Soha nem volt még akkora szükség a német nyelvtudásra, mint most

275557534 387447836713752 124781631010641110 n
Bálint Lilla

Idén először rendezik meg a Wunderbar német nyelvi fesztivált Magyarországon. Ha téged is érdekel Goethe és Kafka nyelve, vagy éppen ennél egy gőzgombócot, esetleg megnéznél egy friss német filmet, érdemes ellátogatni a budapesti vagy vidéki helyszínek valamelyikére.

A német a második legkedveltebb idegen nyelv Magyarországon. A két ország között számtalan kapcsolódási pont van: Magyarország a közös közép-európai történelem és a magyarországi német kisebbség révén szorosan kötődik a német nyelvű országokhoz és azok hagyományaihoz. A német nyelvű országokból származó cégek százezreknek teremtenek munkát, a németül tudó diákok itthon és külföldön is továbbtanulhatnak, és a hazánkba érkező turisták nagy része szintén német nyelvű. Az intenzív gazdasági kapcsolatok és a német nyelvű képzések kiváló karrierlehetőségeket rejtenek, amelyekkel érdemes megismerkedni a fesztivál folyamán.

Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere Németország, az ezüstérmes Ausztria. A német nyelvű országokból érkező több mint 5000 vállalkozás 320 000 embernél is többet foglalkoztat. Sok neves cég (Aldi, Allianz, Audi, Bosch, Deutsche Telekom, EON, Haribo, Lidl, Mercedes, Müller, Opel, Siemens stb.) rendelkezik magyarországi leányvállalatokkal.

Magyarországon 300 000 diák választotta a német nyelvet, és összesen 18 magyar egyetemen, 80 szakon zajlik németül az oktatás. Nálunk található a német nyelvterületen kívüli egyetlen teljesen német nyelvű felsőoktatási intézmény, az Andrássy Egyetem is. „Amikor kulturális attaséként járom az országot, rendezvényeken veszek részt, iskolákba látogatok, minden alkalommal lenyűgöz, mennyire jól tudnak németül a magyar diákok. Csodálatos érzés, hogy ilyen sok emberrel tudok az anyanyelvemen beszélgetni.“ – mondta el Katja Dorrmann, a német nagykövetség kulturális attaséja.

A fesztivált Németország, Ausztria és Svájc nagykövetségei, valamint a Goethe Intézet és az Osztrák Kulturális Fórum szervezi. Országszerte 150 programmal várják a kultúra, tudományok és a nyelv iránt érdeklődőket, április 4-ig. A kezdeményezés nem titkolt célja az, hogy még több embernek hozza meg a kedvét a német nyelvtanuláshoz, továbbá hogy játékos és interaktív módon megmutassák: németül tanulni és beszélni szórakoztató. A fesztivál színes programkínálatából ugyanúgy talál a kedvére valót, aki még csak ízlelgeti a német nyelv szépségeit, ahogyan az is, aki már meglévő némettudását fejlesztené tovább: színház, film, zene, tánc, workshopok, előadások és beszélgetések mellett sok egyéb érdekességet tartogat a német nyelv hete. 

A fesztivál online és offline programkínálatában szerepelnek felnőtt- és gyerekprogramok, budapesti és vidéki helyszíneken egyaránt. Lesz kézműves-foglalkozás, mesekönyv-bemutató és szabadulószoba kicsiknek, de a középiskolás és egyetemi korosztálynak szóló programok közül is választhatunk. Aki friss diplomásként a némettudásával szeretne elhelyezkedni a munkaerő-piacon, érdemes ellátogatni a Budapesten szervezett piknikre, vagy Szegeden meghallgatni az öregdiákok tapasztalatait. De színházi előadásokat vagy filmeket is élvezhetünk német nyelven a fesztivál keretében, sőt, megkóstolhatjuk a stájer sajtkrémlevest vagy a vaníliás gőzgombócot is. Részletes programkínálattal a wunderbarfesztival.hu oldal szolgál.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra