TREND

Vérprofi turkáló csaj műhelytitkai – térképpel

2009. augusztus 20., csütörtök 14:00

turkalo-fokusz-small-new3Néha elkap a vágy, hogy olcsón túrj magadnak egy ruhát, de nem tudod, melyik turkálóba menj – bennfentes tippek és térképek Budapest jó second hand shopjairól. (1. rész.)

 

turkalo-nagymezoJárjunk egy kört, kezdjük a turkálók koronázatlan királyánál.
A Radnóti Színházzal szemközti bolt (Térkép: Nagymező u. 10.) az alkalmi ruhák, flitteres topok, különleges kalapok és meglepően jó állapotú szoknyák immár kultikus lelőhelye, ahová szívesen ugranak ki a délelőtti próba szünetében a színésznők is. Tartanak boát, cipőt, táskát is, a ruhagalériában mindig mozgás van, ettől a hőség sem riasztja vissza a nőket, akiknek menten kell egy jó cucc.

 

turi-szabo-ervinA Kálvin térhez közeli üzletben (térkép: Szabó Ervin tér 6.) – ahol egyetemisták és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban tanuló diáklányok gyakran megfordulnak – gyönyörű indiai szárikat, pasminákat kapni, amelyek abrosznak, ágyterítőnek, díszpárna-alapanyagnak is nagyszerűen megfelelnek. Bizsukból sok a retró, az most nagy divat.

 

 

turkalo-hegeduA Zeneakadémia mögötti utcában (térkép: Hegedű u. 6.) óriási a választék a márkás farmerokból (úgy ötezerért), vannak katonai öltözékek is, és sok-sok mez, pilótadzseki – erre specializálódtak kanadai és amerikai beszerzéssel, meg arra, hogy a kétterű üzlet második részében javítást vállalnak, felvarrják a nadrág szárát, a kabát ujját, szűkítenek, zippzárt cserélnek. Ilyen helyet fellelni annyi, mint kincset találni.

 

turkalo-omamaHasonló szolgáltatást nyújt a dallamos nevű Norella, ahol zene szól, kedvesek a kiszolgálók, a hangulathoz hozzájárulnak az óriási tükrök, csillárok. Jó találmány a ruhaszerviz, de a reklámra is adnak. Valami új, valami régi, valami teljesen más…

Hirdetik, és a kínálat tágabb: divatáru, könyv, ajándék. Mottójuk: Merek különleges, egyedi, nőies lenni. A jól bejáratott pesti üzlet mellett (térkép: Szondi utca 36.) nyitottak egyet Budán is, a Bem térhez közel (térkép: Frankel Leó út 1.).

 

 

A Nagykörúttól pár lépésre található egy kicsi, sok színes holmival, bizsuval bővelkedő üzletecske, a Kolibri (térkép: Király u. 70.), illik hozzá a cégére: apró termetű, díszes kolibrimadár. Itt most szinte minden egységáron és olcsón kapható, ez választékában is a vékonyka fiatalok boltja, míg az Arany János és az Október 6. (térkép: Arany János u. 17.) utcában inkább a bankszférában dolgozókra számítanak válogatott holmikkal, selymekkel, muszlinokkal, drágabutik-kinézetű kirakattal, igényes, tetőtől talpig öltözékekkel.

 

turkalo-omama-large

Dior szemüvegek és egyéb menő csecsebecsék

 

A Nagykörúton is egymást érik a használtruha-boltok. Sokakat vonz a ma minden 500, 300 vagy 200 forint feliratú reklámtábla. Még ennyiért is rá lehet bukkanni egy olyan krémsárga topra, amit eddig hiába kerestünk, de ilyenkor érthetően gyengébb már a kínálat.

A darabáru tekintetében is óriásiak a különbségek. A legnagyobb láncolattal bíró Háda esetében – amelyik kilóst és darabost egyaránt árusít – a jobb felsők 2000 forint körüliek, amelyek már-már súrolják a nyári leértékelésben kapható „normál” áruházak árait. Ugyanakkor a kiszolgálás legtöbbször arctalan, az eladók szinte csak egymással beszélgetnek – meg a biztonsági emberrel.

 

turkalo-hadaA Háda Áruházban (térkép: Váci út 19.) például gyakran rászólnak a vevőre, és tüntetőleg rakosgatnak az ember után. Igaz, itt kilónként 2300 forintért lehet beszerezni olykor meglepően jó dolgokat. Főleg a nyitáskor persze: ezért reggel fél 9-kor már kisebb tömegek várakoznak az áruház előtt. Sok a viszonteladó – ez abból a többzsáknyi holmiból azonnal kiderül, amit leméretnek. Bár a turkálóüzletek tulajdonosainak nagy része nagykereskedőtől vásárol, nem titok, hogy egymástól is elhappolják a jó cuccokat – amit ott kilóra megvesz 400 forintért, azt az Újlipótvárosban – körülbelül 2 kilométer távolságról van szó – eladja 1800-ért. Megéri.

Folytatjuk…

És várjuk a kommenteket betesztelt helyekről, címekről, értékeléssel, indoklással.

 

Egy újabb jó cikk turkálótémában:

A turkálás lélektana, avagy a retrótól a boáig a hungarikumról, a magyar találmánynak is tartott second hand shopokról » A filléres elegancia érintése

 

Blogok, amiket olvasunk

CsP Lefeküdtünk, mégsem szexeltünk

Levélírónk annyira tiszteletben tartja a lány kérését, miszerint lassítsanak, hogy megpróbál lopakodó üzemmódba helyezkedni az ágyban.

Makronauta Aszalt gyümölcs kompót

Hogyan varázsolhatunk a télbe nyarat? Igen, aszalt gyümölcsökkel! És ha még egy kis praktikával, néhány adalékkal megbolondítjuk, máris ott vagyunk!

Juhari Zsuzsanna Hátborzongató ölelés

Akadt olyan sír, amelyben nemi aktus pózát utánozva temették el a párt.

Asperger 2.0 Érzelmi vakság

A férjem az alexitímia tipikus tüneteit mutatja – ő sokáig képtelen volt beszélni minden olyan témáról, ami erős érzelmeket váltott ki belőle, és most is csak nagyon nehezen nyílik meg.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Bulgária Tengerparti nyaralás, napsütés. 58 240 Ft / fő / 11 éjtől
  • Hamarosan itt a hosszú hétvége, foglaljon szállást 5 625 Ft / fő / éjtől
  • Pihenjen együtt a család csodás környezetben! 4 700 Ft / fő / éjtől
  • Tengerparti pihenés, feltöltődés. 84 900 Ft / fő / 7 éjtől

Hirdetés

Hirdetés