Miért utazzon a leghidegebb kínai városba?

Január 5-től február végéig látogatható a világ egyik legnagyobb jég és hószobrászati fesztiválja a kínai Harbinban. A látvány lenyűgöző, aki teheti, annak a -16º fokos átlaghőmérséklet ellenére is érdemes odautaznia.

Bevallom, életemben először tegnap hallottam Harbinról. Harbin Kínában van, az északkeleti országrészben található Heilongjiang tartomány fővárosa. Több mint 10 millió lakosával a tízedik legnépesebb kínai város. Harbint Kína leghidegebb nagyvárosaként is emlegetik, a Szibériából érkező szél hűti folyamatosan, ezért aztán a téli átlaghőmérséklet -16º körül van, de sokszor lemegy - 30º-ra is. Nyáron az átlaghőmérséklet 21º fok körüli, ezért aztán kedvelt nyaralóhelye azoknak, akik menekülnének a déli tartományok forrósága elől.

A pirossal jelölt rész Harbin, a narancs pedig Heilongjiang tartomány
A pirossal jelölt rész Harbin, a narancs pedig Heilongjiang tartomány

De nem emiatt van, hogy Harbin nevét az egész világon ismerik a nálam tájékozottabbak, hanem azért, mert itt rendezik - idén 27. alkalommal - a világ egyik legnagyobb jég és hószobrász fesztiválját, a Harbin International Ice and Snow Sculpture Festival-t. Már decemberben megkezdődik a hatalmas, gyakran két futballpálya méretű szobrok és építmények kifaragása. Az épületek közül néhány az 50 méteres magasságot is elérheti, és az építkezéseken ma már több tízezren dolgoznak. De az egész monumentalitását és hangulatát a legjobban talán az alábbi videó adja vissza, amin az építkezésről és magáról a kiállításról láthatunk lenyűgöző fotósorozatot, magyarázószövegekkel és szép zenei aláfestéssel. Igaz, hogy kilenc perces, de megéri végignézni, hihetetlen képeket láthatunk.

Bár hivatalosan a 27. fesztivál az idei, valójában a jégszobrászat hagyománya már sokkal régebb óta él ezen a környéken. A tartományban lakó halászoktól ered, akik a sötétben jéglámpásokkal világítottak. Ezeket úgy készítették, hogy vizet fagyasztottak egy speciális alakú tartályban, majd az így kapott jégdarabba gyertyát tettek, - ez volt a jéglámpás.

Minden jégből van
Minden jégből van

A kiállításon a mai napig felbukkannak ezek a lámpák, annak ellenére, hogy párhuzamosan a legmodernebb lézeres és ledes technikákat is használják. A folyamatosan változó, színes fény az egyik központi eleme a látványosságnak, a másik pedig az, hogy a sokszor életnagyságú épületekbe be lehet menni, vagy végigcsúszni rajtuk. Egyébként a fesztiválnak van saját honlapja is, ami nagyon látványos, elég informatívnak is tűnik, és minden bizonnyal sok érdekességet megtudhatunk az eseményről, csak sajnos az egész kínaiul van, emiatt aztán soha nem derül ki mire kattintottunk rá, és hogy ott voltaképpen mit tudunk meg. Pedig még egy beszélő, rajzolt emberke is magyarázza a látottakat.

A legmodernebb és legősibb fénytechnikát is alkalmazzák
A legmodernebb és legősibb fénytechnikát is alkalmazzák

Aki télen Harbinba látogat, annak semmiképpen nem szabad elmulasztania, hogy ellátogasson Kína legnagyobb és leghíresebb síparadicsomába, Yabuliba. Modern szállodák, a nemzetközi előírásoknak megfelelő pálya és felvonórendszerek várják az ideérkezőket, igaz, az alpesi napsütést nélkülözniük kell, az átlagos téli nappali hőmérséklet -25º fok körül van, de zordabb napokon nem ritka a -30º fok sem.

Nem szabad kihagyni a Songhua folyóban reggelente úszó helyiek megnézését sem. A legelszántabb helybéliek közt már régóta szokás, hogy a befagyott folyó jegébe vágott, úszómedence nagyságú lékbe reggelente, néhány bemelegítő gyakorlat elvégzése után beugranak és úsznak egyet. Még szauna, meg ilyesmik sincsenek, tényleg embert próbáló lehet.

A fesztivál hivatalosan január 5-étől van nyitva, egészen február 28-áig, így aki megteheti, még nem késő kiutaznia. Bár van néhány hazai utazási iroda, akik szerveznek utakat Kínába, ezek az utak nem mostanában vannak, és nem a jégfesztivál a céljuk. De olyan nemzetközi irodát találtam, aki folyamatosan szervez 3 napos utakat. (Az út a Harbini reptértől kezdődik, tehát az odajutást magának kell megoldania a résztvevőknek, bár kívánság esetén az iroda ezt is megszervezi.) Ez a 3 nap voltaképpen egy nap, amibe igyekeznek minden Harbin környéki látványosságot besűríteni. A jégcsodák megnézésére másfél órát szánnak, de hasonló tempóban kell végigrohanni a a szintén a környéken található szibériai tigris parkon, vagy Harbin belvárosának látványos sétálóutcáján.

Oszd meg másokkal is!
Mustra