UTAZÁS

Néhány ok, hogy Egyiptomba utazz!

2011. március 8., kedd 07:46

Fiatal egyiptomiak egy új mozgalmat indítottak Egypt is Safe (Egyiptom biztonságos) néven. Diákok műemlékeket tisztítanak, autósok pedig vállalkozó kedvű látogatókat vezetnek körbe a kairói Tahrir téren. Bármit megtesznek, csak hogy visszacsalogassák a turistákat. Egyelőre kevés a turista, a belső turizmus viszont kezd fellendülni.

Szinte kong az ürességtől a máskor turistáktól hemzsegő Gizai piramis környéke, a szakkarai temető, a szfinx szomszédsága, amióta a Hoszni Mubarak rendszere elleni lázadás kitört. Most az egyiptomiak azt szeretnék, hogy térjenek vissza turisták, ezért indították az Egypt is Safe mozgalmat, tudósított a Reuters.Azok, akik vissza akarják csalogatni a turistákat a nílusi hajókirándulásokra és az ország ősi kincseihez, a zűrzavaros állapotokat szeretnék maguk javára fordítani. "Még egy ok, hogy meglátogasd Egyiptomot" - a tervezett szlogen így utal a forradalmi állapotokra.

Egyiptom szerintük biztonságos

Tényleg biztonságos?

A Külügyminisztérium január utolsó napjaiban Egyiptomot az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába sorolta. Március elején ezt részben feloldották. A külügy most már csak a nagyvárosokba (Kairó, Szuez, Alexandria, Iszmailija), valamint Felső-Egyiptomba nem javasolja a beutazást, nem javasolja továbbá a luxori utazást, tervezett kirándulásokat, a nílusi hajóutakat, és az egyébi utazásokat sem.

Diákok százai gyülekeztek hétvégén Gizában Egypt is Safe jelvényeikkel abban a reményben, hogy üzenetük eljut a világ többi részére is.

"Mondjátok meg a barátaitoknak, hogy nincs mit félni a forradalomtól. Ez itt az új Egyiptom és üdvözöl titeket" - lelkendezett egy tizennyolc éves diáklány.

Az élet Egyiptomban még messze nem veszélytelen. Számos iskola zárva tart, minden héten tömeges tiltakozásokat tartanak a Tahrir téren, kijárási tilalom van érvényben, és katonákkal teli tankok posztolnak a legfontosabb útkereszteződéseknél Kairóban.Mindeközben a változások iránti bizalom jeleként  amerikai kongresszusi képviselők - John McCain és Joseph Lieberman - jártak a téren szimbolikus látogatás keretében. (McCain volt Obama republikánus kihívója a 2008-as elnökválasztáson.) Tettükkel csatlakoztak David Cameron brit miniszterelnökhöz és másokhoz, akik szintén a közelmúltban látogattak oda.

A hazaiak könnyen odaférnek saját műemlékeikhez

A helyi tudósítások szerint a tevegelésre invitáló hajcsárok, póni-hajtotta kocsijaikkal furikázó tizenévesek, képeslapokat és műanyag szfinxeket kínáló árusok, nyomulós önkéntes idegenvezetők: mind-mind nyögik a szervezett turistautak hiányát.

Külföldiek hiányában egy kairói csoport - sokan közülük az egyiptomi zászlóval a kezükben - élt azzal a lehetőségével, hogy hazai révén diszkont árú jegyekhez juthat, és végre felfedezhette Giza gazdag régészeti örökségét, amely az időszámításunk előtti 2600-ból származik.

Mivel nincsenek látogatók, könnyebb az embernek felküzdenie magát a két és fél millió mészkőkockából összerakott központi piramis legfelső kamrájába, nem kell sorban állni jegyekért.

Iskola helyett műemléktisztítás

Kairó fellegváránál - ami egy látványos középkori tornyos erődítmény lőrésekkel, és hajdanán azért épült, hogy megerősítsék a várost a keresztes hadjáratok támadásai ellen -  diák önkéntesek tisztították a falakat és festették a korlátokat.

"Amit teszünk, az az új Egyiptom üzenete" - mondta egy tizenöt éves lány, akinek az iskolája zárva tart. Addig is tagja egy csapat lelkes fiatalnak, akik azt a Tahrir teret is megtisztították, ami a Mubarak-elleni tiltakozás központja, de Kairó más részein is jártak.

Ma két látogató, holnap talán húsz

Ha egy nyugati vetődik az erőd környékére, barikádokkal, és az épületet őrző, tankjaik körül tartozkodó katonákkal találkozik, akik ujjukkal V-jelet emelnek a magasba és azt kiáltják: "Üdv Egyiptomban!"

A forgóajtón keresztül az általában zsúfolt erődbe lépve - ahonnan csodálatos kilátás nyílik Kairóra, és ahol a Mohammad Ali építette alabástrom mecset is található - az épp ott lévő egyik alkalmazott azt mondta: "Mára van még két látogató, holnapra meg vagy húsz."

Rózsákkal üdvözölték azt a tucatnyi turistát, aki a forradalmi helyzettel dacolva megjelent a legnagyobb fáraókori gyűjtemény újbóli megnyitásán, miután a kézművesek aprólékos munkával helyrehozták a fosztogatók károsította leleteket.

Azonban az Egyiptomi Múzeum általában zsúfolt kiállítótermei, amik például Tutankhamon gyermekfáraó arany halotti maszkjának is otthont adnak, gyakorlatilag kihaltak az újbóli megnyitást követően. A látogatók közül egyelőre csak nagyon kevés merészkedett vissza.

A tengerpartra már lehet utazni

A vállalkozó szellemű autósok, akik mindig szívesen csábítják ajánlataikkal a turistákat, most "Kirándulás a híres Tahrir térre" címmel kínálnak körbevezetést. Az utazási iroda képviselője szerint aki kíváncsi arra, mi történt ott, annak elmesélik. A Tahrir téren a tiltakozók és a fegyveres erők folyamatos harcot vívtak. A tankok már visszahúzódtak, de csak a közeli utcákig.

Egyiptom korábban heti 280 millió dollárt szerzett az turizmusból egészen addig, amíg a turisták tízezerszámra haza nem menekültek kormányaik figyelmeztetésére. Ma már túl van a befagyott idegenforgalom miatti első sokkon.

A Vörös-tenger vidékére már lehet utazni a Külügyminisztérium szerint. A turizmus a tengerparti vidéken már február előtt megcsappant, ugyanis tavaly év végén fürdési tilalmat vezettek be a Sínai-félsziget déli részén található Sharm el-Sheikh-ben, miután több turistát is cápatámadás ért.

A búvárparadicsomként ismert vörös-tengeri üdülőhelyeken a cápák megjelenése ritka, ezért komoly figyelmet kapott az eset. A  zavargás a térségben a legrosszabbkor jött, ugyanis éppen februárban a legtöbb a foglalás  Egyiptomban, mert a hőmérséklet még jó, a tenger pedig már kellően meleg a fürdéshez.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.08 09:59:56venszivar

  Az első s legfontosabb ok,hogy menjünk,hogy ti ebből éltek s ezért szövegeltek itt erről !!!

 • 2011.03.08 10:07:14pikula

  hirdetes

 • 2011.03.08 10:12:56Johnny Tinenbalm

  aki tudni szeretné, h mire számíthat egy, a helyi viszonyokat ismerő (!) nő, férfi kísérettel (!) egyiptomban, az olvassa el ezt:[link]

 • 2011.03.08 11:43:30csillámpóni

  Én, mindenesetre csak azt hiszem el, amit Fluor Tomi mond.

 • 2011.03.08 12:53:12kwind

  Kedves Johnny Tinenbalm!
  Az általad ajánlott link olvasása valóban riasztó, de a dátumot tekintve a kellős közepén volt a zavargásoknak. Véleményem szerint ez így kissé megtévesztő a jelenlegi helyzetet tekintve.

 • 2011.03.08 13:59:38Johnny Tinenbalm

  kwind: bő két hete volt. mindenki mérlegelje magában, h azóta mennyit változott az arab férfiak mentalitása.

 • 2011.03.08 14:17:09kwind

  J.Tinenbalm: Nem tudom milyen tapasztalatod van e területen, de kritikus szituációban és pláne tömegben az emberek másként viselkednek, mint azt általában tennék. Ez nem felmentés az alól, ami az adott szituációban történt, de sokszorosan igazolt tény, hogy az emberek sajnos egyszerűen másként működnek. Legyen bármilyen a bőrszínük, vallásuk stb.

  Az "arab férfiak mentalitása" pedig épp olyan általánosítás, mint amikor bemész egy osztrák üzletbe és azt látod kiírva, hogy " magyar, ne lopj!"

 • 2011.03.08 20:52:28Johnny Tinenbalm

  kwind: érdekes, Magyarországon még nem hallottam olyat, h tüntetésen vagy tömegben egy nőt megerőszakoltak volna, márpedig az araboknál volt ilyen, a linken pedig majdnem összejött.

  a pc hasonlatod akkor állna, ha egy Magyarországra látogató turista azzal szembesülne, h lépten-nyomon méregetik a cuccait. segítek: számolt már be az arab világba látogató ismerősöm arról, h úgy bámulták az arabok mintha meztelen lenne, és folyamatosan nyomultak rá. ez lehet kulturális különbség, mindegy, csak felejtsük már el ezt a lejárt szavatosságú kényszeres píszí mellébeszélést. bizony az arab országokban van ilyen. ez nem jelenti azt, h minden arab ilyen, és lehet h nem minden országban egyforma a jelenség, de ettől még létezik.

 • 2011.03.08 23:01:13Magdi0106

  Hát, nem egy időszerű népszerűsítő írás :) Bakker, annyi csudaszép hely van a világon, ahová biztonságosan lehet menni!!! Nem hiszem hogy tudnának annyit fizetni, hogy betegyem a lábamat most Egyiptomba.

 • 2011.03.08 23:09:49Magdi0106

  Johny, ez félelmetes lehetett! Tudod...az a szomorú, hogy ha ugyanezt egy helyi, hithű nővel csinálják, hát kivégzik érte! De legalábbis jelentősen megtorolják. Persze csak akkor, ha egy másik férfi bizonyítja, hogy nem a nő kacérkodott, mert akkor végül rásütik, hogy ő a hunyó :( No...azt hiszem egy okkal többet adtál ezzel a linkkel, hogy távol maradjak az arab országoktól. Ja :D Egyébként egy Szaud-Arábiában élő ismerősöm meg azt mesélte, hogy ott meg a nők kezdenek ki az európai pasikkal lépten-nyomon, persze úgy, hogy senki ne lássa, mert akkor azért nagy baj van.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta