Egészségünk megőrzése érdekében számos vitaminra és ásványi anyagra van szükségünk, melyekhez jó esetben az elfogyasztott élelmiszerekből jutunk hozzá. Ha azonban az étrendünk nem fedezi a létfontosságú vitamin- és ásványianyag-szükségletet, az ronthatja a szervezet megfelelő működését.
A vitaminhiány bárkit érinthet
A jó egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen a főként állati eredetű élelmiszerekben megtalálható B12-vitamin, amely hiánya sokkal inkább a vegánokat és a vegetáriánusokat veszélyezteti.

A B12 kulcsfontosságú a vörösvértestek képződésében, emellett befolyásolja a szervezetünk oxigénszintjét is.
Hiánya súlyos fáradtságot, szájfekélyt, legyengült izomzatot, látászavarokat, valamint memóriazavart okozhat, ezek mellett tanulási nehézségekhez és az ítélőképesség elvesztéséhez is vezethet.
Éppen ezért, ha valaki azt tapasztalja, hogy feledékeny, fáradt és gyenge, illetve zsibbad és bizsereg a keze vagy a lába, akkor ezek lehetnek akár a B12-vitamin-hiány jelei is. Az állati eredetű ételt nem fogyasztók mellett a tünetek leggyakrabban a 60 év felettieket érintik, de rontja a vitamin felszívódását a gyomornyálkahártya-gyulladás, illetve a B12-hiány tünetei között gyakran előfordul a vérszegénység is.
Az emésztőrendszert érintő betegségek, mint például a Crohn-betegség és a cöliákia, szintén megakadályozhatják a B12 teljes felszívódását a szervezetben, ahogyan a gyomor-bélrendszeri műtéten átesettek esetében is akadályba ütközhet e vitamin felszívódása.
Nem csoda, ha a tavasz kezdetén a szokásosnál fáradtabbak vagyunk, lassabban mozgunk, és nehezebben kelünk ki reggelente az ágyból. Cikkünkből megtudhatod, milyen vitaminra van szükséged, hogy ismét erőre kapj.

És nem is akárhogy és akármennyit ajánlatos bevenni.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés