#VILÁGOM

Kamarás Iván, Szávay Ági és Kozma Orsi együtt szülinapozott

Lavati Anett 2012. március 5., hétfő 21:02

A legtöbb céges születésnapot eszméletlen bénán szervezik meg, úgy gondoltuk, a Magnolia Day Spa első ilyen bulija talán más lesz. A kötelező összetevők mindenhol ugyanazok: egy celeb, aki mókamesterkedik, egy másik celeb, aki énekel, kaja, pia, torta és tombola. A Magnolia Day Spában sem történet ez másképp. A Zoltán utcában található wellness szálloda egyéves lett, ezért a marketingesek felbérelték a sármőr Kamarás Ivánt, játssza el a konferanszié szerepét. Egy bájos kék bársony mappából olvasta fel a köszöntőt, konferálta fel a tulajdonost, az esemény végén a tombolát is ő húzta, szóval igen összetett feladata volt.

Azt sajnos nem tudtuk meg, mennyiért vállalta el Kamarás a megtisztelő feladatot, de nem is volt időnk gondolkodni, hiszen rögtön felbukkant a színen az exsperma Kozma Orsi, aki lágy sanzonokkal, ha úgy tetszik, lakodalmas zenével szórakoztatta a közönséget, többek között a macsó Győrfi Pált, akinek valóban fantasztikusan sikerült a hajbeültetése. Kozma után Ruttner Zoltán tulajdonos mondta el köszöntőjét, melybe azért beleépített egy-egy idézetet Coelhótól és Hamvas Bélától is. A beszéd után Kamarás konferált, Kozma énekelt, majd Ruttner odaajándékozott két darab egymillió forint értékű utalványt a díszvendégeknek. Az egyik szerencsés Lukács Sándor színész, a másik pedig a soltvadkerti Szávay Ágnes teniszező volt. Mindketten megköszönték a pazar ajándékot, majd Kamarás újra betáncolt a képbe, és felhívta a figyelmet a közelgő divatbemutatóra, amit aztán tényleg nem értettünk, hogy mi a bánatért kellett.

Még ha bikinibemutató lett volna, de nem. Szörnyű zsákruhákat láttunk a modelleken, amiket az 1975byFashion adott a lányokra, akik a The Béta Version táskáit és kiegészítőit szorongatták csontos kezeikben. A bemutató után Kamarás az asztalokhoz tessékelte a nagyjából 30 fős közönség egyik felét, a másik felét pedig a masszázstermekhez, ahol kéz-és hátmasszázst próbálhatott ki az a néhány szerencsés, aki sorba állt a szűk folyosón. Az asztalokon volt tea, bor, sajt, olívaolaj és rengeteg sütemény. A rendezvény végén, a tombola után mi is eljöttünk, ám arra sajnos nem jöttünk rá, miért nem lehet igazán élvezetes céges bulikat szervezni.

Horrorkutya és a három milliós hintaágy a LakásTrenden

Lavati Anett 2012. március 5., hétfő 10:10

A Millenáris B épületének bejárata úgy nézett ki, mint egy hollywoodi plasztikai sebészeti klinika váróterme. A hajlakkszagban harmincas nők kóvályogtak lemondóan prospektusokkal a kezükben, táskákkal a vállukon és a szemük alatt. Néhány férfit láttunk csak, ők nagyrészt ettek, telefonáltak, vagy a nőjük kabátját fogták. Hirtelen el is bizonytalanodtunk, jó helyen járunk-e. Ekkor egy androgün hoszteszlény megkérdezte, miben segíthet. Odakísért minket a ruhatárhoz, felragasztotta a karszalagjainkat, majd útba igazított minket. Beléptünk a hatalmas csarnokba, rögtön belebotlottunk a borítékszékekbe, amit flux chairnek is hívnak. A standnál csak a szomszéd stand hoszteszét találtuk, aki épp az iPhone-ját töltötte a borítékszékeken ülve, és a Macintoshát nyomkodta hevesen. Megkérdeztem tőle, nem hajtogatna-e nekünk egy széket, azt mondta, ő aztán nem, ő nem ebben utazik, hanem bőrben. Rendben. Azért kipróbáltuk.

Mivel egy székről van szó, és nem egy házasságról, így szerencsére nem kell hosszan és bonyolultan elemezgetnünk a dolgot. Kényelmes volt, de ennyi. A székek után következett egy textilgyárnyi kárpitminta. A hetvenes éveket idéző virágminta, a nagymacskaminta, a teljesen homogén, steril árnyalatok mellett a rikító-sikító feltűnő neonszínek is mind menők ma, ha kárpitról, tapétáról van szó. Minden divat. De ha már kárpit, akkor egymás mellett fut a bársony, a műszőr, a bőr, a műbőr, itt is minden. A mintás szövetdarabok után a formatervezés nagyágyúi mellett kötöttünk ki. A gömb alakú asztal - közepén egy lyukkal -, a piros pénisz alakú ülőalkalmatosság, a fehér felfújható gumifotel, a hullámpapírból barkácsolt lámpabúrák, a két mutatóból álló óra után elérkeztünk végre a horrorkutyához. A horrorkutya egy doberman, pontosabban több doberman. Papírmasé doberman. Az egyik trónuson ül uniformisban, onnan vicsorog bicskafogaival a dizájnmánokra, a másik papírmasé doberman a földön fekszik, a harmadik egy szék lába, a negyediknek, ötödiknek és a hatodiknak csak feje van, de az rögtön azon a polcon, ahol a prospektusokat találjuk, de a fődoberman nem ám a földön áll, ül, fekszik. Egy nyílvesszőktől sebzett, életnagyságú papírmasé ló hátán figyeli a járókelőket, akik nem győznek szívbajt kapni a lovas-kutyás horror láttán. Közelebb lépve észrevesszük, hogy a vörös festék mellett a szögekkel sem spóroltak, ráadásul a semi-steam punk jelenség tiszta pókháló volt. Az állatok gazdája Szőke Miklós Gábor, a Dante Empire megálmodója. A vidám tájépítészek mellett hamar megtaláltuk a kertibútor-részleget, ahol kipróbáltunk egy hárommillió forintot érő kékeszöld hintaágyat is. Három millió forint! Az rendben van, hogy formatervezett, mobil, és még árnyékolója is van. Az is rendben van, hogy a színe a zöld és a kék között mozog, az is oké, hogy van egy-egy kis hurkapárna a két végén, az is oké, hogy mindez levélalakú, de hárommillióért azért többet is tudhatna.

Félve megkérdeztem a hintaágyőrt, kipróbálhatom-e, mondta, hogy csak bátran pattanjak fel rá. Stabil, masszív szerkezet, a rugóival sincs gond. Mondjuk ennyiért akár lehetne benne egy örökmozgó ringatófunkció is, de nincs! Nagyon bonyolult behintázni magunkat fekve, ülve még csak-csak, de fekve felejtsük el! A formatervezett hintaágy után felmentünk a lególépcsőn az emeletre, ahol -hogy s hogy nem- félmeztelen szeplős lányok fogadtak minket. Persze csak a falon. Tombor Zoltán divatfotós munkáit is kiállították, ami ha távolról is, de azért csak érinti a lakástrend tematikáját. A fotók után megcsodáltuk még az ékszerverseny jelöltjeit, ahol a legszebb darab egy neonzöld plexilapokból álló nyakék volt. A túra végén még játszottunk egy kicsit a Bokor Gyöngyi által tervezett CD lemezekkel, amikből búgócsigákat gyártott, tehát búgó CD-ket. Végül azért láttunk egy-egy gyereket is a térben, aminek igazán örültünk. Az biztos, hogy az életben nem lesz annyi pénzünk, hogy hárommilliót áldozzunk egy darab hintaágyra, de láttunk nagyon hasznos és szép, sőt igazán meghökkentő dolgokat is. Két kiló reklámanyaggal és egy 450 forintos szalámis szendviccsel hagytuk el a helyszínt.

Találkozzon szinkronszínészekkel, nézze meg a Magyar Bajuszt a hétvégén!

Dívány 2012. március 2., péntek 15:11

LakásTrend kiállítás

M illenáris Park B csarnokban március 2-től 4-ig 11 órától este 19 óráig, szombaton éjfélig

Idén első alkalommal működik együtt a LakásTrend és a Budapest Essential Looks.
A két esemény egy időben, azonos helyszínen kerül megrendezésre.
A 3 napos eseményén a legfontosabb lakberendezési kiállítók mellett a kortárs design hazai képviselői is bemutatkoznak, de láthatjuk az újdonságokat a nemzetközi formatervezőktől, a hazai divattervezőktől, iparművészektől, tájépítészektől. Ismét bemutatkozik a madeinhungary tárlata, melynek elsődleges célja, hogy teret biztosítson azoknak a hazai formatervezőknek, iparművészeknek, akik önálló designerként fejlesztik a lakáskultúra tárgykörébe tartozó egyedi és kisszériában gyártható bútoraikat, kiegészítő tárgyaikat, lakástextíliáikat.

Bővebb információt a LakásTrend honalpján találhatnak.   laksátrend 2

IV. Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A Toldi Moziban március 2-4-ig.

A „Ha érteni akarod a világot…” az ELTE Társadalomtudományi Kar IV. nemzetközi dokumentumfilm fesztiválján a 24 filmet láthatunk, közöttük 16 magyarországi premiert, k 2 magyar dokumentumfilm ősbemutatóját. A fesztiválon ismét a társadalmi érzékenységgel bíró filmeké a főszerep. A fesztivál minden programja ingyenes!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menjen színházba éjszaka, nézzen peep-show-t, sminkeljen Kováts Adéllal

Dívány 2012. március 2., péntek 13:29

Első alkalommal rendezik meg Budapesten a színházak éjszakáját. Az eseményről tartott sajtótájékoztatón Csomós Miklós főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy a fővárosnak fontosak a színházai. A közönség száma csökken, szükség van tehát a nézők megtartására, sőt nevelésére ahhoz, hogy színházszerető generációk nőjenek fel - tette hozzá. A programban részt vesz a Budapest Bábszínház, a Budapesti Operettszínház, a József Attila Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Színház, a Madách Színház, a Mikroszkóp Színpad, az Örkény István Színház, a Radnóti Miklós Színház, a Szabad Tér Színház, a Thália Színház, az Új Színház és a Vígszínház. A rendezvényt Tarlós István főpolgármester nyitja meg március 31-én 16 órakor a Városháza téren, ahol a rendezvény egy színházi fotókból és plakátokból álló, egy hétig látható kiállítással kezdődik.– adta hírül az MTI.

A színházak éjszakájának szervezését vállaló Radnóti Színház igazgatója, Bálint András elmondta: a megnyitón és a kiállításon kívül nincs központi rendezvénye az eseménynek, minden színház az általa összeállított programmal várja a nézőket. Hangsúlyozta: ez egy színházbarát, közönségbarát éjszaka lesz, amelynek legfontosabb célja, hogy a fiatalok eljussanak a színházba, az érdeklődésüket felkeltsék.
“Érhet bennünket kritika, érjen is, hiszen ez az első Színházak Éjszakája, ami egy nagyon közönségbarát este lesz. Arról is szól, hogy a fiatalok érdeklődését felkeltsük” – összegzett Bálint András.

A Radnóti Színházban Kováts Adél sminkelési, Szervét Tibor jogi, életvezetési és ablaktisztítási tanácsokat ad, Gazsó György bort kóstol és kóstoltat, de találkozhatnak Adorjáni Bálinttal, Petrik Andreával, Csányi Sándorral, Schneider Zoltánnal és Szávai Viktóriával is. Lesz még peep-show, részt vehetnek A hős és a csokoládékatona dalainak koncertjén.

A Színházak Éjszakája program kizárólag karszalaggal látogatható. A tizenhárom színházba érvényes karszalag megvásárolható a programban résztvevő színházak jegypénztárában és szervezésén, a jegy.hu oldalon, illetve az esemény honlapján. A felnőtt karszalag 1700 forint, a diák karszalag 1000 forint, gyerek karszalag 100 forint (6 éves korig).

Fabergé tojások lepték el Londont

aa 2012. március 2., péntek 08:55

The Big Egg Hunt néven indított tojáskereső programot a luxustojásairól híres Fabergé a húsvéti szezonra. A XIV. Lajos udvarából útjának indult tojásőrület a mai napig nem ment ki a divatból, olyannyira, hogy idén 209 kortárs művész tervezett 75-80 centi magas egyedi tojás-szobrot, melyeket hat héten keresztül lehet keresgélni London belvárosában.

A különleges húsvéti projectben a világ minden tájáról részt vettek művészek, többek között a Pritzker-díj első női díjazottja, a sztárépítész Zaha Hadid, a divattervző Tommy Hilfiger, a szobrász Marc Quinn, vagy Mr. Brainwash.

faberge-big-egg-hunt-0

A sok formabontó alkotás közül egyik kedvencünk Mary Katrantzou Teflon névre keresztelt fém- és kristályszirmokkal díszített tojása, de Diane von Furstenberg Love is Life felirattal telefirkált darabja is tetszett, és a legismertebb brit pop-művész, Sir Peter Blake jelenleg 1900 fonton (650 ezer forint) álló Egg című tojása sem semmi - itt ön is nézelődhet a tojások közt.

Van 30 darabból álló Arany Kollekciói is, ennek darabjait március 20-án egy jótékonysági aukción árverezik el, a többi tojásra online lehet licitálni. Az aukció teljes árbevétele jótékonysági célra megy majd, mi másra menne, az Elephant Family and Action for Children nevű gyermekvédelmi szervezet kapja az összeget - írja a thebigegghunt.co.uk.

Menjen színházba márciusban!

Dívány 2012. február 29., szerda 14:05

Szputnyik: Kockavető MU Színház

Március 4-én és 5-én 19 órától a MU Színházban

A darabot előadja a Szputnyik Hajózási Társaság Bodó Viktor rendezésében. Szereplők: Fábián Gábor, Gazsó György, Gyabronka József, Hay Anna, Jankovics Péter, Koblicska Lőte, Lajkó Bence, Molnár Gusztáv, Réti Anna, Szabó Zoltán, Székely Rozi, Terhes Sándor, Tóth Simon Ferenc.

„Az élet az unalom tengerén elszórt extázisszigetekből áll, és harminc fölött már ritkán látni szárazföldet” – írja regényében Luke Rhinehart pszichiáter. A történet róla szól, az életunt orvosról, aki végül eljut addig a pontig, hogy életét egy dobokockára bízza. A nihilista pszichiáter Különböző lehetőségeket vázol fel, majd a Nagy Dobás napjától kezdve csakis a kocka által meghatározott módokon cselekszik. Természetesen a játék rabjává válik, ami totális káoszt okoz életében. A kiszámíthatatlanságot remekül érzékelteti, hogy a történeten belül nagyon sok stílus keveredik egymással a thrillertől egészen az erotikáig.

Fehér Ferenc: Stix 66 MU Színház

Március 14-én 20 órától a MU Színházban

Koreográfia, zene, előadó: Fehér Ferenc

„A nevem Stix Hatvanhat. Csak egy név, semmi több. Jelentése: semmi. A bolondok vihara üszkösödik a lábamon, én én vagyok, a Semmi. Csak bámészkodom. Néha odanézek és integetek neked. Nincs semmi, se szó, se történet, csak az egyszerű létezés. Levetem a semmiféle ruhámat, meztelenül vagyok. Semmi vagyok, és senki. A nevem Stix Hatvanhat.”– így írja le Fehér Ferenc produkcióját. Az előadásban Fehér választ keres Heideger kérdéseire, többek között a „Miért van egyáltalán létező, nem pedig inkább a semmi?” kérdésre.

Ljudmila Ulickaja: Rövid

Március 13-án, 21-én és 25-én 19:30-tól a Thália Színházban

Rendező: Hídvégi Nóra, a szereplők: Györgyi Anna, Horváth Erika, Bartsch Kata, Bognár Bence

A történet egy New York-i lakásban játszódik egy teljesen átlagos estén. Három nőt látunk,akik az asztal körül ülnek. A három nő teljesen különbözik egymástól, abban viszont hasonlítanak, hogy nagyon tudnak szeretni. A Rövid című előadás azoknak szól, akik tudnak vagy akarnak szeretni, azoknak is, akik nem tanulnak meg szeretni. Az ajánlóban olvashatjuk, hogy a bizonytalanoknak is szól ez a darab, azoknak, akik a bizonyosságot keresik. „És azoknak is, akik képesek sírni a meghatódottságtól vagy önfeledten nevetni attól a finom iróniától, ahogyan a darab beszél három nő sorsáról és ezen keresztül a férfiak világáról.”– olvashatjuk az ajánlóban.

Rövid
Rövid

TÁP Színház: Régen Rossz Varieté

Március 29-én 22:30-tól a Mikroszkóp Színpadon

A darabot vajdai Vilmos rendezte, közreműködnek: Andrássy Máté, Balla Eszter, Fekete Ádám, Gera Marina, Gergely Tika, Jordán Adél, Juhász András, Keresztes Tamás, Kovács Lehel, Mészáros Béla, Nagy Ervin, Orbók Áron, Paizs Miklós, Schönberger Ádám, Sipos Vera, Szabó Simon

Molnár Gál Péter a következőket nyilatkozta a darabról: „Nem másokon gúnyolódnak. Önmagukat teszik (virtuózan) nevetségessé. Vállalják komolykodásuk, előadói fontoskodásuk kínosságát. Megmutatják, mennyi alanyi nekifohászkodást igényel a rossz színház. Milyen mélyről fakad a tehetségtelenség és az alkalmatlanok szerepvállalása. Bölcseleti alapon hülyülnek. Elvből tiszteletlenek. Rendes, fölkészült anarchisták." A TÁP Színház 2005 óta játssza a TÁP VARIETÉ, Színház és Performance elnevezésű előadássorozatát Minden Rossz Varieté címmel. Az előadások a mára már elfeledett századfordulós varieték világát idézik.

Nézőművészeti Kft.: A fajok eredete

Március 1-jén 20 órától a Szkéné Színházban

A darabot Dömötör Tamás rendezte, a főszereplők: Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Thúróczy Szabolcs.

A Tasnádi István által írt darab 3 hajléktalanról szól, akik rendkívül groteszk módon illusztrálják az egyedfejlődés állomásait, fokozatosan, míg emberré nem válnak. Azonban itt sem áll meg a fejlődés, kialakul hármuk között egyfajta hierarchia. Hangsúlyos szerepet kap a mítoszteremtés, a társas együttlét, és az ösztönök kielégítése. Az olykor burleszkbe hajló darabon sírhatunk, nevethetünk, elborzadhatunk, feloldozást is nyerhetünk, és ha igazán mázlisták vagyunk, akkor néhány kérdésünkre is választ találunk.

Bőrpofa (a VRRRRRÜMM láncfűrésszel)

Március 2-án, 13-án, 18-án, 20-án és 30-án 19 órától a Katona József Színházban

A darabot Dömötör András rendezte, a főszereplők: Borbély Alexandra és Mészáros Béla

„A Bőrpofa a kedvenc témámról szól: a sarkaiból kizökkent nyugati világ krónikus félelmi állapotáról, az emiatt keletkező maszkokról és mutációkról, arról, ahogy a színlelés során teljesen megszűnik a valóság.” - jellemzi röviden a darabot írója, a német Helmut Krausser. a darabban a főszereplő személyiségtorzulását követhetjük nyomon, hogyan azonosul a horrorfilmes ikonnal, Bőrpofával. A darab az elejétől a végéig a józanság és az őrület határán táncol.

Büchner– Tom Waits: Woyzeck

Március 3-án, 4-én és 8-án 19 órától a Katona József Színházban

A darabot Ascher Tamás rendezte, a főbb szerepekben: Keresztes Tamás, Jordán Adél, Bezerédi Zoltán, Fekete Ernő, Nagy Ervin, Kovács Lehel, Elek Ferenc, Kiss Eszter

A Büchner által írt dráma valós eseményen alapul: 1821-ben, Lipcsében Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét. Akkoriban az embereket erősen foglalkoztatta, beszámítható-e a borbély vagy sem.  Büchnerre visszatérve fontos megemlíteni, hogy 23 évesen hunyt el1837-ben, rövid élete során három drámát írt, az utolsó a Woyzeck.Tom Waits a következőket nyilatkozta a darabról: „A Woyzeckben minden együtt van, ami érdekes: őrület, gyerek, szenvedély, gyilkosság. Vad, szexi, izgalmas, megragadja a fantáziát, arra kényszerít, hogy töprengj azokon az embereken, akik benne szerepelnek, és ezáltal reflektálj a saját életedre. Úgyhogy szerintem minden benne van, amit egy történettől várni lehet, és érdekes lesz még ötszáz év múlva is.”

woyzeck kep

A tavasz ébredése

Március 5-én 19 órától az Ódry Színpadon

Rendező: Alföldi Róbert, szereplők: Andrusko Marcella, Bohoczki Sára, Czupi Dániel, Eke Angéla Zsuzsanna, Fehér Dániel, Fritz Attila, Hoffer Károly, Ivanics Tamás, Makra Viktória, Márkus Sándor, Mórocz Adrienn, Spiegl Anna, Szolár Tibor

A kamaszkor legfőbb kérdését feszegeti a darab. A szexualitást körüllengő tabuk, féligazságok felfedése, feszültség, elidegenedés, elfojtások, és a fojtogató ösztönök kelnek életre 6 fiú, 6 lány és a gumibabák által a minimalista színpadon alföldi Róbert rendezésében.

Szirénének

Március 7-én és 10-én a Ketona József Síznházban

Dömötör András rendezte a darabot, a szereplők: Borbély Alexandra, Dankó István, Hajduk Károly, Herczeg Adrienn, Huzella Júlia, Jéger Dorottya, Kovács Gergely, Kovács Lehel, Kun Vilmos, Lengyel Ferenc, Pálmai Anna, Pelsőczy Réka, Pálos Hanna
Rajkai Zoltán, Szacsvay László, Szathmáry Judit, Szirtes Ági, Tóth Eszter

Nádas szatírajátékának drámai játéka egy keserű jajgatás a világ megmenthetetlenségéről. A néző számára megterhelő anyagban kórusok, kánonok, morgások, susogások csendülnek fel. Odüsszeusz a főhős, de egyfajta bohócként jelenik csak meg a darabban. „Dömötör előadásában csillogó színészi jelenlétekkel találkozunk. Elsősorban a teljes együttes előtt kell tisztelegni. A szövegzuhatag zenei előadásával a színházi este magával sodró ritmusszerkezet. A szövegeknek nem informális, hanem ritmikai értékük van.”– olvashatjuk az ajánlóban.

Spiró Görgy: Svejk

Március 8-án, 27-én és 30-án 19 órától a Budapesti Kamaraszínházban

Rendeő: Szegvári Menyhért, szereplők: Nagy Viktor, Spindler Béla, Haás Vander Péter, Kerekes József, megyeri Zoltán, Cs. Németh Lajos, Körtvélyessy Zsolt, Petyi János, Katona Zoltán, Stefanovics Angéla

„Ebben a világban az ember csak úgy őrizheti meg szabadságát, ha hülye.”– így hangzik Hasek életfilozófiája. Svejk című műve sem szól másról. Annyi, hogy Spiró Svejkében a kötelező sörözések mellett találkozunk még a jól bevált cigányozással és zsidózással is. Svejk, az együgyű kisember naiv vergődését követhetjük nyomon a színpadon. A mű színpadra fazonírozásában jelentős hangsúlyt kap a meséli szerepe, ő segít átlendíteni a nézőket az egyes epizódok, háborúk és békék között.

Van már Kegyelemkettes lemeze?

aa 2012. február 28., kedd 19:53

Kedvenc "butapunkot" játszó tumblrzenekarunk, a Kegyelemkettes elkészítette Zsolozsmák című első lemezét. A hentesből lett futár Sinya, a több nyelven jogi szakszövegeket fordító Trészi, a felkapott divatfotós Peti, és a Közgázon tanuló Marci első lemeze február 13-án jelent meg.

Kegyelemkettes
Kegyelemkettes
Fotó: Bakró-Nagy Ferenc

Az egy éve alakult zenekar első lemezbemutató koncertje a Gozsdu Manó Klubban lesz március 3-án szombaton, ha addigra valaki bevétve szeretné tudni a Csillámpóni vagy a Tibi című számukat, itt letöltheti a teljes albumot. A koncert 23.00-kor kezdődik, előtte játszik a Robbing for Crack, utána pedig Csájuhász suttyószettjére lehet tovább ugrálni.

Sztriptíz és fali falloszok az elit farsangján

Lavati Anett 2012. február 27., hétfő 19:15

A meghívóban az állt, hogy a premier vernissage tematikája a Henri de Toulouse-Lautrec által megálmodott világ, az igazi francia Moulin Rouge, az est fővédnöke pedig természetesen maga Lautrec. Este fél 8-kor kezdődött a mulatság, ami több szempontból is bizarr volt, a Kárászy Szalon ajtaján belépve egy párhuzamos világ kapui nyíltak ki előttünk.

A szalonoké a jövő?

Aki ott volt, talán tudja, miről beszélek, talán nem. Elmondom, miért is volt annyira helyzet-, Budapest-, és úgy eleve XXI. századi Magyarország-idegen a rendezvény. Az még nem is volt olyan különös, hogy minden meghívott be volt öltözve a tematikához híven feketébe és vörösbe. A férfiak elegáns öltönyben, a nők tüllben és selyemben múlatták az időt, de itt álljunk is meg! A Kárászy Szalon befogadóképessége igen szűkös, nagyjából 40 emberre szabottak a polgári lakás adta paraméterek. A jelen lévő 40 embert ne úgy képzeljük el, mint egy szakadt diszkó (netán a budapesti Moulin Rouge) törzsközönségét! A legjobb értelemben véve, igazi finom hölgyek, és igazi finom urak voltak jelen. az átlagéletkor 45 év körül lehetett. Mintha valami újhullámos szabadkőműves buliba csöppentünk volna.

Nem egy vendég arcát Pap Judit iparművész által készített álarc fedte, de azt nem tudta eltakarni előlünk, hogy egy olyan társaságba csöppentünk, ahol szinte mindenki ismer mindenkit, mindenki elegáns, kultúrember. Azért lepődtem meg ezen, mert a szórakozást – sajnos vagy sem – nem így szokás manapság elképzelni. Sokkal inkább „a rúgjunk be minél előbb valami füstös kocsmában” vagy „a playstation party a haverokkal és egy pakk fűvel” dívik, ami nem feltétlenül a legkifinomultabb eltöltése a szabadidőnek. Ha szabad tovább haladnom a kifinomult kultúrtársaság vonalán, akkor azt is érdemes megemlíteni, hogy a 40 feletti korosztály szórakozási szokásairól pedig nagyjából csak a következőket tudjuk: vagy otthon a tévé előtt szidják a kommentátort, műsorvezetőt, meteorológust, vagy pedig- jobb esetben- beiktatnak egy színielőadást, netán egy koncertet egy-egy hétvégére. Erre, itt vagyunk 2012-ben, és joggal gondoljuk, hogy a szalonok ideje már leáldozóban van, holott az igény meglenne rájuk. Akkora volt a tömeg szombat este a Kárászy Szalon farsangi mulatságán, hogy nem csak ülő-, de állóhelyet is alig találtunk magunknak.

Falloszok a falon

Amint sikerült átverekednünk magunkat a tömegen, és beléptünk a szalon nagytermébe, igyekeztünk szemügyre venni a különleges kiállítást a falakon. A premier vernissage nem véletlenül volt feltüntetve a meghívón, aznap este először láthatta a közönség Somogyvári Rudolf színművész és Vogel Eric díszlet- és jelmeztervező, grafikus, festőművész erotikus képzőművészeti alkotásait. Míg a falon a buja képek borzolták a kedélyeket, addig az asztalon libamáj, kaviár, lazac, homár, különleges csokoládék és sajtok, pezsgő és koktélok csillapították az érzékeket. Igaz, egy korty abszintot sem ittunk, de az erotikus képek, a bizarr maszkok, a meglepő összetételű tömeg, és úgy maga a szalon atmoszférája legalább annyira megbabonázott minket, mint ahogy Lautrec-et a a párizsi Moulin Rouge kánkánt járó táncosnői.

A prűdnek cseppet sem mondható közönség azonban nem csak az erotikus grafikákban és egymás maszkjaiban gyönyörködhetett, az est ünnepélyes megnyitója után egy zenés, táncos előadásban is. A műsor főszereplői Csengeri Ottilia, az Operettszínház művésze, Tahi Tóth László a Vígszínház színművésze, Farkas Gábor Gábriel énekes, musicalszínész, festő, valamint az estély háziasszonya, Kárászy Szilvia zongoraművész voltak. Hallhattunk részleteket a Cabaret című musicalből, egy Seres Rezső dalt, jazzt, a műsorszámok között a porondmester, Farkas Gábor Gábriel egy percig sem pihent. Ezt követően még táncoltak nekünk kánkánt, majd éjféltől Moulin Rouge Striptease-t is láthatott a nagyérdemű. Kilépve a szalon kapuin, kicsit azért sajnáltuk, hogy nem lehettünk aktívabb részesei az estélynek, de megfigyelőként arra is rájöttünk, hogy azért nem árt átgondolnunk a szórakozási szokásainkat.

Itt nem vetkőznek a csajok, gyerekek is játsszák az amerikai focit

Dívány 2012. február 26., vasárnap 21:28

A Budapest Wolves-t Árpa Attila és Dámosi Zsolt alapította még 2004-ben, ma már nagyjából 200 tagot számlál az egyesület. 2009 óta Hubay Mátyás az egyesület elnöke. Gulyás Veronika, a Wolves Ladies, Magyarország egyetlen női amerikai foci csapatának egyik alapító tagja beszélt arról, nőként hogy is lehet jól játszani ezt a cseppet sem nőies sportot. Meglepetésünkre azt is elmondta, hogy nem több a sérülés egy amerikai foci meccsen, mint más sportágak meccsein, a rengeteg védőfelszerelést nem véletlenül hordják. Verát megkérdeztük, mi a csapat véleménye az LFL-ről, a Lingerie Football League-ről. Az LFL lényege, hogy a nők fehérneműben amerikai fociznak, egyfajta pankráció, tehát annyi a lényeg, hogy borzasztóan látványos, de Vera szerint az, amit ezek a csajok csinálnak, az nem amerikai foci.

A Wolves Ladies esetleg csak egy fotózás erejéig kóstolna bele az LFL-be, de a pályán továbbra is ruhában láthatjuk őket. Vera azt is elmondta, hogy a Wolves Ladies tuti, hogy lesöpörné az összes bugyis-melltartós amerikai focistát a pályáról. Aki kíváncsi arra, hogyan is játszanak amerikai focit a magyar csajok, az menjen el április 21-én a Rozsnyai úti Láng-Vasas Sporttelepre, hiszen ott mérik össze tudásukat az osztrák Vienna Viking Ladies csapatával. A toborzón idén sokkal több 14 éven aluli gyerek vett részt, ezért a Wolves idén először indít edzéseket gyerekeknek is. A legfiatalabb érdeklődő egy 7 éves kislány volt, aki ugyan csalódott egy kicsit, amikor megtudta, hogy nem gömb alakú labdával játsszák ezt a sportot, de ennek ellenére el fog járni az edzésekre.

Travolta és az Európa Kiadó szépen megfér a falvédőn

aa 2012. február 26., vasárnap 13:33

A provokatív falvédők műfajában utazó Pittmann  Zsófi legújabb, 25 munkából álló "Úgy érezte szabadon él" című falvédő kollekcióját testvérével, Pittmann Marcival, valamint a Kalocsai Börtön fogvatartottjaival közösen készítette. A projekt a Szolidaritás Egyesület közreműködésével jött létre. Missziójuk,hogy felhívják a társadalom figyelmét a felelősségvállalás szükségességére és arra, hogy a hátrányos helyzetű emberek számára a segítségnyújtás nem csupán állami feladat.

A közös munkában résztvevő börtönben élő nők közül csak heten vállalták, hogy nevüket és arcukat adják a munkájukhoz. A róluk készült fotókat is meg lehet majd nézni a pénteken nyíló kiállításon.

A fiatal művészt a szöveges konyhai falvédők újraértelmezésével, a mindennapi életbe való visszahelyezésével kísérletezik mind képi, mind szöveges értelemben. Nincs ezzel egyedül, kolléganője, Szabó Eszter Ágnes kortárs falvédőkészítő szintén már több, mint egy évtizede foglalkozik falvédők és asztalterítők átértelmezésével. Kortárs művészhez képest szép sikerrel: a Nagymamám, Zalai Imréné találkozása David Bowie-val című munkája évek óta kering (és általában nagy tetszésnek örvend) az interneten .

A Pittmann tervezőpáros szintén a kontrasztra épít, például előszeretettel helyezi a hagyományos falvédők előképébe a populáris kultúránkból vett, vitatottabb előadóktól származó idézeteket. Műveiken használnak szövegeket az Európa Kiadótól, de Zorántól, Zámbó Jimmytől vagy Deák Bill Gyulától is, a kiállítás címe is egy Beatrice-számé. Munkáik másik része provokatívan ötvözi a hagyományos képi világot a reklámszövegekkel, a „magyar valóság” jelenségeivel.

Legújabb munkájukkal a "börtönmunkák" új típusát teremtették meg, amikor a Kalocsai Fegyház és Börtön fogjaival hímeztették ki 2011-ben tervezett falvédőiket, párnáikat, szekrénycsíkjaikat, valamint halotti tükörletakaró kendőt, függönyt, bevásárlási jegyzéket. A tárgyakon a szabadsághoz és a bűnhöz kapcsolódó idézeteket, szimbólumokat alkalmaznak, például a John Travolta - Samuel L. Jackson bérgyilkospárost Quentin Tarantino kultikussá vált Ponyvaregényéből, vagy valóságos bűnözőket, mint Bonnie és Clyde, esetleg Matuska Szilveszter. De belefér az is nekik, hogy IKEA konyharuhákra hímezzék a 7 főbűnt a cigány jóskártyák alapján. Az egyik legszokatlanabb párosításuk az, hogy a  „Börtön ablakába soha nem süt be a nap” dalszövegét a Csillagok háborúja szereplőjével, Leia hercegnővel társítják (aki az epizódban szintén börtönben van).

Pittmann Zsófi és Pittmann Marci „Úgy érezte szabadon él” című kiállítását a Pintér Sonja Kortárs Galériában nyitják meg 2012. február 24-én, délután 6 órakor. A művekhez Dr. Takács Eszter, a Kalocsai Fegyház és Börtön Intézetparancsnoka mond bevezetőt.

Az átértelmezett, börtönben készült falvédőket március 3-ig lehet megtekinteni.

Cím: Pintér Sonja Kortárs Galéria:1055 Budapest, Falk Miksa u. 10.

Nyitva: hétfőtől péntekig:10.00-18.00 óráig, szombaton:10.00-14.00 óráig

A kanadai Futótűz olyan, mint egy görög dráma

Lavati Anett 2012. február 25., szombat 18:25

Képzeljünk el egy színpadot, ahol minden sötétszürke, fehér és piros, és borzasztóan minimalista. Ha hozzászokott  a szemünk a látványhoz, akkor kezdődhet a menet. A Terhes Sándor által megformált közjegyző áll a színpad közepén, a színpad két végén álló fiatalnak olvassa fel halott anyjuk végrendeletét. A fiú és a lány, akik anyjuk végakaratát hallgatják, ikrek. A fiú bokszol, ég benne az elementáris düh, igazi ösztönlény. A lány egyetemi tanár, aki elfojtásaival küzd, szeret is, meg nem is, kötődik is, meg nem is, de mindent csak közepes lángon, nehogy megégesse magát. A közjegyző tehát tudatja velük anyjuk akaratát: a fiú keresse meg a bátyját, a lány az apját. Utazunk időben, térben, látjuk az anyát alakító Udvaros Dorottyát hófehérben, terhesen, láncra verve, haldokolva. A gyerekei közben nyomoznak, és olyan titkokra derítenek fényt, amit a legborzasztóbb rémálmukban sem gondoltak volna. Az az apakép, amely gyerekkoruk óta élt bennünk, hirtelen köddé vált, hiszen a nyomozás során kiderült, ők korántsem szerelemből születtek, anyjuk erőszak áldozata lett, méghozzá nem is akárki. Vergődés a múlt és a jelen között, őrület és józanság között.

Erdeős Anna igazán bátran használta a teret, takarékosan bánt az idővel, és a szereplőket is jól válogatta össze. Terhes Sándor mellett fontos megemlíteni Gergye Krisztián, Rada Bálint és Kerkay Rita kiváló alakítását. Azt gondoltuk, Udvaros Dorottya fogja elvinni a darabot, de nem így lett.

A darab befejeztével elcsíptük a rendezőt, fel is tettünk neki néhány kérdést. Például arról, hogyan zajlik egy vizsgadarab kiválasztása, és neki miért éppen ez tetszett meg. „Annyi volt a feladat,  hogy egy egyfelvonásos darabot válasszunk. Már rengeteg egyfelvonásos darabot elolvastam, olyat, ami nekem egyáltalán nem a zsánerem. Nekem valamiért az egy helyen és egy időben lezajló történetek túlságosan realisták és konkrétak. Ennél sokkal absztraktabb világhoz vonzódom. Tehát kismillió egyfelvonásost elolvastam, és nem volt egy darab sem, ami különösebben meghatott vagy megfogott volna, és akkor kaptam valahonnan egy tippet: válasszak a Mai kanadai drámák című kötetből. A javaslatnak nagyon-nagyon örültem, mert az, hogy egy ősbemutatót csináljak, vagy egy magyarországi bemutatót, az nagyon vonzott. Akkor olvastam el Wajdi Mouawadtól a Futótűz című művét, és tudtam, hogy végre rátaláltam a darabra, ami minden értelemben olyan, amilyen darabbal én akarok foglalkozni.”

Erdeős elmondta, hogy nagyon kevés ideje volt a bemutatóig, hiszen szeptemberben még egy másik darabot rendezett, aminek októberben volt a bemutatója, tehát szűk 3 hónap alatt varázsolt egy drámából színdarabot. Ebben a szűk három hónapban benne van minden: a díszlet, a jelmez, a színészek felkérése.

.

„Készült ebből egy film is (Felperzselt föld címmel), de Wajdi Mouawad ezt alapvetően színdarabnak írta. A film forgatókönyvét is a szerző írta, de magát a színdarabot – amit játszottak is Kanadában –  is Mouawad írta és rendezte. Miután megtaláltam a darabot,  kerestem színészeket, kitaláltam, hogyan legyenek a szerepösszevonások – mert nagyon sok ilyen van benne –, erre kerestem színészeket, ami egy nagyon hosszú folyamat volt” – emlékezett vissza a rendező, hozzátéve, nem a lelkesedéssel volt baj, csak épp színészeket találni, és az időbeosztásaikkal zsonglőrködni valódi kötélidegeket kíván.

Erdeős teljes mértékben elégedett a szereplőgárdával, kiemelte a díszlettervező Taksás Mihály (aki a férje), a világítástervező Baumgartner Sándor lelkiismeretes munkáját is, de hozzátette, Mátrai Péter, aki a zenéért felelős, szintén remek munkát végzett.

A lehető legsablonosabb kérdést is fel kellett tennünk, nem volt mese: kíváncsiak voltunk, mi fogta meg Erdeőst ebben a darabban. „Borzasztó gazdag az érzelmi világa a történetnek. A Futótűz gyakorlatilag egy görög tragédia újragondolása, ami borzasztóan intenzív. Iszonyúan erősen van kidolgozva a nyomozás folyamata is. Nagyon jól meg vannak rajzolva benne a karakterek, a figurák, a lélektani ábrázolás is bámulatos. Baromi erős még az a technika is, amivel Mouawad a jelent és a múltat összekapcsolja. Az volt a célom, hogy legyen minden egy kollektív térben. A szövegből pedig minden kiderül, minden szereplő beexponálja magát, hogy ő éppen akkor ki.”

Erdeős arra a kérdésünkre, hogy mennyire sokat kell dolgozni a nézőnek ahhoz, hogy ne vesszen el azon a néhány négyzetméteres színpadon megrajzolt időkapuban, mosolyogva azt felelte, ma már a színházakban összpontosítani kell, és nem csak szórakozni. A Futótűz című színdarabot február 24-én és 29-én este 7 órától tekinthetik meg az Ódry Színpadon.

A Házibuli Fesztiválon interneten jön házhoz a dj

Lavati Anett 2012. február 24., péntek 17:00

A szórakozóhelyekről fokozatosan kitiltott dohányzók kénytelenek többé-kevésbé alkalmazkodni az új szabályokhoz, és bár vannak, akik hőzöngenek továbbra is, egyre többen akadnak, akik alternatív megoldásokat keresnek. Például házibulikat szerveznek, ahol nem csak a dohányzást tudják okosan megoldani, hanem sokkal olcsóbban is jönnek ki, mintha egy szórakozóhelyen innának hajnalig.

Pécsen 2011. utolsó előtti napján rendezték meg az első Házibuli Fesztivált, aminek lényege, hogy a Facebook segítségével összekötött különálló házibulik élőben, egy live streamen kapták a zenét, számot kérhettek a dj-től, és - hogy anyagilag is megérje - az egészet szervező cégtől megrendelhették az ital- és cigiutánpótlást. Lakatos Ábel, az egész szervezője (aki Arsene Lupin néven a buli egyik dj-je, valamint az egészet szervező italfutár cég egyik tulajdonosa is) mesélt róla, hogyan is kell elképzelni ezt az egészet: „Az Első Pécsi Házibuli Fesztivál arról szólt, hogy random házibulikat kötöttünk össze egy live stream és a Facebook segítségével. Az előbbin Pécs legjobb dj-i játszottak élő képben és hangban, a pécsi egyetmi rádió stúdiójából, az utóbbin pedig a különböző házibulik résztvevői adhattak hangulatjelentéseket, tölthettek fel képeket, kérhettek zenét stb. Mindezek mellett rendelhettek is, a rendeléseket pedig egy hostess csapat vitte ki, akik rengeteg piát locsoltak szét, és a jógyerekek még ajándékot is kaptak”.

sospopdots

A szervezők szerint kedvezőek voltak a visszajelzések, ezért úgy tervezik, hogy negyedévente szerveznek egyet. Azért nem szeretnék gyakrabban, mert nem akarják, hogy elfáradjon a dolog. Így a következőre márciusig várni kell majd, de Lakatos beígérte, hogy az elsőhöz képest valami újjal is előrukkolnak majd, ami vagy dj-verseny vagy élőzene lesz.

Vera, aki a Pécsi Tudományegyetem végzős hallgatója, ott volt az egyik házibuliban: „Szerintem ez azért jó, mert levesz egy csomó terhet a válladról. Nem youtube-diszkó van, meg szar shuffleing, hanem otthon vagy, és streamen megy a buli, élőben, ingyen.” A fogtechnikus Edit is online hallgatta a dj-ket a barátja által rendezett házibuliban: „Tulajdonképpen ez egy diszkóélmény otthon, és még akkor is olcsóbban jössz ki, mintha kimérve vennéd a Cuba Librédet, plusz rendelhetsz a dj-csapattól cigit, gumit, cigipapírt, szóval full service. Ráadásul kurvajó zenét tolnak a srácok, és az az élőzés, amit decemberben nyomtak, az tényleg elég rendhagyó volt.”

Tüzeskerék-gurítás, Hó Márton és Oscar Nap a hétvégére

Dívány 2012. február 24., péntek 14:28

Fonyódi kolbászfesztivál

Február 24-én 15 órától Fonyódon

2010-ben rendezték meg első alkalommal a Kolbász Fesztivált Fonyódon, akkor mindjárt több mint 50 csapat jelentkezett. Hogy egy kis ízelítőt kínáljunk a programokból: I. Balatoni rekord kolbásztöltés, kolbászevő verseny, pálinkaivó verseny,
hagyományos kolbásztöltő verseny, kolbászkvíz, és ha valakinek ez nem volna elég, Apostol koncerttel csapathatja szét magát nap végén.

kolbász lány

Rosenscrantz és Guildenstern halott- Szputnyik Hajózási Társaság

Február 24-én pénteken 19 órától a MU Színházban
Tom Stoppard darabját előadja a Szputnyik Hajózási Társaság Gigor Attila rendezésében. Rosencrantz szerepében Fábián Gábor, Guildensternt Jankovics Péter alakítja.


Az író által megrendezett, azonos című film után nehéz újat mutatni, épp ezért  érdemes a Nyomozó rendezőjeként elhíresült Gigor Attila-féle verziónak is adni egy esélyt. A Hamlet két mellékszereplőjéből lett két főszereplő úgy bukdácsol végig az ismert drámán, hogy mindvégig fogalmuk sincsen, miféle történetben szerepelnek.  A fontos döntések a fejük fölött és a tudatuk alatt zajlanak, csupa olyan hatalomnak vannak kiszolgáltatva, amelyek igazi motivációit maximum találgathatják.

Norvég minta - Válogatás kortárs norvég filmekből a Tabánban

Február 24-én pénteken 20 órától a Tabánban vetítik a Hajszál híján úriember című filmet. A filmet Hans Potter Moland rendezte 2010-ben. A történet a börtönből frissen szabadult Ulrokról szól, aki virágot nevel, kémkedik az után, aki börtönbe juttatta, és megtudja, hogy fiának hamarosan gyereke lesz. A bájos vígjáték főszereplője, Stellan Skarsgard a Melankóliában és a Tetovált lányban is szerepelt.

The Moog, Amber Smith, Zombie Girlfriend, Hó Márton és a Jégkorszak, Norbert Kristóf, Tesco Disco koncert

Február 25-én szombaton 20:30-tól az Akvárium Klubban

Télbúcsúztató buli a „független zenei színtértől”. Először a Zombie Girlfriend produkcióját láthatjuk, akik az egyszemélyes hálószoba-pop zenekarukból 2011-re négytagúvá fejlődtek. Ezt követően az Amber Smith lép színpadra, akik a magyar indie szcéna legmeghatározóbb zenekarává nőtték ki magukat az évek során. Utánuk a The Moogot láthatjuk, hallhatjuk, akik szintén oszlopos tagjai a magyar indie szubkultúrának. Őket Hó Márton és a Jégkorszak követi, majd Norbert Kristóf is a pult mögé áll. Az estét Kecske, azaz a Tesco Disco zárja, aki nagyrészt elektro-indie zenékkel operál.

moog

Freeski Day Mátraszentistván Sípark

Február 25-én szombaton és 26-án vasárnap Mátraszentistván a Síparkban

A freestyle síben hatalmas nagy segítség, ha az ember láthatja élőben, hogyan is kell egy új trükköt megugrani, aminél már csak az jobb, ha egy profi azt el is tudja magyarázni. A Freeski Day pontosan ezt a segítséget kívánja nyújtani a rendezvényre látogatóknak. A rendezvény nem csak a lelkes kezdőknek kínál egyedülálló lehetőséget, az ezen belül megrendezett oktatás, oktató képzés, vetélkedők és buli minden résztvevő számára ingyenes.

Tüzeskerék gurítás Óbányán

Február 26-án vasárnap 10 órától Óbányán

A Tüzeskerék-gurítás termésjósló szokás. Óbányán 12. alkalommal gurul a kerék.
Lesz bábszínház, játszóház, egészséges élelmiszerek vására, kézműves kirakodóvásár.

A sötétedés beálltával 18 óra után gördül le a hegyről a Tüzeskerék.

Oscar Nap az Odeon Lloydban

Február 26-án vasárnap, Odeon Lloyd Mozi,14 órától.

A 84. Oscar Díjkiosztó Gála alkalmából idén is megrendezi az Odeon az Oscar Napot. Az aranyszobrok négy várományosával várja a mozi az érdeklődőket, lesz welcome drink és sorsolás is.

Mély depresszió: a MAHASZ összesítette 2011-es listáit

Dívány 2012. február 23., csütörtök 20:02

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége eladási darabszám alapján összeállított összesített album- és válogatáslemez tízes listája következik. Kapaszkodjon mindenki!

1. helyen Janicsák Veca végzett Az első X - 10 dal az élő showból című albumával.

janicsák veca

Janicsák „Z'Zi Labor” István képviselő úr lánya a világot jelentő deszkákra szögelte magát, ugyanis nem először szerepel a MAHASZ top 10-es listáján, és valószínűleg nem is utoljára. Veca, aki a nyáron Seal előtt lépett színpadra, több lemezt adott el, mint a Quimby, pedig ők már 20 éve léteznek mint zenekar, Janicsák pedig csak 22 éve mint ember.

 

2. helyen a Magyarország kedvenc gyermekmeséi című album végzett.

magyarország kedvenc gyermekmeséi

A népmesék még mindig kapósak, ami számunkra igen pozitív csalódást okozott. A klasszikus mesék, amiket még anyáink, apáink olvastak fel nekünk elalvás előtt, most CD formájában helyettesítik a szülőket. Itt mesehallgatás közben visszakérdezni nem ér.

 

3. helyen szintén az X-Faktor család gyermeke, Takács Nikolas végzett, Az első X- 10 dal az élő showból című albumával.

takács nikolasz

A szlovák énekes legfőbb ismertetőjegye, hogy mindig van rajta valamilyen kalap vagy sapka, tehát ugyanolyan eredeti, mint Vujity Tvrtko. „Két kezem, két lábam van. Vesztettem barátokat, de azok az emberek, akik az igaziak, azok megmaradtak mert azt látják, aki valóban vagyok.”– Takács nem csak jól énekel, hanem bölcs is.

 

4. helyezett lett az összesítés alapján a szintén X-faktoros Vastag Csaba Az első X- 10 dal az élő showból című albumával.

vastag csaba

Kevesen tudják, hogy Vastag Csaba szerepelt a Barátok közt című sorozatban, tehát színészként is megmutathatta tehetségét. Énekesként pedig a konkurens kereskedelmi csatorna, a TV2 Popdaráló című műsorában is bepróbálkozott.

 

5. helyen ismét Janicsák Veca végzett, ezúttal A második X- 10 új felvétel című albumával.

janicsák 10 új felvétel

A képviselő lányát imádja a nép. A lány nem csak remek énekesnő, hanem remek testvér is, hiszen, ahogyan honlapján is olvashatjuk, „Veca és nővére egyszerre akarnak szülni. Hiába van öt év korkülönbség köztük, olyanok, mintha ikrek lennének. Veronika nem csak testvérként, hanem barátnőként tekint nővérére, aki minden titkát tudja.” Ennek igazán örülünk.

 

6. lett Michael Bublé Christmas című albumával.

michael bublé

A hobbitkülsejű, kanadai származású énekes összetéveszthetetlen hangzású stílusát természetesen a Karácsony szelleme inspirálta. Bublé bevallása szerint a Szeretet ünnepe mindig is megbabonázta.

 

7. helyen ismét Takács Nikolast találjuk, ezúttal A második X- 10 új felvétel című albumával.

takács 10 új

Egészen megdöbbentő, de Takács Nikolas Facebook-os Fan Clubjának több mint 110 ezer tagja van. Csak néhány ezerrel kevesebb rajongója van tehát, mint Orbán Viktornak, tehát Nicolasból bátran lehet még miniszterelnök is, ha egy kicsit jobban belehúz.

 

8. helyezett a Budapest Bár Hoppá című albuma lett.

budapest bár

Szerencsére ez nem X-faktoros produkció, hanem a listán talán legelviselhetőbb album. Az együttes története 2007-ben kezdődött, és bár eleinte zenészek és énekesek laza szövetségének indult - mára azonban igazi csapattá, produkcióvá nőtte ki magát. A Budapest Bár zenekart Farkas Róbert alapította.

 

9. Zorán Körtánc – Kóló című albuma lett.

zorán

A lemez alcíme a Kóló elnevezést kapja, amely egy balkáni néptánc, ezzel is jelezvén Zorán szerb származását. Az idén 70 éves Zoránért a mai napig tízezrek rajonganak.

 

10. az ország régi-új ikonja, Ákos lett A katona imája című albumával.

ákos

Azon egyáltalán nem csodálkoztunk, hogy Ákos helyet kapott a MAHASZ tízes listáján, azon már sokkal inkább, hogyhogy nem előkelőbb helyezést ért el. Elvégre, mit is ér a magyar élete egy eredeti Ákos lemez nélkül?

A magyarok nem veszik a krimiket

Dívány 2012. február 23., csütörtök 17:52

Daniel Silva: A Moszad ügynöke és az európai terrorhullám

a moszad ügynöke

Szerencsére a Dan Brown–vonal kifulladóban van, az első helyre most Silva krimije került, amiben terroristákról, robbantásokról, volt CIA-s kémekről olvashatunk. Nem túl eredeti témakör, de úgy fest, a kémek és a terror még ma is aranybánya.

 

2. Frei Tamás: A Bankár - Milliárdos lesz, ha Magyarország csődbe megy

bankár

A  bankár Frei Tamás második könyve, ami „torokszorító” izgalmakat ígér. A könyv sikerének titka:a kávéguru Frei nem kockáztat, csak a már jól bevált kliséket használja: emberrablók, tőzsdecápák, a politika és bűnözés, a bosszú és leszámolás, a hatalmi és szerelmi játszmák, aminek Frei – a könyvismertető szerint – "értő és érző ismerője, és amelynek a világa, egy államcsőd árnyékában, sokkal közelebb van a mai Magyarországhoz, mint gondolnánk..."

 

3. Stieg Larsson: A tetovált lány - Millennium trilógia 1.

tetovált lány

A tetovált lány-őrület a film, és az abból készült remake magyar bemutatója (2012. január 19.) óta még intenzívebb. A történet viszonylag egyszerű: eltűnt egy családtag, meg kellene keresni. A gazdag nagybácsi felbérel egy bukott újságírót, akinek egy különös csaj segít a nyomozásban. A tetovált hekkerlány és az újságíróból magánnyomozóvá vált férfi közös munkája során egyre mélyebbre ás a titkokban, fény derül néhány gyilkosságra is.

 

4. Janet Evanovich: Négy lövés

négy lövés

A főhősnő Stephanie Plum nyomozó. Az ügy, amin épp dolgozik, mégsem olyan sima ügy, mint azt korábban gondolta. A nyomozás során egy levágott ujjba, egy betépett és megskalpolt nőbe, rejtélyes üzenetbe és saját felgyújtott kocsijába is belebotlik.

 

5. John le Carré: Suszter, szabó, baka, kém

suszter, szabó, baka, kém

A regény korábban Árulás címmel jelent meg itthon, az 1974-ben született könyvből készült filmet január 26-án mutatták be a magyar mozikban. A történet középpontjában az angol hírszerzés áll, ahol kémet sejtenek a csapatban. Az egyik nyugalmazott ügynöknek, George Smiley-nak kell kiderítenie, ki jelent az oroszoknak is. 
A népszerű Karla-trilógia első részét most az olvasó új fordításban veheti kézbe. A kötetben helyet kapott John le Carré magyarul eddig meg nem jelent írása Kim Philbyről, a legendás szovjet kémről.

 

6. Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik

lány, aki a tűzzel játszik

A listára felkerült egy újabb Stieg Larsson könyv, a Tetovált lány folytatása. A Millennium trilógia második részében így aztán szintén szerepel a tetovált lány és a bukott újságíró is. A történet röviden: tényfeltáró riport megjelentetésére készül a Millennium folyóirat, provokatív és vélhetően igen kényes anyagra prostikról, stricikről, rabszolgasorba taszított nőkről. A cikk megjelenésének nem mindenki örül maradéktalanul, és ez a kisebb csoport mindent megtesz, hogy ne kerülhessen nyilvánosságra.

 

7. Anthony E. Zuiker: 26 – Sötét kezdetek

sötét kezdetek

A 26 – Sötét kezdetek a CSI-sorozatok rajongóinak ismerős stílusban egy sorozatgyilkos-vadászatot mutatja be. „Az FBI szakértői veszélyességi fokuk szerint 25 szintbe sorolták be a gyilkosokat. A 26. szint: Sqweegel. 30 év, 7 ország, 50 áldozat. Célpont: bárki. Nyom: semmi. Aki a legközelebb jutott hozzá: Steve Dark – akin a 26-os kegyetlen bosszút állt. Ezért Dark és csapata előtt egyetlen cél lebeg: hogy levadásszák a világ legveszélyesebb sorozatgyilkosát. Eljött a leszámolás ideje. De a 26-os is készen áll”– olvasható a hatásvadász ajánlóban.

 

8. Arthur Bernéde: Belphegor – A Louvre fantomja

a louvre fantomja

Arthur Bernède Belphégor című regénye, mely a mai napig népszerű Franciaországban, magyar fordításban először kerül az olvasók elé. A népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy tévésorozat is készült a könyvből és egy egészestés film is 2001-ben. A Louvre-ban állítólag szellem járkál éjszakánként, de nem csak járkál, hanem meg is öli a teremőrök főnökét. Nyomozás indul.

 

9. Anne Holt: 1222

1222

A vonat 269 utasával 1222 méteres tengerszint feletti magasságon elakad. Az utasok kénytelenek elhagyni a szerelvényt, menedéket egy régi hegyi szállóban találnak. Az egyik utast valaki megöli, kezdődik a találgatás, a nyomozás. A nyugalmazott rendőrfelügyelőre akarják bízni, derítse ki, ki a gyilkos, de ő hezitál. Az egyre növekvő feszültségben és hidegben szóbeszéd kap szárnyra a vonat titkos szállítmányáól, a szálloda lezárt felső szintjéről, és persze a gyilkos kilétéről.

 

10. Coleen McCullogh: Hiányzó holttestek

hiányzó holttestek

A Tövismadarak, A gránitember, és még sok  más sikerkönyv szerzője ezúttal a krimiírásban is kipróbálta magát. Egy sorozatgyilkos portréját rajzolja meg, aki az áldozatok testrészeit egy kisváros orvosi egyetemén rejti el. A nyomozás során számos titokra derül fény a labor munkatársainak beszámolóiból, miközben a sorozatgyilkos sem pihen, rendesen megizzasztja (és megtizedeli) a kisváros lakót.

 

Amennyiben kedvet kapott a krimikhez, vagy már régóta rajongó, akkor a figyelmébe ajánljuk a következő programot. A krimik rajongói már második alkalommal találkozhatnak február 25-én szombaton egymással, a helyszín az Odeon Lloyd mozi. A krimiestén lehetősége adódik minden érdeklődőnek, hogy kérdezzen, válaszoljon, beszélgessen, szórakozzon, játsszon és nyerjen. Egy helyen lesznek a szakemberek, az olvasók, és természetesen a könyvek. Egy kis ízlető a programból: Helyszínelés, ujj- és tenyérlenyomat vétel, rabosító fénykép, hazugságvizsgáló, kriminálpszichológus, krimi kvíz, börtönmúzeumi kiállítás, bűnügyi múzeum kiállítása, könyvkiadók, nyomozójáték, golyóálló mellény és rohamsisakpróba, kaloda. Belépő: 500 forint. A részletekről az alábbi honalpon tájékozódhatnak.

 
 

Mikor vett utoljára krimit?

 • 39
  Idén, egyet
 • 80
  Idén, többet
 • 20
  Tavaly, egyet
 • 58
  Tavaly,.többet
 • 48
  Nem tudom
 • 111
  Soha nem veszek krimit

A szexmániás, a sorozatgyilkos és a szürkebálna a heti mozifelhozatalban

Dívány 2012. február 23., csütörtök 11:43

Kémes hármas

A Charlie angyalai rendezője, Joseph McGinty Nichol új filmje talán még a Charlie angyalainál is sablonosabb történettel próbál bevételt termelni a forgalmazóknak. Adott két titkosügynök, akik amellett, hogy együtt melóznak, jó barátok is. Van egy kényes ügy, amit együtt kell megoldaniuk. És van egy szőke, akit Reese Witherspoon alakít, és akibe természetesen mindketten beleszeretnek. A filmben tehát szemtanúi lehetünk annak, hogyan harcolnak ügynökeink az ellenséggel a jó ügy érdekében, és hogyan harcolnak egymással a jó nő kegyeiért. Aki még nem unja a romantikus vígjátékokat és a bárgyú kliséket, azoknak ajánljuk ezt a filmet. Ha unják, mégis jegyet váltanának rá, akkor vigyenek magukkal tetrist, vagy egy Rubik-kockát, nehogy belealudjanak Reese Witherspoon pillaremegtetésébe.

Mindenki szereti a bálnákat

Ha egy filmet úgy harangoznak be, hogy igaz történet alapján készült, akkor azért a legtöbbünknek megdobban a szíve egy kicsit. Nos, a Mindenki szereti a bálnákat című film is igaz történet alapján készült. Adott egy bálnacsalád, egy lökött Greenpeace-es csaj, akit Drew Barrymore alakít, és az Office-ból már jól ismert John Krasinski, aki egy riportert játszik. Meg akarják mentetni a bálnacsaládot, hiszen szerencsétlen víziemlősöket a jég elzárta a nyílt óceántól. Jönnek a jégtörők, a szenátor, az elnök, az oroszok, végül pedig - nem fogják kitalálni -, megmenekül a szürkebálna család. Szerelem, Greenpeace, szabadság: ezt a filmet gyerekeknek és hippiknek ajánljuk melegen.

Utazás a rejtélyes szigetre

Vegyünk egy tinifiút, egy eltűnt nagybácsit, egy kedves, ám morcos mostohaapát, egy eldugott varázsszigetet, egy helikopterbalesetet, és máris összeállt a film. Az Utazás a rejtélyes szigetre afféle Lost-utánérzés tinédzserkorú Atlantisz- és dinoszauruszrajnongóknak. A történetben azért helyet kap a szerelem is, a látvány meg eleve biztosított, ugyanis 3D-ben vetítik ezt a filmet a mozik. Ha a közel két és fél perces előzetest végig tudták nézni, akkor talán nem okozhat gondot a film sem, bár azért inkább kizárólag általános iskolásoknak ajánljuk.

Shame - A szégyentelen

Az eddig felsorolt premierfilmek közül ez az első, amit csak 18 éven felülieknek ajánlanak, és ez az első abból a szempontból is, hogy neves filmfesztiválokon számos díjat zsebelt be. Különleges abból a szempontból is, hogy a premierfilmek közül ennek a plakátja váltotta ki mostanában a legnagyobb vitát. Nem véletlenül, hiszen a spermával (?) meztelen testre (?) írt Shame felirat sokak fantáziáját és jóérzését megtornáztatta. Steve McQueent - aki az Éhség című filmet 2008-ban rendezte - a 2011-es Velencei Filmfesztiválon Fipresci-díjjal tüntették ki ezért a munkájáért. Ugyanezen a fesztiválon a film főszereplője, Michael Fassbender - aki szerepelt a McQueen által rendezett Éhség című filmben is - elnyerte a Legjobb férfi alakításért járó díjat.

A történet röviden: a szexfüggő férfi (Fassbender) egyszerűen nem tud ellenállni egyetlen nőnek sem. Ezzel még nem is lenne semmi baj, de a férfi húga váratlanul betoppan, és oda is költözik szexmániás bátyjához. Hogyan tudja ezután a férfi kielégíteni napi szükségleteit? Hogy viszi fel így a nőket? Ezek csak a kezdeti problémák, a történetben természetesen akad még néhány csavar, ami miatt érdemes jegyet váltani a kissé ugyan nyomasztó, de mindenképpen formabontó filmre.

The Artist - A némafilmes

A Képtelen kémregény rendezőjének új filmje már 12 díjat zsebelt be rangos filmfesztiválokon, így az Oscar előszobájának lábtörlőjén várja már a díjátadót. Nem véletlenül, hiszen mind a forgatókönyv, mind a szereplőgárda és az operatőr is bámulatos munkát végzett (és akkor még a rendezőt, a jelmeztervezőt és a zeneszerzőt nem is említettük, de ott majd nyilván őket is fogják). A történet 1927-ben, a némafilmek aranykorában játszódik, főhőse egy sikeres filmsztár, aki beleszeret egy gyönyörű színésznőbe egy közös munkájuk során. Eleinte minden tökéletesnek tűnik a férfi életében. Csakhogy a mozi jövője a hangosfilm lesz, főszereplőnket viszont - nagy tévedésére - ez teljesen hidegen hagyja. Ám nem sokkal később valóban elterjed a hallható párbeszédekkel operáló film műfaja, ráadásul főhősünk szerelmét emeli a legnagyobb sztárok közé, a férfinek pedig valahogy lépést kell tartania ezekkel a hatalmas változásokkal. Sikerül-e megtartania valamit a régi csillogásából, vagy a leáldozóban lévő némafilm műfaja őt is magával rántja? A filmet mindenkinek ajánjuk, aki valami nem hétköznapira vágyik. Azoknak is, akik kételkednek abban, miért kapott a film 6 BAFTA-díjat, mert miután megnézték, nem már nem fognak.

Családban marad

Ha Björk munkásságát ismerjük, akkor ennek a filmnek a hangulata sem fog minket meglepni. A történet Izlandon játszódik, középpontjában egy menyasszony és egy vőlegény áll, akik épp most szeretnének örök esküt tenni egymás, az isten színe és a nagyvilág előtt. Mivel a babona szerint szerencsétlenséget okoz, ha esküvő előtt a vőlegény meglátja jövendőbelijét a menyasszonyruhában, így a két család két külön busszal indul a házasság megkötésének helyszínére. Ahogyan Murphy élt, él és élni fog, úgy ebben filmben sem pihen: minden megtörténik ebben a filmben, ami megtörténhet egy extrém esküvőn. A klausztrofóbiás vőlegény és a hisztis menyasszony esete a külön buszokon megér egy estét.

Aurora

A gyilkosság és az erőszak anatómiája, röviden erről szól ez a film. Hogyan tudja a hétköznapi ember összeegyeztetni a zsigerből eredő erőszakot a mindennapi problémákkal. Befizeti a gázszámlát, aztán gyilkol egy jót? Függőség ez? Vajon honnan ered, és hová tart? A rendező, főszereplő Cristi Puiu meséli el nekünk, hogyan változhat az ember állattá, hogyan lehetnek úrrá rajtunk az ösztönök, hogyan ölhetünk embert úgy, ahogyan egy legyet csapunk agyon.

Világfájdalomra nem jó a szex?

Lavati Anett 2012. február 22., szerda 17:21

A Magyarhangya filmklubja a Bevetetlen ágyak című filmmel kezdődött. Alexis Dos Santos 2009-es filmjében londoni underground fiatalok keresik a kiutat a kilátástalanságból, és ebben fajsúlyos szerepet kapnak a testi örömök.

Világfájdalomra szex és Polaroid

A film főszereplője a kölyökkutyaképű spanyol fiú, Axl, aki apját igyekszik felkutatni, miközben kocsmáról kocsmára jár. Axl mellett megismerhetjük a francia Verát, aki szerelmi bánatában - és abban a könyvesboltban, ahol dolgozik - vagy szörnyen szenved, vagy vigasztalódni igyekszik. Teszi ezt hol alkalmi szexszel, hol a vásárlók megtréfálásával, miközben naplót vezet és Polaroid fényképezőgépével bohóckodik. Persze rettenetesen fáj neki a világ, létezése egy merő bipolaritás, gyötrelem és katarzis mérgező elegye. Vera és Axl története párhuzamosan fut, csak a film végén botlanak egymásba. Az indie-nemzedék Dos Santos értelmezésében plüss tehenekkel, Super 8-as felvételekkel, vergődő, szabadságra vágyó fiatalok történetéről szól, szerencsére remek zenei aláfestéssel.

A film utáni beszélgetés moderátora Rebák Tamás volt, szakértői pedig Hevesi Kriszta, az ELTE PPK szexuálpszichiológa tanára, Sepsi László filmkritikus, a Prizma folyóirat Erotika és pornográfia számának szerkesztője, valamint Szilágyi Gyula szociológus, író, a Tiszántúli és Nagyvárosi Emanuelle könyvek szerzője. Ahogyan a filmklubokban szokás, az esemény moderátora meglengette a startzászlót, arra várva, záporozzanak csak a kérdések a közönségtől, és persze, nemhogy zápor, de még csak szemerkélés sem volt. Rebák így kénytelen volt a szakértőgárdát egymásnak ereszteni, ők jól elbeszélgettek, és ebből születtek emlékezetes pillanatok is.

Ellötyögtetnek egy aktust, mint a 20 éves házasok

Szilágyi Gyula azért az elején rákérdezett a közönségnél, kinek tetszett a film. A jelenlévők közül szinte mindenkinek.
Rebáknak is, aki elmondta, hogy azért ő nem erre számított, mert az IMDB-n vígjátékként volt feltüntetve a Bevetetlen ágyak, szerinte viszont inkább a dráma kategóriába illik bele.  
„Ha azt mondod egy forgalmazónak, hogy a filmedben huszonévesek fognak szexelni, és állatmódra drámázni, és ez mennyire vicces, akkor azt sokkal könnyebben el tudod adni” – magyarázta meg a félrekategorizálást Sepsi László filmkritikus Rebáknak.
Szilágyi kifejezetten szomorúnak és szürkének érezte a filmet, a szexjeleneteket pedig lélekölően sivárnak: „Az egész intim találkozás úgy zajlott, mintha ennénk valamit.  Annyira nem volt ünnepélyes, annyira nem volt benne fantázia. Ha azokat a finom érzéki érintéseket, amik azért erre a korosztályra azért jellemzőek – még ha nem is különösebben tanult érintések, mozdulatok ezek, hiszen ilyenkor még nincsen annyi tapasztalat - de ösztönösen megtalálja az ember, akkor érti is ezeket a mozdulatokat. És akkor is érvényes ez az alapelv, hogy a legnagyobb öröm a partner öröme, és a visszajelzés öröme. Ezek pedig itt teljesen hiányoztak, szomorú szexek voltak ezek, mint amikor 20 év házasság után a férj megkívánja a szexet, és gyorsan ellötyögtetnek egy aktust. Nem is értettem, a rendezőnek vajon ilyen rossz véleménye van erről a korosztályról? Vagy nincsenek tapasztalatai? Vagy nem emlékszik saját fiatalságára?"

Sepsi próbálta menteni a menthetőt: „Mivel az egész film a fiatalokról és az elidegenedés témájáról szólt, fura lett volna belerakni, hogy igazából tök jókat szexelnek. Azzal volt a gond, hogy ugye nekik rettentő világfájdalmuk van, és ebbe nem fér bele, hogy közben jó a szex. Ha világfájdalmam van, nem jó a szex.”

Oxitocin és a stresszoldás

Ekkor szólalt meg először Hevesi Krisztina, a téma szakértője. „Igen, én is ezen gondolkodtam, hogy így most gyorsan elteszem a szociálpszichológiai énemet a fiókba, és talán most jobb lenne, ha a személyiségpszichológus ugorna elő. Ezen kívül még az jutott eszembe, hogy itt rögtön a bemutatkozásnál már előrébb tartunk, mint a film egy óra után. Milyen érdekes, hogy mennyire fontos a név, a névnek az ismerete: ha tudom valakinek a nevét, akkor már valahol szinte ismerem. A saját nevünket is azonnal meghalljuk egy bármilyen zajos koktélpartiban, és akár álmunkból is felébredünk rá. A szex pedig egy hasonló szó: ha a túlzsúfolt villamoson, buszon, kórházban , folyosón, bárhol elhangzik, ugyanúgy felkapjuk rá a fejünket.”

Mi sajnos nem vagyunk szakértők, így nem teljesen értettük Hevesi eszmefuttatását, de szakértőként nyilván tudja, mit beszél, biztosan többet utazik villamoson, ahol mindig felkapja a fejét arra a szóra is, hogy Krisztina, és arra is, hogy szex. Önök is így vannak ezzel? Felfigyelnek arra, ha a metrón valaki a szexről beszél? Na, ugye.

A világfájdalomra nem gyógyír a szex

Szilágyi és Hevesi még egy ideig elrugózott a névtudomány kérdésén, de Szilágyi végül csak belevágott egy olyan témába, ami a filmhez is kapcsolódott: „Olyan erős a világfájdalmam, hogy tulajdonképpen a másikat sem akarom annyira birtokolni, csak éppen egy kicsit. Ha pedig semmit nem akarok, csak azt a néhány percet, amit ott együtt töltünk az ágyban, attól nem fog megoldódni a világfájdalmam, csak erősödni fog. Egy ilyen hibás ez az egész tulajdonképpen azzal, hogy a szexust nem rangján, és nem abban a kitüntetett szerepben kezelik, amire a szexus nekünk megadatott és hivatott” - fejtette meg a tutit végül.

Hevesi ezután olyan általános és sablonos alapvetéseket vonultatott fel, hogy inkább azt próbáltuk megsaccolni közben, vajon milyen sűrűn járhat szoláriumba. Ennyi azért átütött: „Én is fel szoktam tenni, hogy mi a funkciója a szexnek, hiszen rengeteg funkciója van, sokkal több, mint gondolnánk. itt konkrétan például van egyfajta vigasztaló jellege. Ahogyan a gyerekkori ölbevétel, az ölelés iránti szükséglet is az. De a szexualitás lehet agresszió-levezető, lehet dominanciakifejező eszköz is, stresszcsillapítás, szorongásoldás, a bosszú eszköze is lehet. Annyiféle funkciója van, tehát ilyen értelemben jó a fájdalomcsillapításra, segít az elalvásban is, és mellékesen akár az utódgondozásban is segít.” Nyilván itt a párok közti kötődés erősítésére gondolt, de ezt már nem árnyalta, mert rátért a neurotranszmitterekre és az oxitocintermelődésre, és ezek élettani hatására. Ez kicsit kezdett furcsává válni, mert míg mondandójának első felét úgy adta elő, mint a közönség síkhülye lenne, a hormonos monológját már úgy, mintha pszichológusok, orvosok, vagy legalábbis olyan emberek ülnének a teremben, akik ez érdekel. Én például nem azért megyek el egy moziba, hogy megtudjam, a kis Vukban milyen hormonok termelődtek, miután elvesztette az anyját. Talán Hevesi is észrevette, hogy untatja a közönséget, talán nem akart belemenni az endokrin rendszer teljes ismertetésébe, így hát összegzésül olyat szakértett, mint egy szebb napokat megélt cosmo-újságíró: „Nem véletlenül mondják, hogy a szerelem az, amikor a hormonok bugi-vugit járnak. Ezért van az, hogy ember által átélhető legnagyobb öröm, legnagyobb boldogság a szerelem érzése, legalábbis már biokémiailag kimutatható. Második az étkezés”.

Az este tanulsága tehát az a korántsem új felfedezés, hogy egy filmet lehet ezerféleképpen értelmezni, valamint ha szexológusok szeretnénk lenni, akkor mindenképpen váltsunk szoláriumbérletet. A Magyarhangyának azért köszönjük ezt az estét, a film jó volt, a kerekasztalbeszélgetés pedig igencsak mulatságos, de tanulságos is.

Sírjon egy jót a tévé előtt!

Dívány 2012. február 20., hétfő 17:29

Szerelmünk lapjai

Számunkra az abszolút győztes a pókerarcú Ryan Gosling és hibátlan fogsorú Rachel McAdams által jegyzett film, amin 8-ból 7-en zokogtunk, de rendesen. Zsófi a következőket mondta a filmről: „Amikor először láttam, azt hittem, sosem hagyom abba a bőgést. A libás jelenet a mai napig kicsapja a biztosítékot nálam, egyszer sem tudtam úgy végig nézni azt a részt, hogy ne bőgtem volna.” Anna kicsit szűkszavúbban, de annál meggyőzőbben ajánlja a filmet: „Két órán keresztül felváltva akarsz dugni és bőgni, persze csak bőgni fogsz, mert egyedül nézed. Aki ezen a filmen nem sír, annak nincs lelke!”

Casablanca

Humphrey Bogart és Ingrid Bergman játssza a főszerepet a Kertész Mihály által rendezett klasszikusban. A filmet Judit ajánlotta, a következőkkel: "Arra emlékszem, hogy anyukám könnyei potyogtak, miközben én ott ültem az ölében, és néztük a  filmet. nem értettem, miért. Kellett tíz év, aztán én is beláttam, anyám joggal bőgött. Amikor rádöbben Rick, hogy el kell engednie szerelmét, mert a csaj a férjét szereti, és odaadja nekik az útleveket.”

Büszkeség és balítélet

„A Büszkeség és balítélet sorozat sokkal jobban tetszett. Nem volt túl hosszú, 6 rész csak. Ahhoz épp elég, hogy a kezdeti feszültség meglegyen, majd a katarzis is, és hát Colin Firth inges, tóbaugrós jelenete, na az az aztán a filmtörténelem legerotikusabb jelenete! Persze az egészestés verziót is nagyon szeretem. Ebben Darcy szintén elég vonzó, bár Keira Knightley-t azért pofán rúgnám az idegesítő pincsiképe miatt, de ebben a feldolgozásban legalább a nővére, Jane jó csaj. Bőgtem ezen a filmen, ez alatt a másfél óra alatt legalább elhiszi az ember, hogy létezik olyan, hogy igaz szerelem, pedig valójában a nagy lófaszt” – Timi egypercesében mindent megtudhatunk Jane Austen regényének 2005-ös filmváltozatáról.

Timi az 1995-ben készült sorozatról is megemlékezett, amelyben Mr. Darcy (Colin Firth) olyan kívánatosan dobja le magáról az inget és ugorja azt a fejest a tóba, hogy az még a Bridget Jones könyvekben is rajongás tárgya.

Beszélj hozzá!

A két BAFTA-díjjal is kitüntetett film a szerelem alternatív formáját ismerteti meg velünk. A rendező, Pedro Almondovar által igen kedvelt bizarrfaktor itt is igen magas: a középpontban egy ápoló és ápoltjának szerelme áll, ami elég egyoldalú szerelem, lévén a lány kómában van. Nem gondoltuk volna, hogy ez picsogós film, de  Annának beütött: „Almodovar annyira sosem volt a szívem csücske, de ettől a filmtől még nekem is leesett az állam. Pedig már azt hittem, nem működik bennem a filmeken sírás funkciója, mivel a rohadt Titanicon sem sírtam 13 évesen, miközben az osztálytársnők teletaknyozták-könnyezték a már előre bekészített zsepiket. Bennem nem mozdult meg semmi. Bezzeg most! Észre sem veszi az ember, de hirtelen ő is a kattant ámokfutó lesz, aki az ápolót alakítja, és még azt is megbocsátod neki, hogy teherbe ejtette a kómába zuhant betegét. Ez ilyen. Egyszerre szeretnéd megdugni te is az öntudatlan szerelmedet, egyszerre vagy szerelmes, miközben csak ülsz a tévé előtt, és bőgsz, hogy ez mégis mennyire életszerű, és mennyire gyönyörű is egyben. Az óriás vaginába belemászó törpe férfiról már nem is beszélve: orgazmust okoz neki, de bele is hal, mert megfullad. Csodálatos!” Hát, izé.

Ghost

1990-et írtunk, amikor Jerry Zucker rendező Demi Moore-ral, Patrick Swayze-vel és Whoopi Goldberggel megcsinálta a Tuti Zokogós Filmet. Kriszta így vall róla: „Elég rossz tesztalany vagyok, mert szinte az összes romantikus filmen bőgök, de talán ezen sírtam a legjobban. Már a zenéje is csodálatos. Szerettem volna erre elveszteni a szüzességemet, de sajnos valami szar Tankcsapdára sikerült, de ez mindegy. Amikor először láttam a filmet, arra gondoltam, hogy soha nem akarok szerelmes lenni, vagy csakis akkor, ha a férfi, akit szeretek, megígéri, hogy előbb hal meg, mint én. Talán valami apámkorú faszit kellene felszednem, akkor összejöhet. Már csak az hiányozna, hogy bekopogtasson hozzám Whoopi Goldberg!”

Több mint testőr

Igaz, a napokban halt meg Whitney Houston, mégsem ezért került fel a 10 legmeghatóbb romantikus film tízes listájára a Több mint testőr című, 1992-es filmjével. „17 éves voltam, amikor először láttam. Akkor lettem szerelmes Kevin Costnerbe, talán még ma sem rúgnám ki az ágyamból. A filmben a legcsodálatosabb jelenet, amikor egy lepukkadt bárban a zenegépből szól Whitney dala, és arra táncolnak. De érted, szinte minden jelentben ott az izzás: a fapofa Costner és Whitney, aki érfelvágóan jól adta a szerelmes játszmázós fruskát és a beképzelt narkós dívát. Persze azért egyiket sem lehetett olyan nehéz eljátszania. A búcsújeleneten a mai napig bőgök, bár mondjuk a Bambin is bőgtem, remélem, azt is belerakjátok a tízbe, ha nem, akkor nincs szívetek!” – mondja Kati, akitől ezúton szeretnénk elnézést kérni, amiért a Bambi mégis kimaradt. Mentségünkre szóljon, hogy jelen esetben pusztán filmekről és nem rajz- vagy animációsfilmekről van szó.

Ilyenek voltunk

Egy 1973-as filmről van szó, amit Sydney Pollack rendezett, a főszerepekben Robert Redforddal és Barbra Streisanddal. Juli ajánlotta a filmet, a következő felütéssel: „Először a Szex és New Yorkban hallottam a filmről, amikor a hülye Carrie Big utáni vágyakozásában azt haluzta, ők Katie és Hubbell. Akkor nem nagyon értettem, de gyorsan letöltöttem a filmet, és rájöttem, mire gondolt a lófejű. Arra, hogy nem illenek össze, mármint Katie és Hubbell. Mindketten vonzóak – nem úgy, mint S.J.P. és Chris Noth – és őszinték, de valami nem stimmel. Olyan viharosan és olyan szenvedéllyel szeretik egymást, hogy abba még az is beleszédül, aki nem is szívott el a film előtt vagy közben egy spanglit sem. Bámulatos, ahogy a kicsit kancsal Streisand Redford szemébe néz. Izzik a levegő, és tűkön ülsz, hogy na, most végre megtörténik. Hát meg is. Nem is egyszer. Aztán persze vége lesz, mert nem stimmel valami, épp ezért életszerű, és ezért is bőgetett meg már nem egyszer.”

Egymásra nézve

A mezőny első magyar filmje, 1959-ben játszódik, és azért is különleges, mert ennek két nő a főszereplője, mindkettejüknek meggyűlt a baja a rendszerrel. A filmet szintén Timi ajánlotta: „Minden idők legszebb és legromantikusabb magyar filmje. Makk Károly rendezte, és nem csak a szereplőket válogatta össze zseniálisan, hanem a történet kibontására is mérnöki precizitással ügyelt. Kényes témákat feszeget: leszbikus szerelem, rendszerellenesség. Nem is ezért ajánlottam, hanem azért, mert ezen a filmen, akárhányszor látom, mindig sírok. Pedig már legalább 10 éve minden évben egyszer megnézem. Ez egy ilyen film. Valaki a Jurassic Parkot nézi újra mindig, én ezt a filmet. Csodálatos, és szívszaggató, ha bőgni akarsz, vegyél egy üveg bort, valami jófajta belga kekszet, egy csomag zsepit, és nézd meg ezt a filmet, nem fogsz csalódni.”

A fiúk nem sírnak

Hillary Swank 2000-ben Oscar-díjat kapott a filmben nyújtott alakításáért, joggal: nő létére megrázó hitelességgel hozta a transzszexuális kamaszlányt, aki fiú akar lenni. A fiús külsejű kamaszlány, Teena Brandon nemét és valódi nevét eltitkolva egy eldugott kisvárosban, Fall City-ben kezd új életet, és nem vágyik másra, mint hogy férfiként elfogadást és szerelmet találjon. Fiatalkorát nevelőintézetben töltötte, és egy bírósági idézéssel a zsebében lépett le szülővárosából. Anna hívta fel a figyelmet rá, nehogy kihagyjuk a tízes listánkból: „Az a világ, amit Brendon és szerelme, Lana felépít magának, hazugságokon és önámításokon alapul, és persze végig a levegőben van, hogy előbb vagy utóbb össze fog dőlni. Ez a film talán nem is a szokványos férfi-nő, fiú-lány szerelemről, hanem a szabad akaratról szól, arról, hogy ha önmagunk lehetünk, akkor az mámorítóbb tud lenni, mint a szerelem. Sokat sírtam rajta, persze. Swank nem a kedvenc színésznőm, de ebben a filmben parádésan játszott.”

Maléna

Giuseppe Tornatore 2000-ben rendezte, Ennio Morriconét Golden Globe-ra is jelölték a legjobb eredeti filmzene kategóriában. A főszereplő a gyönyörű Maléna, akit Monica Bellucci alakít, és a fiatal Renato, aki a film elején még rövidnadrágban jár, hiszen olyan fiatal még. Ám olyan végtelenül szerelmes lesz Malénába, ahogyan csak egy kamaszfiú képes szeretni. Vera a következők miatt ajánlotta a filmet: „Akkor kezdtem el sírni, amikor Malénának visszatért a halottnak hitt férje a kis szicíliai városba, ő pedig felhagyott a kurválkodással, és már nem köpködtek rá a rusnya dél-olasz öregasszonyok, hanem kedvesek lettek vele. Azzal a nővel, akit meggyaláztak és megrugdostak a főtéren, azzal a nővel, aki aztán annyi szart élt át, csak hogy életben maradjon. Aztán visszajött a férje a frontról kéz nélkül. Újra együtt lettek. A kis Renátó pedig, aki éjjelente mindig Malénára gondolva maszturbált az ágyában, hirtelen megértette, mi a szerelem, mit is jelent elengedni valakit. Na, ez a szerelem, basszus. Nem is folytatom, mert mindjárt bőgök.”

A kimerítő beszámolók és ajánlók után nem maradt más hátra, mint az, hogy kellemes filmezést kívánunk mindenkinek és sok zsebkendőt!

Ön szerint melyik a legmegindítóbb romantikus film?

 • 1056
  Szerelmünk lapjai
 • 148
  Casablanca
 • 171
  Büszkeség és balítélet
 • 41
  Beszélj hozzá!
 • 238
  Ghost
 • 96
  Több mint testőr
 • 185
  Ilyenek voltunk
 • 9
  Egymásra nézve
 • 47
  Fiúk nem sírnak
 • 111
  Maléna
 • 257
  Egyik sem
 • 82
  Mindegyiken sírtam

Ma lenne 45 éves Kurt Cobain

aa 2012. február 20., hétfő 10:13

Ma lenne mindössze 45 éves a grunge és az alternatív rock egyik legjelentősebb megújítója, a fiatalon elhunyt Kurt Cobain, a Seattle-ből induló Nirvana frontembere. Az 1991-es Smells Like Teen Spirit című, máig népszerű slágerükkel új vonalat indítottak el a zenei életben.

Curt Cobain
Curt Cobain
Fotó: John Popplewell

A hiperaktív Cobain már kamasz éveiben punk koncertekre járt és gitározni tanult. Első zenekara, a Nirvana elődjének is mondható 'Ted, Ed, Fred (Fecal Matter) nevű együttes volt, a banda rövid pályafutása csúnyán ért véget, amikor a basszusgitárusuk egy láncfűrésszel megszabadult saját kezétől.

A Nirvanát 1987-ben alapították Chad Channingel, akivel első albumukat, a Bleach-t 3 nap alatt vették fel, majd Channing távozott is az együttesből. Ezt követte rögtön a legnagyobb sikert elért Nevermind, amiről a kilencvenes évek egyik himnusza, a Smells Like Teen Spirit került ki. Nem sokkal később adták ki az Incesticide című albumot, majd 1993-ban az utolsó, In Utero lemezt.

Cobain 1991-ben kezdett el járniCourtney Love énekesnővel, akit megismerkedésük után nem sokkal feleségül is vett, rá egy évre már megszületett lányuk is, Frances Bean Cobain.

A zenész nehezen élte meg a Nirvana felívelésével járó nemzetközi híresség és szexszimbólum szerepét, és különösen rosszul viselte a médiahisztériát, ami mindezek miatt övezte, ez pedig csak ráerősített mániás depressziójára és a drogfüggőségére. Nem tudni, direkt tette-e, de 1994-es európai turnéjuk római állomásán már túladagolta magát két üveg pezsgővel és 50 darab Rohypnollal, de pár kómában töltött nappal megúszta az esetet.

Az elvonókúrával többször is sikertelenül próbálkozó Cobain végül 1994. április 5-én fejbelőtte magát seattle-i házának padlásán, bár halálának körülményei azóta is tisztázatlanok. Utolsó pillanataiban állítólag az R.E.M. Automatic for the People című albumát hallgatta, holttestét három nappal később találta meg egy villanyszerelő. Hamvait április 10-én a Wishkah folyóba szórták. Kurt Cobain búcsúlevelét a Wikipédián olvashatják.

Korea, csili és pornó hétvégére

Dívány 2012. február 17., péntek 22:25

Pszichológusok és filmek, pornó, szex, erotika, nemiség

Odeon Lloyd mozi , február 17. 20 órától

A Magyarhangya olyan témákat válogatott össze 2012 tavaszi félévére, amelyek mindannyiunkat érdekelnek, mint például a szex és a szexuálpszichológia.

20 órától Alexis Dos Santos filmjét, a Bevetetlen ágyakat vetítik, ezt követően 21:45-tól beszélgetés következik, majd meghallgathatjuk Hevesi Kriszta (ELTE PPK szexuálpszichiológa tanár),  Sepsi László (Prizma folyóirat Erotika és pornográfia számának szerkesztője) valamint Szilágyi Gyula (szociológus, író, a Tiszántúli és Nagyvárosi Emanuelle könyvek szerzője) előadását. A moderátori feladatokat Rebák Tamás látja el.
Jegyár: diák, nyugdíjas 1000/ felnőtt 1300

stockfresh 47529 passionate-couple-in-love-indulging-in-sexual-i

Koreai filmklub az Örökmozgóban 20:30-tól

Örökmozgó mozi 20:30-tól

Utolsó mozielőadásához érkezett az Örökmozgó dél-koreai filmklubja.  Ez azonban nem jelenti az eseménysorozat megszűnését: a helyszín márciustól a Koreai Kulturális Központ lesz, ahol várhatóan egy helyett havonta két alkalommal fog jelentkezni a megújult filmklub. Pénteken este fél 9-től a Szinglik című 2003-as romantikus komédiát vetítik. A dél-koreai film válasza a Bridget Jones naplójára.
A filmet eredeti koreai hanggal és magyar felirattal vetítik, a belépés pedig felnőtteknek 600, diákoknak 450, míg nyugdíjasoknak 300 forint.

Magyar népmesék maraton

Kecskemét Otthon Mozi péntek, szombat, vasárnap

A Kecskeméti Ifjúsági Otthon három egész napon át tartó, minden korosztály számára izgalmas programmal ünnepli a 100. magyar népmese, a Rest legényről megjelenését február 17-19-én. A szervezők nem voltak restek, így aztán a Magyar Örökség-díjas Kecskemétfilm Kft. (Kecskeméti Rajzfilmstúdió) száz népmeséje mellé számos vidám kísérőprogram társul: Csörömpölők koncert, mesél és zenél Szilágyi Áron, szájdobol Mc Döme, Szabó Balázs és Hegedűs Zoltán zenél,  de lesz néptánc és népzene is.

Erőspaprika-evő verseny

Mezcal étterem, szombat 19 órától

Az erőspaprika-evő verseny résztvevőinek a következő paprikákkal kell megküzdenie: magyar hegyes erős, kalocsai csípős paprika szósz, chipotle szósz, jalapeno paprika, friss chili paprika, habanero paprika. A házigazda Ganxsta Zolee. A nyeremények : 50.000 Ft értékű utalvány amely lefogyasztható a Mezcalban, 1 hónapos fitness és wellness bérlet a Life 1 felajánlásával,1 karton dobozos rozébor a DROP felajánlásával, egy 2 személyes VIP belépő a Budnight jóvoltából és végül a Coronita felajánlásával egy rekesz Coronita sör. A versenyre nevezni az étteremben lehet. Nevezési díj: 1500 forint, a belépő: 2000 forint, ami lefogyasztható.

Barbie élt, Barbie él, Barbie élni fog, és most divatot tervez

Lavati Anett 2012. február 16., csütörtök 18:25

Barbie 3 évesen, vagyis 1961-ben találkozott Kennel, és 43 évig voltak álompár, míg 2004 februárjában nem szakítottak. A szőke plasztiknő Barbie Milicent Roberts néven született, és 5 éves volt, amikor egy Skipper nevű húggal gyarapodott a család. 1988-tól kezdve ismeri Barbie Teresa barátnőjét (a barátok köre ennél sokkal tágabb, ez a belső kör). 1995-ben született meg Kelly húga, és 1999-ben Krissy, Barbie csecsemő húga. De azóta sok víz lefolyt már a Mississippin, ezernyi celeb arca került fel gumifejére, 1980-tól pedig a világ babái (Doll of the World) sorozatban népviseletekben is megmutatta magát.

A 2012-es New York-i Divathéten azonban nem kis meglepetést okozott Barbie Álom Gardróbja, ahol a tőle megszokott pinkségben általa tervezett ruhák közül válogathattak az arra járók. - számolt be róla a Fashionista.com divatbloggere. A kiállítás a New York-i divathéten sajnos csak két napig tartott, de bízzunk benne, hogy Barbie tovább folytatja divattervezői pályafutását. Az 52 éves plasztikasszonynak ugyanis minden évben újabb és újabb szakmát találnak ki a Mattel marketingesei (van, hogy egy évben több mindenben is kipróbálja magát), eddig közel 100 munkakörben dolgozott már. Többek között űrhajósként, vízimentőként, pincérlányként, bejárónőként, de volt már ápolónő, stewardess és gésa is, és mindezek mellett közel 70 divattervező öltöztette. Elképzelhető, hogy Barbie épp abba unt bele, hogy mások ruháiban pózoljon, ezért hát belevágott a divattervezésbe. A New York-i divathéten nem kisebb hírességek csodálták meg kollekcióját, mint Brooke Shields, Nigel Barker, vagy az amerikai Topmodell leszek zsűritagja.
 

20 év szünet után új albumot ad ki Johnny Rotten

aa 2012. február 16., csütörtök 16:50

This is PiL címmel újra nagylemezt ad ki a Sex Pistols egykori énekese, John Lyndon, aka Johnny Rotten, ezúttal post-punk zenekarával, a Public Image Limiteddel – írja a musicradar.com.

PublicImageLTDlive

"Ever get the feeling you've been cheated? Good night!" – zárta le 1978-ban, legendássá vált utolsó mondatával a Sex Pistols történetét Johnny Lydon San Franciscóban, majd megalapította Public Image Ltd. nevű új zenekarát. Ezzel vette kezdetét a post-punk, melynek olyan követői voltak, mint a Cure, a Jesus and Mary Chain, vagy a Pixies és az R.E.M. A PiL a Second Edition és az Album című lemezeivel írta be magát a poptörténelembe.

Az önmagát a paradoxon bohócának tituláló Lydonon kívül az új albumon Bruce Smith dobos, Lu Edwards gitáros és Scott Firth basszusgitáros is közreműködött. Mint a BBC-nek elmondták, a lemez megjelenése májusra vagy júniusra várható, és tükrözni fogja a tavalyi londoni zavargásokkal kapcsolatos véleményüket, gondolataikat is. A 12 számos lemez anyagából a nagylemez megjelenése előtt a Record Store Dayre One Drop címmel egy 4 számos kislemezt is kiadnak, ennek egyik dalát már le is adta Steve Lamacq a BBC 6-on.

Szent Bálint az epilepsziásokat is védi

Dívány 2012. február 14., kedd 09:10

Mint ahogyan arról már a farsang kapcsán beszámoltunk, a keresztények nem igazán szerették, ha híveik a pogány ünnepeket is tartották, ezért a legnépszerűbb pogány ünnepeket szépen felöltöztették keresztény köntösbe. Ám, mint ahogyan az összes ókori világba visszanyúló ünneppel kapcsolatban, úgy a Valentin-nappal, pontosabban a Bálint-nappal kapcsolatban is homályosak az eredettörténetek.

Honnan is ered a Bálint-napi őrület?

A History.com szerint az ókori Rómából indult minden. Két pásztorünnepet is ekkor tartottak, Pán ünnepét és Lupercaliát.  Az utóbbi ünnep különböző tisztító szertartások és termékenységi rítusok gyakorlásából állt, a rómaiak ezekkel a szertartásokkal szerették volna kiegengesztelni Lupercus farkasistent. A papok ekkor a februa nevű kecskebőr szíjakkal verték véresre a nőket, hogy megtisztuljanak és termékenyek legyenek. Logikus, nem?

stockfresh 735863 romantic-couple-in-a-hotel-room sizeM

Egy másik magyarázat szerint az sem lehet véletlen, hogy Szent Bálint épp Junó istennő ünnepével esik egy napra. Juno Jupiter felesége, és a  termékenység és az erkölcsi tisztaság istennője volt. Federmayer István A jelen lévő ókor című könyvében azt írja, hogy Juno ünnepén a hajadon lányok az istennő templomába mentek, szerelmi jóslatot várva tőle jövendőbelijük kiválasztásához. Legalábbis az arisztokrácia így ünnepelt. A plebsz viszont ezen a napon kicsit másképp múlatta az időt: a férfiak tombolát húztak, amelyre előzőleg hajadon lányok neveit írták fel. Az így létrejövő párok a szóbeszéd szerint egymásba is szerettek.

Szent Bálint, a mártír

Szent Bálint a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziások védőszentje volt. A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997-ben hirdette meg Szent Bálint napjára az epilepsziások világnapját, így február 14-én különböző programokkal ünneplik az epilepszianapot.

Szent Bálint, vagy Valentinus története kicsit zavaros, hiszen a 3. században három Valentinus nevű mártír neve is ismert, „egy papé Rómában, egy püspöké Interamnában (a mai Terni Róma közelében) és egy harmadik vértanúé Africa provinciában. A Valentinus név, amely az "erősnek lenni" jelentésű latin valens szóra utal, nagyon népszerű volt a késő antik korban. Így a szent személye, illetve születési helye és ideje sem pontosan ismert. A név nem szerepelt a 354-ben készült két mártírlistán. Annyi azonban biztos, hogy 496-ban I. Gelasius pápa elrendelte ünnepét”– írja a Wikipédia. Annyi viszont bizonyos, hogy mi annak a Szent Bálintnak az ünnepét tartjuk (már aki tartja) február 14-én, aki Interamna (Terni) püspöke volt. Ő a 14. században vált a jegyesek és a fiatal házasok védőszentjévé, a következő legenda alapján. Püspökként fiatal jegyeseket esketett meg, ami még nem is lett volna akkora baj, ám az akkor érvényben lévő császári parancs alapján katonák nem házasodhattak. Ennek ellenére a keresztény Bálint előszeretettel adta össze a katonákat választottjaikkal. Ez II. Claudius császár fülébe jutott, és mivel akkoriban a római császárok nem különösebben kedvelték a keresztényeket, főleg azokat nem, akik még a császári parancsokra is fittyet hánynak, így elfogatta és halálra ítélte Bálintot. A püspök kivégzése előtt börtönőre vak lányának visszaadta szeme világát, és a következő üzenetet hagyta neki: „A te Bálintod.” A hagyomány szerint azok a házasságok, amelyek február 14. környékén köttettek, azok mind szerencsés házasságok lesznek.

stockfresh 434396 couple-kissing-in-flower-nursery sizeM

A világ minden táján ünneplik ezt a napot

Hazánkban a svábok körében igen népszerű szent volt Bálint, de természetesen a magyarok is ismerték a történetét. Az Érdy-kódexben például azt is olvashatjuk, hogy nyavalyatörésre (ami többnyire az epilepszia népi elnevezése) hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet, vagy más néven frászkeresztet.
A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy ezen a napon választanak párt a verebek, vagy hogy ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Voltak olyan területek, ahol ilyenkor szokás volt a madarakat etetni.

Madarak és a ledér Ophelia Angilában

1383-ban II. Richárd udvarában tartott ünnepére Geoffrey Chaucer megírta a Madarak parlamentje című versét, hiszen ahogyan hazánkban, úgy Angilában is úgy tartották, a madarak február 14-én kezdik párzási időszakukat. Chaucer művében a madarakat emberi tulajdonságokkal ruházza fel, akik nem egyszerűen létfenntartási ösztöneiket akarják kiélni, sokkal inkább társat keresnek.

Ahogyan Ophelia is énekelte Shakespeare Hamlet című művében:

„Holnap szent Bálint napja lesz, mindjárt reggel korán:
és ablakodnál, párodul, ott leszek, én leány.
Kelt a legény, felöltözött, ajtót nyitott neki:
bement a lány, de mint leány többé nem jöve ki.

Az Egyesület Államokban a képeslapgyártóknak áll a világ

Az amerikaiak már a 18. század elejétől küldenek szerelmüknek valentin-napi üdvözletet, az ún. valentine cardot–- írja a History.com. Az első előre nyomott valentin-napi üdvölző kártyák viszont csak 1840-ben jutottak el a nagyközönséghez Esther A. Howland jóvoltából.

Japánban csokiipar kaszálja a legtöbbet február 14-én

Ezen a napon a nők csokit ajándékoznak férjeiknek, barátaiknak, kollégáiknak. A japán férfiak a nők ezen gesztusát március 14-én a White Day-en viszonozzák, a nőknek fehér csokoládét adnak.

A finnek csak barátkoznak

A finnek ezen napon nem a szerelmet, hanem a barátságot ünneplik. Azoknak, akiket kedvelnek képeslapot, csokit küldenek.

Az Abigél lesz az új Sorstalanság?

Lavati Anett 2012. február 11., szombat 18:57

Nagyjából ötvenen álldogáltak kedden a Csanádi Árpád általános iskola első emeleti folyosóján. A válogatást a jövendőbeli rendező, Bánfalvy Ágnes vezeti, aki eredetileg színésznőként vált ismertté, többek közt épp az Abigél című regényből 1978-ban készült, Zsurzs Éva rendezte tévésorozatban Torma Piroskát alakítva. Mint mondja, már az első napon több mint százan vettek részt a szereplőválogatáson, és nagyon sok ígéretes jelentkező volt köztük. Hozzátette azért azt is, hogy amint a Sorstalanság című film előtt is hetekig keresték a Köves Gyuri szerepére legalkalmasabb jelentkezőt, így ők sem sprórolnak az idővel, és addig folytatják a szereplőválogatást, amíg össze nem áll a tökéletes szereplőgárda.

Szabó Magda ifjúsági regénye, az Abigél 1970-ben jelent meg először a Móra Könyvkiadónál. Számos kiadást ért már meg a könyv, készítettek belőle tévésorozatot is 1978-ban, majd hangoskönyvet és musicalt is. A történet középpontjában Vitay Georgina áll, akinek elkényeztetett kislányból hirtelen megfontolt, felelősségteljes felnőtté kell válnia, hogy a saját és apja életét mentse a II. világháború idején. A Szikora János rendezte színházi előadást 2012. június 8-án mutatják be a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a film forgatását ősszel kezdik el.

Kocsonya szépségverseny, VJ fesztivál, Recorder party és Böllértalálkozó hétvégére

Dívány 2012. február 10., péntek 14:20

Civilek és Celebek pop farsang az Ankerben

Február 10. péntek 20 óra, a belépés ingyenes

A beöltözés kötelező, a szervezők viszont azt az engedményt azért biztosítják az érdeklődőknek, hogy nem kötelező celebnek kinézni, öltözhetünk civilnek is. Ezt a lazaságot nem nagyon értjük, de az Oltai Kata rajongók figyelmébe nagyon melegen ajánjuk ezt a rendezvényt.

A DJ pultban ugyanis többen váltják egymást: Szerecsenkirály, Oltai Kata & Szűcs Péter, Mojzes Dóra & Igor, Ív & Candie, valamint a szervezők, a mashKULTURE Juicy bloggerek

Pénteki Gumipop Klub

Február 10. péntek 22 óra, a belépés ingyenes

Ezúttal az Ó utcai Bar O-ból jelentkezik a Gumipop csapata, ami a környék legújabb romkocsmája. A szervezők szerint itt ideje, hogy bevegye a szűkgatyás közönség a helyet.

Kiállítás és Audiovizuális Művészeti Fesztivál

A Vj Centrum Budapest első alkalommal rendezi meg az újmédiás trendekkel kíséretező magyar művészek találkozóját február 10. és 12. között a Toldi Moziban. Az előadóműfajokkal egybekötött kiállítás a kitörölt fájlok világába kalauzol, vagyis oda, ahol képtöredékekből, "újrahasznosított adathalmazokból" állnak össze új hangulatok, hatások. A rohamosan fejlődő technológiai lehetőségek művészi kifejezésformákkal párosulnak, az így létrejövő interaktív alkotásokat mutatja be a kiállítás és az audiovizuális performansz-sorozat, a Live Cinema. A meghívott előadók pedig a jövő művészetének útjait, megjelenési formáit, lehetőségeit képviselik. Az esemény az LPM (Life Performance Meeting) vizuális művészettel és installációkkal foglalkozó, évente kétszer megrendezésre kerülő olaszországi találkozóval és a Cinetrip Vj Tormával együttműködve jön létre. A résztvevők hazai alkotók, akik bemutatják projektjeiket és mesélnek a nemzetközi tapasztalataikról is. A program keretében néhány kísérleti filmet is levetítenek, amik szorosan kapcsolódnak a fesztivál tematikájához.

Recorder 004 Party a Dürer Kertben

Február 11. szombat 20 óra, belépő: 1000 forint

Filmesek, bloggerek, zenészek ritkán hallható DJ-szettjeivel és különleges koncertekkel ünnepli 4. lapszámának megjelenését szombaton a Recorder zenemagazin. Fellép aMarionette ID, valamint a Neo dobosa, Tomek és DJ Pozsi duója, valamint a Heaven Street Seven két tagjának, Szűcs Krisztiánnak és Németh Róbertnek az erre az alkalomra összeállított, speciális DJ-szettje, amit a Kodály Method zenei filmes projekt alapítói, Rév Marcell operatőr és Szimler Bálint rendező hiphopdús szettje követ. A hangulat továbbhevítéséért a re-edit műfaj nevében Grabowsky, a Gumipop és a Past Perfect dj-i felelnek. Minden 25. jegyhez ajándékba adják a magazin címlapsztárja, Lana Del Reyfrissen megjelent CD-jét, a Born To Die albumot.

kocsonya szépségverseny

VI. Badacsonytördemici Kocsonya szépségverseny

Február 11. szombat 13 órától, a belépés ingyenes

Gasztronómiai program ínyenceknek. Jellegzetes frasangi ételünket ezúttal a külseje alapján bírálja a szakértő zsűri, a versenyzőket a zsűrizés után meg is lehet ízlelni kóstoló tányér megváltásával. A programot "vidám kulturális műsor" kíséri, akit mindez felvillanyoz, a részletekről az alábbi linkre kattintva tájékozódhat.

VI. Kevi Nemzetközi Böllértalálkozó Túrkevén

Február 11. szombaton egész nap, belépő: 400 forint

A rendezvényt a hagyományos népi disznóvágások hangulatának felélesztése céljából indították útjára a szervezők. Azért senki ne a már kora hajnalban ordítóan részeg atyafiakra számítson, akik együttesen se képesek lefogni egy disznót, és jobb esetben felrobbantják a pörzsöléskor, rosszabb esetben egymást szúrják meg végül. Itt a látogatók a szakszerű verziót látják, és végigkísérhetik a húsfeldolgozás teljes folyamatát a szúrástól a kolbásztöltésig. A legjobb rész persze, hogy a résztvevő böllérek által készített ételeket folyamatosan lehet kóstolni, így hagymás sült vért, hurkát, kolbászt, orjalevest, toros káposztát kínálnak a vendégeknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés