UTAZÁS

Ha repülni akarsz, a belövőszett a kézipoggyászban alap

2011. július 11., hétfő 19:13

Amíg régen a diabéteszeseknek alaposan meg kellett gondolniuk, hova mennek nyaralni, addig ma már senkinek nem kell utazását a cukorbetegsége alá rendelni. Néhány jó tanács, egy-két egyszerűen betartandó szabály, és diabétesz protokoll a repülőn. Íme.

1. Oltass!

Ha trópusi vagy szubtrópusi országba utazol, de akkor is, ha a Földközi-tenger vidékére mész nyaralni, cukorbetegségtől függetlenül mindenkinek ajánlott beadatni a hepatitisz A és B elleni védőoltást. Vedd figyelembe az egyes trópusi országok sárgaláz, tífusz, veszettség, illetve malária megelőzésére vonatkozó előírásait is. Az utazási irodák csak ritkán adnak ezzel kapcsolatban kellő felvilágosítást, ezért kérj tanácsot a háziorvosodtól, vagy kérdezz meg egy trópusi betegségekre szakosodott specialistát!

2. Biztosítsd magad!

Külföldi utazás előtt mindenképp köss egészségbiztosítást, és tudasd a biztosítóval, hogy cukorbetegséged van. Napi néhányszáz forintról van szó, de ha bármi történik, több százezer forintod is bánhatja, hogy nem kötöttél biztosítást. A legtöbb dombornyomott kártyához jár külföldi utasbiztosítás is, erről érdeklődj a bankodnál, és kérdezd meg azt is, pontosan hogyan kell eljárnod, ha úgy hozza az élet, hogy orvosi kezelésre szorulsz.

3. Írj listát a gyógyszereidről!

Ha a diabétesz mellett más betegséged is van, és azok kezelésére is rendszeresen szedsz gyógyszer(eke)t, mielőtt elutaznál, kérd meg orvosodat, hogy írja össze, milyen hatóanyagok találhatók az általad szedett gyógyszerekben. A listát tedd a cukorbeteg igazolvány mellé. Ha külföldön orvosi segítségre szorulsz, ez nagy segítséget nyújthat az ottani orvosok számára.

Ilyen legyen a diabétesz szetted

Ez a szett mindig legyen nálad: vércukormérő, pótelemek, injekciós tűk, fecskendők, tesztcsíkok a vércukorszint méréséhez, aceton-tesztcsík, vércukornapló, nemzetközi cukorbeteg igazolvány, elegendő mennyiségű inzulin, illetve vércukorszint-csökkentő tabletta, inzulintoll, toll kanül, szőlőcukor, illetve glükagon injekció.

Így néz ki a kifejezetten diabéteszeseknek gyártott utazó kit
Így néz ki a kifejezetten diabéteszeseknek gyártott utazó kit

4. Nézz utána, ott mit esznek!

A cukorbetegeknek tanácsos már az utazás kezdete előtt informálódni, hogy az úticélul választott országban milyen ételekkel találkozhat. Így ha ismered az ételek összetevőit, le tudod vezetni, mennyi lehet a szénhidrát-tartalmuk.

5. Vigyázz a lábaidra!

A cukorbetegeknek különös figyelmet kell fordítani lábaikra. Viselj pamutzoknit, ami jobban felfogja az izzadtságot, mint a műszálas anyagok, és kényelmes, fűző nélküli cipőt, hogy minél kevesebb nyomás nehezedjen a lábfejedre. Esténként ellenőrizd, nincsenek-e sérülések a lábadon, vagy nem nyomta-e el nagyon a cipő, nem dagadtak-e meg lábaid.

A láb érzészavaraival járó perifériás polineuropátiában szenvedő cukorbetegek csak nagyon óvatosan sétálhatnak a tengerparton. Ők ugyanis gyakran nem érzik, milyen forró a homok, de a kisebb köveket és üvegdarabokat sem észlelik, amelyek sérüléseket okozhatnak. Az égési és más jellegű sérüléseknek hosszú távú következményei lehetnek. Ha a cukorbetegség következtében már kialakult idegkárosodásról van szó, semmiképp sem szabad mezítláb sétálni a homokban vagy a strandon.

6. Többet mozogsz, többször ellenőrizd vércukrodat!

Előfordulhat, hogy nyaralás alatt aktívabb vagy, és többet mozogsz, mint otthon. Ezért inzulin- illetve tablettaadagodat az aktivitásához kell igazítanod. Az izommunka csökkenti az inzulinszükségletet. Éppen ezért gyakrabban ellenőrizd vércukorszintedet!

7. Így mérj!

Mivel a tesztcsík csak bizonyos hőmérsékleten ad megbízható eredményt, és bár sok modern készülék rendelkezik hőmérsékletérzékelővel, ami 15 és 35oC között pontos mérési eredményeket tesz lehetővé, a legjobb, ha a vércukorszintmérő készüléket és a tesztcsíkokat is becsomagolod egy törölközőbe vagy egy pólóba, vagy nagy hőség esetén valamilyen hőszigetelő dobozba. Ha pedig olyan helyre mész, ahol nagyon magas a páratartalom, minden egyes tesztcsík kivétele után azonnal zárd le a többi tesztcsík tárolására szolgáló dobozt.

(+1: Telelőknek: Nulla fok alatti hőmérséklet esetén legjobb, ha a mellényzsebben vagy a kabát belső zsebében tartod a tesztcsíkokat, így tested melege nem engedi, hogy a hideg ártson nekik.)

Kézitáska, amit ne felejts otthon
Kézitáska, amit ne felejts otthon

Diabétesz protokoll a repülőn:

- Tudnod kell, hogy a szigorú biztonsági előírások miatt a cukorbetegek csak orvosi tanúsítvánnyal utazhatnak repülőn, ami igazolja, hogy az utas vihet magával inzulininjekciót, inzulintollat, gyógyszereket, glükagon-szettet, belövő készüléket. Ezt a tanúsítványt a kezelőorvos állítja ki, ingyen.

- Kézipoggyászként vidd magaddal a vércukormérő készüléket, a vércukor-tesztcsíkokat és az inzulint, már csak azért is, mert előfordulhat, hogy a bőrönd elkeveredik valahová a reptéren vagy a repülőn. Legyen mindig kéznél, az a legbiztosabb!

- Bár nagy magasságokban a levegő oxigéntartalma alacsonyabb, 4000 méteres magasságig a nyomáskiegyenlítődés miatt a vércukorszintmérő pontos eredményt ad. Nagyon figyelj arra, hogy az inzulin nem szabad, hogy megfagyjon (a repülő rakterében, ahol a bőröndöket tárolják, ez könnyen megtörténhet). Ezért az inzulint tartsd hőszigetelő dobozban a ruhák közt egy hűtőtáskában, de arra is vigyázz, hogy ne kerüljön közvetlen kapcsolatba a hűtőakkuval.

- Ha nyugati irányba utazunk, meghosszabbodik a nappal. Konvencionális inzulinterápia mellett az alapszabály, hogy repülés előtt add be magadnak a szokásos kevert inzulinadagot, és egyél, ahogy máskor is. A nappal meghosszabbodása miatt azonban szükség lehet nagyobb inzulinadagra, amit ideális esetben gyorsan ható inzulinnal kell pótolni, ezt mindenképp beszéld meg orvosoddal. Amint megérkeztél a célhelyre, add be a szokásos dózist, és egyél a megszokott módon.

Keletre utazáskor viszont megrövidül a nappal. Ezért reggel, repülés előtt a szokásos inzulinadagodnak csak a felét add be. Este pedig, már a nyaralóhelyen injekciózd be a szokásos adag kevert inzulint. Utazás előtt azonban ezt is beszéld meg orvosoddal.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta