Öt magyar modell úton a világhírnév felé

Sok évi kihagyás után végre újra vannak olyan modelljeink, akik sikeresen szerepelnek a nemzetközi divatban. Ráadásul még mind nagyon fiatalok, így arra is megvan az esély, hogy maradandó sztárként véssék be magukat a kollektív emlékezetbe. A lányok, akikre büszkék lehetünk a vamp Mihalik Enikőtől a lolitás Palvin Barbaráig.

A hazafi néplélek szereti azzal nyugtatni magát, hogy a magyar nők a legszebbek a világon. Ennek eldöntésére persze nincsenek objektív módszerek, már a szépség is bajosan meghatározható fogalom, és a különböző szépségversenyek sem komolyan vehető mutatók. Miss Universe-ünk még nem volt, de van-e magyar szupermodellünk? Szerencsére van, és úgy tűnik, több is születőben.

Voltak ugyan az elmúlt 15-20 évben is sikeres magyar divatmodellek, mint Cseh Anna Mária, Vámosi Viki vagy Varga Ágota, de visszavonulásuk után sokáig nem került a helyükre igazi utánpótlás. Tulajdonképpen Ebergényi Réka az, aki még mindig modellként dolgozik ebből az idősebb korosztályból. Akadtak olyanok is persze, akik a nagyközönség előtt teljesen rejtve maradtak: a 2000-res évek elején Mészáros Dianát itthon a kutya nem ismerte, miközben Versace-kampányt is kapott.

Kaméleonarcú Kinga

A 10 Magazine 'Couture Report' című divatanyagában, Fotó: Mark Pillai
A 10 Magazine 'Couture Report' című divatanyagában, Fotó: Mark Pillai

Aztán 2007-ben megjelent az első fecske Rajzák Kinga személyében. Ekkor kezdte elérni első nagy sikereit, bár már 2005 óta modellkedett. A dunaszerdahelyi születésű lány számos magazinszereplést (olasz Vogue címlap, francia Vogue, Another Magazine) és kampányt tudhatott magáénak (Balenciaga, Alberta Ferretti, Dolce&Gabbana), kifutóra lépett a Givenchy, Alexander McQueen és a Louis Vuitton bemutatóin is. Kingát különösen kaméleonarcúnak tartották, aki tökéletesen át tud lényegülni abba a szerepbe, amit a fotóanyag megkíván. Valószínűleg ennél is magasabbra juthatott volna, de ő tavaly úgy döntött, kiszáll a mókuskerékből és inkább éli az egyetemisták életét Londonban, ma már nagyon kevés munkát vállal.

Fórizs Adina újra előkerült

Fórizs Adina a L'Officiel májusi számának címlaplányaként, Fotó: Martin Lidell
Fórizs Adina a L'Officiel májusi számának címlaplányaként, Fotó: Martin Lidell

A Prada 2008-as tavaszi bemutatóját kizárólagossággal nyitotta teljesen újoncként Fórizs Adina, tehát abban a show szezonban nem szerepelhetett más tervezőnél. Egy hónappal utána már a francia Vogue-ban jelentek meg a képei. Az ígéretes debütálás után több szezonban kifutóra lépett és editorialeket is csináltak vele, de mégis kevesebb lehetőséget kapott, mint a többi magyar lány. Aztán a kissé hosszúra nyúlt megtorpanás után mostanában mintha újult erőre kapott volna, idén fotózták a DKNY és Paul Smith kampányokba is, reméljük többet fogjuk látni a klasszikus szépségű lányt.

Mihalik Enikőnél nincs lehetetlen kérés

Enikő a Max Mara kampányban
Enikő a Max Mara kampányban

Kétségkívül a jelenlegi és mindenkori legnagyobb sztárunk a csabai kolbász New York-i szóvivője, Mihalik Enikő. Az ő karrierje elég jól mutatja, hogy sokszor hány évnyi „jelentéktelen” munka előzi meg a sztárrá válást. 2002-ben nyerte meg a magyarországi Elite Model Look döntőjét, majd évekig kisebb munkái voltak. 2006 nyarán ugyan szerepelt a Chanel couture bemutatón, de csak 2008 elején kezdett nagy léptekkel felfelé menetelni a ranglétrán.

Mostanra viszont gyakorlatilag minden világhírű fotóssal dolgozott már, szerepelt Gucci és H&M kampányban egyaránt, és tavaly a Pirelli-naptárba is beválogatták. A teljes mennybemenetelhez csak egy amerikai Vogue-szereplés, valamint egy francia és olasz Vogue címlap hiányozna. Enikőt pont szokatlan arca miatt szeretik, ami ezerféleképpen sminkelhető, emellett pedig tökéletes, de nőies teste van. Híresen laza csaj, nem szégyellős: igazi energiával teli bolondgomba, akitől nem tudnak lehetetlent kérni a fotósok. A models.com, a nemzetközi modellvilág legfőbb híreit közlő portál 50-es toplistáján jelenleg a 9. helyen áll.

Srej Zsófinál a morcos arc a zsáner

Zsófit az olasz Marie Claire egy évben többször is oldalára tűzi
Zsófit az olasz Marie Claire egy évben többször is oldalára tűzi

Srej Zsófi (Sophie) volt a következő a sorban, aki szintén kizárólagosságot kapott, a New Yorki-i Calvin Klein bemutatón 2008 őszén. Ezután viszonylag gyorsan bekerült a körforgásba, most épp Marc Jacobs Daisy nevű parfümjének új kampányában szerepel. Őt kicsit blazírt/morcos, de mégis kislányos arca miatt szeretik, a lábait pedig Nadja Auermann legendásan hosszú virgácsaihoz szokták hasonlítani. Főleg a kicsit alternatívabb magazinok és divatházak szeretik fotózni. A models.com a 39. helyre sorolja.

A legfiatalabb modell: Palvin Barbara

Barbara a francia Numero magazin augusztusi számában
Barbara a francia Numero magazin augusztusi számában

A legújabb reménység pedig az Adinához és Sophie-hoz hasonlóan szintén az Icon Modelstől az IMG-hez kikerült Palvin Barbara. Ő legfiatalabb jelöltünk, most 17 éves, de már 4 éve modellkedik, japánban kiküldetésben is megedzették korábban. Mindannyiuknál hamarabb rákaptak a casting-felelősök. Idén februárban ő is Prada kizárólagosként debütált, azóta viszont olyan  magazinokban láthattuk már, mint az amerikai Harper's Bazaar vagy a Vogue brit és francia kiadásai. Sokan az új Natalia Vodianovaként emlegetik, és kétségtelen a hasonlóság kettejük között. Az ilyesmi a divatszakmában inkább előny, mint hátrány, hiszen manapság sokan úgy keresik az új arcokat, hogy kiből lehet a következő Claudia vagy Naomi. Már most felkerült a toplista 48. helyére.

A folytatásban arra térünk ki, ezek a lányok miért lettek sikeresek a nemzetközi divatvilágban és milyen is a jó modell.

Címlapfotón: Rajzák Kinga

Oszd meg másokkal is!
Mustra