#VILÁGOM

Belezett békákat köt az észt művésznő

Menő/Ciki

Dívány 2015. október 31., szombat 14:41

Önnek sincs kedve kisállatokat boncolni? Szívesen megkímélné ettől a gyerekét is? Akkor az a szuper hírünk van, hogy elengedheti a halálra ítélt kétéltűt, a szertárban raboskodó egeret, a kemény munkával befogott denevért. Emily Stoneking ugyanis aKNITomy néven megalkotta az állatbarát  boncolást, az ő boncasztala a felnyitott állatokat fonal segítségével ábrázolja. Magyarul: a művésznő belezett békákat, madarakat, nyulakat és egyéb állatokat köt. Meg űrlényt. Meg felnyitott Húsvéti Nyulat, tojással a gyomrában.

Arról, hogy ennek az egésznek mennyi értelme van fogalmunk sincs, mert hát hiába bájosan élethűek a kötött belsőszervek, hiába járulnak hozzá az erőszakmentes világhoz, az iskolák nyilván nem fogják lecserélniélő kísérleti állataikat ezekre, valóban cukinak meg kevéssé mondható egy feltrancsírozott döglött galamb, még ha kötött is. Mindenesetre az ötlet megért egy posztot, ön meg döntse el, menő-e vagy ciki!

318 szavazat 255 szavazat

Tévedsz, ha azt hiszed, megérkeztél

Lina 2015. október 30., péntek 18:13

A menekültkrízis kellős közepén, amikor kerítések épülnek, országhatárok nyílnak meg majd zárulnak le, nehéz bármiféle előítélet vagy várakozás nélkül beülni egy olyan filmdrámára, amely pont egy menekült történetét dolgozza fel. Jacques Audiard legújabb alkotása, az Arany Pálmát kapott Dheepan – Egy menekült története erős gyomros volt a szombat esti idillben, de nem csak a téma aktualitása miatt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Neveljen punkot a gyerekből!

aa 2015. október 29., csütörtök 13:06

Az olyan csodálatos gyerekkönyvek, mint a What Every Child Needs To Know About Punk illetve a Go the Fuck to Sleep után egy újabb gyöngyszemmel rukkolt elő az egyre szélesebb körben ismert brooklyni könyvkiadó, az 1996-ban alapított Akashic Books. A szokatlan témák és szókimondó címek nem véletlenek: a kiadót a poszt-hardcore zenekar, a Soulside valamint a GVSB basszusgitárosa, Johnny Temple alapította azzal a céllal, hogy nyilvánosságra hozza a független művészek munkáit.

Fotó: akashicbooks.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

25 éve farag műalkotásokat a föld alatt, és élvezi

ermiz 2015. október 28., szerda 11:49

Ra Paulette nem nagyon szeretheti a társaságot. Bár nem ismerjük személyesen az előbb említett urat, mégis bátran ki merjük ezt jelenteni, Paulette ugyanis az elmúlt 25 évet Új-Mexikó egyik sivatagos részén, barlangokat vájva és kifaragva töltötte egyedül, mindössze kutyája társaságában. Paulette amúgy szobrász, és úgy került az új-mexikói sivatagba, hogy felfedezett ott egy barlangot, mely hatalmas tereivel lenyűgözte – ez pedig aztán hozta magával a többit. Művészetével sem igazán kérkedett, valójában akkor vált ismertté, amikor két éve bemutattak egy dokumentumfilmet róla.  

Paulette nem egyetlen barlanggal töltötte az elmúlt két és fél évtizedét, legalább egy tucat "barlangszobrot" faragott ez idő alatt. Saját bevallása szerint őt az alkotás folyamata érdekli az egészből, amint befejezte az egyiket, már tovább is áll és újba fog. Alkotására egyfajta környezetvédelmi projektként tekint, célja, hogy nézői érzelmileg megnyíljanak, válaszul arra az erőre és nagyságra, amit ezek a barlangok képviselnek, és amit ő "barlang-hatásnak" nevez. Művésznek sem tekinti magát: a róla készült dokumentumfilmben úgy fogalmaz, néha inkább geológusnak érzi magát, aki csak felszínre hozza azt, ami amúgy is ott van (bár ezt a hasonlatot mi Michelangelótól ismerjük, mint a szobrászata definícióját, de végül is van létjogosultsága ebben a megfogalmazásban is).

Paulette-ről és barlangjáról sokáig csak kevesek tudtak (többek közt azok, akiknek húszdolláros órabérért, néha akár több mint két év ráfordításával készített látványos barlanglakásokat), míg fel nem fedezte magának Jeffrey Karoff rendező, aki a következő három évet vele töltötte a barlangokban. Az eredmény a Cavedigger című, Oscar-díjra is jelölt dokumentumfilm lett, ami egy csapásra híressé tette Paulette-et. Ennek a hírnévnek köszönhető az is, hogy egyik ilyen, megrendelésre készült barlangja – ami egy komplett lakást is rejt elektromos világítással, fapadlóval, sőt egy színpompás mozaikokkal burkolt fürdőszobával – 995000 dollárért (közel 300 millió forintért) eladó. Bár ez az eredeti árnak egy Oscar-jelölt dokumentumfilmmel felszorzott értéke, Paulette-et nem zavarja, hogy keresni akarnak a munkáin. Mint a filmben mondja: ezekből a barlangokból ő nem gazdagodott meg, de számára nem is a pénzről szól ez az egész Hanem arról, hogy csinálhassa. Mert – ahogy a szintén a filmben elhangzott kérdésre, miszerint 25 év mégiscsak elég hosszú idő, nem érzi-e úgy, hogy kicsit megszállottja lett ennek a barlang-dolognak –, Paulette kedvesen csak annyit válaszol: "Vajon a gyerek megszállottja a játéknak? Szerintem a megszállottság nem a legjobb szó erre. Ha valaki valami olyasmit csinálhat, amit szeret, azt folyamatosan csinálni akarja". 

Ön ne jöjjön ki Eszenyi Enikő '56-os darabjáról!

Gyulai Bence 2015. október 27., kedd 16:07

A múlt hétvégén, pontosan az 1956-os forradalom évfordulóján, október 23-án volt a bemutatója Eszenyi Enikő legutóbbi rendezésének a Pesti Színházban. Nádas Pétertől a Találkozás című drámát mutatták be, én a hivatalos premiert egy nappal megelőző kvázi-főpróbát láttam, így múlt csütörtök óta várom, hogy az internet tele legyen felbőszült beszámolókkal-kritikákkal. De nincs tele, sőt, nem nagyon találok az egészről semmit. Úgyhogy akkor megírom én, hogy mi történt, mert volt egy csomó minden. A legérdekesebb az, hogy legalább 3 pár néző előadás közben felállt és kiment, a legfontosabb pedig az, hogy nagyon rosszul tették.

28fce453c0ce576e17dcec34777705de
Fotó: Dömölky Dániel / Vígszínház
Távolról sincs vége, olvasson még »

Van Gogh Csillagos éjszakáját egy egysejtű is meg tudja festeni

ermiz 2015. október 26., hétfő 16:33

Ha nem is egysejtűeknek, de mikroorganizmusoknak, valamint persze az őket kezelő tudósoknak írta ki vicces művészeti pályázatát az amerikai mikrobiológusok szövetsége 2015. szeptemberében Agar Art címmel, arra biztatva a kutatókat, hogy hozzák össze a tudományt és a művészeteket. A fő szabály az volt, hogy az agar agar nevű táptalajon növesztett organizmusokból hozzanak létre valamiféle műalkotást (laikus szemmel azért az is elég fontos szabálynak tűnik, hogy a versenyzők lesznek szívesek "minden körülmények közt szem előtt tartani a biztonságot is"). A művészekből és tudósokból álló zsűri a végső döntésnél nemcsak a kreativitást és a végeredmény dekorativitását, de a műleírás tudományos pontosságát, valamint a laikus nagyközönség számára is befogadható nyelvezetét is értékelte.

Az első helyet - és az ezzel járó 85 dolláros művészeti vásárlási utalványt - Neuronok című alkotásával Maria Penil vitte el, akinek nem ez lehet az első próbálkozása művészeti téren, mivel a leírás szerint "munkáiban gyakran visszaköszönnek a neuronok és egyéb biológiai formák".

Az alábbi mű a második helyen végzett a versenyen, a The NYC Biome Map (kb. New York mikrobiológiai közösségi térképe) címet viselő alkotás Christine Marizzi munkája. A kutató és munkatársai négyszögletű petricsészékbe a város utcatérképét rajzolták fel foszforeszkáló baktériumkultúrákból, melyeket 50 különböző személytől nyertek. A pályaműhöz csatolt leírás szerint, "a mikroorganizmusok mindenhol ott vannak, de túl kicsik ahhoz, hogy láthatóak legyenek számunkra. New York a kultúrák olvasztótégelye, mind emberileg, mind a mikrobák szintjén, miközben minden lakosának egyedi a mikrobiológiai készlete. Ezek együtt adják meg New York egyediségét, és a mikrobák világa mindenkire jelentős hatással van."

A harmadik helyezett az Aratás címet viseli és bár valóban festményszerű hatást kelt, élesztőgombák felhasználásával készült: alkotója arra szerette volna vele felhívni a figyelmet, hogy ez az egyik legősibb baktériumfajta, amit már a legrégibb civilizációk is ismertek és használtak alapvető táplálékaik - a kenyér, sör és bor - előállításában, ugyanakkor az elmúlt években a molekuláris- és sejtbiológia érdeklődésének középpontjába is került, mivel sok, az emberi szervezet számára fontos proteint ennek a baktériumnak a tanulmányozása során fedeztek fel illetve sikerült modellezni.

A közönség díját a Facebook oldali szavazás alapján a Sejt sejt mellett című alkotás kapta, ami szintén Maria Penil műve, ennek valamiért nincs különösebb magyarázó leírása, de ez is egész jól néz ki.

Mondjuk a fentiek szerintünk sehol nincsenek Van Gogh Csillagos éj című festményének baktériumokkal újraalkotott verziójához képest, nem is értjük, hogyan nem kapott semmilyen díjat. Érdemes azért többi alkotást is megnézni - itt teheti meg -, és rácsodálkozni, mennyi érdekességet - és sokszor akár szépséget is - rejthet egy Petri-csésze! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Felismeri a zenészeket csak a hangszerükről?

Edicsek 2015. október 26., hétfő 15:43

Michael Weintrob  fotográfus legalább ötezer zenészt és zenekart fotózott az évek során Brooklynban és világszerte, hamarosan pedig megjelenik első könyve, amelyben az Instrumentheads, azaz Hangszerfejek című sorozatának képeit gyűjtötte össze. A számos országot megjárt kiállítás témája természetesen még mindig a zene és a zenészek, de a portékon a legnagyobb szerepet a hangszerek kapják, azok kerülnek főszerepbe a zenész arca helyett. Az ötlet megszületéséről és a munkáiról mesélt a Díványnak Michael Weintrob.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hétféle olvasnivaló, hogy biztos ne unatkozzon az ősszel

Lina 2015. október 25., vasárnap 18:36

Olvasna valamit, de nem tudja, mit? Mutatunk hét olyan könyvet, amelyek közül biztos megtalálja a számítását. Készültünk könnyedebbel, szexivel, olyannal, ami bátorító lehet egy egyedülálló szülőnek, háborússal, de nem gyomorforgatóval és gyönyörű novellákkal. Az ajánlóért erre tessék.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem lesz egyszerű dolga, ha viselni szeretné a művészetet

Divany.hu 2015. október 24., szombat 17:04

Befejeződött az évente megrendezett World of Wearable Art (nagyjából a "Viselhető Művészet Világa) elnevezésű verseny, aminek keretében egészen elképesztő kreálmányokkal találkozhattak idén is a divat és művészetek kedvelői. A World of Wearable Art szervezői ráadásul a Cirque du Soleil cirkusszal karöltve tartották a látványos divatshow-t, és az internetnek hála most ön is megtekintheti a 2015-ös év legextravagánsabb művészeinek jelmezeit három percben. 

A különböző kategóriákban a díjakat még szeptember végén adták át az új-zélandi Wellingtonban, hiszen a WOW Új-Zéland legnagyobb művészeti megmérettetése. 

Kultúrprogramok a hosszú hétvégére

Lina 2015. október 23., péntek 10:54

Mutatunk pár alternatívát arra az esetre, ha nem egy ünnepi megemlékezésen vagy utazással ütné el az október 23-i hosszú hétvégét. Tartalmas programokért, elgondolkodtató filmekért és vasárnapi kincsvadászatért kattintson a folytatásra!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Osztogassák csak maguknak a lóvét, most legalább jó filmet csináltak

cukorka 2015. október 22., csütörtök 17:09

Czető Bernát László Kakukk című kisregényét (amit most gyorsan persze Veszettek címen is nyomdába küldtek) Divinyi Réka formálta forgatókönyvvé, Goda Krisztina álmodta vászonra, kedden pedig közepes csinnadrattával be is mutatták az Urániában. A Veszetteknek annyi az előélete, hogy mivel a történetben fiatalokból verbuválnak cigányverő kopaszkommandót, ezért rögtön felkapta a sajtó, hogy most majd ez a film tele lesz politikával meg magyar gárdás utalásokkal, mígnem a rendező mindenkit lehűtött, hogy ő inkább magával a problémával foglalkozna

És tényleg, a Veszettekben nincsenek túl direkt politikai utalások, sem kőkemény odamondogatás, csak probléma van, komoly, meg egész társadalmat érintő, de hogy a film megoldást nyújtson erre a problémára, arra persze esélye sincs. Vannak benne ezen kívül jó párbeszédek, jellemfejlődés, hiteles színészi játék, sőt nyomokban feszültség is; azt is lehetne mondani, profi iparosmunka, de nem úgy, ahogy az eddigi Goda-filmek, mert azoknál azért jóval alaposabb.

A Veszettek egy testvérpárról (ifj. Vidnyánszky Attila, Klem Viktor) szól, akik próbálnak boldogulni, míg apjuk börtönben ül, de nem nagyon sikerül nekik, pedig a kicsi elég jól fut és boltban gürcöl, a nagy pedig jobbára (napot) lop egy Tarnád névre hallgató észak-magyarországi városkában. Szerencséjükre(?) új rendőrfőnök érkezik a városba (Fenyő Iván), aki nagyon menő arc, mert motorozik, meg ki is van gyúrva, és szárnyai alá veszi az eltévelyedett báránykákat, hogy aztán (a Divinyi által kissé elnagyolt időben) hadsereget szervezzen belőlük magának és hatalomra törjön, miközben (még jobban) egymásnak ugrasztja cigánytelepieket a városiakkal. 

Nem rossz történet, hasonlóból rendezett Tony Kaye fantasztikusat (Amerika história X), Sas Tamás pedig borzalmasat (Rosszfiúk), Goda Krisztina elképzelése pont a kettő között van: elég jó, hogy lekössön az első másfél órában, a maradék 25 percben viszont az izgalmak ellenére is vártuk már nagyon a végét. 

70266-Veszettek-2015-Fenyo-Ivan
Fotó: hungaricom
Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért is ne nyerhetnének a nők háborúkat?

Lina 2015. október 21., szerda 15:11

Ostoba és szexista hozzáállásból és beszólásokból nincs hiány a magyar kormányzat részéről, legutóbb Angela Merkel német kancellárnak címezve fejtette ki Földi László, az Információs Hivatal egykori vezetője a közmédiában, hogy le kellene mondania, mert bár "ő Európa jelenlegi vezetője, és bár elvileg erre teljesen alkalmas, mégis: mikor nyert meg háborút egy nő?"

Távol álljon tőlünk a kioktatás, de nekünk azért már szimpla általános iskolai történelemóráról is rémlenek háborút nyert uralkodónők. Földi nyilatkozatára azóta rengeteg válaszreakció született politikusoktól és közszereplőktől egyaránt, mi olyasvalakiére támaszkodnánk, aki szakmájából adódóan kétségbevonhatatlanul hitelesnek tekinthető. Gábor György, az MTA tudományos fűmunkatársa egy Facebook-bejegyzésben rántott össze egy gyors listát olyan keménykezű nőkről, akik hosszú évtizedekig uralkodtak, sőt, háborúkat is nyertek. Alább kicsit körbejártuk, kik is voltak ők.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Utazás a szavak középpontja felé

hv 2015. október 20., kedd 13:51

Závada Péter Mész című verseskötetének fehérvári bemutatója éppen olyan intim volt, mint maguk a versek, és ez nem vált a kárára.

Múlt szerdán, egy apró lámpákkal félhományban hagyott helyiségben volt Závada Péter most megjelent, Mész című kötetének bemutatója Székesfehérváron. Závada Péter nevével azok is találkozhattak már, akik egyébként nem követik rendszeresen a kortárs (magas)irodalom eseményeit.

„Élek, s ez ritka alkalom”

Az Akkezedt Phiai nevű együttes alapító-frontembere, és a 2013 körül csúcsra járt, azóta egyre inkább szubkultúraként létező slam poetry közösségnek is aktív tagja. Dalszövegei önmagukban is versek, írásai régóta jelennek meg különféle folyóiratokban, önálló kötettel azonban csak három éve jelentkezett először. Az Ahol megszakad rögvest közönségsiker lett, és a kritikusok is bírták: keresetlen, melankolikus, szép formákban megírt generációs költészet volt, amely egy bizonyos közeg és egy bizonyos életkor problémáit kiválóan megénekelte. Több is volt persze ennél, hiszen szép stílusgyakorlatok és univerzális létproblémák is keresztülszőtték a kötetet, alapvetően azonban inkább tűnt korosztályinak, mint általánosnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A világ legmenőbb zenéit hozza el az első budapesti Womex a hosszú hétvégére

aa 2015. október 20., kedd 11:52

Idén 21. alkalommal rendezik meg az egyik legmenőbb zenei fesztivált, a világzenéket szemléző Womexet (World Music Expo), aminek a fesztivál történetében először Budapest lesz a házigazdája október 21. és 25. között. A jelentős világzenei eseményre átlagosan háromezer résztvevő érkezik évente, ötven ország 590 kiállítója valamint kilencven ország 1260 intézménye vesz részt a szakma legnagyobb buliján, amit a kelet-európai régióban először nálunk tartanak meg – olvasható a magyarországi szervező, a Hangvető Kft. sajtónyilatkozatában. A fesztivál több helyszínen zajlik, fő helyszínei a Müpa, a Millenáris, az A38 Hajó illetve a Bálna lesznek. A hivatalos kezdő időpont előtti napon, október 20-án egy nulladik napot is tartanak a Fonó Budai Zeneházban, ahol tíz magyar zenekar, köztük David Yengibarian, a Dina Zenekar, a Babra, a Góbé, a Fonó Zenekar, a Kerekes Band, a HolddalaNap, a Zombori Zenekar, a Parno Graszt, valamint a Meszecsinka is fellép majd.

Fotó: womex.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Hallgassa csak, hogy csipog egy struccfióka a tojásban!

mzd 2015. október 18., vasárnap 17:54

Évtizedekig tartó munka eredményét tette online elérhetővé a Cornell Egyetem: közel 150 ezer hanganyagot töltött fel szabadon kereshető és meghallgatható formában az internetre. A fókusz a madarakon van, de akad a fájlok között olyan is, amin bálnákat, elefántokat vagy éppen békákat hallgathatunk. A 9000 faj adatait tartalmazó nanganyagok összesen több mint tíz terabyte-ot tesznek ki és 7513 óra hosszúságúak, ezzel pedig a Cornellé a világ legnagyobb állathang-gyűjteménye, ami mostantól bárki számára szabadon hozzáférhető – olvasható az egyetem Tumblr oldalán.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy kis dráma sosem árt - és ezekben a sorozatokban megkapja

Lina 2015. október 17., szombat 20:04

Bonyolult viszonyok, halálra ítélt szerelmek, óriási drámák – saját életünkben nem mindig hálásak ezek a szituációk, de filmeken nézni jóval szórakoztatóbbak. És egyébként is, ne legyünk álszentek: szeretjük mások életét kukkolni. Ha esetleg kifogyott az ilyen jellegű filmekből, akkor kattintson, mert mutatunk öt olyan sorozatot, amik közül biztos talál legalább egyet, ami teljesen be fogja szippantani Önt is. Drámáért, csavaros fordulatokért, helyenként humoros helyzetekért erre tessék!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megnyugodhat, most már tud emojik útján is szexelni!

mzd 2015. október 15., csütörtök 11:08

Bár a telefonokon használt hangulatjelző ábráknál, azaz emojiknál már arra is gondoltak, hogy eltérő bőrszínű arcokat vezessenek be, egy dologra azonban hiába vártak eddig a felhasználók: hogy erotikus üzeneteikben ne kelljen a péniszt mondjuk a banánnal vagy padlizsánnal helyettesíteni (utóbbit emiatt például az Instagramon nem is lehet használni címkeként a képek alatt). Ráadásul a puncinak és a hüvelynek nem is volt rendes megfelelője - egészen mostanáig! A DazedDigitalon futottunk bele a Flirtmoji nevű projektbe, amelynek keretében rengeteg különböző alakú, formájú és színű női nemi szerv emojit alkottak meg. Meg mindent, ami csak a jó szexhez kellhet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Veszélyes lehet túl nagy átéléssel játszani ezt a Bartók zongoradarabot

aa 2015. október 14., szerda 19:46

A világ egyik legelismertebb komolyzenei előadóművésze, Yefim Bronfman a Londoni Szimfonikus Zenekar társulatával adott koncertet a napokban a bécsi Koncertházban, amiben nem is lenne semmi meglepő, de az 57 éves Grammy-díjas művész olyan átéléssel püfölte a Steinway & Sons hangversenyzongorát, hogy Bartók Béla Nr.2 Sz.95 (1930-1931) klasszikusa alatt véresre játszotta az ujjait – árult el egy nem mindennapi kulisszatitkot a csapat első hegedűse. Rhys Watkins a Facebookon osztotta meg a véres billentyűk látványát követőivel. Sőt, a társulat másik hegedűse, Maxine Kwok-Adams elmondása szerint a padló is véres lett Bronfman erőteljes játéka alatt.

Így nézett ki a zongora a Bartók szonáta után.
Így nézett ki a zongora a Bartók szonáta után.
Fotó: facebook.com/londonsymphonyorchestra
Távolról sincs vége, olvasson még »

Disney-hősnőket nem látott még ilyen szexinek!

Dívány 2015. október 14., szerda 15:25

Bár a Disney valószínűleg nem szexszimbólumoknak szánta a hercegnőit, a rajzolt csajok nőiessége számos művészt megihletett már. Volt, aki menstruálva képzelte el őket, akad, aki a képzelt Instagramjukat álmodta meg, volt, aki azt mutatta meg, hogy élőben is jó nők volnának, és persze készült róluk egy csomó animepornó is, de ezeket inkább nem linkeljük be. 

Most egy orosz származású Los Angeles-i művész, Andrew Tarusov gondolta újra a hercegnőket, méghozzá pin-up modellként. A művész Instagram oldalán találkozhatunk többek között a meztelenül pózoló Ariellel, a sokatmondó jelentbe pakolt Hófehérkével és Kukával, a hercegét félreérthetetlen pózban váró Csipkerózsikával és a dominát játszó Belle-lel

Tarusov egyébként számos zenei- és divatlapnak dolgozott az elmúlt tíz évben, de a Daily Mail szerint a kedvenc műfaja a vintage stílusú pin-up és a képregény maradt. Hát ezeket vegyítette össze, hogy megmutassa hogyan lehet az ártatlan hercegnőkből szexi címlaplányokat faragni. Hát épp így: 

Ha imád szörfözni és szereti Klimtet, most nagyon boldog lesz!

Divany.hu 2015. október 13., kedd 15:25

Ki mondta, hogy az ember nem lehet elkötelezett művészetrajongó és hullámlovas és/vagy snowboardos egyszerre?! Az UWL (szörf)deszkagyártó cég már korábban is készített olyan darabokat, amiknek híres 15. századi festmények voltak a fő motívumai, mostani 504-es számmal ellátott sorozatukhoz viszont két konkrét festő, Jan Davidsz de Heem (1606-1684) és Gustav Klimt (1862-1918) képeit használták fel, írja a mymodernmet.com. 

Elég vad hatása van, amint de Heem elképesztő virágos kompozíciója vírít a deszkán, de az sem kevésbé szolid, ahogy Klimt csókja villan fel a fordulókban, miközben száguldozunk lefelé a hegyről. Talán mondanunk sem kell, hogy nem nagyon lehet számítani a deszkákra a hazai sportboltok polcain, hiszen az egész, teljes mértékben kézzel gyártott sorozat összesen tíz, számozott példányból áll, amihez gyönyörű díszdobozt is adnak. Mármint ha a deszka 2140 dolláros (több mint félmillió forint) árán felül még kifizet egy 2-300 dolláros összeget érte. Ha nem volt elég gyors és lemaradt volna róla, még mindig vigasztalódhat egy Nick Cave gördeszkával, ehhez képest potom pénz.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

43 éve történt: Halott társaikat kellett megenniük, hogy életben maradjanak

Lina 2015. október 13., kedd 00:00

Ma van az évordulója annak az 1972. október 13-án történt repülőszerencsétlenségnek, amikor egy uruguayi gép 45 emberrel, köztük egy rögbicsapattal a fedélzetén lezuhant a  jeges Andok felett. A becsapódás után 27-en maradtak életben, de közülük további nyolcan szintén meghaltak később, egy lavinaomlás következében. Négyezer méter magasan, 72 napon keresztül várták, hogy megtalálják őket a mentőalakulatok. Élelmiszer híján, a túlélésért olyan dologra kényszerültek, amit a komfortos életünkben nagyon nehéz elképzelni: saját halott csapattársaik és családtagjaik tetemét kellett megenniük. Életben maradtak – és az ép ésszel szinte felfoghatatlan eseményekről ezzel a címmel készült regény,dokumentum- és játékfilm is később.

A szerencsétlenség évfordulójáról megemlékezve további részleteket talál a folytatásban, és összegyűjtöttünk olyan katasztrófafilmeket, amelyek hasonlóan valós alapú, súlyos emberi drámákat dolgoznak fel egyfajta figyelmeztetésként: a tragédiák senkivel sem kivételeznek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"A műsor azt bizonyítja, milyen sok dolgot lehet még felfedezni"

Edicsek 2015. október 12., hétfő 20:40

Szeptemberben indult a Travel Channelen az Út az ismeretlenbe című sorozat, melyben Josh Gates megy el akár a világ végére is, hogy eddig meg nem oldott rejtélyeket és felfedezetlen kincseket találjon minden egyes epizódban. Valószínűleg, most önben is ugyanaz a kérdés merül fel, mint bennünk, hogy vajon hogyan van az, hogy mások az egész életüket ennek szentelik és nem jutnak előrébb, ő pedig odamegy és nyomra bukkan, illetve hány olyan hely van, ahol az ég világon semmit sem talál. Éppen ezért megkérdeztük tőle. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kiröhögte ma már az életet? Itt az ideje!

Becca 2015. október 11., vasárnap 19:42

Mikor már jól kiröhögtük saját magunkat azon, hogy milyen vicces is szülőnek lenni, egyből belefutottunk egy Brian Gordonéhoz hasonlóan szórakoztató grafika-sorozatba. A következő illusztrációk Jim Benton nevét jegyzik, némelyik irtó vicces, de persze leginkább cinikusan humorosak. Ahonnan esetleg már ismerheti a művész nevét: ő rajzolta a híres „I'm Happy Bunny” elnevezésű jópofa kis nyulat.

Benton a mindennapi életből merít ihletet rajzaihoz, természetesen megfűszerezve némi iróniával, cinizmussal és szürrealizmussal. Rengeteg könyvet illusztrált, melyeket az Amazonon lehet beszerezni, és nem csak a rajzai menők, hiszen sikeres író is. Ha még többet szeretne kuncogni és önmagára ismerni a grafikákban, nézze meg a weboldalát, nem fog csalódni!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szexből, drogból és rock and rollból íródott 2016 legmenőbb sorozata

bb 2015. október 11., vasárnap 11:37

Szinte már annyira izgalmasan hangzik az HBO januárra beharangozott új sikersorozata, a Vinyl, hogy valahol már attól tartunk, a végeredmény nézhetetlen lesz. A Taxisofőr, az Aljas utcák, vagy a Nagymenők idén 72 éves rendezője, Martin Scorsese ezúttal a hetvenes évek zenei életét, kultúráját és New Yorkját mutatja, a feladathoz pedig olyan partnereket talált, mint Mick Jagger, aki producerként és ötletgazdaként vette ki a részét a munkálatokból, valamint Terence Winter, aki többek között a Maffiózók illetve a Gengszterkorzó című sorozatok forgatókönyvírójaként lehet ismerős a filmrajongóknak -írja a rollingstone.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Slinkachu aprónépei Berlinbe költöztek

Divany.hu 2015. október 10., szombat 19:50

Október 11-ig lehet megtekinteni a berlini Kommunale Galériában a "One Square Metre" (Egy négyzetméter) című kiállítást, ami ötvözi a fotóművészetet a népművészettel, és aminek a központjában a híres, piros telefonfülke áll, amiből Berlin a második világháború után kapott párat a szövetségi erőktől. Ugyanezen a kiállításon látható a Slinkachu művésznéven alkotó londoni képzőművész Greenwichben fotózott, piros telefonfülkéje is, más brit és német művészek munkáival egyetemben. A telefonfülke mellett láthatók Slinkachu korábbi munkái is, többek között az 2006-ban indult Little People Project is. Az Aprónép sorozat valójában street art project, a művész miniatűr figurákat állított fel a városok különböző pontjain, majd lefotózta és sorsukra hagyta őket.  

Fotó: slinkachu.com

Saját bevallása szerint ez az utcai művészeti projekttel arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy érdemes sokkal körültekintőbben járni a világban. A projektről készült fényképek persze sokkal direktebbek, ezekkel a nagyvárosi élet melankóliájára és magányosságára hívja fel a figyelmet, ami mögött azért mindig némi humor is rejtőzik. 

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés