vagyok. Semmi vagyok, és senki. A nevem Stix Hatvanhat.”– így írja le Fehér Ferenc produkcióját. Az előadásban Fehér választ keres Heideger kérdéseire, többek között a „Miért van egyáltalán létező, nem pedig inkább a semmi?” kérdésre.

Ljudmila Ulickaja: Rövid

Március 13-án, 21-én és 25-én 19:30-tól a Thália Színházban

Rendező: Hídvégi Nóra, a szereplők: Györgyi Anna, Horváth Erika, Bartsch Kata, Bognár Bence

A történet egy New York-i lakásban játszódik egy teljesen átlagos estén. Három nőt látunk,akik az asztal körül ülnek. A három nő teljesen különbözik egymástól, abban viszont hasonlítanak, hogy nagyon tudnak szeretni. A Rövid című előadás azoknak szól, akik tudnak vagy akarnak szeretni, azoknak is, akik nem tanulnak meg szeretni. Az ajánlóban olvashatjuk, hogy a bizonytalanoknak is szól ez a darab, azoknak, akik a bizonyosságot keresik. „És azoknak is, akik képesek sírni a meghatódottságtól vagy önfeledten nevetni attól a finom iróniától, ahogyan a darab beszél három nő sorsáról és ezen keresztül a férfiak világáról.”– olvashatjuk az ajánlóban.

Rövid
Rövid

TÁP Színház: Régen Rossz Varieté

Március 29-én 22:30-tól a Mikroszkóp Színpadon

A darabot vajdai Vilmos rendezte, közreműködnek: Andrássy Máté, Balla Eszter, Fekete Ádám, Gera Marina, Gergely Tika, Jordán Adél, Juhász András, Keresztes Tamás, Kovács Lehel, Mészáros Béla, Nagy Ervin, Orbók Áron, Paizs Miklós, Schönberger Ádám, Sipos Vera, Szabó Simon

Molnár Gál Péter a következőket nyilatkozta a darabról: „Nem másokon gúnyolódnak. Önmagukat teszik (virtuózan) nevetségessé. Vállalják komolykodásuk, előadói fontoskodásuk kínosságát. Megmutatják, mennyi alanyi nekifohászkodást igényel a rossz színház. Milyen mélyről fakad a tehetségtelenség és az alkalmatlanok szerepvállalása. Bölcseleti alapon hülyülnek. Elvből tiszteletlenek. Rendes, fölkészült anarchisták." A TÁP Színház 2005 óta játssza a TÁP VARIETÉ, Színház és Performance elnevezésű előadássorozatát Minden Rossz Varieté címmel. Az előadások a mára már elfeledett századfordulós varieték világát idézik.

Nézőművészeti Kft.: A fajok eredete

Március 1-jén 20 órától a Szkéné Színházban

A darabot Dömötör Tamás rendezte, a főszereplők: Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Thúróczy Szabolcs.

A Tasnádi István által írt darab 3 hajléktalanról szól, akik rendkívül groteszk módon illusztrálják az egyedfejlődés állomásait, fokozatosan, míg emberré nem válnak. Azonban itt sem áll meg a fejlődés, kialakul hármuk között egyfajta hierarchia. Hangsúlyos szerepet kap a mítoszteremtés, a társas együttlét, és az ösztönök kielégítése. Az olykor burleszkbe hajló darabon sírhatunk, nevethetünk, elborzadhatunk, feloldozást is nyerhetünk, és ha igazán mázlisták vagyunk, akkor néhány kérdésünkre is választ találunk.

Bőrpofa (a VRRRRRÜMM láncfűrésszel)

Március 2-án, 13-án, 18-án, 20-án és 30-án 19 órától a Katona József Színházban

A darabot Dömötör András rendezte, a főszereplők: Borbély Alexandra és Mészáros Béla

„A Bőrpofa a kedvenc témámról szól: a sarkaiból kizökkent nyugati világ krónikus félelmi állapotáról, az emiatt keletkező maszkokról és mutációkról, arról, ahogy a színlelés során teljesen megszűnik a valóság.” - jellemzi röviden a darabot írója, a német Helmut Krausser. a darabban a főszereplő személyiségtorzulását követhetjük nyomon, hogyan azonosul a horrorfilmes ikonnal, Bőrpofával. A darab az elejétől a végéig a józanság és az őrület határán táncol.

Büchner– Tom Waits: Woyzeck

Március 3-án, 4-én és 8-án 19 órától a Katona József Színházban

A darabot Ascher Tamás rendezte, a főbb szerepekben: Keresztes Tamás, Jordán Adél, Bezerédi Zoltán, Fekete Ernő, Nagy Ervin, Kovács Lehel, Elek Ferenc, Kiss Eszter

A Büchner által írt dráma valós eseményen alapul: 1821-ben, Lipcsében Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét. Akkoriban az embereket erősen foglalkoztatta, beszámítható-e a borbély vagy sem.  Büchnerre visszatérve fontos megemlíteni, hogy 23 évesen hunyt el1837-ben, rövid élete során három drámát írt, az utolsó a Woyzeck.Tom Waits a következőket nyilatkozta a darabról: „A Woyzeckben minden együtt van, ami érdekes: őrület, gyerek, szenvedély, gyilkosság. Vad, szexi, izgalmas, megragadja a fantáziát, arra kényszerít, hogy töprengj azokon az embereken, akik benne szerepelnek, és ezáltal reflektálj a saját életedre. Úgyhogy szerintem minden benne van, amit egy történettől várni lehet, és érdekes lesz még ötszáz év múlva is.”

woyzeck kep

A tavasz ébredése

Március 5-én 19 órától az Ódry Színpadon

Rendező: Alföldi Róbert, szereplők: Andrusko Marcella, Bohoczki Sára, Czupi Dániel, Eke Angéla Zsuzsanna, Fehér Dániel, Fritz Attila, Hoffer Károly, Ivanics Tamás, Makra Viktória, Márkus Sándor, Mórocz Adrienn, Spiegl Anna, Szolár Tibor

A kamaszkor legfőbb kérdését feszegeti a darab. A szexualitást körüllengő tabuk, féligazságok felfedése, feszültség, elidegenedés, elfojtások, és a fojtogató ösztönök kelnek életre 6 fiú, 6 lány és a gumibabák által a minimalista színpadon alföldi Róbert rendezésében.

Szirénének

Március 7-én és 10-én a Ketona József Síznházban

Dömötör András rendezte a darabot, a szereplők: Borbély Alexandra, Dankó István, Hajduk Károly, Herczeg Adrienn, Huzella Júlia, Jéger Dorottya, Kovács Gergely, Kovács Lehel, Kun Vilmos, Lengyel Ferenc, Pálmai Anna, Pelsőczy Réka, Pálos Hanna
Rajkai Zoltán, Szacsvay László, Szathmáry Judit, Szirtes Ági, Tóth Eszter

Nádas szatírajátékának drámai játéka egy keserű jajgatás a világ megmenthetetlenségéről. A néző számára megterhelő anyagban kórusok, kánonok, morgások, susogások csendülnek fel. Odüsszeusz a főhős, de egyfajta bohócként jelenik csak meg a darabban. „Dömötör előadásában csillogó színészi jelenlétekkel találkozunk. Elsősorban a teljes együttes előtt kell tisztelegni. A szövegzuhatag zenei előadásával a színházi este magával sodró ritmusszerkezet. A szövegeknek nem informális, hanem ritmikai értékük van.”– olvashatjuk az ajánlóban.

Spiró Görgy: Svejk

Március 8-án, 27-én és 30-án 19 órától a Budapesti Kamaraszínházban

Rendeő: Szegvári Menyhért, szereplők: Nagy Viktor, Spindler Béla, Haás Vander Péter, Kerekes József, megyeri Zoltán, Cs. Németh Lajos, Körtvélyessy Zsolt, Petyi János, Katona Zoltán, Stefanovics Angéla

„Ebben a világban az ember csak úgy őrizheti meg szabadságát, ha hülye.”– így hangzik Hasek életfilozófiája. Svejk című műve sem szól másról. Annyi, hogy Spiró Svejkében a kötelező sörözések mellett találkozunk még a jól bevált cigányozással és zsidózással is. Svejk, az együgyű kisember naiv vergődését követhetjük nyomon a színpadon. A mű színpadra fazonírozásában jelentős hangsúlyt kap a meséli szerepe, ő segít átlendíteni a nézőket az egyes epizódok, háborúk és békék között.

Van már Kegyelemkettes lemeze?

aa 2012. február 28., kedd 19:53

Kedvenc "butapunkot" játszó tumblrzenekarunk, a Kegyelemkettes elkészítette Zsolozsmák című első lemezét. A hentesből lett futár Sinya, a több nyelven jogi szakszövegeket fordító Trészi, a felkapott divatfotós Peti, és a Közgázon tanuló Marci első lemeze február 13-án jelent meg.

Kegyelemkettes
Kegyelemkettes
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc

Az egy éve alakult zenekar első lemezbemutató koncertje a Gozsdu Manó Klubban lesz március 3-án szombaton, ha addigra valaki bevétve szeretné tudni a Csillámpóni vagy a Tibi című számukat, itt letöltheti a teljes albumot. A koncert 23.00-kor kezdődik, előtte játszik a Robbing for Crack, utána pedig Csájuhász suttyószettjére lehet tovább ugrálni.

Sztriptíz és fali falloszok az elit farsangján

Lavati Anett 2012. február 27., hétfő 19:15

A meghívóban az állt, hogy a premier vernissage tematikája a Henri de Toulouse-Lautrec által megálmodott világ, az igazi francia Moulin Rouge, az est fővédnöke pedig természetesen maga Lautrec. Este fél 8-kor kezdődött a mulatság, ami több szempontból is bizarr volt, a Kárászy Szalon ajtaján belépve egy párhuzamos világ kapui nyíltak ki előttünk.

A szalonoké a jövő?

Aki ott volt, talán tudja, miről beszélek, talán nem. Elmondom, miért is volt annyira helyzet-, Budapest-, és úgy eleve XXI. századi Magyarország-idegen a rendezvény. Az még nem is volt olyan különös, hogy minden meghívott be volt öltözve a tematikához híven feketébe és vörösbe. A férfiak elegáns öltönyben, a nők tüllben és selyemben múlatták az időt, de itt álljunk is meg! A Kárászy Szalon befogadóképessége igen szűkös, nagyjából 40 emberre szabottak a polgári lakás adta paraméterek. A jelen lévő 40 embert ne úgy képzeljük el, mint egy szakadt diszkó (netán a budapesti Moulin Rouge) törzsközönségét! A legjobb értelemben véve, igazi finom hölgyek, és igazi finom urak voltak jelen. az átlagéletkor 45 év körül lehetett. Mintha valami újhullámos szabadkőműves buliba csöppentünk volna.

Nem egy vendég arcát Pap Judit iparművész által készített álarc fedte, de azt nem tudta eltakarni előlünk, hogy egy olyan társaságba csöppentünk, ahol szinte mindenki ismer mindenkit, mindenki elegáns, kultúrember. Azért lepődtem meg ezen, mert a szórakozást – sajnos vagy sem – nem így szokás manapság elképzelni. Sokkal inkább „a rúgjunk be minél előbb valami füstös kocsmában” vagy „a playstation party a haverokkal és egy pakk fűvel” dívik, ami nem feltétlenül a legkifinomultabb eltöltése a szabadidőnek. Ha szabad tovább haladnom a kifinomult kultúrtársaság vonalán, akkor azt is érdemes megemlíteni, hogy a 40 feletti korosztály szórakozási szokásairól pedig nagyjából csak a következőket tudjuk: vagy otthon a tévé előtt szidják a kommentátort, műsorvezetőt, meteorológust, vagy pedig- jobb esetben- beiktatnak egy színielőadást, netán egy koncertet egy-egy hétvégére. Erre, itt vagyunk 2012-ben, és joggal gondoljuk, hogy a szalonok ideje már leáldozóban van, holott az igény meglenne rájuk. Akkora volt a tömeg szombat este a Kárászy Szalon farsangi mulatságán, hogy nem csak ülő-, de állóhelyet is alig találtunk magunknak.

Falloszok a falon

Amint sikerült átverekednünk magunkat a tömegen, és beléptünk a szalon nagytermébe, igyekeztünk szemügyre venni a különleges kiállítást a falakon. A premier vernissage nem véletlenül volt feltüntetve a meghívón, aznap este először láthatta a közönség Somogyvári Rudolf színművész és Vogel Eric díszlet- és jelmeztervező, grafikus, festőművész erotikus képzőművészeti alkotásait. Míg a falon a buja képek borzolták a kedélyeket, addig az asztalon libamáj, kaviár, lazac, homár, különleges csokoládék és sajtok, pezsgő és koktélok csillapították az érzékeket. Igaz, egy korty abszintot sem ittunk, de az erotikus képek, a bizarr maszkok, a meglepő összetételű tömeg, és úgy maga a szalon atmoszférája legalább annyira megbabonázott minket, mint ahogy Lautrec-et a a párizsi Moulin Rouge kánkánt járó táncosnői.

A prűdnek cseppet sem mondható közönség azonban nem csak az erotikus grafikákban és egymás maszkjaiban gyönyörködhetett, az est ünnepélyes megnyitója után egy zenés, táncos előadásban is. A műsor főszereplői Csengeri Ottilia, az Operettszínház művésze, Tahi Tóth László a Vígszínház színművésze, Farkas Gábor Gábriel énekes, musicalszínész, festő, valamint az estély háziasszonya, Kárászy Szilvia zongoraművész voltak. Hallhattunk részleteket a Cabaret című musicalből, egy Seres Rezső dalt, jazzt, a műsorszámok között a porondmester, Farkas Gábor Gábriel egy percig sem pihent. Ezt követően még táncoltak nekünk kánkánt, majd éjféltől Moulin Rouge Striptease-t is láthatott a nagyérdemű. Kilépve a szalon kapuin, kicsit azért sajnáltuk, hogy nem lehettünk aktívabb részesei az estélynek, de megfigyelőként arra is rájöttünk, hogy azért nem árt átgondolnunk a szórakozási szokásainkat.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés