Mintegy 20 000-re tehető azoknak a növényeknek a száma, amelyek a hagyományos orvoslásban ma is megtalálható hatóanyagok potenciális forrásának tekinthetők. A rákellenes táplálkozásban a szelénnek, a folsavnak, a B-12-vitaminnak, a D-vitaminnak, a klorofillnak, valamint az antioxidánsoknak, például a karotinoidoknak (α-karotin, β-karotin, likopin, lutein és kriptoxantin) tulajdonítanak kiemelkedő jelentőséget.
A cukkini kedvező hatása régóta ismert
A szezonális cukkini, mely eredetileg az amerikai kontinens őshonos kultúrnövénye volt, és hozzánk Olaszországból szivárgott be, számtalan hasznos mikrotápanyagot tartalmaz. Ezek közül kiemelkedő ásványianyag-készlete, karotinoidjai, fenolos vegyületei és C-vitamin-tartalma, így már a hagyományos népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazták. Elsősorban megfázás kezelésére és fájdalmak csillapítására vetették be a cukkinit, de antioxidáns és rákellenes, valamint gyulladáscsökkentő, vírusellenes, antimikrobiális és fájdalomcsillapító hatását is régóta elismerik.
Az 1970-es évek óta esszük ezt a zöldséget
Bár ezt a „frissen újrafelfedezett” finomságot már több mint 7000 évvel ezelőtt háziasították egy tökfajból, utána mégis sokáig nagy csönd jellemezte a nyári tökként is ismert zöldség múltját. Charles Victor Naudin francia botanikus törte meg a csendet 1856-ban, amikor először jegyezte le a zöldséget, de cukkini néven történő említése még ennél is frissebb, csupán 1901-ből szárazik. A „Cucurbita pepo gyümölcsé”-t jelentő olasz zucchino szó többes számú alakjának magyarosított változata terjedt el nálunk, de magának a zöldségnek a fogyasztása igazán az 1970-es években vagy csak azután került be a háztartások rutinjába nálunk változatos receptekkel.
Így támogatja az egészséget ez a zöldség
Egy átlagos cukkini, amellett, hogy meglehetősen sok vizet tartalmaz, rendelkezik nagyjából 2 gramm rosttal, immunerősítő C-vitamin-készlete pedig közel 60 milligramm, amivel biztosítja egy férfi napi C-vitamin-igényének több mint felét, egy nőének viszont akár háromnegyedét is.
Jótékonyan hat az emésztésre, csökkentheti a vércukorszintet, javíthatja a látást és a csontok állapotát is.
A daganatos megbetegedésének megelőzésében és a rákellenes táplálkozásban betöltött fontos szerepén túl a cukkini számos más kedvező élettani hatással is rendelkezik sokoldalú összetételének hála. A már említett karotinoid a fogyásban is segítségünkre lehet, béta-karotin-tartalma pedig a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulását akadályozzák egy 2018-ban közzétett kutatás eredményei szerint. Ennek során több mint 29 000 férfit vizsgáltak több mint három évtizeden keresztül.
Méreganyagot is tartalmazhat
Egy növény csak korlátozott módokon tud az őt fenyegető kártevőkkel, rovarokkal és gombákkal szemben hatékonyan fellépni önvédelemből, ilyen például a méreganyag-termelés, de ez a méreganyag az emberre is veszélyt jelenthet. A termesztett cukkini természetesen mentes ezektől az anyagoktól, de valamilyen véletlen mutáció, vagy egyes vélemények szerint az aszályos idő is okozhatja, hogy ez mégis megjelenjen a zöldségben.
A méreganyagot kesernyés ízéről könnyen felismerni.
Ilyenkor a zöldséget tilos elfogyasztani, mert már kis mennyiségben is kiválthat panaszokat, és akár bélkárosodást is okozhat.
Ha kíváncsi vagy, mely ételeket hisszük egészségesnek, pedig nem is azok, ezt a korábbi cikkünket is ajánljuk figyelmedbe.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés