Miért maradjon a suszter a kaptafánál?

Szófejtő

GettyImages-160347838

A suszter maradjon a kaptafánál! – tanácsoljuk, amikor egy személy olyasmiben akar tanácsot adni, netán olyan dologban igyekszik kipróbálni magát, melyhez egyáltalán nem ért. A kontárkodók figyelmeztetésére szolgáló közmondás természetesen a cipészmesterségre utal, de vajon honnét ered? Mai Szófejtőnkben ennek jártunk utána.

A gyakran használt mondás alapja egy ókori latin bölcsesség, melynek eredetét idősebb Plinius A természet históriája (Naturalis historia) című művében olvashatjuk: a római történetíró anekdotája szerint a Nagy Sándor udvarában alkotó híres görög festő, Apellész egyszer tanulmányrajzot készített egy saruról, a helyi varga azonban a képet látva kritizálni kezdte a művész tehetségét. A cipész – írja Bárdosi Vilmos nyelvész – kifogásolta, hogy a képen látható sarun egy fűzőlyukkal kevesebb található, mint a valóságban; a hibát Apellész készséggel ki is javította, azonban amikor a hajthatatlan mesterember újabb problémás részleteket talált a rajzon, mérgesen rákiáltott: „Ne supra crepidam sutor iudicaret” („A sarun túl a suszter semmiben ne ítélkezzék”).

Hagyományos kaptafák egy cipészműhelyben
Hagyományos kaptafák egy cipészműhelybenThepalmer / Getty Images Hungary

A híres mondat később leegyszerűsödött, és „Sutor ne ultra crepidam”, vagyis „A suszter maradjon a sarunál” formában ragadt meg a római közbeszédben, innen vándorolt tovább idővel a különböző európai nyelvekbe – az angolban, a franciában, a németben, a hollandban, a spanyolban ugyanúgy megtalálható, mint nálunk. A közmondás magyar változatában szereplő kaptafa a cipők gyártásánál és javításánál használt, a láb alakját mintázó eszköz, hagyományosan erre építik rá a vargák alkatrészeiből a különféle lábbeliket.

Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit  is!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra