Chris Rock vicce és Will Smith pofonja: nagyobb a probléma, mint elsőre gondolnánk

GettyImages-1388085444
Olvasási idő kb. 8 perc

Megdöbbentő eset történt az Oscar-díj-átadón: Will Smith felpofozta Chris Rockot. Vannak, akik Chris mellett állnak ki, és vannak, akik Will viselkedését támogatják.

Meglepő botrány bontakozott ki a 94. Oscar-gála színpadán, amikor Will Smith felsétált Chris Rock stand-up komikus mellé, és lekevert neki egy pofont, miután Rock viccet űzött Smith felesége, Jada Pinkett Smith kopaszra nyírt frizurájából, melyet egy alopecia nevű, hajhullással járó betegség miatt választott a nő, kényszerűségből. A helyzetet a gála rendezői, a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia sem tudta kezelni, semmilyen lépést sem tettek a díjátadón. A közönség is felhördült a helyzet láttán, amelyet egyértelműen elfogadhatatlannak tartottak, de szinte azonnal két táborra oszlottak: vannak, akik Chris Rock mellett állnak ki, és vannak, akik Will Smith tettét éltetik. Na de kinek van igaza ebben az érzelmileg túlfűtött helyzetben?

Chris Rock és a beteg nő kigúnyolása az egész világ előtt

A fizikai erőszakba torkolló konfliktus kiváltó oka Chris Rock vicce, amelyben mindenki figyelmét felhívta Jada Pinkett Smith kopaszságára azzal, hogy egy híresen kopasz filmkarakterhez, G.I. Jane-hez hasonlította. Ez a poén átlépte még az ízléstelenség határát is, ugyanis Jada egy hajhullással járó, feltételezhetően autoimmun betegség miatt borotválta le a haját. Pár évvel ezelőtt, 2018-ban szólalt meg alopeciájával kapcsolatban először, és arról számolt be, mennyire nehéz beszélnie a témáról, mennyire sokkolta, amikor maroknyi hajcsomók maradtak a kezében. 2021 decemberében pedig egy videó keretein belül osztotta meg követőivel döntését, hogy teljesen simára borotválja fejét, mivel nem szeretne úgy kinézni, mint akinek agyműtétje volt. 

Will Smith pofon ütötte Chris Rockot az Oscar-díj-átadón, ennek ellenére átvehette a legjobb férfi színésznek járó díjat
Will Smith pofon ütötte Chris Rockot az Oscar-díj-átadón, ennek ellenére átvehette a legjobb férfi színésznek járó díjatNeilson Barnard / Getty Images Hungary

Viccet űzni egy másik ember betegségéből, aki nyíltan vall arról, mennyire fájdalmasan érinti helyzete, és az önelfogadásával küszködik, egyszerűen elfogadhatatlan. Ráadásul mindezt egy olyan esemény keretein belül tenni, amelyet a világ minden pontjáról árgus szemekkel néznek, különösen kegyetlen. A helyzetet tetézi, hogy olyan kommunikációs kontextus keretein belül szólt be Chris Rock Jadának, amelyben a nőnek nem is lett volna lehetősége arra, hogy ugyanolyan súllyal hallathassa hangját, mint a komikus: Chris mikrofonnal a kezében a gála keretei között hivatalos felszólalási lehetőséget kapott a színpadon mint a legjobb dokumentumfilmért járó díj átadója, míg Jada csupán egy volt a vendégek sorában.

Chris így hatalmi előnyben volt Jadával szemben, hiszen a díjátadó keretei között Jadának nem volt ugyanakkora platformja, mint Chrisnek, még a hangját sem hallhattuk volna ugyanannyira.

Azonban Jada verbális önvédelmére nem került sor, más fordulatot vettek az est eseményei.

Will Smith és a fizikai bántalmazás egy vicc miatt

Chris viccét hallva Will Smith felsétált a színpadra, és nagy lendülettel megpofozta a komikust. Majd visszaülve a helyére trágár szavakkal kísérve azt ordította Chrisnek, hogy ne vegye többé a szájára felesége nevét. Voltak olyan hírességek, akik elítélték Will Smitht emiatt, például a Csillagok háborúja Mark Hamillje a legocsmányabb Oscar-gála-pillanatként írta le a helyzetet. Voltak olyanok is, akik viszont megtapsolták Will reakcióját, például Tiffany Haddish színésznő helyeselte, hogy a férfi megvédte feleségét, Will fia, Jaden Smith pedig apja tettét támogató szöveget írt ki Twitter-oldalára. 

Bizonyára sokan fordultak empatikusan Will haragja felé, amelyet szerelme nyilvános kigúnyolása miatt érzett, azonban a fizikai erőszak sohasem lehet társadalmilag elfogadható válaszreakció. Amikor Will megkapta a legjobb férfi színésznek járó Oscar-díjat, beszédében Chrisen kívül mindenkitől bocsánatot kért az incidens miatt, és a szeretetről, a szeretteink megvédéséről beszélt. Azonban azzal, hogy fizikai erőszakhoz folyamodott, és beszédében azt mondta, a szeretet őrült dolgokra veszi rá az embert, a családon belüli erőszak áldozatainak lelkébe taposott bele. A Twitteren többen is felháborodásukat fejezték ki, hogy egy híresség szájából kell mindezt hallaniuk, ugyanis saját volt párjaik is ilyen és ehhez hasonló mondatokkal jogosították fel magukat arra, hogy bántsák őket. A bántalmazóknak mindig van valamilyen kifogásuk, amivel megmagyarázzák megmagyarázhatatlanul veszélyes viselkedésüket, és másra háríthatják a felelősséget tetteikért.

Will Smith a gála után az Instagramon nyílt levélben kért bocsánatot azért, amiért megütötte Chris Rockot, ezúttal a komikustól is. „Az erőszak minden formája mérgező és romboló” – írta Smith, elfogadhatatlannak és megbocsáthatatlannak minősítve a díjátadón mutatott viselkedését. Érzelmi túlfűtöttségére hivatkozott, és azt mondta, nem ilyen ember szeretne lenni. 2021-ben megjelent memoárjában elárulta, édesapja bántalmazta édesanyját, és megfordult a fejében, hogy végezzen apjával, így vélhetően valódi megbánás lehet szavai mögött. Will Smithszel ellentétben Chris Rock egyelőre nem kért bocsánatot azért, amiért kigúnyolta Jada Pinkett Smith betegségét, de nem tett feljelentést Will ellen. A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia azt nyilatkozta, ki fogják vizsgálni az ügyet, elítélik Will cselekedeteit, ám valószínűleg nem fogják elvenni tőle Oscar-díját.

Problémával telített helyzet

Felesleges egyetlen bűnbakot keresni ebben a helyzetben, senki sem cselekedett helyénvalóan. Chris Rock olyan poént sütött el, amelyet egy jóérzésű ember sem engedhet meg magának, hiába stand-up komikus. Azonban Will Smithnek sem lett volna szabad fizikai erőszakkal válaszolnia a bántó viccre. Ahogy a The Big Issue megfogalmazta,

egyszerre volt jelen az ableizmus (fogyatékosságellenesség, amely a diszkrimináció egyik fajtája), a szexizmus, a toxikus maszkulinitás és az erőszak.

Az ableizmus abban jelent meg, hogy Chris Rock nem gondolta problémásnak, hogy valaki betegségén viccelődjön, és abban, hogy ezt a közönség nevetéssel díjazta. A fizikai erőszak Will Smith ütésében jelent meg. Azonban mélyebb jelentősége is van az esetnek, amely szexizmusról és toxikus maszkulinitásról tett tanúbizonyságot. 

Egy klinikai szakpszichológus Will Smith szexista hozzáállását ítélte el Twitter-posztjában. Nehezményezte, hogy Will nem hagyott teret feleségének arra, hogy megvédhesse saját magát, elvette Jada ágenciáját, ráadásul még a figyelmet is elvonta a Jadát ért sértésről, és saját magát helyezte a középpontba viselkedésével. Többen pedig rámutattak, ez a hozzáállás mennyire a toxikus maszkulinitás táborát erősíti: az erőszakhoz folyamodás a nő becsületének megsértése esetén sem lehet megoldás. Illetve a „védelmező” szerep felvétele is a toxikus maszkulinitás egyik megnyilvánulása lehet ilyen formában.

Voltak, akik azt is kiemelték, mennyire veszélyes a gyermekek számára, hogy hollywoodi hősük ilyen rossz példát mutatott a gúnyolódásra adott reakciójával. Ha semmilyen következménye nem lesz Will Smith életére nézve annak, hogy felpofozta Chris Rockot, az még rosszabb üzenetet fog hordozni a könnyen befolyásolható gyerekeknek. Hiszen ha bárki más ütötte volna meg egy munkatársát, egy hétköznapi ember, már minden bizonnyal kirúgták volna, és fel is jelentik. Abban pedig, hogy ez a felvétel széles közönséghez juthatott el, a gála szervezői is felelősek, mivel, ahogy Réz András filmkritikus kifejtette, a díjátadót késleltetve vetítik, így megtehették volna, hogy nem mutatják meg a nagyközönségnek ezt a jelenetet. A hírverés azonban vélhetően fontosabb szempont volt.

Szerinted ki volt a hibázó fél?

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek